Biztosítási szerződések felülvizsgálata cégeknek

A biztosítási szerződést az optimális kártérítés reményében kötik. Az aláírt szerződés viszont a jövőben, kárrendezéskor vizsgázik igazán. Biztosítási szerződések felülvizsgálata cégeknek, a kárrendezési specialista szemszögéből.

Önnek hány apró betű van a biztosításában?

Abszolút biztos benne, hogy ha bajba kerül, akkor a biztosító azt az összeget fogja kifizetni, amire szüksége lesz? Biztos benne, hogy a megítélt kártérítés minden sérelmére és költségére hiánytalanul fedezetet nyújt majd? Ön sem érti igazán a biztosítási szaknyelven megfogalmazott szerződési feltételeket? Netán el sem olvasta az apró betűs részeket?

Sokat jelent az apró betű

Amikor a frissen megkötött biztosítási szerződésre rákerül az aláírása, Ön joggal érezheti, hogy mázsás súlytól szabadul meg. Bármi baj is történik a jövőben, a biztosító ott lesz Ön mellett és enyhíteni fogja a kárát. Soha nem kerül olyan helyzetbe, hogy egy baleset után nem lesz miből megjavíttatni az autóját, vagy cégét tönkretegye egyik teherautójának (több)milliós baleseti mentési költsége. Mindez már a biztosító gondja, igaz?

Egy előnytelen biztosítási szerződés éppen úgy nem védi meg a vállalkozását, mint egy rozsdás lakat.
Egy előnytelen biztosítási szerződés éppen úgy nem védi meg a vállalkozását, mint egy rozsdás lakat.

Aztán telnek a hónapok, s Ön nyugtalanító híreket hall autós ismerőseitől. Az egyiket baleset éri külföldön, s a család összes pénzét felemésztette a kórházi kezelési költség. A másik itthon törte rommá az autót. Talán ő volt a szerencsésebb, mivel senki sem sérült meg. Amikor ismerőse a biztosító levelét felbontotta azt se tudta, hogy kínjában nevessen, vagy inkább a fejét csapkodja-e a falba. Jelenlegi biztosítási szerződése alapján a felét se fizették ki annak, amennyiből pótolni tudta volna a munkájához nélkülözhetetlen teherautót.

Mindkét ismerősének volt biztosítása, de végül mindkettőjüknek csalódnia kellett. A biztosító a töredékét teljesítette annak, amire számítottak. Ilyenkor elgondolkodik azon, hogy az Ön biztosítása vajon mire nyújtana fedezetet?

Lehet olcsó biztosítást kötni, de az olcsóságnak legtöbbször komoly ára van. A biztosítási szerződések nem ritkán nagyon trükkösen megfogalmazott feltételeket tartalmaznak. Könnyen lehet, hogy pont akkor, amikor Önnek a legjobban szüksége lenne a kárösszegre, a biztosító egy apró betűs feltételre vagy kizárásra hivatkozva kibújik a kártérítés felelőssége alól. Kíváncsi néhány ilyen tipikus feltételre?

Túl magas mentési költség

A mentési költséget sok esetben alacsony összegben térítik a biztosítók.
A mentési költséget sok esetben alacsony összegben térítik a biztosítók.

Megcsúszik, felborul egy kamion, üzemanyag vagy egyéb veszélyes anyag kerül az útra. Kivonul a tűzoltóság, a kocsit daruzni kell, az üzemanyagot át kell fejteni. Még csak totálkár sem kell ahhoz, hogy többmilliós összeg legyen a mentési költség, főleg, ha mindez külföldön történik. A biztosító viszont könnyen lehet, hogy a 3-4 milliós kárból csak 300 ezret fizet. Az olcsó éves díjnak az volt az ára, hogy a biztosítási szerződésben maximalizálták a mentési költségek térítését. A többit a fuvarozó zsebből kénytelen kifizetni.

Csak őrzött, bekamerázott parkoló

A gépkocsivezető pihenőideje alatt a parkolóban komolyan megdézsmálják a rakományt. Minden fuvarozó rémálma. Milliós a kár, de a biztosító nem fizet. Oka: a rakománybiztosításban (CMR) van egy záradék. Ez kimondja, hogy akkor térítik a rakományban keletkezett lopáskárt, ha a sofőr pihenője alatt a kocsi őrzött, bekamerázott, zárt parkolóban helyezkedett el, vagy a kár reggel 6 és 22:00 óra között következett be. Egész Németországban talán csak két olyan parkoló van, ami megfelel néhány magyar biztosító feltételeinek.

Avultatás

Kivétel nélkül alkalmazza minden magyar biztosító, pedig csak a törvényes feltételek betartásával  tehetné meg.

Az avultatást kivétel nélkül alkalmazza minden magyar biztosító, pedig csak a törvényes feltételek betartásával tehetné meg.
Az avultatást kivétel nélkül alkalmazza minden magyar biztosító, pedig csak a törvényes feltételek betartásával tehetné meg.

Az avultatás lényege, hogy a régi alkatrészek helyett a javításkor beépített új alkatrészek miatti értékemelkedést a Polgári Törvénykönyv szerint, a „káron szerzés tilalma” miatt levonhatják a biztosítók a kártérítésből. Ennek azonban az a feltétele, hogy a használtautó piacon valóban az avultatásnak megfelelő összeggel többet adjanak az autóért. Ezt azonban az alkalmazóknak (a biztosítóknak) kellene bizonyítaniuk a kárszakértőik segítségével. A törött autók helyreállítása általában nem értékemelkedéssel, hanem értékcsökkenéssel jár és a biztosítók soha nem tesznek eleget a bizonyítási, de még az indoklási kötelezettségüknek sem. Ez a nagyon káros, a teljesen elfogadhatatlan gyakorlat lehetetlenné teszi, hogy egy károsult normális mértékű kártérítéshez jusson hozzá. A biztosító megállapítja a kárt, aztán avulás címén levonja a jelentős (akár 40-50) százalékát. Az összes idősebb autóval rendelkező ügyfelüket megkárosítják ezzel. A károsultat meglepetésként éri, hogy egyszerűen leveszik a pénze majdnem felét.

Kizárások

Egy másik fuvarozónak szerencséje volt, hogy nem érte baleset. Ha bajba kerül, az valószínűleg a vállalkozása végét jelentette volna. Ő kizárólag „túlméretes” anyagok, eszközök, gépek szállításával foglalkozott, de olyan szállítmánybiztosítás volt az autóira, mely túlméretes szállítás esetén kizárta a biztosító kártérítését. Ha baleset éri, egyetlen fillért sem kapott volna.

Miért kötünk előnytelen biztosításokat?

Egy CMR-biztosítás, de egy sima CASCO is magas költséget jelenthet a vállalkozásnak. Igyekszünk megtalálni mindig a legolcsóbb ajánlatot. A biztosítók próbálnak megfelelni ennek az elvárásnak, s egyre lejjebb szorítják a díjaikat. De az olcsóságnak ára van, amit mindenképpen megfizetünk. Az alacsonyabb árhoz gyengébb minőségű szolgáltatás kapcsolódik. Kevesebb pénzért kevesebbet kapunk, csak nem biztos, hogy ezt rögtön észrevesszük!

Hogyan kerülje el az apró betűk csapdáját?

Vegye elő a biztosítási szerződéseit, üljünk le, nézzük át a biztosítási feltételek legfontosabb (vagy kritikus) pontjait. Nagy eséllyel találunk olyan pontot, ami kárt okozhat Önnek. Amire hivatkozva a biztosító meg is tagadhatja a kár megtérítését, vagy sokkal kisebb összeget ítél meg Önnek, mint amire jogosult lehetne. Átvizsgáljuk a meglévő szerződéseit, s ha találunk Önre nézve kedvezőtlen pontokat vagy kizárásokat, javasolni fogjuk, hogy dolgozza át, vagy kössön új szerződést, másik társasággal.

Miért bennünk bízzon?

Két okból bízzon meg bennünk. Egyrészt azért, mert értünk hozzá, másrészt azért, mert kárrendezéskor is találkozik velünk és ekkor „vizsgázik” az általunk Önnek javasolt biztosító és biztosítási szerződés. Az egyedi biztosítási szerződések kidolgozásában és felülvizsgálatában a világ egyik vezető biztosítási tanácsadó cégével közösen tevékenykedünk. Magasan kvalifikált, nemzetközi és egyedi biztosítási szerződések kidolgozásában is jártas szakemberek vizsgálják felül az Ön szerződéseit. Mindannyiunknak az az érdeke, hogy közreműködésünkkel Ön azt a biztosító társaságot és biztosítási szerződést találja meg, amelyik a legjobban megfelel a saját kockázatainak és elvárásainak. Ebben tudunk Önnek segítséget nyújtani.

Tegyen egy próbát,

üljünk le egy díjmentes konzultációra!