Nekik már segített a BÜSZI.

Az elmúlt néhány hónapban számos olyan cikket is olvashattak, amelyekben Vinkelman Istvánnal, a Biztosítási és Műszaki Szaktanácsadó Iroda Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettem, s amelyekben ő rengeteg jó tanáccsal látta el Önöket káresetekkel, biztosítási ügyekkel kapcsolatosan.

A kárrendezésben nekik már segített a BÜSZI.
A kárrendezésben nekik már segített a BÜSZI.

Ezúttal két olyan céget kerestem meg, amelyek már többször is dolgoztak együtt a BÜSZI-vel. A székesfehérvári székhelyű, Alba Zöchling Kft. csoporthoz tartozó Alba Fix Nemzetközi Fuvarozási Kft. ügyvezetője, Megyer Gábor elég lakonikus véleményt fogalmazott meg, amikor arról érdeklődtem, miben látja együttműködésük legnagyobb előnyét:

Alapvetően a továbbiakban nem is tudok a problémáról, mert   gyakorlatilag nem kell foglalkoznunk vele. Bejelentjük  Vinkelman úrnak, hogy történt ez meg ez az eset, ő kijön ide a céghelyre,  lefényképezi a károkat, s rendezi a dolgot. Így aztán sokat beszélni sem tudok róla…

Ön miként lett a cég vezetője?

Az Alba Zöchling Kft. 1989-ben jött létre. Akkoriban a szabadegyházai Szeszipari Vállalatnál dolgoztam. Miután privatizálták a gyárat, az új belga tulajdonos úgy döntött, hogy a gyár egyes részeire nincs szüksége. Így vélekedett a fuvarozásról is, ugyan a tartályautókat, buszokat megtartotta, de minden egyebet belezsúfolt egy Kft.-be, amit viszont eladott. Én ott dolgoztam, akkor lettem ügyvezető, s azóta is ezt a posztot töltöm be az 1993-ban létrejött Alba Fix Kft.-ben. Azóta lassan száz járművel dolgozunk Székesfehérváron, folyamatos bővülés és fejlesztés közepette.


Nem fizet a biztosító? Káresemény érte? Mielőtt a biztosítójába menne, jöjjön be hozzánk! A legjobbat hozzuk ki a legrosszabból!


 

A cégnév alapján úgy tűnik, hogy nem magyar tulajdonosok kezében van a vállalkozás.

Valójában két különböző cég működik itt a sóstói telephelyünkön, egy magyar tulajdonos, Cserta János vállalkozásaként. Az Alba-Zöchling Kft. eredetileg osztrák-magyar tulajdonú speditőr cég volt, már csak nevének idegen hangzása emlékeztet az akkori résztulajdonosokra. Főként Nyugatra dolgozunk, uniós területekre. Régebben ugyan jártunk a volt Szovjetunióba, de ezzel a tevékenységgel felhagytunk.

Ha uniós országban történik baleset, különösen jól jöhet Önöknek a BÜSZI kiváló kapcsolatrendszere, főként németországi ismeretei.

Ez így igaz, a német biztosítóknál korrekt biztosítási összegeket lehet elérni. Nincs nagy alkudozás, ami hibás, rossz, azt magától értetődően cserélik, a magasabb összegű kárkifizetésből valóban fedezni lehet a kárt, normálisan megjavítani a járművet.

Polgár Sándor, a győri Tibor Trans Kft. ügyvezető igazgatója öccsével együtt tulajdonosa a cégnek. Mintegy hatvan darab ponyvás és hűtős autóval szállítanak az összes európai országba, de szállítmányozással is foglalkoznak és belföldön is dolgoznak.

Hogy kerültek kapcsolatba a BÜSZI-vel?

Első alkalommal 2012  júniusában kerültünk kapcsolatba a BÜSZI Kft. Kárrendezési Irodájával. Cégünket Vinkelman István kereste meg és próbaként   mindjárt át is adtuk neki két  folyamatban lévő, külföldön elszenvedett kárügyünket. S azóta tizennégy lezárt, valamint tizenkét még aktív ügyünkben rendezték a kárainkat. Mivel az első ügyek rendezése kedvező tapasztalatokat hozott, azóta folyamatosan a közreműködésükkel rendeztetjük a kárainkat. Az általuk ajánlott, közvetlenül a károkozó külföldi biztosítójával szemben rendezett károknak komoly előnyei vannak. Ilyen például, hogy a külföldi biztosítók – a magyar biztosítókkal szemben – szinte soha nem avultatják a sérült autókba, járművekbe beépített új alkatrészeket és nem kényszerítenek bennünket, hogy gyenge minőségű használt, bontott vagy utángyártott alkatrészeket használjunk fel a javítás során, saját műhelyünkben.

Együttműködésünk kezdetén belföldön, magyar járműtől elszenvedett kárunk lett.  Szombati napon történt a baleset és kétségbeesetten hívtam az iroda szakértőjét, hogy szeretnénk mielőbb megkezdeni a javítást, mert égetően nagy szükségünk lenne a kiesett tehergépkocsira. Vasárnap délelőtt meg is történt a szemle és hétfőn már a kezemben volt az Audatex javítási költség számítása. Sajnos, a munkát mégsem kezdhettük el, mert a károkozó magyar biztosítójának szakértője csak szerdán jelent meg. Abban sem volt sok „köszönet”. Gyorsan körbenézte és lefotózta az autót, majd a forgalmi engedélybe pillantva – és az autó első forgalomba helyezését látva –  közölte, hogy minden, a javításhoz felhasznált új alkatrészt avultatnia kell 40 százalékkal, mert a javítás után megnő az autó értéke (értékemelkedett lesz az új alkatrészek miatt) és a Ptk. káron szerzésen alapuló paragrafusa alapján ez nem engedhető meg.

Kérdésemre, hogy miért kellene nekünk állni a javításnak ezt a részét, az volt a rövid válasza: „ez a szabály”. Kértem, becsülje meg a kifizetésre kerülő kár nagyságrendjét, melyre azt válaszolta, szerinte maximum háromszázötvenezer forint. Erre előhúztam a BÜSZI kalkulációját, amely nem sokkal maradt alatta a nettó 1,5 millió forintnak.

Érdekes volt a biztosítós szakértő reakciója, miszerint „…hú-ha, akkor jobban meg kell néznem a tehergépkocsit” kijelentéssel újra az autó alá bújt. Az első megközelítésben hatszázhatvanezer forint körüli összeget ajánlottak avultatás és rendkívül alacsony munkadíjak mellett. Az általunk megbízott káriroda többszöri reklamációja után a kifizetésre került kárösszeg végül is meghaladta az 1,4 millió Ft-ot, amelyen felül (az addigiaktól eltérően) még a javítás miatt kiesett időszakra törvényesen járó elmaradt hasznot is fizetett a biztosító. Ehhez hasonló eredményt a kárrendezésben soha nem tapasztaltunk, ezért a mai napig együttműködünk a BÜSZI kárrendező irodával.

Olvasták-e az AutóKözlekedésben a biztosítási törvény-módosítással kapcsolatos cikkünket, és ha igen, mi a véleményük róla?

Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy ilyen hosszú időszakonként  – 12 év – kerül sor a módosításokra és a negatív tapasztalatok ellenére próbálkozás sem tapasztalható a kárrendezés szolgáltatásának javítására. Szükség lenne rá, hogy a károsultak érdekei is megjelenjenek a törvényben. Ez csak akkor sikerülhet, ha valamennyi ebben érdekelt érdekképviseleti szervezet együttműködik.  Kértük, hogy az MKFE vezetősége legyen ebben a segítségünkre és kérjük a BÜSZI kárrendező iroda biztosítási és műszaki szakembereit is,  működjenek közre, hogy a megfelelően kidolgozott törvénytervezet időben kerülhessen a törvényhozók asztalára. (G.I)

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *