Az alkoholfogyasztás hatása a járművezetési képességre.

Sajnos minden évben, a szabályok tiltása és a hatóságok fokozott ellenőrzése és büntetése ellenére gyakran előforduló szabálysértés és akár bűncselekmény az alkoholos befolyásoltság alatt történő gépjárművezetés.

Jogosítvány bevonása ittas vezetésért

Még mindig sokan gondolják úgy, hogy az elfogyasztott bőséges vacsora után nem árthat egy-két pohár bor, vagy sör és az autó volánja mögé ülnek.

alkoholfogyasztás és a járművezetés Európai uniós statisztikák szerint

a járművel közlekedők 2-3%-a

vezet alkoholos állapotban

és a halálos közlekedési balesetek

körülbelül 30%-a keletkezik

ittas vezetés miatt.

 

Ezen adatok miatt is kezeli a rendőrség kiemelten az ellenőrzések során az alkoholos befolyásoltságot. A hatályos magyar közlekedési szabályok szerint már egy pohár bor elfogyasztása is vétségnek minősül és kiemelt büntetési tételekkel büntetendő.

Az alkohol hatása

Élettani hatását tekintve az alkohol drasztikusan csökkenti a reakcióidőt és ezzel párhuzamosan csökken a veszélyérzet és hajlamossá válik az ittas vezető arra is, hogy átlépje a megengedett sebességet. Az alkohol rossz hatással van a látóidegekre és már enyhén alkoholos befolyásoltság esetén erősen szűkül a perifériális látás. Közepes befolyásoltság esetén már mozgáskoordinációs zavarok (szédülés) is előfordulnak.

A boltokban kapható állítólag az alkoholt a szervezetben semlegesítő hatású italok és a közszájon forgó egyéb praktikák hatása erősen megkérdőjelezhető és egy esetleges lebukás esetén a hatóság nem szokta elfogadni ez ilyen szerekre vonatkozó hivatkozást. Összefoglalva: NE kockáztasson, az alkohol lebomlása nem gyorsítható.

Az egyetlen 100%-os megoldás, ha ivott, ne vezessen!

Magasabb kártérítés Kárrendezési iroda 005-5Már minden nagyvárosban rendelkezésre áll a sofőrszolgálat, akik rendelésre házhoz szállítják a delikvenst az autójával együtt. Ez még mindig olcsóbb, mint kifizetni a nem kevés büntetést és megússzuk a jogosítvány több hónapra történő bevonását is. Nem beszélve az ittas vezetés miatti esetleges baleseti tragédiákról…

Posztalkoholos állapot

Amiről a KRESZ nem rendelkezik, mert nem mérhető a „posztalkoholos” azaz másnapos állapot. Egy esti dorbézolás után a következmény nemcsak a fejfájás és a rossz közérzet, hanem a figyelemösszpontosítás, a reakcióidő csökkenése is. Aki komolyan veszi a közlekedés biztonságát ilyen állapotban sem ül autóba.

Soha ne felejtsük, a közlekedés társas „játék”. Amikor az úton vagyunk, nemcsak magunkat és utasainkat tesszük ki veszélynek, hanem a „játék” többi résztvevőjét is!
forrás: flotta.nelson.hu

Az alkohol lebomlás gyorsításával kapcsolatosan él néhány tévhit a köztudatban.

Az alkoholt csak a máj képes lebontani, és ehhez időre van szüksége, így az alkohol lebomlás gyorsítása biztonságos módszerekkel nem lehetséges. A gyorsabb lebontás előfeltétele, hogy a máj egészséges legyen. Az alkohol kiürülési sebességének gyorsítását nagyon sokfajta szerrel, eljárással próbálták már serkenteni, azonban egyik sem bizonyult hatásosnak.

TÉVHIT IGAZSÁG
A kávé gyorsítja az alkohol lebomlását, elősegíti a kijózanodást. A kávé átmenetileg valamivel éberebbé tesz, de az alkohol lebomlási idő nem lesz kevesebb, sőt a koffein hatásának elmúlásával az alkoholos tünetek fokozottan jelentkeznek.
Nagy melegben a fokozott verejtékezéssel az alkohol is „elpárolog”, és ilyenkor meg lehet inni egy-két korsó sört vezetés előtt vagy akár közben is. Az alkohol 90%-a a májban bomlik le, 10%-a változatlan formában a vizelettel, a kilélegzett levegővel és a verejtékkel távozik. A fokozott verejtékezés sem csökkenti lényegesen az alkohol kiürüléshez szükséges időt.
Teli gyomorra nyugodtan lehet alkoholos italt inni, mert az elfogyasztott étel (főleg, ha zsíros) megakadályozza az alkohol felszívódását. Az étel késlelteti az alkohol felszívódását, de nem akadályozza azt meg. Valamivel csökkenti a véralkohol-koncentráció maximális szintjét, de semmiképpen sem rövidíti le az elfogyasztott alkohol lebontásához szükséges időt, sőt növeli azt.
Hideg zuhany vagy a friss hideg levegőn való séta kijózanít, és alkalmassá tesz a vezetésre. A hideg zuhany vagy a friss levegő éberebbé tesz, de az alkohol lebomlását nem gyorsítja meg, a véralkohol-koncentrációt nem csökkenti.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *