Mit kell tudni a kárrendezésről, ha közlekedési baleset ér bennünket VII. rész

Csak akkor lehetne avultatni, ha a javítás után valóban többet érne a jármű.
Csak akkor lehetne avultatni, ha a javítás után valóban többet érne a jármű

Előző cikkünkben az elmúlt évtizedek alatt a magyar gépjármű kárrendezési gyakorlatban a hazai biztosítók által kialakított avultatási rendszerről beszéltünk, amivel jelentősen csökkentették a kárkifizetések összegét. Érintettük, hogy vannak indokolt avultatások (pl. gumiabroncs, fékbetét), de a baleset során törött karosszériaelemek cseréjének avultatása – ritka kivételtől eltekintve – indokolatlanul sújtja a vétlen autósok tulajdonosait.

Hogyan látja mindezt az igazságügyi műszaki szakértő?

Az igazságügyi gépjármű szakértői és a bírósági gyakorlat is töretlen abban, hogy az avultatás (az új alkatrész árából történő levonás) feltétele, hogy az adott alkatrészt szakértői vizsgálat tárgyává kell tenni és csak akkor vonható le értékkülönbözet, ha bizonyítható, hogy a levonás nélkül olyan értékemelkedés következne be az autónk árában, amit a használtautó piac, azaz a vevők is elismernek és megfizetnek az autó vételárában és ezzel „gazdagodnánk”.

Kárügyek felülvizsgálata Magasabb kártérítés Kárrendezési IrodaMost már csak az a kérdés, hogy találkozott-e valaki olyannal az autópiacon, amikor az eladó arra hivatkozva, hogy az autóját egy töréskár után helyreállította (új alkatrészekkel pótolva a régieket), többet kért és kapott volna autójáért.

Tapasztalataink éppen ellentétesek, hiszen annak hallatán, hogy az autó korábban törött volt, nem többet, hanem kevesebbet ígérnek ilyenkor, azaz nem értéknövekedés, hanem értékcsökkenés következik be.

Akkor miért avultat mégis a biztosító?

Az alábbi kérdésekre továbbra is várjuk a válasz, illetve az általunk képviselt károsultak kárügyeiben NEM fogadjuk el a túlzott mértékű avultatásokat!

 • Akkor miért és hogyan tehetik meg mégis a biztosítók, hogy nem fizetik ki a teljes helyreállítási költséget és ezzel a vétlen károsultakra további költséget hárítanak át?
 • Mekkora lehet az ilyen módon áthárított összeg, amellyel a károk kifizetését csökkentik?
 • Miért nem alkalmazzák ezt a módszert Európa és a világ egyéb országaiban, ha ennek törvényes alapja van?

A magyar biztosítók avultatási gyakorlata sok esetben indokolatlan. Erről fogunk értekezni a következő héten!


Mielőtt a biztosítóba menne jöjjön be hozzánk, magasabb kártérítést kaphat

 

Akkor lehetünk erősek, ha a „Károsultak Facebook Közössége” tömeges méreteket ölt!
Ehhez viszont szükségünk van a  Facebook közösségben cikkünk és információink minél szélesebb körben történő  megosztására.

Vinkelman István
ügyvezető
BÜSZI Kft.
igazságügyi műszaki gépjármű szakértő
www.karrendezes.eu

Hasonló cikkek

2 hozzászólás

 1. Jó napot kívánok!
  17 nappal ezelőtt történt egy közlekedési balesetem. Az autóm totálkáros lett. Másnap mentem is és rendeztem a dolgot, bejentettem. Vagy is inkább egy márkakereskedés ügyintézője rendezi. A bejelentést követően kb 4 napra rá ki is jött a károkozó biztosítójától a kárfelmérő szakember. Megállapította a gazdasági totálkárt. Később fel tette az autót roncsbörzére. Azóta nem tudok semmit hogy hol tart az ügy vagy mennyire lett értékelve az autó. A kérdésem az lenne hogy ilyenkor mondanak e valamilyen konkrét dolgot vagy egy közelítő összeget hogy még is tudjam mire számoljak?

  1. üdvözlöm!
   Roncsbörze 30 nap. Ha tesznek vételi ajánlatot a roncsra, értesítik Önt. 30 napja van, hogy nyilatkozzon. Ha nem adja el ennyiért, akkor a roncs az öné marad. Ha tudja, többért is eladhatja. A káridőponti érték (balesetelőtti használt jármű értéke) mínusz a roncsérték lesz a kifizetett kárösszeg.
   Ha alacsonynak tartja, kérhet felülvizsgálatot, vagy független szakértő általi értékbecslést. (utóbbiban tudunk segíteni)
   Ha totálkáros lesz az autó kérheti még a(z)
   – „új” autó átírási költségeinek
   – cserekocsi / bérkocsi ktsg. v. átalány megtérítését is.
   Mit fizet a kötelező biztosítás? c. írásunkban további információkat olvashat…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *