A biztosítási kártérítés alapja a pontos tájékoztatás

Mit tegyünk, ha közlekedési balesetet szenvedünk?

Két órán át folyamatosan válaszolt az érdeklődő olvasók kérdéseire Vinkelman István, biztosítási szaktanácsadó, aki szerkesztőségünk vendége volt. Azok az olvasók fordultak hozzá kártérítési igényekkel kapcsolatban, akik idehaza vagy éppen külföldön voltak közlekedési balesetek áldozatai, kifogásaik voltak a kárügyintézéssel kapcsolatban, az ügyintézéshez kértek szakértői támogatást, de olyan is volt, fontolgatta, bírósághoz fordul, de nem tudja, miként készítse el, nyújtsa be keresetét. Volt, aki előzetesen, levélben küldte el történetét. Levélírónkat férjével együtt Romániában érte autóbaleset augusztusban. A gépkocsijuk Casco és kötelező biztosítását egy cégnél kötötték, tehát velük vették fel a kapcsolatot a határon túlról. Eredményesnek nem nevezhető diskurzust folytattak az ügyintézővel, aki olvasónk szerint a legalapvetőbb kérdésekre sem tudott válaszolni.

A baleset napja ünnep volt, így csak két nap múlva tudtak telefonálni. Azt a felvilágosítást kapták, hogy hivatalos formanyomtatványon két munkanapon belül kell értesíteni a biztosítót. A károsultak megkérdezték, van-e Romániában képviselete a cégnek, hogy ezt megtehessék, de erről nem tudtak felvilágosítást adni nekik, mi több számon kérték rajtuk, ők, mármint a károsultak miért nem tudják ezt. Aztán ígérték, küldenek faxot nekik, majd mondták tilos faxot küldeniük külföldre. A következő ajánlat – a károsult lánya meghatalmazással menjen be a biztosítóhoz és kitöltheti az űrlapot – kivitelezhetetlen volt, mivel nem tudtak kintről meghatalmazást küldeni. Végül valahogy hazajöttek és kártérítési igényükkel személyesen keresték fel a biztosító céget, ahol megkérdezték, mi lett volna, ha meghalnak a balesetben, a gyerekeik egy kocsi hátsó ülésén hozhatták volna őket haza? A cég alkalmazottjának válasza erre a következő volt: Hát ez így morbid, de nehezen lehetett volna elintézni.

Hogyan lehet a leggyorsabban elérni, hogy a kárunkat megtérítse a biztosító?

Olvasónk arra is kíváncsi, vajon ők voltak az első ügyfelei ennek a cégnek, akik külföldön szenvedtek balesetet? Kell-e magunkkal vinni formanyomtatványokat, ha külföldre megyünk? Casco biztosítás esetén két nap múlva kell bejelenteni a káreseményt a hazaérkezés után, a szerződés szerint öt napon belül meg kell érkeznie a kárszakértőnek, de ő olvasónk esetében jelentősen késett. Vinkelman István elmondta, azt a bizonyos kék-sárga nyomtatványt, a nemzetközi kárbejelentőt nem árt a kocsiban tartanunk, ha olyan kár érne bennünket, amelyben vétlenek vagyunk. Fontos, hogy írjuk fel az esetleges tanúk nevét, címét, egyéb adatait. Ha nem mi voltunk a károkozók egy anyagi káros balesetnél, írassuk alá a kárt okozóval, hogy elismeri, ő a hibás. Csupán az aláírása nem elegendő, saját kezével kell leírnia az elismerő nyilatkozatot. A biztosítási kárszakértő azt is hozzátette, a külföldi károkat érdemes abban az országban intézni, kérni a károk összegét, ahol a baleset történt, egészen mások lehetnek a kártérítési összegek.

Kárrendezési iroda 728 - 90- 009-5

Több olvasónk kérdezte, mi a teendő akkor, ha a károkozó ismeretlen, úgy hagyja el a helyszínt, hogy semmilyen elérhetőséget nem közöl a károsulttal. Ez pech, ugyanis ilyenkor a kárt a károsultnak kell megfinanszíroznia, hisz nincs aki kártérítést fizessen, Casco biztosításra lehet javíttatni az autót. Az effajta magatartás magyar mentalitás, nem vállaljuk tetteink következményeit, tisztelet a kivételnek. Ha viszont egy cserép esik a kocsinkra, annak javítását a háztartási biztosítás terhére el lehet számoltatni.

Hová fordulhatunk, ha nem értünk egyet a kárszakértővel, a kártérítés összegével?

Több érdekes szituációról is beszámoltak telefonálóink, amelyek a kárrendezésnél számukra problémát jelentettek. Vitatta például egyikük a biztosító megállapítását, amely szerint a bekövetkezett karambolnak olvasónk is vétkese, a helyszíni szemle során ugyanis azt állapították meg, hogy gépkocsijával nem tartott kellő követései távolságot. Nem Fejér megyében érte kár egy másik telefonálónkat, aki nehezen vette tudomásul, hogy esetükben sajnos nem állja a kár összegét a biztosító. A hármas ütközés során nem volt egyértelmű, hogy a telefonálónk előtt haladó gépkocsi vezetője indexelt-e vagy sem. Az a biztosítót nem érdekli, hogy a legelső kocsi miért és milyen hirtelenséggel sorolt ki a forgalomból. Olvasónk kára igen tetemes, de ebben az esetben is érvényes a KRESZ-szabály, a követési távolságot be kell tartani, biztonságosan meg kell tudni állni, ha arra szükség van. Ha a gépjármű vezetője nem tartja be a követési távolságot és emiatt bekövetkezik valamilyen baleset, a gépkocsivezetőnek viselnie kell a következményeket. Telefonálónk esetében szerencsére csak az anyagiakat.

– Nagyon sajnálom, asszonyom, ilyen esetben nem érdemes sehová menni – válaszolta a szakértő. Egy másik hölgynek elmondta, hiába közölték vele, hogy a biztosító fél Európában keres majd olyan alkatrészt, amilyenre a sérült autójához szükség van, ebben ne bizakodjon. A biztosítók nem szakosodtak alkatrész beszerzésre. A kérdések egy része arra vonatkozott, milyen kártérítést érdemes elfogadnia a károsultnak? Az úgynevezett gyorskár megtérítése nem mindig célravezető, a bontásnál kiderülhet, nagyobb összeget igényel a helyreállítás, mint az első látásra tapasztalható volt. Viszont ha már kifizette a biztosító a gyorskár összegét, nincs keresnivalója a károsultnak. A szakember arra is felhívta a károsultak figyelmét, hogy nem mindegy milyen korú a sérült jármű. Az új autóknál a jármű értékcsökkenését is figyelembe kell vennie a szolgáltatónak.

A bérautó megállapodás külön fejezete a káreseteknek. A károsultnak igényelni kell, alátámasztani, hogy kocsija kiesése milyen hátrányokkal járt munkavégzése szempontjából. A kátyúk okozta sérülések szintén külön fejezet, ilyenkor kell a két tanú, a fotó, amellyel igazolni lehet, hogy az ominózus helyen sérült az autó. Olyan ügyről is beszámolt olvasónk, amikor az érintett útkezelő elismerte a károkozást, a biztosító mégsem fizet, négy éve pereskednek. A szakértő azt mondja, nem tisztázott jogalapú anyagi káros balesethez érdemes rendőri helyszínelést kérni – ha fizetni kell érte, akkor is -, hogy a későbbiekben ne legyen problémás a bizonyítás. Elhangzott, külföldön ugyanazok a biztosítók, amelyeknek itthon is vannak fiókjaik, sokkal rugalmasabbak a kárügyintézésben, kifizetésben.

Minden telefonáló a saját koccanásáról, a kárügyintézés zökkenőiről, a kifizetés idejéről kérdezett, ahhoz kért tanácsot. Természetesen vannak problémamentes ügyek. De ahogy az lenni szokott, azokról ritkán beszélünk. A százalékos arányuk vélhetően pozitív.

Forrás: Feol.hu

Hasonló cikkek

4 hozzászólás

 1. Szasztok .
  Én azt szeretném megkérdezni , Svájcban a szervo olajam ki folyt a körforgalomba és ez miatt 6-7-8 ezer frankot mondtak a rendőrök hogy a Tűzoltóság kb ennyiért takarítja fel .
  Ezt a kárt meg a kocsi haza szállítását , van esély hogy a biztosító kifizeti?

  1. Tisztelt Baranyai Gergő!

   A kgfb tv. az alábbiak szerint rendelkezik:
   15. § A biztosítás nem terjed ki arra a kárra, amely
   e) a gépjármű balesete nélkül az út burkolatában keletkezett;
   j) környezetszennyezéssel a gépjármű balesete nélkül keletkezett;

 2. Üdv
  3 hete belém hajtott egy BMW hátulrol mert nem tartotta a követési távolságot.
  Rendőri intézkedés volt megis büntették 10 ezer forinttal.
  Jelentettem a biztositonak volt is kint a kárszakértő.
  Most azt írták a biztositotol hogy jövö hó hetedikéig küldjem be a határozatot.
  Nekem ez a határozat nem jött meg és mivan akkor ha addig nem is fog?
  A másik kérdésem pedig az lenne hogy mit takar az hogy a ” javitási engedély szükséges” ? Tehát addig nem is javíthatom ? És vihetem ahhoz a szerelöhöz amelyiket én választom? Köszönöm.
  Zsolt

  1. Kedves Zsolt!
   Kikérheti a rendőrségtől, ill. meg is küldik a határozatot Önnek.
   Jelezze a biztosítónak, hogy még nem kapta meg.
   Gondolom a sérült járművet a biztosító már szemlézte.
   Javítási engedély ügyben érdeklődjön a biztosítónál, hogy pontosan mit ért alatta.
   Elvileg ott javíttat ahol akar, azonban figyeljen az esetleges avultatásra is…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *