Online kárbejelentés – kinek jelent igazi segítséget?

A legtöbb biztosító ma felkínálja az online kárbejelentés lehetőségét és lassan megjelennek a biztosítóktól független e-kárbejelentő weboldalak is. Az online kárbejelentés a károsultnak is lényegesen kényelmesebb megoldás, mint személyesen, a biztosító irodájában intézni ügyeinket. Nem biztos azonban, hogy a ma elérhető megoldások eredményesebbek is a hagyományos kárbejelentésnél. Vigyázzunk, mert az egyszerűnek tűnő megoldás sokszor kellemetlen kompromisszumokkal is jár!

Amelyik biztosító elkészítette már online kárbejelentésre alkalmas felületét, az biztosan reklámozza is ezt a lehetőséget. Gyorsabbnak, egyszerűbbnek, kényelmesebbnek mutatja be ezt a megoldást a hagyományos kárbejelentésnél. Ebben igazuk is van, csak elhallgatják a megoldás lehetséges hátrányait.

Aki balesetet szenved és kárbejelentésre van szüksége, annak a gyorsaság és a kényelem nagyon fontos szempont. Egy kis faluból vagy kisvárosból a biztosító távoli irodáját felkeresni egynapos program is lehet. A baleset utáni ügyintézések során egészen biztos, hogy erre akarná a károsult legkevésbé az idejét áldozni. A gyorsaság és az elérhetőség tehát a két legfőbb érv az online kárbejelentés mellett.

"A

Miért előnyös a biztosítónak az online kárbejelentés?

Az online kárbejelentés a biztosító számára ugyanazokat az előnyöket hordozza, mint az ügyfelek számára:

 • egyszerűsíti és
 • olcsóbbá teszi az ügyintézést.

Az online kárbejelentés valójában az alapadatok rögzítését jelenti: károsult neve, elérhetősége, járművek adatai, károkozó kötvényszáma, az eset leírása stb. Ezeket az adatokat korábban a biztosító ügyintézője rögzítette. Amit tehát ma az ügyfél visz fel az online rendszerbe, az a biztosító számára költségmegtakarítást jelent. Ügyintézői munkaórát spórol vele.

Ezzel a megoldással tehát az ügyfél végzi el a biztosító munkájának egy részét. A megoldás a biztosító számára költségmegtakarítást jelent, ezt azonban nem érvényesíti az egyre emelkedő biztosítási díjakban. A biztosító tehát egyre nagyobb profitot ér el azzal, hogy a munka egy részét az ügyfelekre hárítja.

Az online kárbejelentés során a károsult nem kap választ a kérdésére

Az eset körülményeit rögzítő munka egyszerűsödik is azzal, hogy az ügyfél nem szabadon fogalmazza meg problémáját. A károsult az űrlap kérdéseire válaszol, így a bejelentéssel valójában a biztosító által megadott sablont követi.

A kötelező felelősségbiztosítás alapján történtő online kárbejelentés túlságosan is a járműben esett károkra koncentrál. Az ügyfél nem kap tájékoztatást arról, hogy a jármű kárain túl is élhet kárigénnyel, például:

 • gyógykezeléssel kapcsolatos költségek megtérítése, beleértve az utazási költségeket is
 • autóbérlés költsége
 • kieső munkabér, vállalkozóknál elmaradó haszon megtérítése stb.

A kárigényt benyújtó ügyfelek abban a hiszemben töltik ki az űrlapokat, hogy a biztosító az ő érdeküket képviselve rendezi a kártérítést. Valójában a biztosító számára a kifizetendő kártérítés költséget jelent, melynek mértékét igyekeznek a lehető legalacsonyabbra szorítani. A biztosítónak nem érdeke, hogy Ön teljes körűen tájékozódjon a kártérítési lehetőségek tekintetében.

Mai formájában az online kárbejelentés az ügyfelek kiszolgáltatottságát és alulinformáltságát jelenti. A bejelentést tevő ügyfél többnyire egy személytelen gépi értesítést kap, mely nem ad választ felmerülő kérdéseire sem. Tipikus válasz, hogy „Bejelentését köszönjük, munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot”. A valódi kapcsolatfelvételt ugyanakkor nehezíti, hogy

 • az értesítőn legtöbbször nincs semmilyen telefonszám
 • nincs konkrét ügyintéző, akit el lehet érni
 • nem kapunk fix határidőket, a „hamarosan” semmire sem kötelező, relatív határidőt jelent
 • email-megkeresésre csak nehézkesen, hosszú idő után érkezik válasz, többségében csak általános tájékoztatás stb.

Az ügyintézés ilyen jellegű nehezítése miatt az ügyfél nagyon ritkán kap választ az általánostól eltérő kérdéseire.

Egy nemrég történt balesetben például egy budapesti taxis autója sérült meg. A járműve az egyetlen munkaeszköze. Egyetlen, mert a taxiengedély rendszámra szól, így a jármű javítása idejére még csak bérelni sem tud másik autót a munkájához. Számára az elmaradt jövedelem megtérítése létfontosságú. A ma elérhető biztosítói online kárbejelentés során erről szinte lehetetlen érvényes információkat kapni.

A valódi e-kárbejelentés

Milyen a valódi online kárbejelentés? Az Ön érdeke az, hogy

 • pontos információkat kapjon a lehetőségeiről és
 • ne kelljen személyesen felkeresnie a károkozó biztosítóját a bejelentés miatt.

Amennyiben Ön külföldön szenvedett vétlenül autóbalesetet, vagy személyi sérülést, akkor kárrendezési irodánk ezt a szolgáltatást teljes körűen biztosítja Önnek. Az alábbi „Külföldi baleset kárbejelentése” gombra kattintva vegye fel velünk a kapcsolatot. A megadott telefonszámon 48 órán belül visszahívjuk, s igyekszünk választ adni valamennyi kérdésére.

Külföldi, vétlen baleset elszenvedőjeként Önnek joga van választani, hogy a káresemény helye szerinti ország, vagy a magyar joggyakorlat szerint akarja-e kárát rendeztetni. Akár úgy is kérdezhetjük: a magyar, vagy a német bérek szerinti összeget szeretné-e kártérítésként megkapni?

Szolgáltatásaink:


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *