Baleseti bejelentő kék-sárga letöltés

Letöltés után feltétlenül olvassa el a Baleseti Bejelentő kitöltésével kapcsolatos tanácsainkat, így a bejelenő lapot autóbaleset esetén egyszerűen és szakszerűen ki tudja tölteni.

Európai Baleseti Bejelentő kitöltése

FONTOS! Minden rovatot pontosan töltsön ki! Hogyan töltsük ki helyesen a baleseti bejelentőt? című írásunkban hasznos információkat olvashat róla.

Az Európai Unió tagállamainak baleset bejelentője, formátuma, kérdései és annak sorrendjei azonosak. Amennyiben a balesetnek külföldi állampolgár is részese volt és a kitöltés nyelvi nehézségekbe ütközne, bármely nyelvű kék-sárga Európai Baleseti Bejelentő nyomtatvány kitölthető. Azonos tartalommal akár mindkét nyelvű bejelentőt is kitölthetik.

Magyarországi baleset esetén idegen nyelvű Európai baleseti kárbejelentő nyomtatványt akkor célszerű kitölteni vagy akár „tolmácsként felhasználni”, ha a nyelvi nehézségek miatt a magyar bejelentőt valamely balesetet szenvedett fél nem tudja elolvasni, így valójában bizalmatlan hogy mit is írna alá. Amennyiben a kék-sárga bejelentőlap hátoldalán vagy tájékoztatóban az alábbi szöveg szerepel, nyugodtan kitölthető az idegen nyelvű nyomtatvány is:

„Ez a Baleseti bejelentő a CEA – Comité Européen des Assurances (Európai Biztosítók Bizottsága) – által készített mintának felel meg. Ha a balesetben érdekelt másik fél ugyanilyen, a CEA által engedélyezett, de idegen nyelvű nyomtatvánnyal rendelkezik, az ugyanúgy érvényes, annak minden pontja és szövege megegyezik a magyar változatéval. Ezért az is kitölthető és felhasználható.”

Közeleg a biztosítási évforduló? Számolja ki és váltson olcsóbb KGFB biztosításra online!

Baleseti bejelentő letöltés

Baleseti bejelentő (kék-sárga)A magyar nyelvű baleseti bejelentőt ide kattintva letöltheti, vagy személyesen a biztosítók ügyfélszolgálati irodáiban beszerezheti.

Kocsijában mindig tartson 2 db Európai Baleseti Bejelentő más néven kék-sárga kárbejelentő nyomtatványt és az „Útmutató a Baleseti bejelentő kitöltéséhez” c. tájékoztatót is.

E-kárbejelentő applikációk mobiltelefonokra

2019. január 09-én jelent meg a MABISZ által fejlesztett e-kárbejelentő applikáció, melytől az autóbalesetek kárbejelentésének egyszerűsödését és gyorsulását várják.

E-kárbejelentő app
E-kárbejelentő alkalmazás

Az e-kárbejelentő alkalmazás letöltése után célszerű, még nyugodt körülmények közt – a baleset előtt – a fix adatokat előtölteni, melyben a kgfb szerződés QR kódja sokat segít. Azonban a legújabb fejlesztésnek köszönhetően a 25-30 perces kitöltési idő lényegesen lerövidült, mivel már két adat megadásával a alkalmazás automatikusan „behúzza” a kgfb szerződőjének adatait. Az e-kárbejelentő alkalmazásról és használatáról, valamint a Qr kódról írásunkban további hasznos információkat olvashat.

Az e-kárbejelentő app. egyenlőre csak magyar károkozó és magyar károsult autóbalesete esetén használható!
Az e-kárbejelentéshez internet kapcsolat szükséges!


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

10 hozzászólás

 1. T Szolgáltató azt adták hírül, hogy külföldi kár esetén ne a hazai biztosító útján lépjünk fel, akkor kihez forduljunk, ha a károkozó biztosítója egy kis francia lokális biztosító ?
  Köszönöm válaszukat
  tisztelettel
  dr. Havas Gábor nyugdíjas jogtanácsos

  1. Tisztelt dr. Havas Gábor!

   Vétlenül elszenvedett külföldi baleset esetén
   – bejelentheti kárát a külföldi forgalmi rendszámú károkozó autós magyarországi kárrendezési megbízottjához, ebben az esetben (hátrányosan) a magyar joggyakorlat szerint rendezik le a kárát,
   – Irodánkon keresztül kárigényét közvetlenül a károkozó gépjármű külföldi biztosítójának is bejelentheti.

   Az utóbbi két eljárás közti különbséget írásunkban elolvashatja.

   Igazságügyi műszaki szakértő kollégáink által szükség esetén biztosítjuk a gyors, többségében 24 órán belüli kárszemlét:
   A károkozó biztosítójával szemben érvényesítjük az elmaradt hasznot / jövedelmet / csere / bérkocsi igényt is, melyet a magyar biztosítók nem, vagy ritkán fizetnek ki.

   Megbízásunk esetén Ön megküldi részünkre a káresemény dokumentumait, a sérült jármű fotóit, az elmaradt haszon / jövedelem érvényesítése alapját képező dokumentumokat, stb…
   Amennyiben a magyar kárrendezési megbízott felé megtörténik a kárbejelentés, úgy már nincs lehetőség a külföldi biztosítónál való kárrendezésre!

   Sikerdíjas rendszerben dolgozunk, a kapcsolat oldalon tudja elérni irodánkat.
   Külföldi kárrendezés során a kártérítést euróban fizettetjük!

 2. Kérdezném, hogy mi a helyzet, ha 2 autóm van, és felváltva használom? A szerződés szám más, a rendszám más. Az app csak 1 szerződést és rendszámot fogad el, nincs választási lehetőség, legalábbis a bemutató szerint.

  1. Üdvözlöm!
   Írja meg az app. fejlesztőknek a problémát.
   Teljesen életszerű amit írt.
   Elvileg fog kapni mindegyik gfb szerződésről egy Qr kódot.
   Amelyik kocsival kárt okoz, vagy kárt szenved, annak a szerződésnek a kódját fogja akkor beolvasni.

 3. Az lenne a kérdésem, hogy mi a teendö, ha baleset esetén valamelyik, vagy egyik félnek sincs okostelefonja, vagy pl. Windows phone esetén nincs meg az alkalmazás a telefonján?
  Marad, ill. elfogadják továbbra is a kitöltött papírbejelentöt?
  Köszönettel

  1. Üdvözlöm!
   A papír alapú kék-sárga baleseti bejelentő továbbra is érvényes.
   A kárbejelentő applikáció használata „csak” egy lehetőség.

 4. Üdvözlöm!
  A papír alapú kék-sárga baleseti bejelentő erről az oldalról, nem színes állapotban kinyomtatva (és ezáltal nyilván nem indigós példányban) is használható baleset esetén?
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Igen, használható a nyomtatott, fénymásolt nyomtatvány is.
   Ilyenkor mindkét példányt azonos tartalommal, lehetőleg kék tollal kell kitölteni.
   Természetesen az aláírásokat se felejtsék…

 5. Tisztelt Végh Győző!

  Egy bevásárló központ parkolójából kitolatva szenvedtünk balesetet, mindkét autó tolatott, így gyakorlatilag mindkét sofőr hibás. A mi gépjárművünkben nem esett kár, a másik autó lökhárítója behorpadt. Ebben az esetben, tekintve, hogy a másik szintén vétkes autós biztosítójának nincs mit térítsen részünkre, a mi biztosítónk viszont a másik autóban keletkezett kár legalább 50% kifizeti, elismerjük hogy hibáztunk? A mi biztosításunk emelkedhet, illetve a bónus is csökkenhet emiatt, holott mindkét fél hibás volt. Nekem igazságtalannak tűnik így… Mit írjunk a baleseti lapra? Elismerjük, hogy hibáztunk? Mit tudok tenni, amennyiben tényleg csak minket „érint” majd rosszul a végkifejlet?
  Nagyon köszönöm válaszát!

  1. Kedves Laura!
   A káresemény pontos leírást nem adta meg, ezért feltételezem – amit Ön írt -, hogy „a balesetért mindketten felelősek vagyunk”. Amennyiben mindketten és egyenlő mértékben felelősek a balesetért úgy az Ön kgfb szerződésére a másik autóban okozott kár 50%-át téríti az Ön biztosítója. A kifizetés miatt biztosításának díja emelkedni fog. (2 díjosztály bónusz visszasorolás, + a „fájdalmasabb” a károkozói pótdíjjal való súlytás. Kifizetheti készpénzben az okozott kárt, ez akár több 10 eFt-ig is matematikailag rentábilis lehet… Írjanak elismervényt, + tanúk… Ez esetben a károsult NE jelentse be a kárt a károkozó biztosítójának, további követelése nincs, ezt is írják bele a megállapodásba…
   A tanácsadás ezen (írásbeli) formája nem tejeskörű, célszerű ha munkaidőben felhív telefon.
   Üdvözlettel, Végh Győző – BÜSZI Kft. Kárrendezési Iroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *