Gépjárműkár

Avultatás nélkül, euróban kaphat magas összegű kártérítést külföldi gépjárműkár esetén
Avultatás nélkül, euróban kaphat magas összegű kártérítést külföldi gépjárműkár esetén

Tudja Ön, hogy a környező országok közül Magyarországon ítélik meg a biztosítók a legalacsonyabb összegű kártérítéseket gépjármű kárrendezés során? Nem csak Nyugat-Európában, hanem még Szlovákiában, vagy Csehországban is sokkal magasabb az átlagos gépjárműkár-térítés, mint nálunk. Magasabb kártérítést szeretne? Kérjen konzultációt!

Mit tegyen elsőként egy közlekedési baleset esetén?

A baleset sohasem jön jókor, de előre felkészülhetünk a váratlan eseményekre is. Ha előre átgondolja, hogy baj esetén mit fog tenni, esetleg magánál tartja a szükséges telefonszámokat is, akkor a bajt okozó helyzetben is meg tudja találni a jó megoldásokat. Persze, de mire lehet szükség egy karambol esetén?

A baleset részvevőinek közös érdeke, hogy gyorsan, szakszerűen intézzék el a rájuk váró feladatokat.

Ha bajba kerül, a legfontosabb, hogy őrizze meg a nyugalmát. Ha nyugodt tud maradni, akkor biztosan nem feledkezik el a legfontosabb teendőiről. Nem utólag kap a fejéhez, hogy de jó lett volna fotókat is készíteni az összetört autókról, most akkor nem kellene arról vitázni, hogy melyik irányból is történt az ütközés.

Ütközéskor, még egy jelentéktelennek tűnő koccanáskor is a legfontosabb dolog, hogy álljon meg! Ha megállás, segítségnyújtás nélkül elhagyja a helyszínt, az cserbenhagyásnak minősülhet. Ennek pedig súlyos büntetőjogi, további anyagi következményei lehetnek.

Készítsen fotókat

A későbbi viták elkerülése érdekében sokat szokott segíteni, ha a helyszínről, a járművek helyzetéről készít néhány fotót. A legjobb, ha ezeken láthatóak a rendszámok is. Amennyiben külföldi részese is van a balesetnek, a kék-sárga baleseti bejelentő bármely nyelven kitölthető, hiszen tartalmilag azonosak. Ezzel Ön is élhet, ha külföldön éri baleset: nyugodtan töltse ki magyarul a bejelentő Önre vonatkozó részeit.

Fontos azonban, hogy a balesetben mindkét részvevő autós ugyanazon baleseti bejelentőt töltse ki, tehát ha kettő bejelentőt töltenek – egy magyar és egy más nyelvűt is – mindkettőt mindkét balesetben résztvevő félnek azonos tartalommal alá kell írnia. Az Önnél levő magyar nyomtatványt is használhatja külföldön. Nem kell a feszült helyzetet azzal is tovább fokozni, hogy az idegen nyelvű szövegeket próbálja megérteni.

A kár helye szerinti ország törvényei döntenek

A külföldön elszenvedett baleseteket a káresemény helye szerinti ország törvényei szerint kell rendezni. Ismerve a hazai gépjármű kárrendezési gyakorlatot, irodánk közbenjárása jelentős előnyöket nyújthat Önnek.

Avultatás: egy hibás magyar gyakorlat

Kárrendező irodánk különös figyelmet szentel a sérült, de javítható gépjárművek helyreállítási költségeinél az új alkatrészekből levont avultatás (szakszerűen értékemelkedés) felülvizsgálatára. A közreműködésünkkel rendezett gépjármű károknál csak az igazságügyi gépjármű szakértői és bírósági gyakorlat által elfogadott levonásokat fogadjuk el.

Az avultatást kivétel nélkül alkalmazza minden magyar biztosító, pedig csak a törvényes feltételek betartásával tehetné meg.
Az avultatást kivétel nélkül alkalmazza minden magyar biztosító, pedig csak a törvényes feltételek betartásával tehetné meg.

A külföldi gépjármű károknál a problémát az okozza, hogy a gépjármű kárrendezésben közreműködő hazai biztosítók nem a külföldi baleset helye szerinti ország, hanem a magyar törvények és kárrendezési gyakorlat szerint járnak el.

A belföldi gépjármű károknál ha gyorsan szeretne pénzhez jutni, akkor a biztosító előre kifizetheti a kárösszeget egy becsült költségvetés alapján. Ez a gyorsított kárrendezés, úgynevezett gyorskár.   Ilyen gyorskár térítése esetén a biztosítók munkadíjként csak 2.500 – 6.500 Ft/óra díjat vesznek figyelembe. A beépített új alkatrészeket pedig avultatják, időnként indokolatlanul és igen jelentős mértékben.

néhány európai ország átlagos kárkifizetési összege
Ez a táblázat azt mutatja meg, hogy néhány európai országban mennyi az átlagos, kifizetett gépjárműkár összege. Jól látható, hogy Magyarországon még a kelet-európai országok között is alacsony a kifizetett kárösszeg, Nyugat-Európában pedig ennek az ötszörösét fizetik ki a biztosítók a kárrendezés során.

Az eredeti cikket az Origo portálon olvashatja.

Mit tegyen Ön a gépjármű kárrendezés elindításához?

Bízza meg irodánkat, hogy kárigényét a közúti baleset bekövetkezésének helye szerinti ország kárrendezési gyakorlata szerint rendezzük.

Ha a balesetben személyek is megsérültek, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy még a kárigény benyújtása előtt kérjen irodánktól tanácsot! Nagyon fontos, hogy a benyújtott dokumentáció, a kártérítési igény teljeskörű és szakszerű legyen. Nem azért, mert ez valami előírás, hanem azért, mert jelentősen növeli a baleseti kártérítés összegét és lerövidíti az ügyintézést.

Megbízás esetén vállaljuk:

  • személyi sérüléssel összefüggő baleseti kárigények szakszerű összeállítását
  • vagyoni kárigények benyújtását,
  • baleset miatti elmaradt árbevétellel / jövedelemmel kapcsolatos kárigények érvényesítését
  • gépjármű károk felmérését és felülvizsgálatát
  • kapcsolattartást a biztosítókkal és az eljáró hatóságokkal.

Már egy előzetes beszélgetés során is ki tudjuk deríteni, hogy hogy jár-e Önnek magasabb összegű kárkifizetés, mint amit a biztosítója eddig ajánlott.

Gépjárműkár – autóbaleset esetén, segítünk hozzájutni az elérhető

legmagasabb kártérítési összegekhez!