Ki a kárrendezési megbízott és mi a feladata?

Külföldön történt baleset kárrendezése során a magyarországi biztosítók, vagy erre jogosult gazdálkodó szervezetek kárrendezési megbízottként járnak el. Mit is jelent ez? Ki bízza meg őket a kárrendezéssel?

Mikor találkozik a balesetben sérült ügyfél kárrendezési megbízottal?

Minden autós rémálma, hogy baleset éri külföldön. Mit csináljon, hova kapjon? Nem tudja, hogy mi lesz az esetleg kórházban lábadozó családtagjaival, ki fogja hazahozni a sérült autót, hogyan fogja a biztosító rendezni a károkat? Ráadásul minden hivatalos ügyet idegen nyelven kell intéznie, egy idegen ország ismeretlen törvényei és szokásai alapján. Mit tegyen?

Több helyen is találkozhatunk azzal a kifejezéssel, hogy külföldön történt baleset kárrendezése során a magyarországi biztosítók kárrendezési megbízottként szerepelnek. Mit jelent ez? Ki bízza meg őket a kárrendezéssel?
Ha külföldön történik ez az eset, vajon kárrendezési megbízottként milyen kártérítést ér el a magyar biztosító?

A Magyarországra hazaérkező autós megnyugodva veszi tudomásul, hogy a biztosítással kapcsolatos ügyintézést nem neki kell a baleset helyszíne szerinti idegen országban indítania.

A vétlen, külföldön balesetet szenvedett autósnak erre lehetősége van Magyarországon is, melyre a segítséget a kárrendezési megbízottnak kell nyújtania. A kárrendezési megbízott feladata – akinek a kilétét a külföldi károkozó adatai alapján a MABISZ tudja megmondani -, hogy a külföldi biztosító megbízásából rendezze a kárt.

Azt gondolhatnánk, hogy a mi érdekeinket képviselve nyújt segítséget a kárrendezési megbízott, és a balesetet szenvedett autós nem is sejti, hogy a kényelmesnek hitt ügyintézéssel szemben éppen egy méretes csapdába sétál bele.

A külföldön balesetet szenvedő autósnak nem a magyar biztosítóval lenne elintézendő ügye. Ha a baleset a külföldi autós hibájából történt, akkor az ő kötelező gépjármű felelősségbiztosítása alapján történik a kárrendezés. Az ügyet tehát a külföldi, mondjuk német biztosítótársaságnak kell majd rendeznie.

Az európai uniós együttműködéseknek az az egyik előnye, hogy az Unió országainak a polgárai mindegyik országban azonos jogokat élveznek. Letelepedhetnek, vállalkozhatnak, dolgozhatnak. Ehhez tartozik az is, hogy Ön szabadon dönthet arról is, hogy melyik országban intézi biztosítási ügyeit. Ha Németországban egy német rendszámú autó kárt okoz nekünk, akkor a nemzetközi szabályok szerint a káresemény helye szerinti országban a károkozó biztosítójához, vagy Magyarországon, ennek a német biztosítónak a magyarországi kárrendezési megbízottjához is benyújthatja kárigényét.

Mi a különbség?

A magyarországi kárrendezési megbízott a külföldi károkozó német biztosítójának a megbízottja, aki nem az Ön érdekeit képviseli… de ne szaladjunk előre.

A kártérítést minden esetben a károkozó német fél német biztosítója fizeti ki.

Kit képvisel a kárrendezési megbízott?

Lényeges kérdés, hogy ki bízza meg az ügyintézéssel a kárrendezési megbízottat?
Nem Ön, pedig látszólag az Ön ügyében jár el. A magyar kárrendezési megbízott a német biztosító képviseletét látja el a tőle kapott díj ellenében és az a feladata, hogy a kárt a német biztosító megbízása alapján rendezze. A kárrendezési megbízott legtöbbször jogszerűtlenül jár el akkor, amikor a német törvénnyel szemben (káresemény helye), Európában a legrosszabbnak számító magyar kárrendezési gyakorlat alapján tesz kifizetési javaslatot. Ha Ön a kárrendezési megbízott útján akarja érvényesíteni a kárát, akkor a német biztosító és a megbízott közötti megbízás alapján kényszerpályára kerül. Látszólag a kárát a német gyakorlat szerint rendezik és Ön észre sem veszi, hogy a megbízott útján a megszokott magyar szabályok szerint térítik meg az elszenvedett kárát. A két ország eltérő kárrendezési gyakorlata az alábbi táblázat szerinti igen jelentős összegű eltéréseket eredményezi, melyről korábban az Origo is beszámolt.Néhány európai ország átlagos kárkifizetési összege, Magyarországon a legalacsonyabb az egy káreseményre jutó kárkifizetés összege

Az eltérő jogszabály alkalmazás miatt a külföldi gyakorlat a kárösszegben mérhető jelentős pluszt eredményezhetne Önnek.

A kárrendezési megbízott az érintett külföldi, jelen esetben német biztosító megbízottja.

Köztudott, hogy a díj ellenében megbízást teljesítő fél általában elfogult a megbízója felé.

Önnek két dolog lehet igazán fontos

 • külföldön történt vétlen balesetét Magyarországon és magyar nyelven tudja intézni
 • a kárképviselet alapján az uniós kártérítési jogszabályoknak megfelelően magas baleseti kártérítést kapjon

Mi a felelőssége a kárrendezési megbízottnak?

A kárrendezési megbízottat a képviseleti törvény szerint a károsult nem vonhatja felelősségre a képviseleti tevékenységéért. Nem a saját nevében jár el, ő csak közvetítő. Ha tehát egy nemzetközi kárrendezés során a magyar kárrendezési megbízott valamit vitatható módon megállapít, azt a károsult csak a magyar Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítási Törvény (KGFB) alapján tudja rajta számon kérni. Nem lehet például beperelni akkor sem, ha rosszul, alacsony összegre becsüli fel a károsult kárát. A károsult szabadon fordulhat bírósághoz, de beperelni csak a külföldi biztostót tudja, hiszen vele van jogviszonyban. A magyar kárrendezési megbízott csak a postás – azonban van nálunk egy rossz szokás, hogy a postás diktálja a feltételeket.

Kárrendezési iroda 728 - 90- 009-5
Sajnos, a magyar károsult fél kiszolgáltatott ebben a helyzetben. Hiszen éppen azért fordult a magyar kárrendezési megbízotthoz, mert nem ért németül, nem ismeri a német jogrendet, a szokásokat, hogyan citáljon bíróság elé egy német biztosítót? Ön inkább elfogadja azt a jóval kevesebbet, amit magyar közvetítéssel a kárrendezési megbízott intéz Önnek, vagy az Ön érdekeinek megfelelő kárképviselőt választ.

Ha nem a kárrendezési megbízott, akkor Önnek mi a jó megoldás?

A kárrendezési megbízott kihagyható a külföldi baleseti kárrendezési folyamatból. Azt javasoljuk, hogy forduljon kárrendezési irodánkhoz, hogy azonnal segíthessünk a külföldi baleset közvetlen külföldi ügyintézésben.

Segítünk Önnek megírni egy nyilatkozatot, hogy nem kívánja igénybe venni a magyar kárrendezési megbízott közreműködését. Ezzel indul a közös munka.

Irodánk független igazságügyi szakértőkkel felméreti a gépjárműkárát, összeállítja a balesettel kapcsolatos valamennyi kárigényét, majd mindezt a káresemény helye szerinti ország nyelvére lefordítva közvetlenül a károkozó biztosítójához küldjük. Ez a garancia arra, hogy magyar kárrendezési megbízott beavatkozása nélkül, a baleset helye szerinti ország kárrendezési gyakorlatának megfelelő kártérítési összeget fogja euróban megkapni.

Miért kevesebb a magyar kárrendezési megbízott által megítélt kártérítés?

Ez egy jó kérdés, de sajnos, van alapja. Régi tapasztalat, hogy nemzetközi kárrendezés során a kárrendezési megbízottak nem azokat az összegeket ajánlják a károsultnak, amire az jogosult lenne. Ha a baleset német földön történik, akkor a magyar károsultnak is ugyanaz a mértékű kártérítés járna, mint amit egy német autós hasonló helyzetben megkap. A valóság viszont az, hogy a magyarok ennek az összegnek a töredékét, talán a harmadát kapják saját magyar kárrendezési megbízottjuk közreműködésével. Pedig előírják a nemzetközi jogszabályok, hogy a kárt a baleset helye szerinti ország joggyakorlata szerint kell megtéríteni.

Valószínű, hogy a magyar biztosító saját érdekeit védi akkor is, amikor kárrendezési megbízottként szerepel egy nemzetközi ügyben. Ha ilyen esetben a magyar cég a magyar autósnak kiharcolja a magas biztosítási összeget, akkor elég nehéz magyarázni a hasonló mértékű kárt, de magyarországi baleset esetén az ennek a harmadáig érő kártérítési összegeket. Talán inkább úgy gondolják jobb, ha nem vesszük észre, mekkora lehet a különbség – a mi kárunkra.


Szolgáltatásaink:

 • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseBaleseti Kárrendezési iroda
 • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
 • Sérelemdíj igények érvényesítése
 • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
 • Gépjárműkárok rendezése
 • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
 • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
 • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
 • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *