Mit kell tudni a kárrendezésről, ha közlekedési baleset ér bennünket II. rész

Autóbaleset – közlekedési baleset

Elsőként arról kell beszélnünk, hogy mi a teendő, ha egy közlekedési baleset érintettjeivé válunk?

Jármű vezetői (vagy tulajdonosi) oldalról nézve az első és legfontosabb teendő, hogy autóbaleset során megállunk és meggyőződünk róla, hogy történt-e személyi sérülés. Ha igen, hívjuk a mentőket és a rendőrséget. A megállás és meggyőződés elmulasztásával cserbenhagyást követhetünk el, aminek súlyos, büntetőjogi következményei lehetnek.

autóbalest közlekedési balesetAmennyiben „csak” gépjárműkár van, nem kell rendőrséget hívni elegendő, ha a résztvevők megegyeznek a felelősség kérdésében és az autóbaleset körülményeit az un. „kék-sárga” Baleseti bejelentőn rögzítik, ehhez a linkre kattintva olvashat praktikus tanácsokat.

Amennyiben a felek nem tudnak megegyezni, lehet rendőrségi segédletet is kérni, ez azonban költséggel járhat és fel kell készülni arra is, hogy a szabályszegővel (a résztvevők közös szabályszegése esetén a szabályszegőkkel) szemben a rendőr bírságot szab ki, vagy súlyosabb esetben szabálysértési feljelentést tesz, aminek anyagi és szabálysértési vonzata ( a 2 év alatt elévülő „priusz”) is lehet.

Kárrendezési iroda 728 - 90- 009-5

Fontos, hogy a közlekedési baleset körülményeit a helyszínen tisztázzuk.

Női vezető autóbalesetet szenvedett
Baleset esetén ne essen pánikba! Készítsen fotókat a járművek helyzetéről, töltse ki a baleseti bejelentőt, írja fel a tanúk adatait és értesítse irodánkat!

A Baleseti bejelentőn  középen az  „A”és „B” oldali négyzeteket a szituációnak megfelelően „X”-el jelöljük,  középen alul egy sematikus ábrán az ütközési pozícióról rajzot készítünk, és a résztvevőkkel aláíratjuk a megfelelő oldalon alul a bejelentőt. Nem árt, ha a Megjegyzés rovatban külön is nyilatkoztatjuk a károkozót a felelősség elismeréséről és ezt ismételt aláírásával hitelesíttetjük.

A helyszínen a károsult járművekről készítsünk fotókat (pl. telefonnal) és a tanú(k) adatait (ha vannak) rögzítsük a bejelentő felső, erre kialakított részén. Ezek később igen nehezen, vagy egyáltalán nem pótolhatóak, így talán több milliós baleseti kártérítéstől fosztja meg magát, ha nem tudja pontosan, mit is kell tennie.

Baleset esetén NE essen kétségbe!

Az alábbiak szerint járjon el: Mi a teendő, ha egy közlekedési baleset érintettjeivé válunk?

Ezt követően írjon, vagy hívjon! Munkanapon 24 órán belül


Akkor lehetünk erősek, ha a „Károsultak Facebook Közössége” tömeges méreteket ölt!
Ehhez viszont szükségünk van a  Facebook közösség érdekében cikkünk és információink minél szélesebb körben történő  megosztására.logo-340x207

Következő cikkünkben a kárbejelentés közlekedési baleset esetén témakörével foglalkozunk.

Vinkelman István
ügyvezető
BÜSZI Kft.
igazságügyi műszaki gépjármű szakértő

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *