Baleseti kárrendezés uniós módra

A Welcome London blogon számolt be egy Londonban élő magyar nő arról, hogy milyen a baleseti kárrendezés valódi európai módszere. Esettanulmány Londonból, ajánljuk a magyar biztosítók figyelmébe.

A londoni kárrendezés gyorsabb és sokkal kényelmesebb a hazainál.
A londoni kárrendezés gyorsabb és sokkal kényelmesebb a hazainál.

A fájdalmas sérült egy kombi Volvo V70. A balesetben alaposan összetört a jobb első ajtó környéke, a kerék beszorult, nem forog. Az autó nem tud közlekedni, szállítani kell, jöhet az autómentő. A magyar állampolgárságú autótulajdonos – korábbi kárrendezési tapasztalatai alapján – már rémeket látott. Hogyan fogja mindezt a londoni árakon kifizetni?

Nos, itt jön a képbe a londoni autóbiztosítás. Ami igaz, jóval drágább a budapestinél. A kocsira 130 font (53 ezer forint) a havi (!) biztosítási díj. Ennyi pénzért pedig már járjon is szolgáltatás.

A blogszerző ijedtsége nem volt indokolt. A kárügyintézés megindítása egy telefonjába került. Felhívta a biztosítót, jött a tréler, vitte a roncsot. Közben hívták a tulajdonost, hogy kér-e bérautót a javítás idejére – a biztosító költségére természetesen. Nem kért csereautót, ezért rögtön átutalták neki az erre a célra szánt 200 fontot.

A roncsot a biztosító szállította el két napon belül. A két nap is azért kellett, mert először túl nagy trélert küldtek, nem fért be az utcába, ahol a sérült autót ideiglenesen tárolták. Majd uniós módra kiszámolták a kártérítés összegét és az önrész levonása után át is utalták a 150 font kártérítést. Egy hónapon belül rendeződött minden. Végül még egy rendőrségi értesítés érkezett, hogy a rendőrség lezárta az ügyet, a felelősség kérdését nem vizsgálják tovább, a biztosítók elintézték az anyagiakat egymás közt.

Magasabb díjért kényelmesebb kárrendezés jár?

A londoni és a magyar gépjárműkár rendezésének különbségét látva nehéz nem arra gondolni, hogy a magyarországi túlságosan alacsony biztosítási díjaknak is közük van az eltérő bánásmódhoz. A blogszerző Londonban havi 130 fontért, 53 ezer forintért köt kötelező biztosítást. Ez 636 ezer forintos éves díj. Budapesti lakosként egy hasonló autóra (V70 kombi, 2,4-es dízelmotorral, budapesti nő a tulajdonos, biztosítási előzmények nélkül) jelenleg (2016) 43 ezer forint a legolcsóbb éves biztosítási díj (Posta biztosító), több ajánlat pedig a 70-80 ezer forint közötti tartományba esik. Ennél majdnem nyolcszor több a londoni díj.

Autóbaleset külföldön - Kárrendezési irodánk külföldön is segít, ha baj van.

A magyar autóbiztosítások díja gyanúsan alacsony, még a környező országokhoz képest is. És ez nem csak a kgfb-re igaz. Nemrég a casco biztosítás átlagos áráról a Genertel készített egy kutatást. A társaság az autók életkora alapján vizsgálta, hogy mennyiért lehet őket biztosítani. Tapasztalatuk szerint az újszerű, maximum 2 éves autók közül a Suzuki Swift biztosítható a legolcsóbban. Erre a típusra már 40 ezer forint éves díjért elérhető a biztosítás.

A biztosítás árában a fordulópont a 6. és a 10. év körül figyelhető meg. Ezen életkorok fölött akár 10 ezer forinttal is olcsóbb lesz a kötés, mint a fiatalabb autókra. Ezzel együtt még mindig csak a hazai autóparknak a töredéke rendelkezik casco biztosítással.

A nyugat-európai kárrendezés profizmusa itthonról is elérhető

Bár a történetben kifejezetten alacsony kártérítési összeg szerepelt, azt fontos tudni, hogy a nyugat-európai kárrendezés nem csak az eljárás módjában különbözik a magyar gyakorlattól. A külföldi biztosítók a magyar gyakorlat szerinti kártérítések többszörösét fizetik ki a károsultaknak. Fontos tudni, hogy az uniós szintű, magas összegű baleseti kártérítés – egy külföldi vétlen baleset esetén – a magyar autósok számára is elérhető!

Kötelező biztosítás: akkor fizet, ha Ön a vétlen fél

Ha külföldi közlekedési baleset részesévé válik, a kárrendezés menete attól függ, hogy melyik fél a felelős a balesetért. Ha Ön vétlen volt a balesetben, akkor a kártérítést a kárt okozó külföldi autós kötelező felelősség-biztosítása terhére lehet kifizettetni. Az itthon megszokottnál magasabb összegű kártérítés eléréséhez fontos, hogy a kárrendezést ne a külföldi biztosító magyarországi kárrendezési megbízottjával, hanem közvetlenül az autóbalesetet okozó külföldi autós ottani biztosítójával rendezze. Ehhez a nyelvtudás és az idegen ország jogrendjének ismerete miatt szakértő segítségre van szüksége, melyet kárrendezési irodánk biztosítani tud. Ha bajba kerül, független kárrendezési irodához forduljon, s munkatársaink azonnal segítenek Önnek a következő lépések elindításában!

A kárrendezés során a casco segít, ha Ön volt a felelős

Ha az autóbalesetért Ön volt a felelős, akkor a külföldön történt baleset kárrendezését is az itthoni casco biztosítása terhére tudja elvégeztetni. A szerződésben szereplő önrész levonása után kifizetendő kártérítés nagysága ebben az esetben leginkább attól függ, hogy Ön mekkora kárt tud igazolni és elfogadtatni a biztosítójával. Önnek az az érdeke, hogy a biztosító a lehető legmagasabb összeget elfogadja. Ennek eléréséhez Önnek komoly szakmai felkészültségre és határozott tárgyalásra lesz szüksége. Ehhez szakértőinktől jelentős segítséget kaphat. Javasoljuk, hogy szakmai tanácsért mindenképpen keresse fel irodánkat, mielőtt elfogadja a biztosítója kártérítési ajánlatát!

Szolgáltatásaink:

  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseKárrendezési iroda sikerdíjas külföldi és belföldi kárrendezés, autóbaleset, munkabaleset, közlekedési baleset
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
  • Gépjárműkár és autóbaleset kárrendezése
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
  • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *