Kárrendezés segítség nélkül

Egy kárigény benyújtása nincs ügyvédi közreműködéshez kötve. Bárki, saját erejéből is összeállíthatja a szükséges dokumentumokat és benyújthatja kárigényét a biztosítónak. Mégsem ajánljuk ezt a megoldást. Az önálló ügyintézéssel jóval többet veszíthet, mint amennyit megspórolhat a szakemberek közreműködésének elkerülésével.

a kárigény szakértő közreműködése nélkül is beadható, de biztos, hogy műszakilag is teljes körű az összeállított dokumentáció?
a kárigény szakértő közreműködése nélkül is beadható, de biztos, hogy műszakilag is teljes körű az összeállított dokumentáció?

Aki autózik, annak valamilyen tapasztalata mindenképpen van a biztosítókkal. Még ha káreseménye nem is volt még soha, biztosítást már kötött, az ügyintézés lépéseit ismeri valamennyire. Ismerőseitől, vagy saját ügyéből is szerezhette tapasztalatait. Ezek alapján talán Ön is úgy véli, hogy a biztosítók általában nehézkesen fizetnek, s a végső kártérítési összeg mindig sokkal alacsonyabb, mint amennyire az eredeti állapotok helyreállításához szüksége lenne.

Sokan úgy gondolkodnak, hogy ha eleve alacsony lesz a kapott összeg, akkor miért is osztaná azt meg mással? Miért fizetne egy szakértőnek még abból a kevésből is, amihez hozzájut? A kárrendező cég közreműködése biztosan sokba kerül, jobb lesz, ha saját maga kezd neki az ügynek!

Kárrendezéshez nem kötelező a jogi képviselet

Egy vállalkozás elindítása, cég alapítása nem megy ügyvéd nélkül, hiszen a cégbíróság előtt kötelező a jogi képviselet. Egy kárigény benyújtása nincs ilyen feltételhez kötve. Többen meg is próbálkoznak vele egyedül, szakértői háttér nélkül és csak az első negatív tapasztalatok után vizsgálják felül a véleményüket.

Miért működik nehezen a szakértő nélküli kárrendezés?

A kárrendezéshez semmilyen törvény sem követel meg jogi, vagy műszaki szakembert, pedig a folyamat valójában egy műszaki alapokon nyugvó jogi egyezkedés. Ha egyedül szándékozik benyújtani a kárigényét, számoljon azzal, hogy a biztosító minden apró tételt vitatni fog. Önnek olyan bizonyítékokat, olyan kikezdhetetlen érvelést kell benyújtania, ami a legaprólékosabb vizsgálatok tükrében is megállja a helyét. Részletesen elemezni fogják a forgalmi helyzetet, a járművek műszaki állapotát, a sérülések és egyéb károk leírását. Személyi sérülés esetén aprólékosan elemezni fogják az orvosi dokumentáció minden egyes szavát.

Nem segít senki a kárrendezésben

Ha szakértő nélkül vág bele a kárrendezési folyamatba, számítson arra is, hogy Önnek kell minden lehetőséget felkutatnia. A biztosító nem fogja felhívni a figyelmét arra, hogy esetleg sérelemdíjat, vagy vállalkozóként elmaradt haszon utáni kártérítést is kaphatna. A tárgyalás csak arról fog folyni, amit Ön kért, és senki nem fogja megemlíteni, hogy esetleg még mit kérhetett volna, ha lett volna róla információja.

Az elakadt kárrendezés is sikerre vihető

Ügyfeleink egy része akkor keres meg minket, amikor saját maguk már megpróbálkoztak a kárrendezés lebonyolításával, s a biztosító kárkifizetési ajánlata messze várakozásaik alatt maradt.

A biztosító első kárkifizetési ajánlatát, nem köteles elfogadni. Ha elakad a kárrendezés, szakértő segítségével van még remény a magasabb baleseti kártérítés kiharcolására.
A biztosító kárkifizetési ajánlatát, nem köteles elfogadni. Ha elakad a kárrendezés van még remény a magasabb baleseti kártérítés kiharcolására.

Volt ügyfelünk, aki megbízott minket az elmaradt haszon után járó kártérítés igénylésével. A kárigény másik felét – mely a járművében keletkezett – önállóan akarta összeállítani. Úgy vélte, annyira tiszta a forgalmi helyzet, hogy a biztosító vita nélkül fizetni fogja az autókárát, így itt semmi szükség nincs szakértői közreműködésre.

Nem így lett, az autóban keletkezett kárigény jelentős részét elutasították, például a milliókra rúgó mentési költségeket nem akarták kifizetni. Úgy tűnt, hogy a vállalkozónak, aki a biztosnak tűnő kártérítés reményében szerette volna megtakarítani a kárrendezési iroda sikerdíját, végül jóval alacsonyabb kártérítési összeggel kell beérnie, mint amire jogosult lehetett volna.

Fontos tudni, hogy ilyen esetekben is lehet még fordítani az ügyön, s újra lehet tárgyalni az igényeket. A legtöbb esetben be tudunk pótigényt is nyújtani. Bár tény, hogy munkánk eredményessége akkor lehet a legnagyobb, ha a kárrendezés elejétől kezdve szakértői segítséget nyújtunk a károsultaknak. Az utólagos beavatkozások során már a korábbi megállapodások, lezárt szakaszok behatárolják a lehetőségeinket.

Hogyan indítsa a kárrendezést?

Legfontosabb javaslatunk, hogy a biztosítói kárrendezési folyamat elindítása előtt mindenképpen konzultáljon munkatársunkkal. Így fel tudja mérni a lehetőségeit, s az információk birtokában reálisabban tud dönteni irodánk közreműködéséről. A tanácsadás díjmentes, a szakértői közreműködés díját pedig csak akkor fogja fizetni, ha a biztosító kifizette Önnek a kártérítést. A vártnál magasabb kártérítésből pedig sokkal könnyebb lesz kifizetni a sikerdíjat.

Mindezt több mint 20 éves szakmai múlttal és több ezer sikerrel lezárt nemzetközi és belföldi kárügy  tapasztalatával bizton állítjuk.

Szolgáltatásaink:


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *