Kötelező biztosítás nélküli károkozás

Mi történik, ha nincs kötelező biztosításom? Kötelező biztosítás nélküli károkozás esetén fizet-e valamelyik biztosító, vagy nekem kell állnom zsebből az egészet? Kapok-e bírságot, ha közúti ellenőrzés során a rendőr veszi észre, hogy nincs kötelező biztosítás az autón?

Kötelező biztosítás nélküli károkozás: fizet-e a biztosító?
Kötelező biztosítás nélküli károkozás: fizet-e a biztosító?

A gépjármű-felelősségbiztosítás megkötése és fenntartása minden magyarországi telephelyű autó üzembentartója számára kötelező – ezért is hívhatjuk ezt kötelező felelősségbiztosításnak. A törvény két kötelezettséget ír elő: a biztosítás megkötését és annak érvényben tartását a megfelelő díjak kifizetésével. Ez tehát nem a biztosítók előírása, hanem törvényi kötelezettségünk. Ha nem kötünk kötelező biztosítást, vagy nem fizetjük annak a díját, akkor nem egyszerűen a biztosító szabályait sértjük meg, hanem törvénysértést követünk el.

Ez a jogi fejtegetés azért fontos, hogy lássuk: a közúti ellenőrzés során a rendőr jogosan ellenőrzi a biztosítás meglétét is és jogosan bünteti meg azt az autóst, akinek nincs biztosítása. Egy be nem fizetett gázdíj- vagy áramszámla csak pénzügyi vitát jelent a szolgáltatóval szemben, egy díjhátralék miatt felmondott kgfb-szerződés viszont törvénysértést jelent.

Nem okoztam balesetet, de fennakadtam egy közúti ellenőrzésen

A közúti ellenőrzést végző rendőr kötelessége a kötelező biztosítás meglétét is ellenőrizni. A rendőr a központi nyilvántartásból kéri le az adatokat, így ellenőrzi, hogy van-e az autóra érvényes felelősségbiztosítás. A kötelező biztosításért az autó üzemben tartója a felelős.

A biztosítás igazolásával kapcsolatban elméletileg az autósnak semmi dolga nincs. Nem kötelező sem kötvényt, sem befizetett csekket, sem a biztosító igazolását magunknál tartanunk. Nem kötelező, de szükség lehet rá. A biztosítók nyilvántartása ugyanis lehet hibás, pontatlan. Lehet, hogy van az autóra érvényes biztosítás, de az nem látszik a nyilvántartásban. Ilyen esetben az autó üzemben tartójának joga van saját magának bizonyítani, hogy érvényes a biztosítása. (Ebben a cikkben írtunk arról, hogyan igazolhatja a tulajdonos a kötelező biztosítás meglétét.)

Szabálysértési bírság

Ha nincs az autón érvényes biztosítás, akkor a rendőr szabálysértési bírságot fog kiszabni.  Ennek összege 5-50 ezer forint között lehet első szabálysértésnél, ha viszont egy éven belül ez már a második eset volt, akkor 70 ezer lehet a felső határ. Ha a sofőr nem fogadja el a helyszíni bírságot, akkor elindul a szabálysértési eljárás, melynek a végén akár 300 ezer forint is lehet a büntetés.

Kivonják a forgalomból

Közúti ellenőrzés nélkül is kiderül, ha az autón nincs érvényes biztosítás. A hatóságok negyedévente összevetik az állami járműnyilvántartás és a biztosítók adatait: amelyik autóról kiderül, hogy egyik társaságnál sincs érvényes biztosítása, annak kezdeményezik a forgalomból történő kivonását. Akinek tehát nincs kötelező biztosítása, az pár hónapon belül kaphat egy felszólítást a területileg illetékes kormányhivataltól ennek pótlására, ellenkező esetben az autót kivonják a forgalomból.

Fedezetlenségi díj

Biztosítás nélkül nem lehet üzemben tartani az autót, ezért arra az időszakra is ki kell fizetni utólag a díjat, amikor a járműnek nem volt érvényes biztosítása. Ezt az összeget az a biztosító fogja majd felszámítani, amelyikkel végül a szabályos szerződéskötés megtörténik. Ez a fedezetlenségi díj. Tarifája többszöröse a normál biztosítási díjnak, s 5 évre visszamenőleg követelheti a biztosító a ki nem fizetett időszakokra.

A károkozónak nem volt kötelező biztosítása

Autósok rémálma, hogy balesetet szenvednek vétlen áldozatként, s a kárt okozó járműnek nincs felelősségbiztosítása. Ilyenkor mi a teendő?

Több oka is lehet annak, ha a szabályok ellenére nincs egy autónak kötelező biztosítása. Lehet, hogy a tulajdonos hosszú időn át nem fizette ki a díjat és emiatt a biztosító felmondta a szerződését, vagy most vásárolta az autót és a szabályok ellenére a balesetig még nem kötötte meg rá a kötelezőt.

A károsult számára ez a helyzet ijesztő, de ha ismeri a szabályokat, akkor tudja, hogy ő nem jár rosszabbul. A kárrendezés ugyanúgy történik, mintha lenne az autónak érvényes biztosítása. Csak nem a másik autós biztosítójához nyújtja be a kártérítési igényét, hanem a MABISZ által kezelt Kártalanítási Számla terhére fizetik ki a kártérítést. A kárbejelentést a MABISZ tájékoztatása szerint bármelyik magyar biztosítónál meg lehet tenni – érdemes a károsult saját biztosítójához fordulni. A biztosító elvégzi a szemlét, megállapítja a kár összegét, majd az iratokat a MABISZ számára továbbítja, s tőlük érkezik a kárkifizetés.

Kötelező biztosítás nélküli károkozás

Az az autós, aki kötelező biztosítás nélküli járművel okoz balesetet, arra számíthat, hogy nagyon mélyen kell a zsebébe nyúlnia:

 • szabálysértési bírságot fizet,
 • fedezetlenségi díjat fizet,
 • a károkozás miatt lényegesen magasabb díjjal köt új biztosítást és
 • a biztosító utólag kifizetteti vele a kár teljes összegét.

A károsultak számára a teljes kárrendezés a MABISZ által kezelt Kártalanítási Számla terhére történik. De ez nem jelenti azt, hogy a károkozónak nem kell fizetnie! A MABISZ ugyanis utólag peres úton fogja követelni tőle az általa kifizetett teljes kártérítési összeget, összeghatár korlátozása nélkül. A kártérítési összegen felül még plusz 10 százalékos költségátalányt is fizetnie kell a károkozónak. Így ha a baleset netán személyi sérüléssel, kórházi ápolással, esetleg hosszabb rehabilitációval járt, akkor a károkozótól akár több tízmillió forint megtérítését is követelheti a biztosító.

Nincs biztosításom, de nem én voltam a károkozó

Ha az autóra nincs érvényes biztosítás, de a baleset másik résztvevője volt a károkozó, a kárrendezés akkor is a kárt okozó, rendesen biztosított autó szerződése terhére történik. A biztosítás nélküli jármű vezetője rendőrségi szabálysértési bírságra számíthat, ha a fedezetlenség kiderül. De mivel a kárrendezés nem az ő biztosítása terhére zajlik, jó esetben további anyagi terhekkel nem kell számolnia.

Mit tegyen, akinek nincs kötelező biztosítás az autóján?

Ha a régi szerződést azért mondta fel a biztosító, mert nem fizették ki az esedékes díjakat, akkor az új biztosítást is csak ennél a társaságnál lehet megkötni. Az új szerződés megkötése után a biztosító fel fogja számítani a törvény által megszabott fedezetlenségi díjat is a biztosítás nélkül töltött időszakra (maximum 5 évre visszamenőleg). Ez a fedezetlenségi díj mindenhol ugyanannyi, jogszabály írja elő az összegét.

Ha azért nincs az autón biztosítás, mert a vásárlás után még nem kötötték meg, akkor szabadon lehet biztosítót választani. Az adásvételi szerződés megkötése és az új biztosítási szerződés hatályba lépése közötti időre szóló fedezetlenségi díjat ekkor is ki kell fizetni.

Ha a károkozás már megtörtént, akkor hiába köt utólag azonnal kötelező biztosítást a károkozó autós, arra a fedezet már nem fog kiterjedni. Ilyenkor már nincs mit tenni, az eljárás végén zsebből kell kifizetni a kártérítés teljes összegét.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

2 hozzászólás

 1. Tisztelt cim
  2015 ben a lányom koccant adott betétlapot a boztosito 34000.-ft fizetett a károsultnak. De felajánlották hogy a lányom kifizetheti igy is tett. Meg maradt ugyan a b03 de dupláját kérik az éves bizositásának
  Károkozoi alapján jogos ez?
  Köszönettel

  1. Tisztelt Kérdező!
   A megadott infók alapján egyértelmű választ nem tudok adni.
   Érdemes lenne személyesen tisztázni a biztosító ügyfélszolgálati irodáján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *