Kártérítést nem nyújt az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Egy friss adat szerint csak minden harmadik ember indul úgy nyaralásra, hogy van külföldön is érvényes megfelelő biztosítása. Nem csak közlekedési balesetre kell gondolni: történhet betegség, rablás, elveszhetnek a csomagok, és baleset érhet valakit autó nélkül, a strand kövén szaladva is. Márpedig az Európai Egészségbiztosítási Kártya, amire a legtöbb utazó hagyatkozik, nem fog baleseti kártérítést nyújtani.

Mi az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Uniós állampolgárként minden európai országban megillet bennünket az ottani állampolgárokkal egyező egészségügyi ellátás. Sokan erre alapozva nem kötnek utasbiztosítást a nyaralás idejére. Baj esetén kellemetlen meglepetésben lehet részük. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nagyon szűk körű ellátásra jogosít, s az sem biztos, hogy ingyenesen juthatunk hozzá az orvosi segítséghez.

A kártyát kiváltani Magyarországon kell, az OEP-től lehet igényelni. Az igénylés interneten is elindítható, a szükséges információk ezen a linken beszerezhetők.

Kevés nyaralónak van külföldön is érvényes megfelelő biztosítása. Márpedig az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem fog baleseti kártérítést nyújtani.
Kevés nyaralónak van külföldön is érvényes megfelelő biztosítása. Márpedig az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem fog baleseti kártérítést nyújtani.

Az uniós kártyával szembeni legfontosabb probléma, hogy annak a lényegét sokan eleve félreértik. Ez nem biztosítást jelent. Az EU nem fog utólag kártérítést fizetni baleset esetén. Arról nem is beszélve, hogy egy nyaralás alatt általában nem csak a baleset és az emiatt szükséges orvosi kezelés jelenthet problémát. A EU Kártya semmilyen védelmet nem nyújt az ellopott csomagokkal, az összetört autóval, sérült ingóságokkal kapcsolatban, nem fedezi hozzátartozók kiutazását, sem a beteg vagy sérült hazahozatalát. Akkor mire jó?

Az Egészségbiztosítási Kártya valójában az uniós tb-kártya. Pont arra jó, mint itthon a magyar társa. Akinek érvényes a tb-kártyája, az Magyarországon térítés nélkül veheti igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat: mehet háziorvoshoz, nem fizet a kórházban, s kedvezményes, támogatott áron kapja a gyógyszereket. Így van ez Európa más országaiban is, bár kisebb-nagyobb eltérésekkel.

Mire jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Az Egészségbiztosítási Kártya az Európai Gazdasági Térség országaiban (ez az EU területe, plusz Svájc, Norvégia) érvényes. A használója biztosítottnak számít, s jogosult ugyanazt az egészségügy ellátást igénybe venni, mint az adott ország állampolgára. Hogy ne érjen valakit csalódás, ehhez három dolgot kell figyelembe venni.

Az egyik, hogy az EU területén nem mindenhol egységesen ingyenes az egészségügyi ellátás. Több országban is önrészt kell fizetni orvosi vizit, vagy kórházi ápolás esetén. Az is elképzelhető, hogy fizetni kell az ellátásért, melyet majd a biztosító fog visszatéríteni.

A második, hogy nem a beavatkozások teljes köre ingyenes. A legtöbb országban magánbiztosítók egészítik ki az állami egészségügyet. Az állami térítés nem terjed ki mindenre, ezzel kórházi beavatkozások, költségesebb vizsgálatok során is számolni kell. Az uniós kártya legtöbb esetben csak a sürgősségi ellátásokra terjed ki. Egy közlekedési baleset után például fedezi a kártya az életmentő műtét elvégzését, de fizetni kell a hosszú kórházi lábadozás ideje alatt.

Az Európai Egészségbiztosítási kártyára nem minden ellátás ingyenes

A harmadik lényeges szempont pedig az, hogy az ingyenes ellátás csak az állami, vagy az állami ellátórendszerrel szerződött kórházakra és orvosokra terjed ki. Aki az Európai Betegbiztosítási Kártyára kíván alapozni egy baleset után, azt kellemetlen meglepetés érheti, ha a mentő a legközelebbi – és éppen nem az állammal szerződött – kórházba viszi. Az OEP pl. éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy a turisták által gyakran látogatott helyeken az orvosok általában mind magánpraxisban működnek, alig találni az állami rendszerrel szerződött szolgáltatót.

Fontos tehát látni, hogy az EU Kártya biztosításként nyaralás alatt nem alkalmazható. Nem fog kártérítést fizetni semmilyen baj esetén sem. Nem éri meg a rizikót. Bizonyos keretekkel ingyenes orvosi ellátáshoz juthat hozzá, máshoz nem.

Ha nyaralása alatt megfelelő biztosítási védelmet szeretne, mindenképpen kössön az ön egészségi állapotának és igényének megfelelő utasbiztosítást. Ezeknek ma igazán széles választéka elérhető a biztosítóknál, s a nyaralás idejére az áruk sem túl magas.

Utasbiztosítást akkor is érdemes kötni, ha a nyaralóknak van valamilyen más biztosítási védelmük – például casco biztosítás az autón. A casco ugyanis csak közlekedési baleset esetén fizet kártérítést, míg az utasbiztosítás sok más esetre is alkalmazható. Elvesző csomagok, heveny betegség, baleset, kórházi költség gyomorrontás miatt, mind-mind olyan költségek, melyekre szükséges valamilyen biztosítási fedezetet találni a nyaralás zavartalansága érdekében.

Utazási biztosítás nélkül NE utazzon külföldre!

Külföldi utazás során az Európai Egészségbiztosítási kártya nem nyújt teljeskörű fedezetet.

Már 300-500 Ft / nap összegért köthet külföldre szóló utazási biztosítást. Ne az olcsó utasbiztosítást keresse!

Tudta? Utasbiztosítás nélkül egy nap az intenzív osztályon 1.000 – 3.000 euróba is kerülhet!


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.


Szolgáltatásaink:

 • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseKárrendezési iroda sikerdíjas külföldi és belföldi kárrendezés, autóbaleset, munkabaleset, közlekedési baleset
 • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
 • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
 • Sérelemdíj igények érvényesítése
 • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
 • Gépjárműkár és autóbaleset kárrendezése
 • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
 • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
 • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
 • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

4 hozzászólás

 1. Az ocsem, most penteken, egy haz korlatjanak dult az utcafronton, ami az egyik oldalan nem volt rogzitve. Ot metert zuhant a tulajdonos kovere, es tulajdonkepp alig maradt epp resze. Biztositas ide vagy oda, azert ez a tulajdonos felelossege es o koteles karteritest fizetni. Mindez egy horvath n nyaralo varos utcajan tortent.

  1. Üdvözlöm!
   Amennyiben a korlát tulajdonosa felelős a kár bekövetkezéséért, kártérítési kötelezettséggel tartozik.
   Ezt valószínű egy nyomozás tisztázza, és a bírósági ítélet kimondja.
   Kérdés hajlandó-e és tud-e fizetni.
   Ha az ingatlan tulajdonosa rendelkezik megfelelő felelősségbiztosítással a biztosítójával szemben is követelhető a kártérítés.

 2. Jó napot! 🙂 Sajnos motor baleset ért külföldön. Sérüléseim miatt mentővel kellett elszállítani. Ennek a kiszállási díját a mai napon kaptam meg. Csak eus kártyával rendelkezem. A mentő kiszállási díját az OEP állja? Ha igen mi a menete?
  Előre is köszönöm a válaszát.
  Tisztelettel Oláh Mihály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *