Hogyan töltsem ki a baleseti bejelentőt, ha kettőnél több autó ütközött?

A szabályos Európai Baleseti Bejelentőlap (kék-sárga) két autós adatait tartalmazza. Az autóbaleset mindkét résztvevőjének fel kell tüntetni az adatait, s rögzíteni kell a baleset körülményeit. De hogyan kell kitölteni a nyomtatványt akkor, ha a balesetnek kettőnél több résztvevője van? A nyomtatványon csak két autós számára van hely.

A ráfutásos autóbalesetben a hátulról érkező autó összetolja a kocsisort.
A ráfutásos autóbalesetek többségében a leghátsó autó lesz a hibás. (foto 123rf.com)

Tipikus eset, hogy egy várakozó autósor végén az egyik jármű már nem tud megállni, s beleütközik s leghátul állóba. A „ráfutásos baleset” során a hátsó kocsit aztán nekilöki az előtte állónak, és így tovább, összetolja az egész kocsisort. Ki a károkozó, hogyan töltsék ki a bejelentőket?

Ilyen esetben annyi bejelentőt kell kitölteni, ahány érintettje van a balesetnek. A bejelentőlapon készítsék el a baleset vázlatrajzát. Tüntessék fel az összes érintett autót, s jelöljék őket például A, B, C, D, stb. jelöléssel. Majd jelölje meg, hogy Ön melyik érintett autót vezette.

Remélhetőleg a sor végébe belefutó autós elismeri, hogy Ő a felelőse az autóbalesetnek. Ebben az esetben minden bejelentőt neki kell egyik oldalról kitöltenie. Tehát az egyiket az „A” és a „D” autós, a másikat a „B” és a „D”, a harmadikat a „C” és a „D” tölti ki.

Még abban az esetben is hasznos ez a papír, ha a „D” jelű autós nem ismeri el, hogy ő tolta össze a sort. Tegyük fel, hogy kitölti az egyik papírt az „A” és a „B” autós, a másikat a „B” és a „C”, s mindhárman jelzik a bejelentőn, hogy volt egy „D” jelű autós is, aki az egész sorozatot okozta. Ezt, három autós állítását a biztosító sem hagyhatja figyelmen kívül.

Ha a kocsisort összetoló autós nem ismeri el a felelősségét, akkor érdemes rendőrt hívni. A rendőrség felveszi a jegyzőkönyvet, rögzítik a járművek pontos helyzetét. Ebben az esetben nincs vita, a rendőrségi jegyzőkönyv lesz minden későbbi kárügyintézés alapja.

Ha személyi sérüléssel járó baleset történik, akkor mindenképpen ki kell hívni a rendőrséget


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *