E-kárbejelentő alkalmazás – Baleseti bejelentő app.

2019. január 09-én jelent meg a MABISZ által fejlesztett e-kárbejelentő applikáció, mely a jól megszokott kék-sárga baleseti bejelentő elektronikus változata. A fejlesztők a kárbejelentés egyszerűsítését, és a kárkifizetések gyorsítását várják tőle.

E-kárbejelentő app. mobiltelefonokra
E-kárbejelentő alkalmazás

Windows Phone esetén a telefon Internet böngészőjével is használható a rendszer.

Az e-kárbejelentő alkalmazás letöltése után a fix adatokat (szerződő és gépjármű adatok) már nem kell előtölteni. A kitöltést nagymértékben elősegíti a kgfb szerződés adatait tartalmazó u.n QR kód, melyet megtalál a kötelező biztosítási kötvényén és / vagy a kgfb díjigazoláson, vagy valamely kgfb értesítő levélen.

Tovább egyszerűsödött a korábban 25-30 percet is igénybe vevő e-kárbejelentő kitöltés! A legújabb frissítésnek köszönhetően (2021.02.26) már két adat megadása esetén automatikusan kitöltődnek a kgfb biztosítási szerződés adatai.

  • Magánszemély szerződők esetén (aki nevén van a kgfb biztosítás) elég megadni a szerződő születési dátumát és a forgalmi rendszám adatokat.
  • Jogi személyek esetében a szerződő adószáma és gépjármű rendszáma szükséges.
  • Ha nem a szerződő vezette az autót, a vezető adatait természetesen továbbra is ki kell tölteni.

Az e-kárbejelentő applikáció használatáról és a QR kódról további információkat olvashat.

A baleseti bejelentő applikációban már külföldi károkozó által okozott autóbeleset is rögzíthető, azonban a magasabb kártérítés érdekében még a biztosítói (MABISZ) kárbejelentés előtt keresse kárrendező irodánkat! Kárigényét a külföldi biztosítótól követelje, ne a magyartól!

Milyen káresemény jelenthető be az e-kárbejelentő alkalmazással?

  • Magyarországon bekövetkezett (okozott és elszenvedett) hazai kgfb biztosítás terhére rendezhető gépjárműkárok.
  • Casco kár csak a kgfb kárral egyidőben jelenthető be. (ha a károkozó autó rendelkezik casco biztosítással)
    Önálló casco kárbejelentés nem lehetséges.
  • Gépjárművel, nem gépjárműben okozott dologi kár. (kerítés, oszlop, stb…)
  • Kötelező biztosítással nem rendelkező (nem biztosított) gépjármű által okozott kár.

Az alkalmazás működéséhez internet kapcsolat szükséges.

Fontos!
Az e-kárbejelentő alkalmazás beküldés gombjának megnyomásától számított 72 órán belül a károsultnak, vagy – ha a felelősség kérdésében nem egyeztek meg – mindkét félnek a biztosító küld egy értesítést. Amennyiben ilyen tartalmú értesítés a jelzett időtartamon belül a Felhasználó részére nem érkezik, úgy a kárbejelentést a jogszabályi határidőkön belül, közvetlenül szükséges megtenni az illetékes biztosító(k)hoz. Kgfb biztosítás esetén a károkozó bejelentési kötelezettsége 5 munkanap, károsulté 30 naptári nap. A casco kárbejelentési határidőt a casco biztosítás feltétele tartalmazza(!) egyes biztosítóknál extrém rövid 48óra (!) a casco kárbejelentési határidő.

A biztonság kedvéért azért tartson  kocsijában 2 példány papír alapú baleseti bejelentőt, melyet a linkre kattintva letölthet.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *