Hogyan töltsük ki helyesen a baleseti bejelentőt?

A szabványos kék-sárga színű baleseti bejelentő minden autós előtt ismert. Igaz, nem vesszük elő soha, csak ha autóbaleset során szükség van rá. Tíz autós közül talán egy sincs, aki fel tudná idézni, hogy mit is tartalmaz, mit kell kitölteni rajta. Csak baj esetén kerül elő, s az összetört autó mellett igyekszünk eligazodni a betétlap kitöltésén. Pedig a tét nem kicsi: a hibás kitöltés akár azzal is járhat, hogy a sérült vétlen fél nem jut hozzá a számára jogosan járó kártérítés összegéhez.

A baleseti bejelentőlap remélhetőleg ott van minden autós kesztyűtartójában az iratok között. Bármikor szükség lehet rá. Ha baleset történik, akkor ez lesz a legfontosabb dokumentum. Ha a balesetben megsérül valaki, akkor mindenképpen kötelező lesz a rendőri intézkedés is. Ebben az esetben már kisebb a szerepe a bejelentőlapnak, hiszen a rendőrségi jegyzőkönyv lesz a legfontosabb dokumentum a kárrendezés során is. De ha nincs személyi sérülés, akkor a biztosítók is elsőként ebből a bejelentőlapból dolgoznak. A baleseti bejelentőn megadott adatok, esetleírás és vázlatrajz alapján próbálnak tisztán látni a baleset ügyében. Részben ez alapján igyekeznek eldönteni, hogy ki volt a felelős az autóbalesetért, hogy milyen körülmények vezettek az ütközéshez.

Ha véletlenül nincs belőle az autóban példány, akkor oldalunkról letöltheti a baleseti bejelentőlapot, kitöltési útmutatójával együtt.

Személyi sérülés vagy autókára történkt? Kárrendezési irodánk közreműködésével magasabb kártérítést kaphat.

A bejelentőt itthon is és külföldön is egyformán kell kitölteni. A nyomtatvány egységes az egész Európai Unióban. Minden ország a saját nyelvén nyomtatja ki a bejelentőlapot, de ezek tartalmukban nem térhetnek el egymástól. Bármelyiket ki lehet tölteni. Ha valakit külföldön ér autóbaleset, idegen országbeli autóssal ütközik, akár kettőt is ki lehet tölteni. A külföldi autós a sajátját, a magyar pedig a magyar nyelvűt tölti ki, s mindketten mindkettőt aláírják. Fontos azonban, hogy mindkét nyomtatvány tartalmilag azonosan legyen kitöltve és aláírva.

A baleseti bejelentő kitöltése

Ahhoz, hogy a bejelentő a funkcióját el tudja látni, az a legfontosabb, hogy pontosan és minden szükséges pont ki legyen töltve. Ez banális figyelmeztetésnek tűnik, mégis gyakori hiba, hogy egyes rovatokat a felek üresen hagynak. Érthető persze, hogy idegesek az ütközés miatt, sietnek, talán esik az eső, az autósok dudálnak, ők akadályozzák a forgalmat, de akkor is fontos ez a lépés. Most megspórolhatnak egy tízperces feladatot, de a pontatlan kitöltés miatt lehet, hogy egy több évig elhúzódó kárrendezési eljárást vesznek a nyakukba. Fontos tehát, hogy pontról-pontra menjenek végig minden egyes rovaton, semmit ne hagyjanak kitöltés nélkül.

Néhány rovat, amire fontos külön odafigyelni

Baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése kitöltési útmutatóval együtt
Baleseti bejelentő (kék-sárga) a képre kattintva letölthető

A baleseti bejelentő felső részében található az 5. Tanúk c. rovat. Egy egyértelműnek tűnő baleseti helyzetben sokan nem tartják fontosnak feljegyezni a tanúk pontos adatait. Pedig, ha a másik fél a későbbiekben „meggondolja magát”, és mégsem tartja magát felelősnek, akkor tanúk hiányában Önnek nehéz lesz bizonyítani, hogy Ön vétlen volt a balesetben. A Tanúk c. rovatban lehetőleg ne csak közeli hozzátartozókat tüntessünk fel. A legjobb tanú(k) a balesetet látó járókelők és olyan személyek, akik a baleseti szituációban nem vettek részt.

A lap közepén található a 12. számú rovat, melyben az előre megadott forgalmi helyzetek közül kell kiválasztani az esethez legjobban megfelelőt. Az Ön járműve éppen parkolt, megállt, földútról hajtott ki stb. lehetőségek közül kell választani. Mindkét autósnak csak be kell ikszelnie a számára megfelelőt. Ez egyértelmű. Ami el szokott maradni: a rovat utolsó sorában fel kell jegyezni, hogy összesen hány helyre tett X jelet! Ez azért fontos, mert enélkül a másik fél utólag is bármit behúzhat a lapra az Ön tudta nélkül. Például az ön nevében behúzza, hogy Ön nem vette figyelembe az elsőbbség megadására felszólító jelzést (17.sor)! Ezzel az Ön nevében el is vállalja a felelősséget. A 18. sorban tehát ki kell tölteni, hogy hány jelzést húzott be összesen.

Helyszínrajz (13. rovat).

Pontos helyszínrajz. Készítsen vázlatrajzot a járművek helyzetésről. Tüntesse fel a balesetben résztvevő autók rendszámát és a közúti jelzéseket is!
Pontos helyszínrajz a baleseti bejelentőn.

Szintén sokan elmulasztják lerajzolni az autók helyzetét, a baleset lezajlását. Ez részben érthető: sokakat zavar, hogy nem tudnak megfelelően rajzolni, s attól tartanak, hogy a csúnyácska vázlat valami negatív következménnyel jár majd. Pedig nem így van, a baj inkább az, ha üresen hagyják a vázlatrajz helyét. Nem művészi munkára van szükség, csak egy egyértelmű vázlatra, hogy melyik autó hol tartózkodott, merre tartott a baleset pillanatában.

Aláírás. Tipikus hiba, hogy a szabályosan kitöltött bejelentőről lemarad az aláírás (15. rovat). Ez a legnagyobb hiba! Ha a nyomtatvány nincs aláírva, akkor az olyan, mintha ki sem lenne töltve. Érvénytelen.

Megjegyzések. Ha nincs kitöltve, ha nem fűz hozzá semmilyen megjegyzést, akkor ezt a rovatot egy átlós vonallal húzza át, vagy írja bele, hogy „nincs megjegyzés”. Szintén azért, hogy utólag ne lehessen módosítani a lap kitöltésén. Ne lehessen utólag, az Ön kézírását utánozva beleírni, hogy vállalja a felelősséget. Amennyiben bármilyen bejegyzés vagy nyilatkozat kerül ebbe a rovatba azt a nyilatkozatot tevő személy külön is írja alá!

A baleseti bejelentő tisztázhatja a felelősséget

A bejelentőlap kitöltésének ugyan nem az az elsődleges célja, hogy az egyik vagy a másik autós vállalja-e a történtekért a felelősséget. A baleseti bejelentő a baleseti szituáció pontos leírására szolgál. Ez a figyelmeztetés olvasható is a bejelentőlap tetején. Amennyiben a baleset bekövetkezéséért mindkét fél a másikat tartja felelősnek, akkor is valamennyi károsult a saját szempontja szerint rögzítse a baleset körülményeit. A pontos, helyes kitöltés mégis nagyon sokat segíthet a felelősség tisztázásban is. Hogyan?

A bejelentőlap alján, a 14. számú rovatban van lehetőség megjegyzést hozzáfűzni a kitöltött adatokhoz. Ha a helyzet egyértelmű, érdemes rábírni a vétkes sofőrt, hogy ebbe a megjegyzés rovatba írja be: „a felelősséget elismerem”, mert a károkozói felelősséget elismerő nyilatkozata nélkül nem fizet a biztosító. Vagy éppen ellenkezőleg, Ön is kijelentheti: „a balesetért a felelősséget nem ismerem el.” Amennyiben bármilyen bejegyzés vagy nyilatkozat kerül ebbe a rovatba azt a nyilatkozatot tevő személy külön is írja alá! Miért fontos ez?

Autóbaleset kárrendezése során a biztosító szakértői mérlegelni kezdik a résztvevők cselekedeteit. Melyik autós merről érkezett, hogyan mozgott, betartották-e a szabályokat? Ki kell deríteniük, hogy ki lehetett a felelőse az ütközésnek. Márpedig ha nincs rendőri intézkedés, nincs egyértelmű jegyzőkönyv, akkor mindezt csak a felek leírása, meg az utólagos szakértői vizsgálatok alapján lehet megállapítani. Ez nem könnyű, s nem is olcsó folyamat. Vita esetén az ügy hosszú hónapokig elhúzódhat, s lehet, hogy csak bíróság tud majd dönteni a kérdésben. Az is valószínű, hogy ilyenkor a biztosító kármegosztást alkalmaz, mindkét felet valamilyen szinten felelőssé téve az események bekövetkeztében. Mindezt egyszerűsíti, lerövidíti és egyértelművé teszi, ha a felek valamelyike rögtön a helyszínen vállalja a felelősséget a történtekért.

A rendőri intézkedés sem mindig tudja tisztázni a helyzetet

Az egy félreértés, hogy ha rendőr jön, akkor mindenképpen a helyszínen eldől a felelősség kérdése is. A rendőrnek nem ez a dolga. Ő azért jön, hogy jegyzőkönyvet vegyen fel. Pontosan rögzítenie kell mindent, ami a helyszínen történt. A helyszínen intézkedő rendőr nem fog állást foglalni. Sőt, a rendőrség később sem fog arról dönteni, hogy az autóbalesetért kit terhel a felelősség. Hogy akkor mit tartalmaz a rendőrségi jegyzőkönyv? Egyrészről pontosan rögzíti a történeteket, s mindezt hitelesen, a bíróság előtt is felhasználható módon. A rendőrségi jegyzőkönyv olyan okiratnak számít, aminek a hitelességét már nem kell a későbbiekben bizonyítani. A rendőrségi helyszínelés azonban gyakran végződik szabálysértési eljárással (helyszíni bírság, vagy feljelentés), tehát elkerülheti a bírságot, ha a károsult felek – személyi sérülés nélküli balesetben – a felelősség kérdésében a helyszínen meg tudnak egyezni és ezt a baleseti bejelentőn is egyértelműen rögzítik és aláírják.

Mindezek mellett a rendőrségi jegyzőkönyv azt fogja rögzíteni, hogy a felek megsértették-e a közlekedési szabályokat, vagy követtek-e el bármilyen más szabálytalanságot. Azt leírja a rendőrség, hogy az „A” autós nem adta meg az elsőbbséget a szabályosan közlekedő „B” autósnak. A felelősség szempontjából ez már elég egyértelmű helyzet.

Szolgáltatásaink:

 

  • Kárrendezési iroda nagy szakmai tapasztalattal és jogi képviselettel. Nemzetközi és belföldi személyi sérülés és autókár ügyintézés.Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézése
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
  • Gépjárműkárok rendezése
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
  • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből
Hogyan töltsük ki helyesen a baleseti bejelentőt?
5 (100%) 14 szavazat
Tetszett? Oszd meg másokkal!Share on Facebook79Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

2 hozzászólás: “Hogyan töltsük ki helyesen a baleseti bejelentőt?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *