Lekérdezhetőek a kilométeróra állások

Lekérdezhetők az autók hivatalos kilométeróra-állásai egy okostelefonos alkalmazás segítségével.
Lekérdezhetők az autók hivatalos kilométeróra-állásai egy okostelefonos alkalmazás segítségével.

A külföldről behozott használt autók nagyjából 98 százalékának vissza van tekerve az órája – állítják hozzáértő autószerelők. A magyar vevők számára a lélektani határ a 100 ezer kilométer, így még akkor is 98 ezerre tekerik vissza az órát, ha a kocsi ennek a többszörösét futotta.

Magyarországon 2013 óta kötelező az óraállások rögzítése műszaki vizsgán, illetve akkor, amikor az autó gazdát cserél. Műszakira két évente visszük az autót, tehát a központi adatbázisban minden itthon futó autóról van már legalább egy hiteles rögzített óraállás. Ezeket mostantól nagyon egyszerűen, már egy okostelefonos alkalmazás segítségével lekérdezhetjük.

Külföldről behozott használt autók előéletének lekérdezése

Létezik egy fizetős, ámde nagyszerű autó előélet ellenőrző és lekérdezési lehetőség a carVertical által. A nemzetközi autós adatbázisban tengernyi adat megtalálható, így még a vásárlás előtt is nagy pontossággal  leellenőrizhető a használt autók előélete. Legyen az Magyarországon forgalomba helyezett, vagy éppen most külföldről behozott autó. A sokszázezres váratlan autójavításhoz képest a 4799.-Ft-os lekérdezési díj jelentéktelennek tűnik. A cég nem árul zsákbamacskát! Az alvázszám begépelése után, de még a lekérdezés díjának kifizetése előtt tájékoztat a rendszer, hogy hány lényeges adatot fog megmutatni a lekérdezési díj kifizetés után!

Az Autoszkóp alkalmazással lekérdezhető adatok

A használt kocsik kereskedelmének kifehérítéséhez is hozzájárulhat pár éve beveztett telefonos, Autoszkóp névre keresztelt Android mobilalkalmazás, mellyel le tudjuk kérdezni bármelyik autó kilométeróra-állását. A km lekérdezés alkalmazás letöltése ingyenes, az óraállás lekérdezésért az államnak kell pár száz forintos díjat fizetni.

Nem csak a km óraállást kérdezhetjük le vele, de ellenőrizni lehet az autó több lényeges adatát is. Mindössze a rendszámot kell megadni ahhoz, hogy a járműadatok lekérdezésével a következő adatokhoz hozzájuthassunk:

 • gyártmány
 • típus
 • elsődleges szín
 • másodlagos szín
 • áll-e körözés alatt
 • forgalomban van-e
 • a korábbi műszaki vizsgák időpontja és az azokon rögzített
 • km óraállások.

A km adatok lekérdezése pénzbe kerül

A gépjárműadatok lekérdezéséért eljárásonként kell fizetni. A díj autónként 275 forint, de legkevesebb 625 forintot von le a kártyánkról a program minden ügyintézés után (egy eljárás keretében több autó is lekérdezhető, de az elsőnél is leveszi a 625 forintos díjat).

A km lekérdezés elindításához a program először a rendszámot kéri el. A rendszám beírása után az ügyfélkapuhoz irányít. Mivel a szolgáltatás díjköteles, ezért muszáj magunkat hivatalosan azonosítanunk. Tehát ügyfélkapus regisztrációra szükség van, anélkül nem használható. Az ügyfélkapus adatok megadása után az OTP weboldalára kerülünk, itt kell megadni a kártyaadatokat a bankkártyás fizetéshez. A kártyás fizetés után pedig vissza a programhoz, s már adja is ki a kocsi adatait.

Az Autoszkóp alkalmazással le lehet kérdezni az Eurotax-értékbecslést is, szintén külön díjért. A gyors járműértékelés 1200 forintba kerül.

Autoszkóp alkalmazások letöltése Android mobiltelefonokra

Az Autoszkóp alkalmazást Android, mobiltelefonra le lehet tölteni. Fizetni a programért nem kell, csak az adatlekérések kerülnek pénzbe.

Az Autoszkóp alkalmazást iPhone-ra már nem fejlesztik tovább, helyette a lent olvasható lekérdezési lehetőségek valamelyikét javasoljuk.

Kárrendezési iroda - magasabb kártérítést kaphat!

Rendszám lekérdezés ügyfélkapunk keresztül ingyen JSZP (SZUF)

2019 évben került beüzemelésre a Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP korábban SZUF), melyen keresztül az autó rendszámának megadása után ingyenesen lekérhető a Magyarországon forgalomba helyezett gépjárművek lényeges adatai, életútja. Az adatok lekérdezéséhez jogosultság sem kell, bármely autó adata bárki által lekérhető. Persze csak olyan adatot mutat meg a rendszer, mely a személyiségi jogokat és a titoktartást nem sérti.  Az adatszolgáltatás illeték- és díjmentes a lekért adatok azonnal rendelkezésünkre állnak.

A rendszám lekérdezéshez korábban ügyfélkapu regisztráció szükséges, amennyiben már valaki korábban regisztrált, a  Jármű Szolgáltatási platformba (JSZP) itt tud belépni. A képernyő jobb oldalán található „ADATIGÉNYLÉS A JÁRMŰ SZOLGÁLTATÁSI PLATFORMON” szövegre kattintva juthat a lekérdező felületre.

Az ügyfélkapun keresztül limit nélkül bármennyi gépjármű lekérdezés indítható. Az autó adatok lekérése után azok letölthetőek lesznek, melyeket PDF formátumban saját számítógépünkre is lementhetünk.

Milyen adatokat mutat meg az ingyenes JSZP lekérdező rendszer?

Magyarországon forgalomba helyezett járművek alábbi adatait mutatja meg a Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP) lekérdező rendszer:

 • műszaki adatok
 • forgalmi állapot (forgalomba helyezve vagy kivonva)
 • körözési információ
 • tulajdonosok száma
 • származás ellenőrzés és eredetvizsgán rögzített adatok
 • futásteljesítmény km adatok
 • a jármű rendelkezik-e kötelező biztosítással
 • volt-e korábbi kötelező biztosításra kifizetett kára (A JSZP a 2019. január 1. előtt kártörténeti adatokat NEM tartalmazza!)

A jármű futásteljesítményére és forgalomban tartására vonatkozó adatokat grafikonon is megjeleníti a rendszer. Az eredetiségvizsgálat és a műszaki vizsgálat során készített fotók is megtekinthetőek és letölthetőek.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

4 hozzászólás

 1. És ha nincs (az esetek nem elhanyagolható részében) még rendszám?!

  1. Ha nincs rendszám nem lehet lekérdezni.
   Ha volt előző rendszám, akkor érdemes arra lekérdezni.
   Ha külföldről behozott szgk, akkor más úton kell érdeklődni, szerviz, stb…

 2. A külföldről behozott és Magyarországon üzembe helyett autó előéletét hogyan tudom meg?
  Km óra állás és sérülés érdekelne!

  1. Egyes márkaszervizben lekérhető (ha ott szervizelt), és szakértői szemle tudja feltárni a korábbi sérüléseket.
   Teljes bizonyosság nincs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *