Mi az a fedezetlenségi díj – MABISZ díj?

A kötelező felelősségbiztosítás díjának a megfizetése elől nem lehet elmenekülni. Aki egy ideig nem fizeti a biztosítási díjat, annak később egy összegben kell az elmaradt időre járó díjakat megfizetnie. Ez a fedezetlenségi díj (korábbi nevén MABISZ díj), melyet mindenképpen behajtanak az autóson.

Aki egy ideig nem fizeti a biztosítási díjat, annak később egy összegben kell az elmaradt időre járó díjakat megfizetnie. Ez a fedezetlenségi díj.Mikor van szükség fedezetlenségi díj fizetésére?

Két tipikus esete van annak, hogy egy autó tulajdonosának fedezetlenségi díjat kelljen fizetnie.

Az első eset akkor következik be, ha a biztosító a díj nemfizetése miatt mondja fel az autóra kötött kötelező biztosítást. A tulajdonos talán azt gondolja, hogy a ki nem fizetett biztosítás megszűnésével mentesül a hátralék kifizetése alól is, de ez nem így van. Ennél sokkal szigorúbbak a szabályok.

Ha a meglévő kgfb díj-nemfizetés miatt szűnik meg, akkor a tulajdonos (vagy üzemben tartó) lehetőségei nagyon is korlátozottak. Nem köthet senki mással újabb kgfb biztosítást, csak a korábbi biztosítójával, azzal, amelyik éppen felmondta az előző szerződését. Csak sajnos, ez az új kötvény már nem a kedvező feltételekkel kötött régi kötelező biztosítás lesz. Ha díjnemfizetés miatt kell új szerződést kötni, akkor a biztosítók a lehető legmagasabb tarifákat alkalmazzák. Az ügyfél akár a korábbi biztosítási díjának a többszörösére is számíthat.

A kötelező biztosítás kalkulátorral újrakötheti a díj-nemfizetéssel megszűnt szerződését, ezesetben a kgfb szerződéskötésének oka: ‘Díj-nemfizetéssel megszűnt előző szerződésem lesz’, így a kalkulátor csak a ‘régi’ biztosítójához engedi megkötni a szerződést. Díj-nemfizetés miatt törlés esetén mást választani nem érdemes, mert a BM nyilvántartó rendszer ellenőrzi a biztosítás újrakötését / meglétét is.

A biztosító utólag behajtja annak az időszaknak a díját is, amelyikre az ügyfél már nem fizette meg a rendes díjakat. Az alapelv, hogy forgalomba helyezett autó nem lehet kötelező biztosítás nélkül. Utólag tehát a teljes, elmaradt időszakra meg kell fizetni a díjat. Attól a pillanattól kezdve, hogy a díj ki nem fizetése miatt nem volt érvényes biztosítása az autónak, majd a felmondás és az újrakötés közötti időszakra is, egészen addig, míg az új szerződés már fedezi az autót. Ez a fedezetlenségi díj.

Fedezetlenségi díj átíráskor

A másik eset, amikor az ügyfél kénytelen lehet fedezetlenségi díjat fizetni, az az adás-vétel utáni késedelmes biztosításkötés. Amikor valaki egy autót megvásárol, azonnal, az adás-vétel napjától rendelkeznie kell kötelező biztosítással. Mégis van, aki nem köti meg rögtön a biztosítást, valamiért késlekedik vele néhány napot, vagy még többet. Amikor végre megköti a kgfb szerződést, a biztosító  kénytelen lesz a fedezetlenségi díjat felszámolni azokra a napokra, amikor a kocsi már az új tulajdonos nevén volt, de nem volt rá érvényes biztosítása. A kötelező biztosítás kalkulátor kiszámolja az adás-vétel és a biztosítás megkötése közti időszakra fizetendő fedezetlenségi díjat is.

A fedezetlenségi díj mértéke

A fedezetlenség idejére a biztosító nem alkalmazhatja a saját kötelező biztosítási tarifáját. A fedezetlenségi díj mértékét központilag hirdetik ki, az a Magyar Nemzeti Bank által működtetett Felügyelet honlapján, vagy a MABISZ honlapján is megtekinthető. A fedezetlenségi díj nem is a kötelező biztosító bevétele lesz, hanem a Kártalanítási Számla kezelőjéhez (MABISZ) kerül, mert ez a számla fizeti ki a biztosítással nem rendelkező gépjárművek által okozott károkat.

A 2018-as fedezetlenség díj személygépkocsira a motor teljesítményétől függően napi 340-760 forint (2017-ben 310-690 forint között mozgott). Teherautóra 3,5 tonna és 12 tonna között 2018-ban napi 1.130 forint.

Ha a fedezetlenség ideje több naptári évet is érint, akkor a díjat sem egységesen, hanem az adott évre vonatkozó tarifák szerint számolják ki és fizettetik meg az autóssal. A fedezetlenségi díjat a biztosító 30 napos határidővel, egy összegben fizetteti meg az autóssal. Részletfizetésre akkor van lehetőség, ha a fedezetlenség időtartama meghaladja a 120 napot.

Szolgáltatásaink:

 

Mi az a fedezetlenségi díj – MABISZ díj?
5 (100%) 4 szavazat
Tetszett? Oszd meg másokkal!Share on Facebook
Facebook
14Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

8 hozzászólás: “Mi az a fedezetlenségi díj – MABISZ díj?

 1. Kedves!
  Mi van akkor, ha a fedezetlen időben kárt okoz az, aki kifizeti a magas fedezetlenségi díjat.
  Helyt áll-e a MABISZ vagy a Biztosító az ekkor okozott kárért?
  Köszönettel:
  Judit

 2. Ha eladom a fedezetlenségi díjjal érintett gépkocsit, az új tulajdonosnk kell-e fedezetlenségi díjat fizetni?

 3. Tisztelt Válaszoló!
  Jogerős végzés birtokában vagyok, az autómat 2017.10.26-val kivonták a forgalomból …
  Az autómat ez idő alatt nem használtam, most jutott tudomásomra, hogy az autó forgalomban van.
  Kötelező biztosítás kötése esetén, milyen dokumentumra van szükségem, hogy ne fizessek fedezetlenségi díjat? Ha az okmányiroda felejtette el kivonni az autót, kell-e fizetnem a fent említett díjat? Köszönettel, Zoltán

  1. Üdvözlöm!
   Ha járművét kivonták a forgalomból akkor nem lehet forgalomban és ezen időre kötelezőt sem kell fizetni.
   Ha mégsem vonták ki és kgfb-t sem fizetett, elvileg jogos a fedezetlenségi díj.
   A kormányablaknál tisztázza az ügyet, majd a biztosítóval.

 4. Üdvözlöm! A fedezetlenségi díj be nem fizetése esetén a kocsit eladhatom? Ha igen,akkor késedelmi összeget az új tulajdonosnak ki kell fizetnie? Vagy megmarad és a volt tulajnak kell befizetni. És másik autót lehet venni és biztosítást lehet e rá kötni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *