Gépjármű adásvételi szerződés minta 2024 letöltés

Az elmúlt évhez képest a nyomtatvány és nem változott. A 2024. évi gépjármű adásvételi szerződés minta ingyenesen letölthető, melyet akár számítógéppel is kitölthet!

Az adás-vételi szerződést hány példányban kell kitölteni?

Az autó adásvételi szerződést minimum kettő eredeti példányban kell kitölteni, de célszerű inkább négy példányban kinyomtatni lefénymásolni, melyeket lehetőleg kék tollal – az eladó, a vevő és a tanúk is – írjanak alá! Az eladó és a vevő az autó adásvételi szerződés minden oldalát lássa el szignójával! A szerződésnek vannak kötelező elemei, ezért célszerű ezt az ingyenesen letölthető adás vételi szerződés minta nyomtatványt használni.

 • 1 eredeti a gépjármű eladójáé
 • 1 eredeti a vevő példánya
 • 1 db eredeti szükséges a vevőnek a 15 napon belüli okmányirodai gépjármű átíráshoz (az eredeti adásvételi szerződést bevonják!)
 • 1 db szükséges az eladónak az autó eladásának 8 napon belüli okmányirodai bejelentéséhez (lehet másolat is, de az eredeti adásvételinek is ott kell lenni)

A gépjárműátírás menete adás-vételi szerződés kitöltése után

Az adásvételi szerződés aláírásakor az eladó kötelező biztosítása azonnal megszűnik, a vevő pedig KGFB kötésre kötelezett. Ha előre nem gondoskodott a kötelező biztosítás megkötéséről, akkor bizony a hazaúton nincs érvényes kgfb biztosítása.

Szóval az autó, motor, teherautó, utánfutó, stb jármű adásvétel utáni lépések a következők:

 1. kötelező biztosítás kötés a tulajdonos vagy (ha van) üzembentartó nevére (az autó adásvétel előtt, vagy elindulás előtt célszerű online megkötni)
 2. eredetiségvizsgálat az árakról és menetéről a linkre kattintva olvashat
 3. autó átírás 15 (!) napon belül, a gépjárműátírás költségeit itt kiszámíthatja

A gépjármű átírás részletes szabályairól, menetéről a linkre kattintva olvashat.

Utoljára frissítve: 2024.01.02.

Hasonló cikkek

17 hozzászólás

 1. Mi az eljárás ,milyen nyomtatvány kell ha 2 tulajdonos lesz 50-+50 arányban .Van e erre külön nyomtatvány.

 2. „Sima” gépjármű átírás, elvileg a kötelező maradhat a régi, csak be kell jelenteni a kgfb biztosítónál a tulajdonosváltást.

 3. Üdv.Mi a helyzet akkor.Ha én ma vettem egy autót.Megírtuk az adásvételi szerződést.Elindultunk haza.Már fél úton jártunk amikor kigyulladt egy lámpa a müszerfalon.Félreálltunk.De nem vagyok szerelő.Tovább mentünk.Pár km mulva a motor felpörgött.És nem esett vissza a fordulat.Félreálltam.Felnyitottam a motorháztetőt.Akkor már fujta a vizet.Mit lehet ilyenkor tenni.Mivel hogy az elöző tulaj áradozott a motorról.Te adásvételikor nem mondott hibát a motorról.Van e ilyenkor megoldás?A választ előre is köszönöm.

  1. Üdv!
   Gyorsan vissza az eladóhoz, el kell állni az adás-vételtől. Ha autókereskedéstől vette köteles visszaadni a vételárat, ha magánszemélytől akkor nem…

 4. Holes László
  Lehet-e az adásvételi szerződést tanúként a két szülőnek aláirni,ha a vevő a gyermrkük!!

  1. Kedves László!

   Amennyiben a gyermek (vevő) kiskorú, az adás-vételi szerződés aláírását (vevő) a kiskorú képviseletében valamely szülőnek kell aláírni.
   Az a szülő értelemszerűen már nem írhat alá tanúként.

   1. Honnan lehetne letölteni olyan adásvételi szerződést, amiben kiskorú a vevő és a törvényes képviselője lenne az üzembentartó?

    1. Üdvözlöm!
     Próbáljon a neten keresni Word-ben szerkeszthető gépjármű adás-vételi szerződést. A vevő adatai részt másolja, és illessze be a vevő adatai alá, majd nevezze át „Törvényes képviselő adatai”-ra.
     Kiskorú vevő esetén az eladó, a vevő és a törvényes képviselő adatait is kell hogy tartalmazza a szerződés.
     A kiskorú vevő nevében a törvényes képviselő ír alá.

 5. Adasvételi szerződéskor érvényes ha a vevő a valalkozasa pecsétjêvel tőlti ki?!

 6. Magyar rendszámu autónkat szeretnénk ukrajnában forgalomba helyezni. Mi a teendőnk? Forgalmi, biztosítás, müszaki, minden érvényes. A kocsi a feleségem nevén van ő magyar állampolgár én ukrán vagyok. Ukrajnában élünk.

  1. Üdvözlöm!
   Nemzetközi kárrendezéssel foglalkozunk, így a gépjármű külföldi honosításával kapcsolatban pontos információt nem tudok adni.
   A kivitel előtti teendőkről a Kormányablaknál érdeklődjön, a forgalomba helyezésről pedig az ukrán hatóságnál.

 7. Üdvözletem!

  A következő kérdéseim lennének!

  1.Vásárolok egy autót rövid ídőn belül a mostani gépjárművemet átadnám a volt feleségemnek aki az én lakcímemre van hivatalosan bejelentkezve …….ebben az esetben adás-vételi szerződést kell írnom vagy elég lenne az üzembentartói is…….mindezt azért kérdezném,hogy ebben az esetben az én mostani bónusz fokozatomat a megvásárolandó új autóra szeretném tetetni és ahoz elég az üzembentartói is!?
  Viszont a feleségemnek is van a nevén gépjármű amit meg a lányomnak a nevére írnánk át ajándékozás címén(kell vásárlási összeg a szerződésben?) amivel tisztában vagyok!
  Szóval mi lenne a legolcsóbb és legjobb megoldás én és a volt feleségem közötti ügymenetre,(Egyszerre írni egy időpontra az adásvételiket esetlegesen üzembentartóit és az ajándékozási szerződéstt!?)hogy az én új autómra megkapjam az idáig gyűjtött bónuszomat és a feleségem B8-as bónusza se vesszen el ő is tudhassa tovább vinni bónuszát az én volt autómra!?

  Várom megtisztelő válaszát!

  Tisztelettel:József

  1. Kedves József!
   Javasolt eljárási sorrend a következő:
   – Volt felesége ajándékozza oda lányuknak az autót. Lányuk lesz a tulajdonos, egyben az üzembentartó is. Az ajándékozási szerződés dátumával lányuk kössön egy új kötelező biztosítást. Feltételezem előzménybiztosítása nincs, új belépő lesz a kgfb rendszerben. Fiatal kora és jogosítványa miatt az A0 kgfb díj elég magas lesz. Valahol egyszer el kell kezdeni…
   Felesége az ajándékozási szerződés dátumával és annak másolatával mondja le a régi kgfb-t, fizesse meg a díjat is.

   – Ha volt felesége nem akar tulajdonjogot szerezni az autóban akkor nem kell átíratni, elég az üzembentartói jogot átadnia részére. Az ügymenet azonos a fent leírtakkal.

   – Ön megköti az új autójára a kgfb-t és előzménybiztosításban jelzi a korábbi rendszámot, kötvényszámot és biztosítót. A bonus megmarad / átkerül az új autóra.

 8. Üzembentartója vagyok egy autónak, melynek tulajdonjogát szeretném megszerezni, A kgfb. évfordulója 2021. május 12., már a Biztosítótársaság felé újrakötést jeleztem. Mikor érdemes a tulajdonjogot megszerezni, hogy ne kelljen kétszer kgfb díjat fizetnem.
  Válaszát előre is köszönöm:
  Tisztelettel: Ágnes

  1. Üdvözlöm!
   Tulajdonos változás során az üzembentartó szerződés megszűnik. pl. Ha ma újra tulajdonosa lesz az autónak, az üzembentartóként az évfordulóig kifizetett díj visszajár Önnek (kérni kell).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *