Mit kell tudni a kárrendezésről, ha közlekedési baleset ér bennünket III. rész

Amennyiben baleset résztvevőivé válunk, a balesetben érintett feleknek meg kell adniuk egymás adatait.

Autóbaleset

autóbalesetkor a baleseti bejelentőt részletesen töltsük ki és írjuk is alá
Vajon mi lesz most? Bírság vagy figyelmeztetés?

Autóbaleset során minden balesetben érintett autósnak ki kell tölteni a kék-sárga Baleseti bejelentőt, melyet a feleknek alá is kell írni. A kék-sárga letölthető az alábbi, Hogyan töltsük ki helyesen a Baleseti Bejelentőt című írásunkból, melyben segítünk elkerülni a legfőbb hibákat, mely meghiúsíthatja az eredményes kárrendezést, a magas baleseti kártérítés kifizetést.

Ha ez, vagy a jogalap tisztázása (felelősség kérdése) nehézségekbe ütközik, segíthet a tanuk feltüntetése, adataik rögzítése, vagy a rendőrségi helyszíni segítségkérés.

Személyi sérüléses baleset

A legkisebb jelentéktelennek tűnő személyi sérülés esetén is kötelező rendőrt hívni. Sok esetben előfordult, hogy egy jelentéktelennek tűnő zúzódás, nyaki vagy hátfájás több havi orvosi kezelést igényelt, súlyosabb esetben maradandó egészségkárosodást okozott. A rendőrségi jegyzőkönyv és az orvos által felvett látlelet a későbbi kárrendezés során bizonyító erejű lehet és milliós kártérítéseket eredményezhet Önnek!

Kárbejelentésnél minden körülmény fontos lehet

A baleset bekövetkezését a károsult és károkozó is köteles bejelenteni a károkozó biztosítójánál, azonban van 4 jó érvünk, miért NE a biztosítóban indítsa a baleseti kárrendezést! Miután egyeztetett irodánk szakértőivel Ön dönthet, elkezdi saját maga a biztosítónál a kárrendezési procedúrát, vagy több mint 20 éves kárrendezői tapasztalattal rendelkező irodánkat bízza meg ezzel.

A baleset részvevői kötelesek a biztosító kérésére az általa kért adatokat megadni. A biztosító a rendelkezésére álló adatok alapján dönt a felelősség kérdésében. Döntésekor nem köti sem a károkozó nyilatkozata, sem a rendőrségi szabálysértési vagy büntető eljárás eredménye.

A biztosított (károkozó) 8 napon, míg a károsult (KGFB törvény alapján) 30 napon belül köteles bejelenteni a káreseményt.

Fontos itt megjegyezni, hogy ugyanez a bejelentési határidő CASCO biztosítás esetén csupán (48 óra) 2 munkanap!

Tudni kell, hogy az ismeretlen gépjármű által okozott károkra nem nyújt fedezetet a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás. Kivételt képez a súlyos személyi sérüléssel vagy halálesettel járó baleset.

Amennyiben ismert a károkozó, de nem rendelkezik kötelező gépjármű felelősségbiztosítással, érvényesíthető a kárigényünk, melyet a Kártalanítási Számla kezelője (MABISZ) rendez.

A kártalanítási számla kezelője nem rendelkezik saját kárrendezési apparátussal, ezért a kárigényt a károsult saját biztosítója un. szívességi felmérése, előzetes CASCO-ra történő kárfelvétel vagy Kárrendező Irodánk igazságügyi szakértőinek szemléje és az általuk összeállított teljes körű kárigény alapján lehetséges.

Mielőtt a biztosítójához menne, nézzen be hozzánk!
A legjobbat hozzuk ki Önnek a legrosszabból!

A későbbiekben nem csak a bejelentéssel, hanem a kárigény érvényesítés lehetőségeivel és a magyar kárrendezés sajátosságaival is foglalkozunk.

Következő írásunkban a  mi történik akkor, ha nem a káresemény helye szerinti külföldi joggyakorlatot alkalmazza a biztosító vagy a kárrendezési megbízott? A külföldi biztosítóval szembeni kártérítési igény lehetőségét és szabályait ma Magyarországon a károsultak alig ismerik.


Akkor lehetünk erősek, ha a „Károsultak Facebook Közössége” tömeges méreteket ölt!
Ehhez viszont szükségünk van a  Facebook közösség érdekében cikkünk és információink minél szélesebb körben történő  megosztására.BÜSZI Kft. kárrendezési iroda

Folytatás következő hét szerdán.

Vinkelman István
ügyvezető
BÜSZI Kft.
igazságügyi műszaki gépjármű szakértő

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *