Balesetmegelőzés a technika legújabb vívmányaival.

A legújabb Jaguar Land Rover autó a gyártó fejlesztéseinek köszönhetően újfajta, minden eddiginél futurisztikusabb megoldásokat kapott a vezetésbiztonság növelésének és a személyi sérüléses baleset megelőzésének érdekében. Így történt, hogy az autó orvosi műszerekhez hasonló berendezéseket és még agyhullám olvasót is kapott.

balesetmegelőzés a vezetéstechnika legújabb vívmányaival
balesetmegelőzés a vezetéstechnika legújabb vívmányaival

A cég a június végi bejelentésében hozta köztudomásra az úgynevezett Mind Sense (elme érzékelés) technológiát, amely a kormányba épített szerkezettel a sofőr agyhullámait pásztázza és figyeli vezetés közben. A rendszer alapja, hogy az emberi agy aktivitástól és fáradtságtól függően másfajta jeleket bocsát ki, eltérő frekvenciákkal. Ezen jelek befogásával és felerősítésével az autó számítógépe képes megállapítani a vezető állapotát. Ha azt érzékeli, hogy az illető fáradt, hang és fényjelzést ad, vagy megrezgeti a pedált és a kormányt is, ezzel felrázva őt és visszazökkentve a vezetésre fókuszáláshoz.

A még pontosabb sofőr-diagnózis eléréséhez ezen kívül az ülésbe a speciális kórházi ágyakhoz hasonló mérőműszereket építenek, hogy a fiziológiai állapotot is felmérhessék.

A Jaguar nem az egyetlen és nem is az első nagyobb gyártó aki az ilyen aktív biztonsági rendszert fejleszt. A Mercedes-Benz ‘figyelem-asszisztense’ a vezetési stílust elemezve a külső körülmények figyelembevételével állapítja meg a vezető éberségét. Másik példa a Lexus ‘sofőr-monitorozója’, ami kis kamerákkal figyeli a vezető tekintetét.

A vállalatok és kutatóik azonban mind egyetértenek abban, hogy a passzív biztonsági intézkedések, mint a speciális karosszériaelemek a légzsákok, automata fékrendszerek és egyéb fizikai megoldások nem nyújthatnak biztonságot a sofőr figyelmének lankadásából bekövetkező közúti balesetek esetére, ezért szükséges az ilyen jellegű megoldások létrehozása és beépítése is, hiszen a legfontosabb az emberi egészség és élet megóvása és a személyi sérüléssel járó balesetek megelőzése.

Nem fizet a biztosító? Káresemény érte? Mielőtt a biztosítójába menne, jöjjön be hozzánk! A legjobbat hozzuk ki a legrosszabból!Egy újabb remek térkép alkalmazás Android és Apple mobil eszközökre!

Töltse le INGYEN a MAPS.ME térkép alkalmazást Android vagy Apple / IOS mobiltelefonjára!

A MAPS.ME teljes verziójának ingyenes letöltését kínáló változata.
Az Apple és Android mobil alkalmazás gyors és részletes offline térképet nyújt a világ bármely országáról. A rendkívüli részletességig kiterjedő térképek a alapvető dolgokon kívül éttermek, benzinkutak, turisztikai látványosságok helyeit is tartalmazzák. A fejlesztők szerint a semmi közepén is működőképes a programjuk, amely gyors, könnyen kezelhető és még csak sok helyet sem foglal a mobilon.
A remek térkép alkalmazás magyar nyelvű menüvel is rendelkezik.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *