A baleseti kárbejelentés menete

Különleges lélekjelenlét kell ahhoz, hogy egy baleset esetén a törött autóból kiszállva azonnal tudjuk, mi a teendő, melyik tennivalót melyik után kell sürgősen elvégezni. Nem árt előre átgondolni, hogy mi a károsult teendője a helyszínen és mit kell később, utólag elvégeznie. Bármelyik társaság biztosítja is az autót, a baleseti kárbejelentés menete ugyanazokból a lépésekből áll.

A baleseti kárbejelentésre már a helyszínen készülni kell

Természetesen, ha a balesetnek vannak sérültjei, akkor az ő ellátásuk, a mentők értesítése minden más tennivalót megelőz. Ha nincs sérült, vagy a sérültekkel már foglalkozik valaki, akkor a káresemény helyszínén három-négy lényeges feladatot kell elvégezni:

 • szükség esetén rendőrt hívni
 • rögzíteni a helyszínt (leírás, fotók)
 • szabályosan kitölteni és aláírni a baleseti bejelentőt
 • tanúkat keresni és felvenni az adataikat

Lehetőleg a baleseti kárbejelentés menete ismert legyen minden autós előtt, hogy vészhelyzetben is könnyen tudjon cselekedniRendőrt hívni kötelező, ha a balesetnek sérültje is van. Ha nincs sérült, akkor nem kötelező, de sokszor nagyon is hasznos a rendőrség értesítése. Főleg akkor van fontos szerepe a kiérkező rendőröknek, ha a baleset résztvevői nem tudnak megállapodni a felelősség kérdésében. Ilyen esetben döntő jelentőségűek a rendőrségi jegyzőkönyvbe rögzített tények és vallomások.

Ha nem is kell rendőrt hívni, a baleset utáni első sokkot követően azonnal arra kell törekedni, hogy a körülmények rögzítéséig minden maradjon érintetlenül. Ha egy biciklist elgázoltak, a további teendők tisztázásáig akkor se kapja fel és tolja le az útról a kerékpárt, ha nincs semmi baja se neki, se a járművének. Ha akár egy kerékpárt eltolunk az útból, akkor már nem biztos, hogy meg lehet állapítani, ki volt a felelős a balesetért. Érdemes lefényképezni a helyszínt, több szögből, úgy, hogy a képeken minden érintett jármű, rendszám és sérülés jól látható legyen.

Baleseti bejelentő kitöltése

Ha nem vesznek fel rendőrségi jegyzőkönyvet, akkor a baleseti bejelentő kitöltése a legfontosabb lépés a baleseti helyszínen. A baleseti bejelentő az a dokumentum, mely a biztosító számára rögzíti a történteket:

 • a balesetben résztvevő felek adatait
 • az érintett járművek kgfb-biztosítójának megnevezését
 • a baleset leírását, a balesetben szereplő járművek mozgását.

A baleseti bejelentő szükség esetén innen is letölthető.

E-kárbejelentő applikáció letöltése

Az e-kárbejelentés applikációval (egyenlőre csak belföldön) a károkozó és a károsult autós a papír alapú baleseti bejelentő kitöltése nélkül a helyszínen, elektronikusan, fotók, videók és hangfelvétel csatolásával is bejelentheti kárát. Ez gyorsabb kárügyintézést eredményezhet (bejelentés, adatrögzítés, stb…) mivel az adatok a biztosító rendszerébe azonnal megérkeznek. Az e-kárbejelentés applikáció használatáról bővebben írásunkban olvashat, illetve android és iPhone telefonjára ingyenes letöltéssel telepítheti is a programot.

Szemtanúk keresése

A történtek pontos rekonstruálásánál, a felelősség megállapításánál sok esetben két autós állítása áll szemben egymással. Döntő lehet egy független szemtanú beszámolója a történtekről. Amikor egy baleset megtörténik, sokszor többen is odagyűlnek, s egymás szavába vágva mesélik a károsultnak, hogy ők mindent jól láttak, ez és ez történt. A probléma csak az, hogy egy esetleg több hónappal később zajló bírósági eljárás során már sehol sincsenek ezek a gyorsan jelentkező szemtanúk. Ezért fontos feladat: a fellelhető tanúk rögzítése, nevük, elérhetőségük feljegyzése.

A baleseti kárbejelentés menete

A balesetben vétlen autó sofőrnek kárigényét annál a biztosítónál kell bejelentenie, melynél a kárt okozó jármű kötelező biztosítását megkötötték. A károkozó jármű vezetője a kgfb alapján nem számíthat kártérítésre. Ha van az autójára CASCO biztosítása, akkor e szerződés alapján fordulhat kártérítésért a saját biztosítójához.

A legtöbb biztosító papíron is kéri a baleset dokumentumait, de a kárbejelentés online is elindítható.
A legtöbb biztosító papíron is kéri a baleset dokumentumait, de a kárbejelentés online is elindítható.

A biztosítók többsége online felületet is működtet a kárbejelentés megtételére, ezt hívják e-kárbejelentésnek. Itt többségében egy elektronikus űrlap kitöltésével el lehet indítani a kárrendezési folyamatot. Az online bejelentést a sérült gépjármű szemléje követi és a bejelentéshez dokumentumokat is csatolni kell.

A legtöbb biztosító papíron is kéri az alábbi dokumentumok eljuttatását:

 • az online kitöltött kárbejelentőt nyomtatva és aláírva
 • a baleset helyszínén kitöltött és aláírt baleseti bejelentő (kék-sárga) betétlap nyomtatványt
 • ha van személyi sérülés, akkor ehhez a sérültek adatközlő lapját
 • a kárrendezéshez többnyire szemle is kapcsolódik, ilyen esetben a biztosító kárszakértő munkatársa többnyire 3-5 napon belül szemlézi a károsult járművet.

A biztosító kártérítési ajánlata

A benyújtott kárbejelentőlap, az adatok és a helyszíni szemle jegyzőkönyve alapján a biztosító össze fog állítani egy ajánlatot a kártérítésre. Elképzelhető, hogy ez egy gyorsított kárrendezési ajánlatot is tartalmaz – ez egy gyorsan kifizethető készpénzes ajánlat, ami viszont legtöbbször lényegesen alacsonyabb annál, mint amit a jármű szakszerű javítását követően, a benyújtott számlák alapján kellene kifizetniük.

A károsult kárigénye

A kárrendezés folyamatáról fontos tudni, hogy valójában nem a biztosító dönt a felmerült kár mértékéről, hanem a károsult nyújtja be kárigényét a biztosítónak. A biztosító a benyújtott kárigényt fogja elbírálni és az alapján dönt a kifizetendő összegről. A károsultnak még ezt sem kötelező elfogadnia, s bírósághoz is fordulhat a kártérítés összegének megállapításáért.

A megfelelő kárigény benyújtása a folyamat legnehezebb lépése. A károsultnak pontosan tájékozottnak kell lennie arról, hogy milyen jogcímen számíthat kártérítésre, s hogy kérelme pozitív elbírálásához milyen dokumentumokra van szükség. Sem a biztosító, sem a bíróság nem fog olyan kártérítést megítélni, melyet a károsult nem kért. A legfontosabb és egyben legnehezebb lépés tehát a megfelelő kárigény összeállítása.

Bármelyik társaság biztosítja is az autót, a baleseti kárbejelentés menete ugyanazokból a lépésekből áll.
Bármelyik társaság biztosítja is az autót, a baleseti kárbejelentés menete ugyanazokból a lépésekből áll.

A kárigény összeállítása

A kárigény összeállítása aprólékos szakértői és jogi feladat. Milyen dokumentumokra lehet szükség?

Gépjárműkár és egyéb dologi kár esetén

 • a javítást igazoló számlák, kifizetési bizonylatok
 • szakértői vélemények a károsodás mértékéről
 • állapotleírás az autóról, esetleg korábbi sérülések, felújítások dokumentációja, számlái
 • a sérült autó tárolása, szállítása költségei
 • szükség esetén csereautó biztosításának költségei
 • csomagokban, ruházatban, szállított tárgyakban esett károk dokumentálása stb.

Összességében minden olyan számla, szakértői dokumentum, fénykép, leírás, ami bizonyítani tudja az autó sérülésének mértékét, illetve azt, hogy milyen állapotban volt a jármű a balesetet megelőzően.Kárrendezési irodánk segítségével magasabb összeget érhet el mint a pereskedéssel.

Személy sérülés esetén

 • orvosi dokumentáció, leletek
 • gyógyszerek, kezelések számlája, kifizetések igazolása
 • gyógykezelések igénybe vételének minden egyéb költsége: utazás, szállás költségei
 • a munkából kiesett sérült személy kieső munkabérének igazolása, korábbi időszakokban elért munkabérének dokumentálása
 • vállalkozóknál elmaradt haszon kimutatása, stb.

A kárigény benyújtásának nincs kötelezően előírt formája és semmi nem határozza meg azoknak az iratoknak a körét sem, melyek kötelezőek lennének az igény érvényesítéséhez. A károsultnak kell mindenre tekintettel lennie, s neki kell arról gondoskodnia, hogy a benyújtott iratok teljes körűen alátámasszák a kárigényét. Ennek az anyagnak az összeállítása rendkívül aprólékos, jogi és szakértői feladat. Ezért javasoljuk, hogy bízza kárrendezési szakértőre a kárigény szakszerű összeállítását. Forduljon kárrendezési irodánkhoz, hogy a kárrendezés minden lépésénél szakszerű segítséget nyújthassunk Önnek a lehető legmagasabb összegű kártérítés elérése érdekében.

Szolgáltatásaink:

 • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseKárrendezési iroda sikerdíjas külföldi és belföldi kárrendezés, autóbaleset, közlekedési baleset sikerdíjas kárrendezése.
 • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
 • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
 • Sérelemdíj igények érvényesítése
 • Tömegközlekedési balesetek kártérítése
 • Gépjárműkár és autóbaleset kárrendezése
 • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
 • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
 • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
 • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

46 hozzászólás

 1. Egy kérdéssel fordulok Önökhöz.
  Még 3 hónappal ezelőtt történt egy baleset amelyben én autóval közlekedtem a károkozó pedig nagy motorral.
  Lassan haladtam, szinte megálltam amikor indexelve balra kanyarodtam egy hídra.
  Akkor egy motoros belém szaladt. Akkor nem is volt kérdés, hogy ki a felelős, a motoros magára vállalta.
  Ezért nem is hívtunk rendőrt. A kár bejelentő lapon írásban is vállalta a felelősséget.
  A kár bejelentő lapot a biztosítónál töltöttük ki közösen.
  A hideg zuhany ma érkezett: a biztosító szerint mind a ketten felelősek vagyok 70:30 arányban. Azaz 70%-ban én lennék a hibás. Ezt nem értem! A károkozó elismerte a felelősséget, nem is volt ez vita tárgya! Hogyan lehet ilyen döntést ezek után hozni. Kerestem a károkozót, de nem tudom elérni, így nem tudtam megkérdezni, hogy valakit változtatt-e a korábbi álláspontján!
  Rendőrt csak azért nem hívtunk, mert a károkozó szerint is Ő a felelős. Mit tegyek? Hova forduljak?

  1. Üdvözlöm!
   A “balra kanyarodós baleseteknél” a biztosítók által bevett gyakorlat a 70/30 %-os kármegosztás, mivel a KRESZ előírásai szerint…
   – a balra kanyarodó járműnek a kanyarodás megkezdése előtt meg kell győződnie, hogy nem előzik-e… (jelen esetben ez vonatkozott Önre)
   – balra kanyarodó járművet pedig tilos előzni (ez pedig a motorosra vonatkozott)
   A fentiek szerint a baleset bekövetkezéséért mindketten felelősek.
   Az Ön a kárának a 30%-át fizeti meg a motoros kgfb biztosítója.
   Tanúk nélkül utólag bármit is bizonyítani lehetetlen.

 2. Üdvözlöm!
  2 hónapos új autónk elejét a garázsba beállás során megtörtem. Cascot köttünk a vásárláskor. Nincs semmi tapasztalatom a casco ügyintézésben. Az autó jelenleg a kárszakértőre vár a szakszervízben. Gondot okozhat a kártérítésnél, hogy még ennyire friss a casco az autón?
  Köszönöm a segítségét!
  Sándor M. Krisztina

  1. Üdvözlet!
   Elvileg nem okozhat gondot, ha a szerződéskötés online történt és a biztosítási ajánlat még a kár előtt beérkezett a biztosítóba.

 3. Üdv!
  Emelkedőn visszagurultam valemnnyit és a mögöttem levő kocsin egy kb 1x1cm területen lejött a festék a lökhárítórol. Ilyennel foglalkozik bármelyik biztosító?
  Azt hozzá tenném hogy a kocsin volt több más esetből származó horzsolás is.
  Köszönöm

  1. Üdvözlet!
   A biztosítónak minden okozott kárral foglalkoznia kell, azonban az ilyen u.n. „bagatell” károkat nem érdemes bejelenteni, hanem egyezzen meg a károsulttal és fizesse ki kp-ben az okozott kárt. Persze fotózzák le és „papírozzák le”…
   Ha a biztosítónak bejelenti, és fizet a biztosító, a kgfb szerződése károkozói pótdíjas lesz, valószínű többel fog emelkedni mint az okozott kár…
   Ha volt korábbi látható sérülés a lökhárítón, az csökkenti az Ön kifizetési terhét, mert u.n. „más kár” miatt is fényezni kellene a lökhárítót.

 4. Egy héttel ezelőtt belém jöttek hátulról. Írtunk kárbejelentőt, elismerte a hibáját az illető. Az a kérdésem, hogy köt e valamilyen időkorlát engem a kárbejelntéssel kapcsolatban? Ha igen akkor mennyi időn belül kell megtennem. Köszönettel.

  1. Kedves Krisztina!
   Kárbejelentési határidő
   kötelező biztosításnál:
   – a károsultnak 30 nap
   – a károkozónak 5 munkanap
   Egyéb biztosításoknál a biztosítási feltételek szerint általában
   – lakossági vagyon biztosításoknál 2 munkanap

 5. Üdvözlöm!
  Nagyon speciális helyzetben ért minket baleset, Budapestről tartottunk Tokajra, ahol befizetett pihenésünk várt minket, megálltunk ebédelni, a parkolóban balról sodort el egy autó, egy betontuskóra is feltolt, az autóm üzemképtelen lett. A károkozó elismerte a felelősséget.
  Az egyik utasnak a nadrágja kiszakadt, nekem pedig a pulóverem, így újat kellett vásárolnunk a helyi plázában, erről nincs áfás számlánk.
  Ezt követően az autót tréler szállította haza Budapestre, tetemes összegért, erről számla készült, majd mi taxival és vonattal utaztunk tovább, ami nyilván jóval drágább és kényelmetlenebb volt, mint autóval, azonban erről nem kértem áfás számlát, illetve nyilván a visszautat is vonattal tettük meg Tokajról Budapestre, és erről sem kértem áfás számlát.
  Mit gondolnak, ezen felmerülő költségek közül mik azok, amiket van esélyem igényelni a károkozón?
  A vasúti díjakról viszonylag könnyű és egyértelmű tájékozódni, de hogyan bizonyítom be egy farmer, és egy pulóver árát? (Persze, bagatelnek tűnik, de a baleset gyakorlatilag megkeserítette a pihenésünket)
  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. Üdvözlöm!
   A baleset miatti indokolt többletköltségeket a biztosítónak meg kell térítenie.
   A fenti esetben a biztosító részéről abszolút elvárható, hogy az utazási és ruha költségekről legalább pénztár bizonylattal (blokkal) rendelkezzen.
   A károsodott vagyontárgyakat meg kell őrizni és a biztosító kárszakértőjének be kell mutatni.

 6. Üdvözlöm!

  A mai napon piros lámpás araszolás közben „rámfutottak”. A károkozó elismerte vétkességét, kitöltöttük a baleseti bejelentő papírt, az autóm csomagtartó ajtóján a fényezés sérült illetve a hátsó lökhárítón repedés és fényezés sérülés keletkezett. Sosem volt balesetem, nem tudom a folyamatot, hogy hogyan tovább. Az autó 1 éves új. A márkaszervízhez kell forduljak kárfelmérésért és úgy kell benyújtani a vétkes autós biztosítójához a papírokat? Tényleg nem tudom a hogyantovábbot. Kérem adjanok tanácsot. Köszönöm.

  1. Üdvözlöm!
   Olyan márkaszervizet keressen, melynek van javítópartneri szerződése a károkozó biztosítójával, akkor elvileg „mindent elintéznek”.
   Mivel járműve még fiatal, kérhet értékcsökkenést (ÉCS) a biztosítótól.
   Ezt önnek írásban külön kell kérni, a biztosító nem fogja felajánlani.
   Az ÉCS mértéke a sérüléstől és egyéb paraméterektől is függ.
   A kötelező biztosítás kártérítési szolgáltatásairól írásunkban olvashat.

 7. Üdvözlöm
  Szokásos problémám van, parkolóban állt az autóm szabájosan! És a fél oldalát letolták, horpadás, törés, festés hibák kb 1,5m hosszan. Tettes ugye el is ment, cetlit nem hagyott. Rendőrt hívtam, jegyzőkönyv stb meg lett, mabisznál is jelentettem holnap elvileg jön egy kárszakértő. Az érdekelne mire számíthatok?

  1. Üdvözlöm!
   Ismeretlen károkozó nélküli károkozás esetén (még ha egyértelmű is hogy gépjármű okozta) nem fizet a kötelező biztosító.
   Kivéve súlyos személyi sérülés, vagy halálos baleset esetén.
   A parkolóra „rálátó” térfigyelő kamerák?
   Ha van casco biztosítása csak arra tud kárt jelenteni.

 8. Üdvözlöm, két heti történt koccanásról készült kék-sárga baleseti kárbejelntő papírt elhagytam, szerencsére beszkennelve megvan. Mi ilyenkor a teendő? Köszönöm.

  1. Üdvözlöm!
   Jelentse be a kárt nyugodtan, csatolja szkennelt doksit.
   Ha van lehetőség újra kitölteni, tegyék azt…
   A biztosító úgyis kiküld egy újabb kék-sárgát a károkozónak, hogy nyilatkozzon.
   Ha – a korábbival egyező – azonos tartalommal visszaküldi és elismeri a károkozást, elvileg nem lehet probléma…

   1. Tisztelt Végh Győző!
    Szeretnék segítséget kérni! Történt ez év júliusban egy baleset, mi voltunk a károsultak,okozó felelősséget elismerte,sima ügy,szemle megtörtént.Rá kb. 2 hétre a sérül autót eladtuk! Persze jekeztük a biztosító felé! Kárügyintéző elkükdte nekünk a levelet, hogy mennyit kapunk, és küldik a pénzt. Erre aztán kiderült hiába várunk,ugyanis az ügyintéző annak küldte a pénzt, aki az autót tőlünk megvette.Aztán ma az is kiderült,hogy mi csak akkor kapjuk meg a pénzt, ha az akinek kiküldték vissza küldi.Kérdeznén,ilyenkor mit lehet tenni? Más hibázott és mi várunk? Illetve,ha egyáltalán nem tudják behajtani a jogtalanul kiküldött pénzt,akkor nekünk nem lesz kárkifizetés az ügyintéző hibájából?? Válaszát előre is köszönöm!

    1. Üdvözlöm!
     Írásban reklamálja meg, a biztosító tévedett , kártérítés – lemondó nyilatkozat hiányában – Önöknek jár.
     Ha a tévesen kiutalt kártérítést nem fizeti vissza az új tulaj, Önök akkor is meg kell hogy kapják, majd a biztosító behajtja ha tudja, hiszen ő hibázott.

 9. Üdvözlet.
  Autóbalesetünk volt Budapesten. A másik autós volt a vétkes, el is ismerte miután a rendőrség is helyszínelt. A vétkes biztosítója a teljes összeget köteles megtéríteni? A szervíz kiszámolta kb 750000Ft a kár az autó 9 éves. Válaszát előre is köszönöm.

  1. Üdvözlet!
   Igen, a ptk szerint az okozott kárt kell megtéríteni.
   Elképzelhető a totálkár is.
   Ha javítható lesz, akkor jelentős összegű avultatással kell számolnia, melyről a linkre kattintva olvashat bővebben.
   Nagyon sok irányba elmehet a kárrendezés… A válaszadás ezen formája nem alkalmas a szakszerű és pontos tanácsadásra. Ha elégedetlen lenne a biztosító ártérítésével a kapcsolat oldalon keresztül keressen nyugodtan.

 10. Kedves Győző!
  Nemrég történt egy koccanásom, körforgalomból való kihajtásnál, nem voltam elég figyelmes. (Én voltam a hibás. Kiszálltunk,megnéztük, a vétlen autójában nem történt kár (a kerék fölött a sárvédő széle kicsit karcolódott,alig látszik.) Az enyémen a bal első lámpa mellett kb 10-20 cm-en benyomódott a kasztni, ill. felszedtem egy kis festéket is a másik autóról. ) Megegyeztünk, hogy én voltam az okozó,aztán ment ki-ki a maga dolgára. Milyen teendőim vannak? Köszönöm a segítséget.

  1. Kedves László!
   A károkozást a saját biztosítójának 5 munkanapon belül be kell jelentenie.
   Az ilyen alacsony összegű károkozás esetén célszerű lenne „kihagyni a biztosítót” és közvetlenül a károkozóval megegyezni.
   Ellenkező esetben a károkozás miatt a kgfb díja jelentősen emelkedhet.
   Ha már a károsult bejelentette a biztosítónál és fizetni fog a biztosító, akkor a kifizetett kárösszeget visszafizetheti a biztosítónak. Ekkor nem emelkedik a kgfb díja.
   A kártérítési összeg kifizetéséről / átvételéről írjanak dokumentumot tanúkkal.
   Ez esetben azt jelentse be a biztosítónak, hogy összeütköztek a kárt a helyszínen rendezték és ha további kárigény érkezne NE fizessenek.
   Ezt írásban tegye meg és a bejelentés átvételéről kérjen igazolást.

 11. Üdvözlöm.
  2 hete minden Kressz szabályt betartva haladtam egy utcában ahol a parkoló autók kerekeinek nyomtávja az úttesten vóltak majd lassan közelítettem meg a járműveket mivel folyamatosan ki be szálltak belőlük.Azt tudni kell hogy ők minden kresszabalyt megszegve álltak az útszélén és én szemből érkeztem 2 irányú utcában a menetirány szerinti jobb oldalon.(szabálytalanúl velem szemben parkólt az autó,tehát látták hogy érkezek,ennek ellenére rámnyitották a jobb hátsó ajtót és becsapódott a visszapillantó tükröm ami széttőrt,a vízlehúzó díszléc behorpadt ill.a jobb oldali szélvedő összekarcolódott.Na most a helyszínen nem tudtam közös nevezőre jutni a vétkes „úri emberrel” és rendőrt hívtam.Megtőrtént a rendőri intézkedés,ők is nekem adtak igazat(a rendőrök is eligazították a vétkes sofőrt hogy a Kressz szabályok szerint hogyan is kell parkólni stb.)A kárbejelntő papírt kitöltöttük,amin a vetkes sofőr el is ismerte a vétségét,figyelmetlenségét…
  Még az nap a vétkes sofőr biztosítójánál bejelentettem a károkozást.3 munkanapon belűl el is jött a vétkes biztosítójának a szemlés kollégája aki fel is mérte a káromat és ennek már 1,5 hete.Az lenne a kérdésem mivel ez az első ilyen esetem hogy mit tegyek vagy tegyek e még valamit mert 1,5 hete nem történik semmi és mivel nélkülözhetetlen az autó számomra 2 hete már hogy letőrt jobbóldali tükőr nélkűl közlekedek aggasztó ez a várakozás ez a tétlenkedés.Mivel még nem vólt ilyen nem tudom hogy ez normális ez a huza-vona,vagy noszogatni kell a biztosítót hogy megtérűljön mielöbb a károm?
  Válaszát előre is köszönöm.

  1. Üdvözlöm,
   A szemle után megkezdheti a javítást.
   A kártérítési összeg átutalása valószínű folyamatban van:
   A szemle után elvileg 15 napon belül utalni kellene, ha „egyéb szükséges” dokumentum bekérésére vagy pótszemlére nincs szükség.

 12. Sziasztok!

  Szeretném a segitségeteket kérni, balesetünk volt be lett jelentve, mennyi ideje van a kérfelmérőnek kijönni? Milyen iratok fognak kelleni? Illetve csak saját névre szóló bankszámlára utalja a biztositó a pénzt?

  Nagyon köszönöm a segitséget

  1. Szia!
   A kárbejelentéstől számítva 3-5 nap múlva megy a szakértő szemlézni, előtte telefonon hív és egyezteti a helyet, időpontot.
   Forgalmi, baleseti bejelentő, jogsi, rendőrségi doksi, minden ami a balesettel kapcsolatos, stb… (ami van)
   Kártérítés felvételére a jármű tulajdonosa jogosult, neki utal a biztosító.

 13. Tiszteletem! Pár nappal ezelőtt egy hölgy belémjött jobbról egy neki stop táblával ellátott kereszteződésből. Én egyenesen haladtam a saját sávomban szabályosan. A hölgy elismerte a vétkességét és kitöltöttük a kék-sárga baleseti bejelentőt. Azt szeretném kérdezni, hogy nekem is van ezzel teendőm? Vagy ő bejelenti a biztosítójánál és ennyi? Köszönöm! Üdv.Gábor

  1. Üdvözlöm!
   Igen, Önnek (károsultnak) kárigényét be kell jelentenie online vagy személyesen a károkozó kötelező biztosítójánál.

 14. Jó napot kívánok!
  2019.04.13.-án közúti balesetet szenvedtünk a feleségemmel.A vétlen gépkocsiban elől ültem,a feleségem vezetett.A feleségem lábtörést szenvedett,őt a helyszínről a mentők kórházba szállították.Nekem bedagadt a kézfején de nem kértem orvosi ellátást,majd 2 nap múlva diagnosztizáltak kézközépcsont törést.Milyen kártérítésre vagyok jogosult,ha egyáltalán vagyok? Válaszát előre is köszönöm!

 15. Üdvözlöm.
  2016 ban Munkából hazafelé tartva kiszaladt elém egy kutya egy házból.Megállni sajnos nem tudtam elgázoltam.Biztosító elutasította a benyujtott kárigényt az élő lakasbiztosításra.Fellebeztünk, es a biztosító feljelentett biztosítási csalóként.Elsőfokon felmentettek, most másodfokon bizonyítást vesznek fel.
  Azzal a kerdéssel fordulnék önhöz hogy volt kárfelvétel, viszont pótszemlére nekem kellett vinni a kiszerelt alkatreszeket a kárszakértönek .azokat ott lefotozta.viszont a szétszerelt még ki nem szerelt alkatrészt az auton nem fotózta le.Ez mennyire szabályos így és igy akarnak elitélni?

  1. Üdvözlöm!
   A biztosító a belső szabályzata alapján jár el a kárrendezéskor, aminek köze nincs a büntetőeljárásban alkalmazandó, a büntetőjogi felelősséget minden kétséget kizáró megállapítására alkalmas szakértői és egyéb bizonyításhoz.

 16. Üdvözlöm!
  Egy hete történt balesetemmel kapcsolatban lenne kérdésem.
  Motorkerékpárral lakott területen belül, 2 sávos főútvonalon, kb. 50Km/h-val közlekedtem (utassal mögöttem), az út jobb széléhez tartva egyenes irányban.
  Szemből érkező jármű balra kanyarodási szándékát irányjelzéssel szabályosan jelezve várakozott (úgy tűnt elsőbbségadási szándékkal), majd amikor féktávolságon belülre érkeztem, hirtelen megkezdte a balra kanyarodást.
  Az ütközés elkerülhetetlen volt. Utasomon és rajtam könnyebb sérülések lettek, de az éppen arra járó rendőrök azonnal mentőt, és rendőri helyszínelést kezdeményeztek.
  Az autót vezető idős vezető azonnal elismerte a felelősségét, melyet a rendőrök felé is jelzett.
  A motor, tulajdonosa nem én (vezető) vagyok, a rendőrség a motort elszállította, és azt mondta hogy a helyszínelés alapján szabályosan közlekedtem, és egyenlőre további teendőm nincs.
  Kérdésem, hogy mikor és hogyan számíthatok kártalanításra?

  1. üdvözlöm!
   Leírása szerint elvileg Önök vétlen balesetben sérültek.
   A károkozó gépjármű kgfb biztosítójánál kell bejelenteni a balesetet.
   – gépjárműkár
   – poggyászkár
   – személyi sérülés
   – gyógyszer költségek
   – keresetveszteség
   – sérelemdíj
   – stb…
   Baleseti kártérítési igény összeállítása és benyújtása után fizet a biztosító, amennyiben a rendőrségi határozat is igazolja az Önök vétlenségét.
   További információkat olvashat a Baleseti kártérítés személyi sérülés esetén” c. írásunkban is.

 17. Üdvözletem!
  Egy hete baleseteztem az autómmal, papíron elismerte a másik fél a vétkességét. Az autómat leadtam egy szerelőnél, viszont a biztosítónál nem jelentettem a kárt. A szerelő azt mondta nem szükséges, majd ő intézi. 3 nap múlva jött is a kárszakértő és megírta a papírokat.
  A kérdésem az lenne, hogy nekem van-e valamilyen dolgom ez után? Le kellett volna adom egy kárbejelentő dokumentumot a biztosítónak?
  Minden dokumentumot(másolatot) odaadtam a kárszakértőnek a baleseti kárbejelentővel együtt. Ezután intézni fogja a szakértő a biztosítóval az ügyet?

  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Üdvözlöm!
   A károsultnak be kell jelentenie a kárt, elvileg a szerelő is megteheti ha kapott megbízást.
   A biztosítóba leadott dokumentumokról mindig legyen másolata, az átvételt pedig alá kell íratni.
   Remélhetőleg minden rendben lesz…

 18. Mária! Üdvözlöm! Lakott területen belül balra szerettem volna kanyarodni,szembe jött egy autó belémcsapódott! Rendőrt hívtam! Előtte elismerte a hibáját rendőr előtt már nem! Kiderült jogosítvány és biztosítás nélkül ittas volt! Kérdésem: Ilyenkor ki fizet? Mikor keressük a saját biztosítónat?

  1. Üdvözlöm!
   Ha a károkozó nem rendelkezik kötelező biztosítással a MABISZ-nál kell bejelenteni a kárt.
   Kattintson az autó kárbejelentés linkre, majd „Magyar autó okozta Magyarországon” gombra, majd a „Károkozó biztosítója” legördülő menüben válassza a „MABISZ (nem rendelkezik biztosítással)” opciót.
   Ha a kárendezésben segítség kellene, keresse irodánkat!

 19. A mai napon valaki bele tolatott az autóm elejébe. Állítása szerint én mentem gurultam oda a tolató autója elé. Ezt többen tanuskodnak hogy én álltam. Rendőrt hívtam. Kiderült magán területen voltunk így ő nem intézkedett de felvette az adatokat fotót készített a két autóról. A vétkes kérte hogy a biztosítót hagyjuk ki. Személyit lakcimkártyát lefotóztam. Telefonszámát megkaptam. De most mégis félek hogy nem állja majd a költségeket. Még így is jelezhetem a biztosítónak?

  1. Kedves Tünde!
   Ha nem fizet a károkozó, a káreseménytől számított 30 napon belül jelentse be az ő kgfb biztosítójába.
   Tanúi is vannak, stb…

 20. Tisztelt Szakerto!
  Munkahelyen az elottem parkolo auto elindulas kozben nekitolatott a mogotte szabalyosan parkolo motorkerekparomnak, es felboritotta. A motort felallitotta, es elhajtott, de az auto tipusa miatt sikerult felderiteni, ki volt. Vegul elismerte. A kar behorpadt kipufogo, karcok a muanyag elemeken, elhajlott visszapillanto tukor, teleszkop villan egy nagy karc (ott ment neki, lehet hogy el is gorbult igy a futomu, de ezt csak szakmuhelyben tudjak megallapitani).
  Erdemes biztositohoz fordulni kitoltott papirokkal? Az autos elismerte a hibajat, de papirokat meg nem toltottunk ki. Ilyen jellegu „lathatatlan” karokat, mint a teleszkopvilla elhajlasa, hogyan vizsgalnak?
  Koszonettel
  Gergely

  1. Tisztelt Jerkovich Gergely!
   A károkozó, vagy a biztosítója is fizethet kártérítést.
   Hogy melyik lehet az előnyösebb az több dologtól is függ. Fizetési hajlandóság, kárösszeg, motor kora, stb…
   Röviden…
   Ha néhány 10eFt az okozott kár, érdemes az autósnak zsebből kifizetni, így kgfb szerződésére nem teszik rá a károkozói pótdíjat, nem csökken a bónusz osztálya sem. Ez esetben 2 tanúval írjanak egy tényszerű jkv-t, legyen benne, hogy kártérítést kapott, és további követelése nincs.
   Ha nagyobb a kár, vagy a károkozó zsebből nem akar fizetni – a fentekkel számolnia kell – akkor jelentsék be a biztosítóba. A motor alkatrész kárát avultatott értéken fogja téríteni, ez Önnek egyáltalán nem lesz jó, kivéve ha tud bontott alkatrészt szerezni.
   Az esetleges teleszkóp sérülést szakszervizben és vagy egy próbaút alkalmával tudja feltárni.

 21. Tisztelt Szakértő!
  Személygépkocsimmal társasházi mélygarázs kapuján kihajtás közben a gyalogjárdán (nem kerékpár út, az az utca túloldalán van) egy kerékpáros bal oldalról belém hajtott, így az autóm bal oldali orr része behorpadt és több helyen a festék lekarcolódott, a kerékpár is sérült. Rendőrségi intézkedés történt, de a felelős megállapítása eljárás során fog megtörténni. Van kötelező felelősség biztosításom, viszont a kerékpárosnak semmilyen biztosítása nincs, a felelősségét nem ismeri el. A kérdésem az lenne, hogy ki végzi a kárfelmérést a személygépkocsimon (kihez kell fordulnom)? Ha a felelős nem én vagyok kapok-e kártérítést és kitől?

  1. Üdvözlöm!
   Valószínű mindketten szabálysértést követtel el, véleményem szerint (az eljárás során a tények alapján majd eldöntik) a kerékpáros vétett súlyosabban. Biztosítás hiányában a károkozó saját maga köteles megtéríteni az általa okozott kárt. Ha nem fizet, jogi úton keresheti az igazát. A pert – annak költsége miatt – nem javaslom. Ha nem fizet a kerékpáros keressen meg egy közjegyzőt, készíttessen egy hivatalos igazságügyi szakvéleményt a kárról, majd egy fizetési meghagyást küldjön a károkozónak. Ha ellentmond per lesz, ha nem mond ellent a követelt összeg végrehajtható. Szükség esetén honlapon kint lévő eléréseink valamelyikén keressen.

 22. Tisztelt Szakértő!
  A mai napon egy bevásárló központ parkolójából tolattam ki és mögöttem (a tilos jelzés ellenére) a padka mellett állt egy másik gépjármű, aminek figyelmetlenségből nekikoccantam. Megvártam a tulajdonosát és abban állapodtunk meg, hogy megnézeti szerelővel és felveszi velem majd a kapcsolatot. Sem biztosítási lapot nem töltöttünk ki, sem fényképeket nem készítettünk. Így utólag gondolkozva mégis inkább bejelenteném a kárt a biztosítóm felé, mivel nem biztos, hogy kitudnám fizetni a szerelője által meghatározott összeget. Ilyen esetben mi a teendő? Rám tud e terhelni nagyobb kárt, ami valójában történt? Tud e esetleg valamilyen tanácsot adni az üggyel kapcsolatban?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Máté

  1. Kedves Máté!
   Ha a kár pár 10 ezer forint, érdemes egy „reális” összegben – mellőzve a biztosítói kárbejelentést – megegyezni. Két tanú által aláírva írjanak egy megállapodást, mely tartalmazza röviden az esetleírást, a kárösszeg átadás-átvételét, valamint hogy a károsultak további követelése nincs. Egy károkozás esetén ugyanis romlik a károkozó bónusz osztálya és jelentős összegű károkozói pótdíjjal is büntetik a biztosítók.
   A javítás során is derülhetnek ki újabb sérülések, illetve a szemle előtt „manipulálható” a sérülés is. Egyértelmű tanácshoz több információ kellene. A sérülés nagysága, a jármű kora, értéke, stb…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *