Jégkár biztosítás autóra

A kert letarolva, a kocsik szélvédője bezúzva. A friss betonozás lyukas, a házfalon lyukak, négy redőny szintén lyukas, a leandernek annyi…. az autó eleje, teteje huplisra verve, de a szélvédő legalább megmaradt…. – sok ehhez hasonló bejegyzést lehetett olvasni az elmúlt napokban is a közösségi oldalakon. Az egyre gyakrabban előforduló nyári viharok semmit sem kímélnek. Fel vagyunk-e készülve ezekre a károkra, hogyan történik a jégkár kártérítése?

Jégkár biztosítása autóra

Egy jégverés komoly károkat tud okozni egy autóban. A dió nagyságú jégdaraboktól betörhet a szélvédő, sérül a visszapillantó tükör, maradandó nyomok keletkeznek a karosszérián. Ha garázs nincs, akkor védekezni nem tudunk ellene. Nem megoldás az sem, ha fa alá állunk, hogy tompítsa a jég hatását. Erős viharban a fáról letörő ágak nagyobb kárt okoznak az autóban, mint amit a jégverés tenne a parkoló szabad részén.

Lopás és elemi károkra már pár ezer Ft/év díjért köthető olcsó casco, így a jégkár is biztosítható!
Lopás és elemi károkra már pár ezer Ft/év díjért köthető olcsó casco, így a jégkár is biztosítható!

A jégkár javítása nem olcsó dolog. Az autón megszámlálhatatlan apró horpadás keletkezhet. A nagyobb károk esetén sokszor csak a teljes újrafényezés a megoldás. A kisebb jégkárt fényezés nélküli módszerrel is javítják, ami azért is előnyös, mert nem változik meg az autón a fényezés vastagsága, azaz nem lesz a javítás a jövőben értékcsökkenést okozó tényező. A javítás olcsóbb a fényezésnél, a fényezés árának kb. 50-70 százaléka.

A jégkár kártérítése a casco biztosítás terhére történhet. Mivel az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak térségünkben is a komoly jégveszélyt jelentő viharok, ezért mindenképpen javasoljuk, hogy a jégkár elleni biztosítást vegye bele a casco szerződésébe. A teljes körű casco tartalmazza az elemi károk, így a jégkár elleni biztosítást is. A teljes körű casco-nál jóval olcsóbb az u.n. „alap casco”, mely lopáskárra és elemi károkra terjed ki (töréskárra nem). Az alap casco évi pár ezer(!) forint éves díjért megköthető, sok esetben a kgfb-hez kiegészítőként is. Olcsósága ellenére elszomorító, hogy nagyon kevés autós él az olcsó alap casco kötési lehetőséggel.

Jégkár esetén a kárt haladéktalanul (a kárbejelentési határidőt a biztosítási feltétel tartalmazza, többségében 48 óra) be kell jelenteni a biztosítónak. A biztosító küldeni fog egy szakembert a helyszíni szemle elvégzésére, vagy ma már egyes biztosítók videós kárrendezést is alkalmaznak. Az ügyfél okostelefonjára letölt egy mobil alkalmazást, bekapcsolja a kamerát, a kárszakértő online instrukciói szerint  körbevideózza a kocsit, melyet a kárszakértő az irodában rögzít. A javítást a szemléig nem szabad elkezdeni. A szemle elvégzése után a biztosító tesz majd egy készpénzes ajánlatot a gyors kárrendezésre. A gyorskár azt jelenti, hogy hajlandók a kártérítés összegét azonnal, készpénzben kifizetni. Cserébe ez az összeg biztos, hogy alacsonyabb lesz a ténylegesen várható számlás javítási költségnél.

Ha a gyorskár összegét nem fogadja el, akkor a javítás számla alapján igazolt költségeit fogja a biztosító megtéríteni. Két tényezővel számolni kell. Az egyik, hogy a kártérítés várható összegéből levonják a szerződés szerinti önrészesedés összegét. A másik tényező az esetleges avultatás, mely alkalmazását szintén a casco biztosítás feltételei rögzítik. A biztosítók többsége egy betört szélvédő esetén sem az új szélvédő árát fogja kifizetni, hanem számításba veszik, hogy a régi szélvédő már több éves volt, így – a biztosító szerint – csökkent az értéke az eredetihez képest. Avulásra hivatkozva akár az alkatrész költség 40 százalékát is – sok esetben túlzott mértékben, vagy indokolatlanul – visszatartják a biztosítók (az avultatás gyakorlatáról például ebben a cikkben olvashat részletesen).

Otthoni jégkár biztosítása

A gyakori heves viharok miatt egyre fontosabb a jégkár biztosítása. (MTI Fotó: Balázs Attila)
A gyakori heves viharok miatt egyre fontosabb a jégkár biztosítása.
(MTI Fotó: Balázs Attila)

Az épületekben, ingóságokban esett jégkárok kártérítése a lakásbiztosítás terhére történhet. A lakásbiztosítás kiterjed magára az épületre, a berendezési tárgyakra. Családi ház esetén a kertben tárolt tárgyakra is vonatkozik a biztosítás, a meghatározott összegek erejéig.

Gyakori, hogy a díjemelkedés elkerülésére a lakók nem ügyelnek a biztosításuk szinten tartására. Így sokszor előfordul, hogy a régen megkötött biztosítások ma is csak az évekkel ezelőtt meghatározott biztosítási összegeket tartalmazzák, melyek nem adnak megfelelő fedezetet a mai károkra. Éppen ezért ha nem is fogadják el minden éven a biztosító indexálási ajánlatát, 4-5 évente mindenképpen érdemes felülvizsgálni a biztosítási összegeket, s a biztosítást a meglévő vagyontárgyak valós értékhez igazítani. A biztosítási érték meghatározásakor nem a piaci árat kell figyelembe venni, hanem azt, hogy a sérült elemet (pl. tető vagy kerítés) mennyiért lehet újraépíteni.

A takarékosság jegyében többen a lakásbiztosítások kiegészítő elemein spórolnak. A biztosítók ezt felismerve egyre gyakrabban kínálnak „fapados”, csak néhány alapkárra kiterjedő lakásbiztosítást. Például a lakásban keletkező tűzre, betörésre fizet a biztosító, de a redőnyökben, vagy más, könnyen sérülő elemben keletkező kárra, vagy az épület falán keletkező vihar és jégveréskárra már nem terjed ki az alapfedezet. Ezt is érdemes a biztosítási feltételekben még szerződéskötés előtt áttanulmányozni. Elképzelhető ugyanis, hogy pont a viharok és jégverések által leginkább veszélyeztetett területekre (redőny, kerti árnyékoló, üvegház, üvegtető, medence fedés, stb. jégverése) nem terjed ki a lakásbiztosítás.

Személyi sérülés jégverés miatt

Egy jégeső komoly veszélyt jelent a szabadban tartózkodó emberekre is. Törések, zúzódások, tragikus esetben akár haláleset is bekövetkezhet egy komolyabb jégverés következményeként.

Személyi sérülés esetén kártérítést a sérült személy saját balesetbiztosítása, esetleg a lakásbiztosításhoz kötött kiegészítő balesetbiztosítás nyújthat. A lakásbiztosítások kiterjednek a biztosított lakásban állandóan bejelentett személyekre is, akkor is, ha a baleset nem a biztosított ingatlan területén történik. Igaz, a kártérítési összeg általában rendkívül alacsony.

Az elfogadható kártérítés alapja a megfelelően megkötött, a kockázatokat pontosan körüljáró biztosítás. Ha nem biztos benne, hogy az Ön biztosításai megfelelő védelmet nyújtanak az elképzelhető káreseményekre, akkor forduljon kárrendezési irodánkhoz, s szakembereinkkel vizsgáltassa felül meglévő szerződéseit! Akkor is kérje munkatársaink segítségét, ha kár érte, s közreműködésünkkel szeretne az elérhető legnagyobb összegű kártérítéshez hozzájutni.

Szolgáltatásaink:


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *