Hogyan töltsem ki a baleseti bejelentőt, ha kettőnél több autó ütközött?

A szabályos Európai Baleseti Bejelentőlap (kék-sárga) két autós adatait tartalmazza. A baleset mindkét résztvevőjének fel kell tüntetni az adatait, s rögzíteni kell a baleset körülményeit. De hogyan kell kitölteni a nyomtatványt akkor, ha a balesetnek kettőnél több résztvevője van? A nyomtatványon csak két autós számára van hely.

Tipikus eset, hogy egy várakozó autósor végén az egyik jármű már nem tud megállni, s beleütközik s leghátul állóba. A hátsó kocsit aztán nekilöki az előtte állónak, és így tovább, összetolja az egész kocsisort. Ki a károkozó, hogyan töltsék ki a bejelentőket?

Ilyen esetben annyi bejelentőt kell kitölteni, ahány érintettje van a balesetnek. A bejelentőlapon készítsék el a baleset vázlatrajzát. Tüntessék fel az összes érintett autót, s jelöljék őket például a, b, c, d stb. jelöléssel. Majd jelölje meg, hogy Ön melyik érintett autót vezette.

Remélhetőleg a sor végébe belefutó autós elismeri, hogy Ő a felelőse a balesetnek. Ebben az esetben minden bejelentőt neki kell egyik oldalról kitöltenie. Tehát az egyiket az a és a d autós, a másikat a b és a d, a harmadikat a c és a d tölti ki.

Még abban az esetben is hasznos ez a papír, ha a d jelű autós nem ismeri el, hogy ő tolta össze a sort. Tegyük fel, hogy kitölti az egyik papírt az a és a b autós, a másikat a b és a c, s mindhárman jelzik a bejelentőn, hogy volt egy d jelű autós is, aki az egész sorozatot okozta. Ezt, három autós állítását a biztosító sem hagyhatja figyelmen kívül.

Ha a kocsisort összetoló autós nem ismeri el a felelősségét, akkor érdemes rendőrt hívni. A rendőrség felveszi a jegyzőkönyvet, rögzítik a járművek pontos helyzetét. Ebben az esetben nincs vita, a rendőrségi jegyzőkönyv lesz minden későbbi kárügyintézés alapja.

Ha személyi sérüléssel járó baleset történik, akkor mindenképpen ki kell hívni a rendőrséget

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *