Hivatalos: közölte a rendőrség a szupertraffipaxok pontos helyét!

Megvannak a szupertraffipax azaz a VÉDA kapuk pontos helyei! 2016. április 05-től éles üzemben elindult a VÉDA rendszer és már büntetnek, így könnyen meglepődhet, aki figyelmetlenül közlekedik és beleszalad egy telepített traffipaxba.

Készen vannak a VÉDA kapuk, azaz a szupertraffipax telepítés

A rendőrség egy igen komoly, 14 milliárd forintba kerülő uniós beruházás keretében több mint 500 új sebességmérő eszközt kapott. Az új kamerákat hivatalosan VÉDA rendszernek hívják, a köznyelvben azonban inkább a szupertraffipax kifejezés terjedt el nagyon gyorsan. Miért is? Mert ezek az új készülékek nagyon sok minden mást is tudnak, nem csak a sebességet mérni. Felismerik a rendszámot, alkalmasak lesznek forgalomszámlálásra, s egy sor szabálysértést is figyelni fognak még, például:

A szupertraffipaxok mindent látnak, vannak fixen telepített és mobil sebességmérők is.
A szupertraffipaxok mindent látnak.
  • nézik a biztonsági öv bekötését
  • a tilos jelzésen való áthaladást
  • záróvonal átlépését
  • buszsáv használatát
  • kötelező haladási iránnyal szembeni közlekedést
  • a kötelező biztosítás meglétét
  • van-e érvényes műszaki vizsga a járművön
  • körözés alatt áll-e a jármű.

A VÉDA szupertraffipaxok észreveszik, ha körözés alatt áll az autó, vagy azt is, ha nincs befizetve a kötelező biztosítás díja

Az új traffipaxból 160 már működik, ezeket a megyei kapitányságok kapták mobil használatra. A maradék 365 viszont fix telepített szupertraffipax helyre kerül. Korábban arról volt szó, hogy év végéig telepítik ezeket, ám egyelőre csak 4 megyére jelentette be a rendőrség, hogy mindegyik a helyre került.

Fejér, Pest, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében, valamint a fővárosi autópálya-szakaszokon már bizonyosan nem változik az utóbbi berendezések telepítési helyszíne – közölték a police.hu portálon.

A szupertraffipaxok kikerülhetetlenek

Az új rendszernek köszönhetően a szupertraffipaxok kikerülhetetlenek lesznek az utakon – ezt ígérte a kormány a telepítés megkezdésekor. A VÉDA kapuk célja nem a pénzbehajtás, hanem az, hogy biztonságosabbá váljanak az utak. Az örökös gyorshajtókat igyekeznek azzal megfogni, hogy 15-20 kilométerenként mindenképpen bele fog futni az ember egy fix traffipax sebességmérőbe. Olyan sokat telepítenek, hogy nem lehet kikerülni őket a főutakon és az autópályákon.

A VÉDA rendszer arra is alkalmassá válhat, hogy a rendszám alapján a szupertraffipax kiszámolja az autó átlagsebességét. Ehhez nem kell más, mint elmenni két kamera alatt. A VÉDA kapuk felismerik a rendszámot, összevetik a fotók időpontját és megadják az átlagsebességet. Nehéz lesz kimagyarázni, ha a két kép alapján kijön egy jócskán 130 feletti átlagsebesség az autópályán.

Azt viszont nem lehet tudni, hogy a rendszer minderre mikor lesz képes. A hivatalos közleményekben nagyon sok a feltételes mód. Nem arról beszélnek, hogy a kamerák így fognak működni, hanem arról, hogy „a rendszer erre is alkalmas lesz”. A kérdés az, hogy az ehhez szükséges szoftverek megvásárlása is belefér-e a 12 milliárdos fejlesztésbe.

A kamerákat az egész ország területén szerelik, nem csak az említett 4 megyében. Csak máshol még nincs kész a teljes hálózat.

Korábban a Totalcar autós portál indított egy kezdeményezést

Aki lát egy ilyent, az jelentse be nekik, s ők felteszik a szupertraffipax térképre. A VÉDA traffipax térképen ma több mint 112 azonosított hely van, s a megtalált szupertraffipax helyek napról-napra bővülnek, ezért is érdemes többször ránézni. (a térképet sajnos eltávolították)

Bár a hirdetett cél a gyorshajtás miatti balesetek visszaszorítása, szakértők egy része szerint a sebesség-ellenőrzés ilyen mértékű fokozása nem fogja jelentősen csökkenteni a baleseti sérülések számát. A legtöbb gondot ma nem a valódi gyorshajtás okozza, hanem a relatív sebesség-túllépés. Azaz, nem az a fő baj, hogy valaki 200-zal megy 130 helyett az autópályán. Sokkal nagyobb veszélyt jelent, amikor az elvileg megengedett 90-nel megy olyan úton is, melyen a síkos, csúszós időben 60-nál többel nem nagyon lenne érdemes. azt sem fogják meg a szupertraffpax kamerák, akik hibás fékkel, vagy rossz gumikkal hajtanak 130-cal – a sebességhatárt betartva – az autópályán, s ezzel veszélyeztetik utastársaikat.

Korábbi (2016. április 05.)  szupertraffipax híreket Indul a VÉDA – szupererő a személyi sérüléses balesetek ellen című cikkünkben olvashatja.

Hogyan játszhatja ki a szupertraffipaxokat?

Lézer és radardetektorok széles választéka kapható a kereskedelemben, melyek használatát a KRESZ engedélyezi. Tilos azonban a radar és lézerblokkolók használata. Amennyiben tiltott eszköz használatán rajtakapják az autóst, szabálysértési bírsággal sújtják. A környező országokban nem egységes a szabályzás, pl. Ausztriában és Svájcban még az eszköz kocsiban tartása esetén is komoly összegű bírságra számíthat az autós.

Traffipax előjelzés Waze mobile alkalmazás iPhone és android mobilra ingyenes letöltéssel
Waze traffipax előjelzés mobil alkalmazás android és iPhone okostelefonokra ingyenes letöltéssel

Szóval a gyorshajtási bírság elkerülésének legegyszerűbb módja a közlekedési szabályok betartása. Aki figyelmesen közlekedik, eleve kikerülheti a több tízezres bírságokat… A fix traffipax kapukat táblákkal előjelezték, igaz sok helyen csak pár méterrel a VÉDA traffipax kapu előtt. Az objektív felelősség elve alapján ( minden szabálysértésért a jármű tulajdonosa felel ) a legkisebb szabálysértési bírság 30 ezer Ft. Ennek „kiérdemléséhez” lakott területen 50 helyett legalább 65, közúton 90 helyett 105, autópályán pedig 130 helyett 150 km/h feletti sebességgel kell száguldani, ami már jelentős sebesség túllépésnek számít.

Okostelefonnal a szupertraffipax bírság ellen

Az autósok közt népszerű a Waze közösségi navigáció okosmobil alkalmazás, mely a közlekedő autósok jelzései alapján valós forgalmi viszonyoknak megfelelően képes kivezetni az autóst a legnagyobb dugóból is. Az alkalmazás figyelmeztet, ha VÉDA traffipax kapuhoz közeledünk, de a az autósok valós idejű jelzései alapján a mobil traffikra és az ad-hoc rendőri ellenőrzésre is felhívja a figyelmet. Most szólunk, hogy balesetveszélyes és tilos is kézben tartott mobiltelefonnal bíbelődni, ezért a Waze biztonságos használatához legalább egy olcsó mobiltartót is vásároljon.

A Waze közösségi navigáció android mobilra és természetesen iPhone mobile telefonokra is ingyenesen letölthető.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *