Hogyan történik a kárigény benyújtása?

Amennyiben Önnek okoztak kárt, akkor a károkozó felelősségbiztosítójánál kell bejelenteni.  A károsultak maguk is benyújthatják kárigényüket, melynek összegét saját maguk, vagy az általuk megbízott szakértők számolják ki. A biztosítónak ebben az esetben ennek a kárigénynek a jogosságát kell vagy elfogadnia, vagy vitatnia.

A kárigény bejelentését a kárbejelentő lap pontos és szakszerű kitöltésével, továbbá a balesettel kapcsolatban keletkezett dokumentumok becsatolásával kell indítani. További kiegészítésként egyszerűen le kell írni, pontosan fel kell sorolni, hogy a károsultnak milyen kára keletkezett, s ezekre mekkora összegű baleseti kártérítést tart szükségesnek.

Kártérítési jogcímek lehetnek

A baleseti kárigény benyújtásakor részletesen fel kell sorolni mindazokat a tételeket, melyekre kártérítést kér. Például:

 • az autó sérüléseit (gépjármű kárbejelentő nyomtatvány)
 • értékcsökkenés iránti kárigény benyújtása
 • az utasok sérült, vagy elveszett személyes holmiját, minden tételt pontosan a jelenlegi új értékkel és az egykori beszerzés dátumával megnevezve
 • a mentés, szállítás költségeit
 • az orvosi ellátás, gyógyszerek, kezelések költségeit
 • magánszemélyeknél a kieső munkabér, vállalkozónál az elmaradt haszon összegét
 • a személyi sérülésre tekintettel kért sérelemdíj összegét stb.

Mindezeket a baleseti kárigényeket egyenként és alaposan indokolni kell. Nem elég feltüntetni, hogy a balesetben összetört videokamera értéke 220 ezer forint volt. Az érték és tulajdonjogát garanciális eszköz esetén számlával, idősebb műszaki cikknél kezelési utasítással esetenként igazolni is kell. A biztosító a kárkifizetés során az ingóságokat avultatott értéken téríti!

Egy alapos, dokumentumokkal alátámasztott kárigény igen vaskos dokumentum lesz, számlák, szerződések és értékszámítások mellékletével.

Szakszerű kártérítési igény nélkül nem fog menni…

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy kárrendezési szakember közreműködése nélkül ne állítson össze és ne nyújtson be baleseti kárigényt! A benyújtott dokumentum minden egyes pontjának pontosságát és indokoltságát vizsgálni fogja a biztosító. A legkisebb tévedés vagy feledékenység elég ahhoz, hogy egy-egy biztosítási kárigényt ne tartson a biztosító megalapozottnak, vagy ne az Ön által feltüntetett összegben fogadják el.

A károsultnak lehetősége van arra, hogy a biztosító által felajánlott kártérítési összeget felülvizsgáltassa, azonban ennek az a feltétele, hogy kárkifizetéskor NE kössenek egyezséget a biztosítóval! Az egyezségkötéssel ugyanis minden további kártérítési igényéről lemond.

A biztosítási kárigény elévülése és bejelentési határideje

A baleseti kárigény bejelentési határideje és elévülése attól függ, károsultként milyen biztosításra kér kártérítést.

 • A kötelező biztosítás baleseti kárigényének bejelentésére a károsultnak 30 naptári nap áll rendelkezésére. (A károkozónak is be kell jelentenie a saját biztosítójánál, neki 5 munkanapot határoz meg a kgfb törvény.) A baleseti kárigény többségében 3 év után elévül.
 • Casco kárigény bejelentés határideje többségében 48 óra(!), a baleseti káridény elévülése többségében 1 év. A biztosítási feltételek eltérhetnek, érdemes ellenőrizni!
 • Utasbiztosítás esetében a kárigény érvényesítésének feltétele, hogy még a külfödi tartózkodás alatt az assistance szolgáltatónak telefonon be kell jelenteni a baleset / biztosítási esemény bekövetkeztét. Ennek elmulasztása esetén a biztosító nem fizet kártérítést. Szintén ajánlott a biztosítási feltétel elolvasása!
 • Élet és balesetbiztosítások esetében a bejelentési határidő biztosítónként és termékenként is eltérnek, ezért érdemes a biztosítási feltételben megkeresni a kárigény bejelentési és elévülési határidejét.

A magasabb kártérítés érdekében kárrendezési irodánk minden részletre kiterjedően szakszerűen összeállítja baleseti kárigényét.

Független kárszakértőként segítünk hozzájutni az elérhető

legmagasabb kártérítési összegekhez!

A beszélgetés során ki tudjuk deríteni, hogy jár-e Önnek magasabb összegű baleseti kártérítés,
mint amit a biztosítója eddig ajánlott.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

20 hozzászólás

 1. T. ! Szeretnék kárbejelentépssel élni.A 42-es végállomásánál lakom. A váltó miatt sokszor annyira rázódik a ház,hogy állandóan reped a sarok.Nem régi,átépitett házról van szó.Rendes alappal.Kérném a szakértő segitségét Üdv.

  1. Tisztelt Vasko Károlyné!
   Irodánk közlekedési balesetek kártérítési igényének összeállításával foglalkozik, így ügyében segítséget nem tudunk nyújtani.

 2. Tisztelt Cím!

  A 70 éves édesanyámat a zebrán gázolta el a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekedő jármű. Éppen hozzánk készült,a kislányom születésnapjára. A mentők engem hívtak fel. Kórházban van jelenleg, agyrázkódása lett, betört a feje és rengeteg zúzódása van. Az ágyból is csak segítséggel tud kikelni. Azért szerencsére nagyon súlyos sérülése nem lett. Semmit nem tudunk a gázolóról, a történtekről is csak annyit, amit egy szemtanú elmondott. Azt mondta, már majdnem átért a zebrán, amikor elütötte az autó. Több, mint 20 métert csúszott még a kocsi, mire megállt. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnánk infót szerezni a gázolóról, mi egyáltalán ilyenkor a teendő? Keresni fog minket a rendőrség, vagy nekünk kell valamerre elindulni.
  Segítségüket előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Pné

  1. Üdvözlöm!
   Feltételezem a helyszínen volt mentő és rendőri intézkedés is.
   A helyszínelő rendőrséget kellene megkeresni, hogy hol van biztosítva a károkozó autó és mi a rendszáma.
   A károkozó kötelező biztosítójának kell benyújtani a kártérítési igényt.
   Minden többletkiadást írjanak össze.
   Kérdés esetén visszahívjuk, keressen bennünket a kapcsolat oldalon.

 3. T. Cím! A károkozó biztosítója – amennyiben a károsult gépjárműve gazdasági totálkárt szenved – köteles-e a kár okán új autót (korábbival megegyező típus) vásárolni kényszerülő károsult új autójának üzembe helyezési költségeit viselni?! Ha a biztosító ptk-ra hivatkozva visszautasítja, van-e értelme a károsultnak panasszal élni?!

  1. Tisztelt Hargitai Tamás!
   Véleményünk szerint totálkár esetén az „új autó” megvásárlása során felmerülő átírási és forgalombahelyezési költségeket a károkozó biztosítójának meg kell térítenie, hiszen ez is egy „következménykár”.
   Pont a ptk. írja elő, hogy „az okozott kárt meg kell téríteni…”
   Mindenképpen van értelme panasszal élni.

 4. T.Címzett! Szeretném megkérdezni, hogy a biztosító jogosan jár e el abban, hogy a szabályosan parkoló 13- éves Skoda Fábiánkba bele tolatott a szomszéd. El is akart menni, de szerencsére pont láttuk a történést. Lényeg hogy a szakértő 130 ezer ft javítási költséget állapított meg. A szervíz szerint ez csak bontott vagy utángyártott alkatrészt engedélyez ez az összeg. Ha eredeti alkatrészt akarunk akkor a külombözetet mi fizessük meg.Mi mindig vigyáztunk az autónkra, karban tartottuk. Nem értjük hogy mi vétlenek vagyunk, akkor miért mi fizessük meg a helyreállítás költségeit. Vagy egyezzünk bele hogy bontott alkatrészre futja a kárszakértő álltal megállapított összegből.mit lehet tenni ebben az esetben? Köszönettel Györkösné Sz. Zsuzsa

  1. Üdvözlet!
   Az indokolatlan avultatás egy „magyar kárrendezési specialítás”…
   Véleményünk szerint ha egy 10 éves (nem korrodált) sárvédőt vétlen baleset miatt újra cserélnek, attól a jármű értéke nem nő meg, sőt…
   A magyar biztosítók avultatási gyakorlatáról írásunkban olvashat.
   Nem tudok jobbat ajánlani – ha nem akar „ráfizetni” – minthogy bontott vagy utángyártott alkatrésszel javíttason, mert azt nem avultatják a magyar biztosítók.

 5. Tisztelt Végh Győző!

  6 napos volt az autóm amikor balesetet szenvedtem vele.
  Nem én okoztam a kárt. Több mint 2 hónap után kaptam a hírt, hogy gazdasági totálkáros lett a kocsi.
  Amíg az autó szervizben állt(2hónap) fizettem rá a casco-t és a kötelezőt.
  Még nem kaptam infot, hogy mennyit kapok. Remélem, hogy a 6 napos autóra nem számolnak amortizációt.
  Van jogalapja az üzembe helyezési díj és/vagy a kifizetett biztosítási díj visszakövetelésének?
  Normális az, hogy 2 hónapig tartott ez és még nincs vége?

  Előre is köszönöm a segítségét!

  Köszönettel:
  Tóth Mariann

  1. Tisztelt Tóth Mariann!
   A probléma és a megoldási lehetőségek annál összetettebbek, hogy mindenre kiterjedően alapos választ tudjak adni.
   Sajnos a 6 napos autó már nem új szalonautó.
   Ha listaár alatt vette elképzelhető hogy nem lesz vesztesége, azonban nem biztos hogy ismét tud másik autót listaár alatt venni…
   Mennyit fizet a biztosító totálkár esetén?
   A káridőponti értéket a biztosító Eurotax programmal számolja ki.
   Amíg a roncsot nem adja el, vagy nem vonatja ki a forgalomból a casco-t és a kötelezőt fizetni kell, különben a díjnemfizetés miatt különböző szankciók lehetnek.
   A totálkáros jármű helyett megvásárolt másik (azonos kategóriájú) jármű átírási költségeinek megtérítését kérheti a biztosítótól.
   A gépjármű átírás kalkulátorral ki tudja számolni.
   Kérhet még max. 30 napra u.n. cserekocsi bérkocsi átalányt is.
   Fenti válaszomban található linkek alatt és a karrendezes.eu weboldalon további hasznos információkat olvashat.
   Ha kérdése lenne a kapcsolat oldalon írjon, 24/48 órán belül visszahívom.
   üdvözlettel

 6. A biztosító elutasitotta a gazdasádi totálkár után vásárolt auto, átíratásának és egyéb költségeinek megtérítésére tett igényemet. Mivel mindenhol azt olvasom, hogy ezen költségeket jogosan kérhetem a biztosítotol, ezért mit tudok most tenni? Mire hivatkozva tudom rávenni ezek kifizetésére?

  1. Reklamálja meg! Hivatkozzon arra, hogy a baleset előtti eredeti állapotot – a totálkár miatt – másik jármű megvásárlásával tudta helyreállítani, így az átírási ktsg. u.n. következménykárként merült fel.

 7. Tisztelt Végh Győző!
  Segítséget és útmutatást szeretnék kérni Öntől.
  A mai napon munkába menet az úton keresztben heverő faágat próbáltam kikerülni, de a bal hátsó kerék felkapta és az árokba borultam. Az autó totálkáros lett.
  A rendőrség kijött, de hivatalosan nem vett fel jegyzőkönyvet. A rendőr elmondta, ha szükségem lenne igazolásra, arról, hogy mi történt keressem meg.
  Voltak tanuk is, de sajnos nem írtam fel az elérhetőségüket.
  Mit tegyek?
  Üdvözlettel: Szobonya

  1. Amennyiben casco biztosítással nem rendelkezi, kárának rendezésére nem látunk esélyt. A közútkezelő nem tartozik felelősséggel, illetve csak nagyon nagyon korlátozottal, ami biztosan nem áll meg. Felelős nincs, sajnos maga viseli a kárát.

 8. Tisztelt Végh Győző!
  Kerékpárost gázoltam,neki volt elsőbbsége,sajnos eltörött a csuklója,amit műteni kell.Hosszadalmas gyógyulás várható.A károsultnak tönkrement a kerékpárja.Érdeklődnék,hogy ez esetben a kötelező felelősségbiztosításom téríti -e a kárt.És mit kell tennem ez ügyben?Nekem kell felvennem velük a kapcsolatot?
  Köszönöm válaszát!
  Istvan

  1. Kedves István!
   Nyugodtan vegye fel a károsulttal a kapcsolatot. Érdeklődjön állapota felől, kérjen elnézést, tájékoztassa, hol van a kgfb biztosítása, hol jelentheti be kárigényét…
   Kártérítést az Ön kötelező biztosítója fog fizetni a károsultnak. A károkozást Önnek saját kgfb biztosítójánál 8 napon belül, a károsultnak károsultnak 30 napon belül kell bejelentenie. A károsult valamennyi kárát meg kell hogy térítse a biztosító, erről itt olvashat bővebben. A károsult először a dologi károkra (kerékpár, ruházat, gyógyszerek, stb) megtérítését kérje, majd a gyógykezelés, rehabilitáció (ha lesz) költségeit nyújtsa be. Amikor ismét munkaképes lesz, kérheti az elmaradt haszon / jövedelem megtérítését is. Egészségi állapotának helyreállása után (kb 1 év) lehet kimondani az u.n végállapotot, ekkor a gyógytartamtól, kezelésektől, és az esetleges maradandó sérüléstől függően lehet meghatározni a sérelemdíj igényt is.
   Súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset okozásáért – a nyomozás lezárta után – elvileg büntetőeljárás indul a gépjárművezető ellen. Amennyiben nem állt fenn ittasság, korábbi hasonló cselekmény miatt felfüggesztés, stb. az eljáró ügyész engedélyezheti a közvetítői eljárás lefolytatását. Javaslom, hogy ez irányú hajlandóságát már a nyomozati szakaszban jelezze a hatóság felé. Az eljárásnak több előnye is lehet: Hamarabb lezárul, nem lesz „priusza”, nem kell büntetést fizetnie, nem kap büntetőpontot, jogosítvány sem kerül veszélybe, stb… természetesen ennek engedélyezése az ügyész hatásköre! A közvetítői eljáráson ha Ön bocsánatot kér és felajánl egy jóvátételi összeget (ez nem kártérítést, azt a biztosító fizet) a károsultnak, elvileg megegyezéssel, elhúzódó bírósági tárgyalás nélkül zárulhat az ügy. A közvetítői eljárásról itt olvashat.
   Felhívom a figyelmét, mivel minden körülményt nem ismerünk, így a tájékoztatás nem hivatalos, és nem lehet teljeskörű!
   Weboldalunkon további információkat olvashat, szükség esetén irodánkkal itt tudja felvenni a kapcsolatot.

   1. Tisztelt Végh Győző!
    Köszönöm szépen a gyors és részletes választ!Nagyon sokat segített!
    Üdvözlettel,István

 9. Tisztelt Végh Győző!
  Abban szeretném kikérni a véleményét, hogy van-e bármi esélyem kártérítést kérni a Volánbusz-tól, vagy bele se fogjak, mert reménytelen az ügyem?
  2024. április 15-én a Vácról 15:25-kor Balassagyarmatra induló buszon utaztam egy ismerősöm társaságában.
  Az egész útvonalat olyan módon vezette végig a busz sofőrje, hogy az a mogyoródi versenypályán biztosan jó lenne, de a tömegközlekedésben nem hinném, hogy ez megfelelő mód!
  Már Balassagyarmaton jártunk, a központi autóbusz állomás (a végállomás) következett.
  A hátsó, egyenes elkerülő úton haladtunk a körforgalom felé, ugyanolyan őrült tempóban, mint ami az egész utunkat jellemezte!
  Mivel láttuk az ismerősömmel, hogy még 2-3 percünk van, hogy elérjük a csatlakozást ahhoz a buszhoz, amivel tovább szerettünk volna indulni az otthonunk felé, így felálltunk, hogy az ajtóhoz menjünk!
  A hátsó ajtó után lévő üléseken ültünk, a busz vége felé.
  Én álltam fel először és nyúltam a hátsó ajtó bal oldalán lévő fém rúd felé, hogy megkapaszkodjak, az ismerősöm pedig meg tudjon kapaszkodni a jobb oldaliban!
  ….és ebben a pillanatban egy őrült fékezés történt!!!!!
  Ettől én teljes erővel nekicsapódtam háttal a hátsó ajtónál lévő fém rúdnak, majd beestem a lépcső és az ajtó közé!
  Hallottam, hogy reccsent valami belül és reménykedtem, hogy az nem a gerincem volt!
  Próbáltam felállni, amikor ismét jött még egy satufék!!!
  Az ismerősöm kiabált a sofőrnek, majd én is kiabáltam, hogy álljon már meg, legalább addig, amíg fel tudok állni!
  Akkor méltóztatott megállni, hátrajött és anélkül, hogy segített volna lábra állni, kioktatott, hogy a körforgalomban nehéz csak úgy megállni!
  Akkor megkérdeztem tőle, hogy szerinte normális ember így közelíti meg a körforgalmat, ahogy ő tette?
  Szerinte normális, hogy aki buszt vezet, akire sok ember az életét bízza, az így közlekedik?
  Annyi volt a válasza, hogy menjek be vele a forgalmi irodába, jelentsem fel, majd felveszik a jegyzőkönyvet és mentőt hívnak!
  Nem mentem!
  Nem akartam Balassagyarmaton tölteni egy perccel sem többet!
  Engem várt itthon a családom, az unokáim! (63 éves vagyok)
  Fel tudtam tápászkodni, lábra tudtam állni, így elindultam hazafelé a salgótarjáni busszal….!
  Orvosnál azóta sem voltam, de szinte biztos vagyok benne, hogy valamelyik hátsó/alsó bordám tört el, annak a reccsenését hallottam! De lehet, hogy a medence csontom is sérült, mert azon a részen is folyamatosan fájdalmat érzek!
  Azóta nem tudok rendesen aludni, mert minden helyzetváltáskor felébredek a fájdalomra!
  De a nappalok sem könnyűek! Fájdalomcsillapítót szedek és kenem mindennel, ami segíthet!
  Bízom benne, hogy az idő teltével egyre jobb lesz és nem fog jelentkezni később semmi következménye a történteknek!
  Hibáztam, mert felálltam menet közben!
  Azóta eltelt több mint egy hét és nem javulok! Félek, hogy valami nagyon nincs rendben és csak reménykedni tudok, hogy ennek a hatalmas zuhanásnak nem fog jelentkezni a későbbiekben bármi utóhatása!
  El fogok menni egy röntgent készítetni, de ha azon bármi probléma látszódna, akkor érdemes-e még nekifutnom egy kártérítési igénynek a fentebb leírt körülmények tükrében, vagy bele se fogjak és örüljek, hogy lábra tudtam állni?!
  Az ismerősöm az egyetlen, aki igazolni tudná, hogy úgy történt minden, ahogy leírtam! Sokan utaztunk a buszon, de én rajta kívül senki mást nem ismerek, aki alá tudná támasztani az általam leírtakat!
  Nagyon várom a mielőbbi válaszát és tanácsát, hogy mit tegyek/tehetek, ha esetleg mégis kimutatná a röntgen, hogy baj van!
  A válaszát előre is köszönöm!
  Tünde

  1. Kedves Tünde!

   Célszerű lett volna a buszvezető tanácsát megfogadni és a forgalmi irodán jegyzőkönyvet felvenni, szükség esetén orvosi vizsgálatra menni.

   Amennyiben jelenleg is vannak panaszai minél előbb keresse fel a szakrendelőt! Az orvosi dokumentum feltétlenül tartalmazza, hogy mikor, hol és hogyan történt a baleset. Minél több idő telik el a baleset és az orvosi dokumentálás között, annál nehezebb lesz a bizonyítás, csökken az esély a kártérítésre. A Volán társaságnak is be kell jelenteni a káreseményt / balesetet, jelezni kell hogy a kivizsgálás / gyógykezelés folyamatban van.

   Amennyiben sérülése megállapítást nyer, annak súlyosságától függően díjmentes tanácsadással, vagy kárigényének szakszerű összeállításával sikerdíjas rendszerben segíteni tudjunk Önt.
   Látható sérüléseiről (ha vannak) kérem készítsen fotókat, melyeket időközönként a gyógyulásig ismételjen meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *