Mit kell tudni a kárrendezésről, ha közlekedési baleset ér bennünket VIII. rész

Legutóbbi cikkünkben a károsult gépjármű tulajdonosokat érintő, az avultatás negatív hatásaira hívtuk fel a figyelmet.

Avulás nélkül rendezné gépjárműkárát? Mit kell tudni a kárrendezésről ha közlekedési baleset ér bennünket?
A biztosító kárrendezése után is ilyen nyugodt és vidám szeretne lenni? Keresse kárrendezési irodánkat…

Abban maradtunk, hogy keressük a választ arra, hogy hogyan alkalmazhatják az avultatás módszerét hazánkban annak ellenére, hogy a járműben nem lép fel értékemelkedés, azaz nincs – a biztosítók által állított – káron gazdagodás.

Avulás – avultatás kontra káron gazdagodás

A törvényi feltétele az alkatrész (új és régi közötti) különbözet levonásának (avulás), hogy a biztosító által levont összeg a gépjármű piaci értékesítésekor érvényesíthető legyen, azaz annyival többért lehessen a törött, de új alkatrészekkel helyreállított autót eladni, mint amennyit a biztosító avultatás címén levont.

Mivel azonban az avulás és a gépjármű (esetleges) eladása nem esik egybe, ezért az avulásnak a kár összegéből történő levonásának a jogszerűségét annak kell bizonyítania, aki szerint ez megalapozott, azaz a kárt rendező biztosítónak. Ennek a bizonyítási kötelezettségnek azonban sem önként, sem felhívásra nem tesznek eleget a biztosítók.

Helyette hosszadalmas vitákra kell felkészülni, ahol bizonyítás helyett indoklás nélkül, a kialakult hazai kárrendezési gyakorlatra, sőt – nem ritkán – az igazságügyi szakértői és bírósági gyakorlatra is hivatkoznak, ami nem fedi a valóságot. Ettől a véleményüktől csak a szakszerű érvelés és a per lehetősége téríti el őket.

A magyar biztosítók avultatási gyakorlata sok esetben indokolatlanAutókárrendezés avulás nélkül személyi sérüléses kárrendezés

    Irodánk jelentős eredményeket tud felmutatni ezen a területen is, gyakran előfordult a közelmúltban, hogy teljesen elállt a biztosító az eredetileg „minden alkatrész 40%-al avul” álláspontjától, azaz az új alkatrész árából a károsult által fizetendő új alkatrész ár 40%-nak megfizettetésétől.

Van olyan kárügyünk, ahol az avultatás miatt levont összeg meghaladja az 1.800.000,- Ft-ot, ami a teljes kártérítési összeg több mint 30%-a. Ezt az összeget a károsultnak kellene megfizetnie annak ellenére, hogy a balesetben Ő volt a vétlen.

Az avultatásnak, túlzott levonásoknak a fentiek miatt nincs törvényes alapja

Ezt a módszert hazánkon kívül egyetlen európai országban sem alkalmazzák.

Néhány európai ország átlagosan kifizetett gépjárműkár összegét gépjármű kárrendezéssel foglalkozó oldalunkon megtekintheti. Hazánkban a legalacsonyabb a kifizetett gépjárműkár összege – köszönhető ez a túlzott és indokolatlanul alkalmazott avultatásnak.

Az avulással kapcsolatban újabb írást tettünk közzé, melyet kárrendezési portálunkon Avultatás – milliárdokat húznak ki a biztosítók a károsultak zsebéből címmel olvashat.

Kedves Olvasóink!

BALESETMENTES közlekedést kívánunk!

BÜSZI Kft. és a www.karrendezes.eu csapata nevében

Vinkelman István
ügyvezető
BÜSZI Kft.
igazságügyi műszaki gépjármű szakértő

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *