Hogyan történik a kárigény benyújtása?

Amennyiben Önnek okoztak kárt, akkor a károkozó felelősségbiztosítójánál kell bejelenteni.  A károsultak maguk is benyújthatják kárigényüket, melynek összegét saját maguk, vagy az általuk megbízott szakértők számolják ki. A biztosítónak ebben az esetben ennek a kárigénynek a jogosságát kell vagy elfogadnia, vagy vitatnia.

A kárigény benyújtását a kárbejelentő lap pontos és szakszerű kitöltésével, továbbá a balesettel kapcsolatban felmerült dokumentumok becsatolásával kell indítani. További kiegészítésként egyszerűen le kell írni, pontosan fel kell sorolni, hogy a károsultnak milyen kára keletkezett, s ezekre mekkora összegű baleseti kártérítést tart szükségesnek.

Kártérítési jogcímek lehetnek

A kárigény benyújtásakor részletesen fel kell sorolni mindazokat a tételeket, melyekre kártérítést kér. Például:

 • az autó sérüléseit (gépjármű kárbejelentő nyomtatvány)
 • az utasok sérült, vagy elveszett személyes holmiját, minden tételt pontosan a jelenlegi új értékkel és az egykori beszerzés dátumával megnevezve
 • a mentés, szállítás költségeit
 • az orvosi ellátás, gyógyszerek, kezelések költségeit
 • magánszemélyeknél a kieső munkabér, vállalkozónál az elmaradt haszon összegét
 • a személyi sérülésre tekintettel kért sérelemdíj összegét stb.

Mindezeket a tételeket egyenként és alaposan indokolni kell. Nem elég feltüntetni, hogy a balesetben összetört videokamera értéke 220 ezer forint volt. Az érték és tulajdonjogát garanciális eszköz esetén számlával, idősebb műszaki cikknél kezelési utasítással esetenként igazolni is kell. A biztosító a kárkifizetés során az ingóságokat avultatott értéken téríti!

Egy alapos, dokumentumokkal alátámasztott kárigény igen vaskos dokumentum lesz, számlák, szerződések és értékszámítások mellékletével.

Szakszerű kártérítési igény nélkül nem fog menni…

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy kárrendezési szakember közreműködése nélkül ne állítson össze és ne nyújtson be kárigényt! A benyújtott dokumentum minden egyes pontjának pontosságát és indokoltságát vizsgálni fogja a biztosító. A legkisebb tévedés vagy feledékenység elég ahhoz, hogy egy-egy tételt ne tartsanak megalapozottnak, vagy ne az Ön által feltüntetett összegben fogadják el.

A károsultnak lehetősége van arra, hogy a biztosító által felajánlott kártérítési összeget felülvizsgáltassa, azonban ennek az a feltétele, hogy kárkifizetéskor NE kössenek egyezséget a biztosítóval! Az egyezségkötéssel ugyanis minden további kártérítési igényéről lemond.

A magasabb kártérítés érdekében kárrendezési irodánk minden részletre kiterjedően szakszerűen összeállítja kárigényét.

Segítünk hozzájutni az elérhető

legmagasabb kártérítési összegekhez!

 

12 hozzászólás: “Hogyan történik a kárigény benyújtása?

 1. T. ! Szeretnék kárbejelentépssel élni.A 42-es végállomásánál lakom. A váltó miatt sokszor annyira rázódik a ház,hogy állandóan reped a sarok.Nem régi,átépitett házról van szó.Rendes alappal.Kérném a szakértő segitségét Üdv.

  1. Tisztelt Vasko Károlyné!
   Irodánk közlekedési balesetek kártérítési igényének összeállításával foglalkozik, így ügyében segítséget nem tudunk nyújtani.

 2. Tisztelt Cím!

  A 70 éves édesanyámat a zebrán gázolta el a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekedő jármű. Éppen hozzánk készült,a kislányom születésnapjára. A mentők engem hívtak fel. Kórházban van jelenleg, agyrázkódása lett, betört a feje és rengeteg zúzódása van. Az ágyból is csak segítséggel tud kikelni. Azért szerencsére nagyon súlyos sérülése nem lett. Semmit nem tudunk a gázolóról, a történtekről is csak annyit, amit egy szemtanú elmondott. Azt mondta, már majdnem átért a zebrán, amikor elütötte az autó. Több, mint 20 métert csúszott még a kocsi, mire megállt. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnánk infót szerezni a gázolóról, mi egyáltalán ilyenkor a teendő? Keresni fog minket a rendőrség, vagy nekünk kell valamerre elindulni.
  Segítségüket előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Pné

  1. Üdvözlöm!
   Feltételezem a helyszínen volt mentő és rendőri intézkedés is.
   A helyszínelő rendőrséget kellene megkeresni, hogy hol van biztosítva a károkozó autó és mi a rendszáma.
   A károkozó kötelező biztosítójának kell benyújtani a kártérítési igényt.
   Minden többletkiadást írjanak össze.
   Kérdés esetén visszahívjuk, keressen bennünket a kapcsolat oldalon.

 3. T. Cím! A károkozó biztosítója – amennyiben a károsult gépjárműve gazdasági totálkárt szenved – köteles-e a kár okán új autót (korábbival megegyező típus) vásárolni kényszerülő károsult új autójának üzembe helyezési költségeit viselni?! Ha a biztosító ptk-ra hivatkozva visszautasítja, van-e értelme a károsultnak panasszal élni?!

 4. T.Címzett! Szeretném megkérdezni, hogy a biztosító jogosan jár e el abban, hogy a szabályosan parkoló 13- éves Skoda Fábiánkba bele tolatott a szomszéd. El is akart menni, de szerencsére pont láttuk a történést. Lényeg hogy a szakértő 130 ezer ft javítási költséget állapított meg. A szervíz szerint ez csak bontott vagy utángyártott alkatrészt engedélyez ez az összeg. Ha eredeti alkatrészt akarunk akkor a külombözetet mi fizessük meg.Mi mindig vigyáztunk az autónkra, karban tartottuk. Nem értjük hogy mi vétlenek vagyunk, akkor miért mi fizessük meg a helyreállítás költségeit. Vagy egyezzünk bele hogy bontott alkatrészre futja a kárszakértő álltal megállapított összegből.mit lehet tenni ebben az esetben? Köszönettel Györkösné Sz. Zsuzsa

  1. Üdvözlet!
   Az indokolatlan avultatás egy “magyar kárrendezési specialítás”…
   Véleményünk szerint ha egy 10 éves (nem korrodált) sárvédőt vétlen baleset miatt újra cserélnek, attól a jármű értéke nem nő meg, sőt…
   A magyar biztosítók avultatási gyakorlatáról írásunkban olvashat.
   Nem tudok jobbat ajánlani – ha nem akar “ráfizetni” – minthogy bontott vagy utángyártott alkatrésszel javíttason, mert azt nem avultatják a magyar biztosítók.

 5. Tisztelt Végh Győző!

  6 napos volt az autóm amikor balesetet szenvedtem vele.
  Nem én okoztam a kárt. Több mint 2 hónap után kaptam a hírt, hogy gazdasági totálkáros lett a kocsi.
  Amíg az autó szervizben állt(2hónap) fizettem rá a casco-t és a kötelezőt.
  Még nem kaptam infot, hogy mennyit kapok. Remélem, hogy a 6 napos autóra nem számolnak amortizációt.
  Van jogalapja az üzembe helyezési díj és/vagy a kifizetett biztosítási díj visszakövetelésének?
  Normális az, hogy 2 hónapig tartott ez és még nincs vége?

  Előre is köszönöm a segítségét!

  Köszönettel:
  Tóth Mariann

  1. Tisztelt Tóth Mariann!
   A probléma és a megoldási lehetőségek annál összetettebbek, hogy mindenre kiterjedően alapos választ tudjak adni.
   Sajnos a 6 napos autó már nem új szalonautó.
   Ha listaár alatt vette elképzelhető hogy nem lesz vesztesége, azonban nem biztos hogy ismét tud másik autót listaár alatt venni…
   Mennyit fizet a biztosító totálkár esetén?
   A káridőponti értéket a biztosító Eurotax programmal számolja ki.
   Amíg a roncsot nem adja el, vagy nem vonatja ki a forgalomból a casco-t és a kötelezőt fizetni kell, különben a díjnemfizetés miatt különböző szankciók lehetnek.
   A totálkáros jármű helyett megvásárolt másik (azonos kategóriájú) jármű átírási költségeinek megtérítését kérheti a biztosítótól.
   A gépjármű átírás kalkulátorral ki tudja számolni.
   Kérhet még max. 30 napra u.n. cserekocsi bérkocsi átalányt is.
   Fenti válaszomban található linkek alatt és a karrendezes.eu weboldalon további hasznos információkat olvashat.
   Ha kérdése lenne a kapcsolat oldalon írjon, 24/48 órán belül visszahívom.
   üdvözlettel

 6. A biztosító elutasitotta a gazdasádi totálkár után vásárolt auto, átíratásának és egyéb költségeinek megtérítésére tett igényemet. Mivel mindenhol azt olvasom, hogy ezen költségeket jogosan kérhetem a biztosítotol, ezért mit tudok most tenni? Mire hivatkozva tudom rávenni ezek kifizetésére?

  1. Reklamálja meg! Hivatkozzon arra, hogy a baleset előtti eredeti állapotot – a totálkár miatt – másik jármű megvásárlásával tudta helyreállítani, így az átírási ktsg. u.n. következménykárként merült fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *