Kártörténeti igazolás – már nem az ügyfélnek kell beszereznie

Régebben egy új kgfb megkötésekor az addig elért bonus igazolásának az volt a feltétele, hogy az autó tulajdonosa beszerezze korábbi biztosítójától az előző időszakra szóló kártörténeti igazolást. Ma erre már nincs szükség, a kártörténeti igazolás beszerzése nem az ügyfél, hanem a biztosító feladata.

Ma már nem jön kártörténeti igazolás - a biztosítók központi nyilvántartásból dolgoznak
Ma már nem jön kártörténeti igazolás – a biztosítók központi nyilvántartásból dolgoznak

A megfelelő bonus-kategória igazolása kulcsfontosságú az új biztosítás megkötésekor, hiszen ettől függően több mint kétszeres különbségek is lehetnek a biztosítási díjában. A jelenlegi szabályok szerint az előző biztosításban elért szintet két évig visszük magunkkal egy új szerződés megkötésekor. Akinek két évnél régebben volt utoljára biztosítása (nem volt autója, vagy nem ő volt az üzemben tartó), az új belépőnek számít és A00 kategóriával kezdi az új biztosítását. Akinek pedig volt korábban biztosítása, de az díjnemfizetés miatt szűnt meg, az 2 éven belül sem viheti tovább az elért bonus kategóriáját másik autóra. Szintén A00-ban kell kezdenie a következő biztosítását. Amennyiben díjnemfizetéssel szűnik meg a kgfb és biztosítási éven belül ugyanannál a biztosítónál, vagy 2 éven belül bármely biztosítónál – a fedezetlenségi díj megfizetése mellett – újraköti a kgfb-t, megmaradhat a megszerzett kgfb bonus.

Ha új autót veszünk és most kötjük a biztosítását, vagy évfordulóra felmondtuk a régi kgfb-t és újat kötünk, akkor a biztosító az első díjakat tulajdonképpen bemondásra, az ügyfél kijelentése alapján állapítja meg. A kockázatviselés kezdetétől számítva a biztosítónak 30 napon belül kell hozzájutnia a kártörténet igazolásához.

Korábban szerződésváltáskor vagy a szerződés megszűnésekor (az autó eladásakor) az előző biztosító állított ki kártörténeti igazolást. Ez az irat tartalmazta a bonus-malus rendszer szerinti aktuális besorolásunkat a biztosítónál fellelhető adatok (káresemények, kifizetések) alapján. Ez ma már nem így van.

Központi kártörténeti nyilvántartás van

Valójában ma nincs kártörténeti igazolás. Az új kgfb-szerződés megkötésekor a biztosító a szerződés megkötése utáni 15-30. napon belül egy központi adatbázisból, a kártörténeti nyilvántartásból kérdezi le az adatokat. Ide tölti fel minden biztosító a biztosításokkal kapcsolatos összes adatot és eseményt. Akinek nincs semmilyen káreseménye, annak adatait a szerződés megszűnése után 7 évig őrzi a kárnyilvántartás. A káreseményekre és azok szereplőire vonatkozó adatokat viszont a törvény szering 30 évig fogják itt tárolni.

A kártörténet igazolás tartamazza a korábban okzott károkat és a bonus-malus besorolást.

A biztosító tehát elsőként lekéri a korábbi adatokat. De előfordul, hogy az ügyfél tévesen adta meg az adatokat, például a korábbi szerződése azonosítóját, vagy elírták a rendszámot is. Ha a szerződést követő 30. napig nem sikerül az azonosítás a kárnyilvántartásban, akkor küldenek erről az ügyfélnek egy értesítést. Az ügyfél ilyenkor megpróbálhatja maga beszerezni a kártörténeti igazolást és azzal bizonyítani korábbi besorolását. Ha a szerződés megkötését követő 60. napig sem sikerül az azonosítás, akkor a végleges besorolás az A00 lesz.

Ha az ügyfél a szerződés megkötésekor nem nyilatkozik a korábban elért kategóriáról, akkor a biztosító új belépőként kezeli és a végleges adatok beszerzéséig szintén A00 kategóriába sorolja be. Ha valaki az új szerződés megkötésekor nem tudja, hogy pontosan milyen kategóriában van, akkor jobb, ha nem nyilatkozik, s a végleges adatok beszerzéséig megköti A00-ra a biztosítását. Ha ugyanis kiderül, hogy szándékosan adott meg rossz információt, jobb besorolást nevezett meg, mint ami a valóságos, akkor a végleges szerződéshez büntetésként a legrosszabb, M04-es kategóriába fogják besorolni.

Kártörténeti igazolás külföldre

Kártörténeti igazolást kérhetünk is a biztosítótól a szerződés megszűnése után. Arra tehát nincs ma lehetőség, hogy élő szerződés káreseményeiről ezen a módon tájékozódjunk, s például megtudjuk, hogy a biztosító milyen összegeket fizetett ki a minket érintő káreseményekben.

Kártörténeti igazolás beszerzésére két okból lehet szükség. Akkor kell ez az igazolás, ha az autót külföldre viszi valaki, s a külföldi biztosítás, megkötéséhez kellene egy itthoni igazolás a kármentességről.

A kártörténeti igazolás akkor is szükségessé válik, ha nem találják a korábbi adatokat a kárnyilvántartásban, mert – ahogy korábban írtuk – például tévesen kerültek be a szerződő adatai az adatbázisba.

Nincsenek papírhalmok: a kártörténeti nyilvántartás ma már digitális adattár
Nincsenek papírhalmok: a kártörténeti nyilvántartás ma már digitális adattár

Kártörténeti igazolás online

Néhány biztosítónál (nem mindenhol) online is igényelhető a kártörténeti igazolás, ilyen például az Aegon, a K&H. A Generali. A Genertel pedig több különböző bizonylat internetes lekérését is lehetővé teszi, ezeknél az online felületen kell kiválasztani, hogy milyen dokumentumot igénylünk. A kért igazolást nyomtatva, postán küldik el az igénylőnek.

Nyilvános lehet-e a kártörténeti nyilvántartó rendszer?

Egy új terv szerint a kormány nyilvánossá és követhetővé teszi egy új rendszeren keresztül az autó teljes életútját. Ez egy olyan internetes alkalmazás lesz, melyen keresztül lekérdezhető minden egyes közhiteles nyilvántartás, melyet csak vezetnek az autókkal kapcsolatban. Tartalmazza majd a közúti közlekedési nyilvántartást (ebben vannak a tulajdonosok és a járművek adatai), a kgfb-nyilvántartást, a kárnyilvántartást és a járművek előéletét tartalmazó nyilvántartást. Egy lekérdezéssel tehát megtudhatjuk majd, hogy az adott járműnek volt-e balesete, fizettek-e ki rá kártérítést, mikor ment műszakira, hány km volt az órájában, melyik társaságnál volt a biztosítása stb. A cél az, hogy a forgalomba helyezéstől a bontási igazolás kiadásáig a járművel kapcsolatos összes hivatalos esemény lekérdezhető legyen egy közös felületen keresztül. Ez a terv egyelőre papíron létezik: az alkalmazás fejlesztésére 2017. áprilisban írták ki a közbeszerzési pályázatot, így a valóságban majd talán jövőre próbálhatjuk ki a valóban sokat tudó, minden más adatbázissal is összekapcsolt kártörténeti nyilvántartót.

Autó előélet – kártörténet lekérdezés

A CarVertical nemzetközi autó előélet lekérdező rendszeren keresztül azonban megtudható, hogy az autónak volt-e korábban olyan balesete, amire valamelyik biztosító fizetett kártérítést. A kárelőzmény lekérdezésért ugyan fizetni kell 5999.-Ft-ot, azonban a díj jelentéktelen ahhoz a veszteséghez képestképest, amit egy törött autó megvásárlása okozhat. A lekérdezés további számos adatot is megmutat nekünk, úgymint műszaki vizsgák időpontja és km óraállások, alvázszám, stb… A cég nem árul zsákbamacskát! Az alvázszám begépelése után, de még a lekérdezés díjának kifizetése előtt tájékoztat a rendszer, hogy hány lényeges adatot fog megmutatni a lekérdezési díj kifizetés után!

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

40 hozzászólás

 1. Javítani kellene az oldalt, mert ma már a bonusz tovább vihető akkor is, ha díj nem fizetése miatt szűnik meg a biztosítás. Sajnos még egyes biztosítók sem tudják

  1. Tisztelt Ament György!
   Az alábbiakban idézett 21/2011. (VI. 10.) NGM rendelet a bonus-malus rendszer, az abba való besorolás, illetve a kártörténeti igazolások kiadásának szabályairól c. rendelet 4.§ (4) bekezdésére hivatkozva
   „(4) A biztosító az üzemben tartó által az adott szerződés vonatkozásában megszerzett besorolást a szerződés megszűnését követő 2 éven belül figyelembe veszi – ugyanazon gépjármű-kategóriába tartozó gépjárműre – az új szerződés besorolásánál. Díjnemfizetés miatti szerződés megszűnés esetén a besorolás másik gépjárműre kötött szerződésre nem vihető át.”
   Továbbra is tartjuk cikkünkben leírt álláspontunkat, miszerint a „díjnemfizetéssel törölt gfb szerződés bónusza elveszik, az nem vihető át másik szerződésre”.

 2. Tisztelt Tanácsadó!
  2018.01.01. én váltottam biztosítót évfordulóval. Az eddigi B10-et vittem magammal, amit az új biztosító a kötvényen jóvá is hagyott. Azonban 2013.02.03.-án volt egy károkozásom -ez csak később derült ki amiről én már meg is feledkeztem-, ezért 100%os pótdíjat vetettek ki rám, úgy hogy a korábbi biztosítóm annak idején vissza vette – jogszerűen- a bónuszt, amit mostanra tornásztam vissza. Méltányossági kérelmemre azt a választ kaptam jelenlegi társaságtól, hogy 2013.01.01.től nézik a kármentességit. Az előző biztosítómtól is kértem egy ajánlatot 2018.01.16. évfordulóval- figyelve arra, hogy a korábbi károkozást feltüntessem-, érdekes módon ők csak 4 évig visszafelé vizsgálták a kármentességet.Kérdésem: Törvényileg mennyi a felülvizsgálati idő, és hogy térhet ettől el ennyire más-más biztosító? ( Két nagy piacvezető társaságról van szó!) Előre is köszönöm válaszát, üdv: Ferenc

  1. Üdvözlet!
   Ha újabb kgfb kötéshez kérné, akkor már nem szükséges kikérni az igazolást, mert a megkötéskor Ön nyilatkozik a B/M osztályról és a nyilvántartó adataival ezt automatikusan összevetik / leellenőrzik.

 3. Üdv Külföldön kötöttem biztosítást de kérnek eredeti kártörténeti igazolást hogyan tudnám beszerezni köszönöm a választ előre is.

  1. Üdv!
   a biztosító ügyfélszolgálati irodáján ki tudják adni több nyelven is. Előtte érdeklődjön telefonon, mert nem mindenhol vannak felkészülve…

 4. Tisztelt Végh Győző!
  A korábbi biztosítóm (2015.04.29-2018.02.01-ig) rossz kártörténeti besorolásba tette a KGFB-met, így a biztosítás megszűnésekor is rossz kártörténeti igazolást kaptam (B2-t, holott már B10-ben kellene lennem, mivel 2004 óta rendelkezem KGFB-vel, és sohasem okoztam kárt, nem kellett helytállni értem). Becsatoltam a 2015.04.29. előtti igazolásokat, és így sem hajlandó módosítani. Hol tehetek panaszt?
  Köszönettel KnéGy

 5. Üdvözlöm!
  Jelenleg a Signál biztosítónál vagyunk, korábbi biztosítónk az MKB volt, ami Pannónia Általános Biztosító lett, majd összeolvadás után CIG Pannónia lett és ami végül átruházta a KGFB szerződéseit az Aegon-ra. A CIG Pannónia és Aegon biztosítóktól is van kártörténeti igazolásunk, de a Signal lekérdezései a kártörténeti nyilvántartásból nem hoznak eredményt, szerintük az előzmény biztosítónk nem töltötte fel az adatokat, ezért nem fogadják el a bonus fokozatunkat. Az ebből eredő emelt díjú biztosítási díjat nem fogadtuk el, később díjnemfizetés miatt törölték szerződésünket. Alkuszunk, akin keresztül kötöttük a szerződést azt javasolta, kössünk a Signálnál egy új biztosítást (persze a fedezetlenségi díjjal növelve), míg rendeződik a bonus besorolás, mert 60 nap van befizetni a díjat, lassan elérkezik ennek az ideje is, mégse történik semmi. Ennek lassan 5 hónapja, de az ügy nem halad előre. Kérdésem az, hogy kinek a feladata rávenni a biztosítót, hogy az adatokat feltöltse a kárnyilvántartásba illetve én mint magánszemély mi egyebet tehetek ebben az ügyben, mint a kártörténeti igazolással igazolom a korábbi bonus besorolást? Már panasszal éltünk a Signál, Aegon felé, segítséget kértünk a Netrisk-től.
  Köszönöm válaszát.

  1. Kedves Molnár Mónika!
   A helyzet valóban súlyos, „sok bába közt elvész a gyerek”. Az alkuszukkal közösen „üssék a vasat”! Ha az Ön kezében van egy hivatalos igazolás a bonus besorolásukról az már sokat lendíthet az ügy elintézésén. A Tv. szerint valóban a nyilvántartóban lévő adatok az irányadók, azonban a sorozatos állományátruházások és akár emberi hiba miatt (pl. egy frsz, alvázszám stb. elütés) is meghiúsulhat a lekérdezés. Kötelező biztosítás nélkül NE közlekedjen mert meg is büntethetik, illetve károkozás esetén Öntől visszakövetelheti a biztosító a károsultnak kifizetett kártérítési összeget is! Ha bizonyítani tudja bónuszbesorolását ezáltal az igazát, a túlfizetett díj visszajár!
   Panasszal élhet a Békéltető Testületnél is, erről írásunkban olvashat bővebben.

 6. Tisztelt Tanácsadó!
  Olyan kérdésem volna, hogy külföldön azért nem akarják elfogadni a B05-ös bónuszom, mert csak 3/4 év az időintervallum a szerződésen (lévén, hogy az átíratás miatt az otthoni fel lett mondva) és azzal jönnek, hogy az nem áll sehol a papíromon, hogy a B5 az 5 éves balasetmentes vezetést jelent (és még csak nem is vannak messze az országok, mivel ez Németo.). Van olyan lehetőség, ahol ki adnak olyan papírt, amin ez is szerepel. Már beadtam nekik az összes eddigi szerződésem, A0-B5ig, amiken rajta vannak a dátumok és a Bonus fokozatok, de kötekednek. Persze ez mind csak arra megy ki, hogy többet kelljen fizetnem. A szerződésemet eredetileg úgy kötöttük meg, hogy B5, és hogy ha meg van az otthoni igazolás, akkor beadom, nagy valószínűséggel el fogják fogadni. Erre több hónap múlva kaptam meg az első csekket, ahol kezdő bonusba tettek és több mint duplája volt az összeg.

  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. Tisztelt Kérdező!
   A többnyelvű kártörténeti / bónusz igazolást a hazai kgfb biztosítójától tudja kikérni, ha kiadják…
   Ugyanis a hivatalos B/M besorolást már egy központi nyilvántartó tárolja, onnan jelenleg „kívülről” (tudtommal) nem lehet adatot lekérni.
   Ez így eléggé patthelyzetnek tűnik.
   Az E.U. harmonizációban is téma jelenleg ez a probléma…
   Véleményem szerint:
   Az Ön igénye jogos.
   Ha az „utolsó” magyar biztosítója nem adja, vagy nem tudja kiadni a B/M igazolását németül, első körben forduljon panasszal a Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT)

   1. Tisztel Vėgh Győző!
    Köszönöm válaszát. Az otthoni biztosítóval (K&H) abszolút problėmamentesen törtėnt az igazolás kikėrėse. Megkaptam mind magyarul, mind angolul, majd nėmetül is. Sőt mėg a B3-ról is, mivel 2x voltam náluk biztosítva. Itt a nėmetek azonban egy olyan papírt szeretnėnek, amin az is írva szerepel, hogy a B5 az valóban azt jelenti, hogy 5 ėves kármentes vezetės. Na most ilyet a K&H már nem tud kiadni, mert nekik sėmájuk van ės nem tudnak minden igėnynek külön eleget tenni. Ezt ma kaptam meg telefonban. Szóval ilyen papír megkapására semmi lehetősėg nincsen, ahol valaki leírne ezeknek, higy B5 = 5 ėv kármentes vezetės?

    Köszönettel!

    1. Kedves Katalin!
     Sztem úgy tudja igazolni, ha mind az öt év kötvényének / díjértesítőjének hitelesített fordítását beadja a német biztosítónak.
     Vagy kér egy eredeti pecsétes igazolást K&H igazolást magyarul, és azt hiteles fordítással adja be a németnek.
     Az EU-ban valóban egy valós probléma az országok közti B/M igazolás kiadása / elismerése, folyamatban van a megoldás, de a bürokrácia malmai lassan őrölnek…

 7. Tisztelt Végh Győző!
  Ha új autó vásárlásakor szeretnék újabb KGFB-t kötni, az milyen besorolású lesz: mint a korábbi és jelenleg is érvényben lévő, vagy újként, A00-val indul?
  Köszönettel,
  Anna

  1. Kedves Anna!
   Ha a meglévő autója mellé egy másodikat vásárol, akkor az új autó A0-ról indul. Ezt nevezzük párhuzamos üzemeltetésnek.
   Ha eladja az első autó, a bónuszt átvezettetheti a második autóra.

 8. Tisztelt Végh Győző !
  Magyarországon szeretnék KGFB-t kötni, kérdésem: a magyar biztositók elfogadják a külföldön (anglia) megszerzett bónusz 10 fokozatot (10 years NCD) ? Korábban (14 éve) B10 ben voltam magyarországon, de úgy tudom ez már nem számít.Nem volt semmilyen káreseményem az eltelt 24 év alatt.Tisztelettel Ferenc.

  1. Tisztelt Németi Ferenc!
   Igen, a magyar biztosítóknak el kell fogadni a külföldi kártörténeti igazolást, ha a tartami követelmények rendben vannak.

 9. Ki kolteztem kolfoldre es elhoztam a kartorteni igazolast a uniqa-tol de csak angol igazolast fogadnak el, az hol lehet kapni?? vagy milyen mondon van ra.
  Tistelettel Joey.

 10. Tisztelt Végh Győző Úr!
  Új autó vásárlásnál megkötöttük a KGFB-t A0 fokozatra. Eladtuk a régi autót, szerettük volna átvezettetni a B10 fokozatot. Régi biztosító kiadta az igazolást róla, viszont a központi nyilvántartóban még B4 szerepel. Állítólag valamikor évekkel ezelőtt 1 nap átfedés volt a Biztosító váltásnál. Hetek óta nem tudják javítani a bónusz besorolásunkat. Érdeklődnék, hogy ilyen esetben mi a teendő? Kihez kellene fordulnunk, hogy a nyilvántartásban a helyes besorolás szerepeljen? Köszönöm válaszát! Bea

  1. Üdvözlöm!
   Biztosítási kötvényekkel és adás-vételi szerződésekkel tudja igazolni a bónusz folyamatosságot.
   Első körben a mostani kgfb biztosítójánál, vagy megkeresve azt a biztosítót ahol nem lett átvezetve a korábbi bónusz.

 11. Tisztelt Végh Úr! Két nagy biztosítótársaság ügyfélszolgálata között pingpongozunk rossz besorolás miatt. A KKNyR tudna érdemi állásfoglalást adni, ám sajnos semmilyen elérhetőséget (emailcimet) nem tálalok. Ön tud nekem kapcsolatot mondani?
  Koszonettel: Kuszmann Péter

  1. Tisztelt Kuszmann Úr!
   A két biztosító helytelenül „pingpongozik” önnel!
   Annak a kgfb biztosítónak kell rendbe tenni, amelyiknek visszafizette az általa kifizetett kártérítést.
   A későbbi biztosítónak pedig szintén a KKNYR adatai alapján kell dolgoznia.
   Elérhetőséget nem tudok, zárt rendszer…

 12. Üdvözlöm!Használt autó előéletét le tudom kérdezni valahol?Rendszám alapján.Köszönöm.

  1. Üdvözlöm!
   2019.01.01-től „épül” egy bárki számára elérhető nyilvános adatbázis, melyben sajnos a korábbi károk nem lesznek elérhetők.
   Az Autoszkóp alkalmazás pedig a km, műszaki vizsga, stb… adatokat mutatja meg… korábbi káradatokat nem.

 13. Udvozlom.
  Angliaban van gepkocsibiztositaunk 8 eve.
  Elotte Mo-n volt a legmasabb bonusom az Uniqa biztositonal.
  Jelenleg a fervent neven van itt a biztositas , o angol, de en is rajta vagyok mint masod vezetoje az autonak.
  Ha visszakoltozunk Mo-ra hogy kapjuk vissza a bonust.
  Doha nem volt semmilyen karesemenyunk.
  Milyen papirt kell beszereznunk es az en nevemmel folytatnam otthon ujra a biztositast mert en Magyar allampolgar vagyok.
  Varom valaszat.
  Udvozlettel.

  Andrea

  1. Kedves Andrea!
   Az angol biztosítótól saját nevére kérjen egy bonus / kármentességi igazolást, majd azt nyújtsa be a hazai kgfb biztosítóhoz.

 14. Üdvözlöm.

  Németországban élek és itt vásároltam egy gépjárművet.
  Az itteni biztosító kért kártörténeti igazolást, amit a magyar biztosító meg is küldött, de csak 2 évre visszamenőleg. 1995 óta van a tulajdononban gépjármű és nem okoztam kárt, tehát mindig a legmagasabb kategóriában vagyok, voltam. Milyen módon tudnék kapni visszamanőleg kártörténeti igazolást legalább 12 évre? Ennyit kérnek itt kint.
  Több biztosítónál is voltam az elmúlt években otthon.
  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel.
  Jagicza Szabolcs

  1. Üdvözlet!
   Kötvényeivel és vagy törlés értesítővel keresse fel a korábbi biztosítókat és szerezze be a törlésértesítőket / bónusz igazolásokat.

 15. Üdvözlet.
  Kártörteneti igazolasaimat gyűjtöm 2008 előttről. Akkor a megszűnt MÁV biztosítónál voltam B6. Tudok erről valahogy igazolást szerezni? Amit akkor kaptam az új biztosító elkérte.
  Üdvözlettel

  1. Üdvözlet!
   Nem kell újra beszerezni, ha a jelenlegi biztosító elismerte a bónusz folyamatosságot. Ha a jelenlegi biztosítás megszűnik, közlik a megszűnéskori bónusz fokozatot, amit 2 éven belül továbbvihet az újabb szerződésre. a jövőben mielőtt a biztosítóba bármilyen dokumentumot lead, készítsen róla másolatot.

 16. Jó napot kívánok,
  KGFB B10-ben vagyok, külföldre kéne a kártörténeti igazolás. A jelenlegi biztosítómnál 6 éve kötöttem meg évfordulós biztosító váltással erre a gépkocsira a B10 GKFB-t de csak a 6 évre adtak kármentességről igazolást. Ezt meg is kaptam angolul, ugyan szerepel rajta a B10, de a kármentes évek száma csak 6.
  Hogyan tudom a megelőző 4-5 évről megszerezni a szükséges dokumentumokat?
  Köszönettel

 17. Jó napot kívánok!
  Érdeklődni szeretnék, hogy jelenleg Német biztosítónál van a kötelező biztosításom, de nyáron hazaköltözünk. El fogadják otthon a német bónusz igazolást? Mikor kiköltöztünk hoztuk otthonról a bonuszigazolást, itt a német biztosító gond nélkül elfogadta. Hazaköltözésnél is így működik?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel
  Mónika

  1. Kedves Mónika!
   A német biztosítók szabályosan kitöltött kgfb bónusz – málusz igazolását a magyar biztosítóknak is el kell fogani.

 18. Kedves Végh Győző!
  2017-ben volt balesetem, besorolásom M02 lett. Az autó el lett adva 2018-ban. Azóta nincs tulajdonomban autó. Ha idén (2022) veszek autót, milyen besorolásra számíthatok?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *