Sérelemdíj érvényesítése és mértéke

Vétlen baleset, felelősségi kár esetén a Ptk.-ra hivatkozva több jogcímen is lehet kártérítést követelni a biztosítótól. Nem csak az autó értékét lehet kifizettetni, de téríti a biztosító az autóban ülők kárait is. A sérült vétlen sofőr és utasok költségeit, kárát a sérelemdíj érvényesítése enyhítheti.

A sérelemdíj fogalma viszonylag új dolog a kárrendezés magyarországi történetében. A fogalmat csak pár éve használjuk itthon. A törvény szerint sérelemdíj annak jár, akit személyiségi jogaiban megsértenek, mértéke károsultanként eltérő lehet.

Amikor valakivel baleset történik, többféle kára is keletkezik. A károk egy része egyszerűen felmérhető: az összetört autó megjavításának költségét, a személyes holmiban keletkezett kár nagyságát egészen pontosan fel lehet becsülni. Nehezebben lehet azoknak a károknak a mértékét megbecsülni, melyek a balesetet szenvedett embert érték. Aki balesetet szenved, fájdalmakat él át, károsodik az egészsége, esetleg hónapokig, évekig tartó kezelésekre szorul. Nem lehet vitás, hogy ezekért is járhat neki kártérítés, csak az a kérdés, hogy milyen?

Korábban sérelemdíj helyett nem vagyoni kártérítés volt

Korábban a törvény az ilyen esetekre az úgynevezett nem vagyoni kártérítés érvényesítésének lehetőségét biztosította. A nem vagyoni kártérítés alapján az érintettek az egészségromlás arányában juthattak hozzá a nekik járó összeghez. Ez nem volt egyszerű, hiszen az egészségromlás mértékét akkor lehetett megállapítani, amikor egy végső állapot kialakult, a bizonyítás minden esetben a sérültre hárult. Amikor a beteg vagy teljesen meggyógyult, vagy végleg kiderült, hogy a további kezelések már nem fognak segíteni az állapotán. És ez bizony könnyen lehet, hogy ez az állapot hosszú hónapokkal, vagy évekkel a baleset után következett be. A károsult tehát akár évekig is várhatott a teljes és végleges kártérítésre, pont azokban az években, amikor talán milliókat kellett a gyógykezelésére, rehabilitációra költenie.

A sérelemdíj érvényesítése a ma hatályos törvények szerint

A sérelemdíj, mely a ma hatályos törvények szerint 2014-től a nem vagyoni kártérítést felváltotta, teljesen más.

Összetört járművek az M5-ös autópálya fővárosi szakaszán (mti fotó). A baleset sérültjeinek sérelemdíj is járhat a biztosítótól.
Összetört járművek az M5-ös autópálya fővárosi szakaszán (MTI fotó). A baleset sérültjeinek sérelemdíj is járhat a biztosítótól.

Polgári Törvénykönyv rendelkezik arról, hogy sérelemdíj kinek, milyen esetekben jár. Sérelemdíjat azoknak ítélhetnek meg, akiket személyiségi jogában megsértenek. Személyiségi jog az is, ha valakinek rossz hírét költik, hamis híreket közölnek róla az újságban. Ekkor is járhat a sérelemdíj. De személyiségi jog a testi épséghez, egészséghez és az élethez való jog is, tehát nagyon is ide tartozik ez a fogalom.

A sérelemdíj érvényesítéséhez és megítéléséhez nem kell bizonyítani azt, hogy a sérült milyen mértékben rokkan meg a balesetben. A bizonyítandó kérdés csupán az, hogy érte-e nem vagyoni sérelem a baleset elszenvedőjét. Az pedig elég könnyen bizonyítható, ha ő vétlen elszenvedője volt egy közlekedési balesetnek.

Sokféle sérelmet ismerünk. Hogy ezek közül a felelősségi kárrendezés során mit vesznek figyelembe, az a kárrendezésben közreműködő tapasztalatán, ügyességén, tárgyalási készségén is múlik.

Mekkora lehet a sérelemdíj mértéke?

Mi is lehet a sérelem?

Nem csak a fizikai sérülés.

Sérelem a jelentős lelki sérülés is, az életminőség csökkenése, az életesélyek jelentős megváltozása, ám ennek bizonyítása a károsult feladata.

Nézzünk egy példát a sérelemdíj mértékére.

Balesetet szenved egy fiatal lány, aki ígéretes zenei tehetség, egy fényes karrier kezdetén áll. De a balesetben megsérül a keze, s bár nincs jelentős mértékű kimutatható egészség-csökkenés, rokkantság, a profi hegedűművész karriertől a rendszeresen jelentkező fájdalmak miatt elbúcsúzhat.

Vajon az őt ért sérelemért mekkora (nem vagyoni kártérítést), sérelemdíj összeget követelhet?

A fenti példából is leszűrhető, hogy minden sérülés más és más ezért azok sérelemdíj kalkulátorral gépiesen nem számolhatók, a kárigényt személyre szabottan egyénileg kell összeállítani.

Korábban, a nem vagyoni kártérítésre alapozva ő valószínűleg csak egy egészen kicsi összeget kaphatott volna a biztosítójától. Hiszen nincs olyan nagy mértékű maradandó károsodása, pedig jelentős hátrány érte. A sérelemdíj összegének megállapításakor viszont a bíróságnak azt is figyelembe kell vennie, hogy ő mit veszít ezzel a sérüléssel. A teljes karrierjét, aminek akár forint milliókra is kiszámolható, megbecsülhető az összege.

A kárrendezési iroda a sérelemdíj igyények és a nemvagyoni baleseti kártérítési igények összeállításában is segít

Bíróságot írtunk, s ez nem volt tévedés. Egészen biztos, hogy a jelentős mértékű baleseti kártérítési igények el fognak jutni a bíróságokig, hiszen a biztosítók nem fogják gondolkodás nélkül kifizetni a nem vagyoni sérelemért kért kártérítési összegeket. Végül vagy a bíróság ítél meg egy összeget, vagy megegyezéssel zárul a kárrendezés folyamata.

Arról is a bíró dönthet, hogy a sérelemdíjat hogyan kell kifizetni. Figyelembe veszik a károsult életvitelét, anyagi helyzetét, lehetőségeit, s annak alapján hozzák meg a döntést. Elképzelhető, hogy egy összegben jut hozzá a kártérítéshez, de az is előfordulhat, hogy a bíró egy életjáradékot fog megállapítani.

Hogyan érheti el a sérelemdíj kifizetését?

A sérelemdíj igényléséhez arra van szükség, hogy a balesetet szenvedő autós saját maga vegye kezébe a kárigényének érvényesítést. Ha arra vár, hogy a biztosító felméri a kárát és ajánl egy összeget, akkor valószínű, hogy messze nem fogja a lehetőségeit kihasználni.

A baleset után az autós maga is benyújthatja a kárigényét, de tudjuk jól, hogy a megalapozott, szakértői véleménnyel alátámasztott sérelemdíj mértékének összeállítása nem kis feladat, komoly felkészültséget, hozzáértést követel.

Érdemes igénybe venni a kárrendezési iroda segítségét.

Szakértőink már egy előzetes konzultáció alkalmával felmérik a lehetőségeket, s tájékoztatják Önt arról, hogy milyen kárigény benyújtására van esélye. Érdemes igénybe vennie ezt a lehetőséget, hogy felkészülten, egyenrangú félként tudjon tárgyalásba kezdeni a biztosítóval az Önnek járó kártérítés összegéről.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Szolgáltatásaink:

 • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézése
 • Nemzetközi és belföldi kárigények összeállítása
 • Élet és baleset járadékigények összeállítása
 • Sérelemdíj igények érvényesítése (személyiségi jogok megsértése)
 • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
 • Gépjárműkárok rendezése
 • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
 • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
 • Európai kárbejelentő (kék-sárga) letöltése.
 • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

10 hozzászólás

 1. Érdeklődni szeretnék, hogy jár-e sérelemdíj a következő esetben: termál fürdőben az öltözőszekrényeknél, tehát nem a medencetérben és nem a zuhanyzóban, az érkezést követő kb. 10 percen belül még száraz fürdőruhában és papucsban elcsúsztam egy kis víztócsán és eltörött a könyököm. Az ott dolgozó hölgy akihez odamentem segítséget kérni felajánlotta, hogy ha kell mentőt hív. Mivel nem gondoltam, hogy annyira nagy a baj, ezt nem kértem. Később azonban mivel nem múlott a fájdalom még aznap bementünk a sürgősségire és kiderült, hogy törés, válltól csuklóig gipszet kaptam. Nem esett túl jól, hogy a fürdőben a hölgy azt se mondta, hogy jobbulást, vagy sajnálja vagy ilyesmi…egy fürdőző vendég jött oda és ajánlotta, hogy kérjek baleseti jegyzőkönyvet és elmondta, hogy ő is elesett korábban. A begipszelt kezem természetesen teljesen felborította és megnehezítette az életem, mivel vezetni így nem lehet csak sofőrrel közlekedhetek, sok mindenben korlátozva vagyok, még szerencse, hogy dolgozni tudok a munkahelyemen, persze nem teljesen úgy mint két kézzel. A sport az életem része, épp félmaraton futóversenyre és sárkányhajó versenyre készültem volna, így most ebben sem tudok részt venni. Válaszát előre is köszönöm.

  1. Üdvözlöm!
   A fürdő felelőssége fokozott ugyan, de nem objektív, bizonyítani sem egyszerű.
   Lehet a fürdőtől is követelni a kártérítést, vagy felelősségbiztosítójától, ha van érvényes biztosítási szerződése és ezen eseményekre is kiterjed.
   Jól összeállított indoklással bizonyítással (felvett jkv.) reális kártérítési igénnyel próbát megérhet, a pert – annak költségei miatt – nem javaslom.

 2. Tisztelt Cím!

  Érdeklődni szeretnék, hogy olyan közút balesetben, ahol kiugrott a hüvelykujjam a helyéről, a légzsák is felszakította. Egy hétig gipszben volt a karom, melynek levétele után nem tudtam napokig hajlítani az újjamat, milyen eséllyel és milyen mértékben lehet sérelemdíjat kérni. Válaszát előre is köszönöm

  1. Tisztelt Molnár Sándor!
   Amennyiben a közúti balesetért nem Ön a felelős, jó eséllyel kaphat kártérítést. Ennek összegszerűségéről a dokumentumok nélkül nyilatkozni nem lehet. A sérelemdíj mértéke függ a sérülés súlyosságától, gyógytartamtól, kezelések módjától és gyakoriságától, rehabilitáció hosszától, esetleges maradandó rokkantság mértékétől. Mindezeket dokumentumokkal is igazolni kell. A sérelemdíjon túl igényelhető még vagyontárgyakban, poggyászokban keletkezett károk megtérítése is. Amennyiben fontosnak tartja vegye fel irodánkkal a kapcsolatot, díjmentes tanácsadás keretében pontosítani tudjuk a lehetőségeket.

 3. Tisztelem azt szeretném tudni hogy egy devizakarosultakat atvero csaló ember feljelentett engem mert a facebookon figyelemeztettem a többi embert hogy ne doljenek be neki mert csaló szelhamos nem volt kiirva a neve csak a kezdobetuk. Ennek ellenére feljelentett és birssagi tárgyalás is volt belőle. A bíróság utólag felmentett mivel nem volt felismerheto kiről van szó. Az illető ellen rendőrségi nyomozás van folyamatban. Tőlem 100 ezer Ft ot csalt ki. Az illető később az egész bírósági végzést kitette az oldalára minden személyes adatomal együtt. Ebben az esetben kerhetek e serelemdijat tőle. Milyen úton lehetséges ez.? Köszönöm a választ

  1. Tisztelt Molnár Istvánné!
   Irodánk közlekedési balesetekkel kapcsolatos kárigényeket intéz, ezért ügyében nem tudunk segítséget nyújtani. Javaslom, hogy az interneten keressen személyiségi jogokkal foglalkozó ügyvédet.

 4. Tisztelt ügyvéd Úr
  Segitségét szeretném kérni,
  A fiam ittas állapotban eltulajdonította az egyik ismerőse autóját mellyel balesetet szenvedett az autó totálkáros lett.
  Kártéritési igénye 400ezer forint . Szeretném megkérdezni hogy még a kártérités kifizetése csak szóban került megállapodásra jogos e hogy már időközben az autót szétbontja és alkatrészként árulja.Ilyen esetben is köteles a fiam a kárt megfizetni?
  Illetve ha kifizeti a kárt akkor kit illet az autó.
  Válaszát előre köszönöm.

  1. Üdvözlöm!
   Az ügyben több kérdés is felmerülhet ezért javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, hogy ügyvéd kollégámmal is tudjon egyeztetni. A károkozónak az összes következménykárt meg kell téríteni, helyre kell állítani az eredeti állapotot. A károsulttal előzetesen tisztázni kell, hogy a 400 eFt mit takar. Az autó teljes káridőponti értékét, tehát „megvették” az autót ( a 400 eFt tartalmazza a kár és a roncs (maradványérték) összegét, ez esetben önöké a roncs is, vagy „csak” az okozott kár nagysága a 400 eFt. Nem célszerű „megvenni” mert további költségek lesznek, átírás, adó, stb… Utóbbi esetben a tulajdonos szabadon rendelkezhet a ronccsal. Írásban kössenek megállapodást, két független tanú ellenjegyzésével, melyben a károsult nyilatkozzon, hogy „… további kárigénnyel nem él önökkel szemben.” A károsult kérheti továbbá az „új” autója átírási költségeinek a megtérítést is, mivel ez is következménykár…

 5. Tisztelt Végh Győző!
  Szakmai véleményt szeretnék kérni.
  Közlekedési balesetben sérültem-elütött egy autó-és az addig végzett munkámat nem tudom folytatni.Ezt a biztosító nem is vitatta.
  Nyugdíj mellett dolgoztam-nők 40 évvel mentem el- és 65 éves koromig,a tényleges nyugdíjkorhatárig szerettem volna dolgozni.
  Jogosan igényelhetem-e erre az időszakra a keresetkiesés pótlását?
  A biztosító szerint nem tudható meddig dolgoztam volna,így nem akarják kifizetni Ez aktív keresőnél sem tudható,ott mégis fizetnek.
  Tehát azt szeretném kérdezni,kérhetem-e ezt a pénzt.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Vadász Mariann

  1. Kedves Mariann!
   A teljes dokumentáció ismerete nélkül teljes biztonsággal nem tudunk pontos tanácsot adni. Amennyiben a baleset miatt munkaképtelenné vált, jogos lehet a kárigénye. Kérem vegye fel irodánkkal a kapcsolatot, egy díjmentes telefonos konzultáció során több információt tudunk egymásnak adni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *