Károkozás önvezető autóval – kié a felelősség?

Néhány éve még nyugodtan azt hihettük, hogy ez a kérdés csak a fantasztikus filmek világában fog megjelenni. A robotok vezette autók azonban itt vannak közöttünk. Kevés van belőlük, de itt járnak az utakon. Bárkivel előfordulhat, hogy egy önvezető módba kapcsolt Tesla okoz neki balesetet. A károkozás megtörtént, de ki viseli ilyenkor a felelősséget?

Nehéz eset, ha egy önvezetős Tesla balesetet okoz, s nem irigylem a helyszínen intézkedő rendőrt sem. Az autó sofőrje valószínűleg hárít magáról minden felelősséget. Egészen biztosan azzal érvel majd, hogy nem ő volt a hibás, hanem az autó, mert a robotpilóta nem jól reagált a veszélyhelyzetben. Vajon jó ez az érvelés?

Mennyire gyakori az önvezető autók károkozása?

Az önvezető autókat gyártó Tesla legújabb terméke a dizájnos Tesla Roadster
Az önvezető autókat gyártó Tesla legújabb terméke a dizájnos Tesla Roadster

Még egy Magyarország méretű közepes országban is 3 millió autó van forgalomban, melyek évente összesen több tízmilliárd kilométert futnak. Semmi nem kap akkora figyelmet ebből a több tízmilliárdból, mint az a néhány tízezer, melyet önvezető módba is kapcsolható Tesla autókkal teljesítenek. A Tesla minden egyes koccanása vagy funkciózavara világ méretű médiaesemény. Ha pedig súlyosabb, netán halálos baleset történik egy Tesla részvételével, akkor máris a „bajban van a Tesla, életveszélyesek az autók” címmel jelennek meg a híradások, mint történt az nemrég a magyar sajtóban is.

Bármilyen jó is egy autó, túlzott magabiztosság lenne azt hinni, hogy vele nem történnek majd balesetek. Ezek egy részéért biztosan a sofőr lesz a hibás, s számos problémát fog okozni majd a technika néha kiszámíthatatlan viselkedése is. Egy német teszt szerint például az autó nem volt képes érzékelni a sárga és fehér burkolatjelek közötti különbségeket. Az önvezető módba kapcsolt jármű így nem érzékelte az autópályán a terelőutat, s tovább akart haladni az eredeti, lezárt pályatesten. A balesetet itt a sofőr beavatkozása akadályozta meg.

Google – a valódi robotautó

A Google járműve valódi robotautó, emberi sofőr nélkül. Károkozás esetén nem is az utas, hanem maga a gyártó cég lesz a felelős.
A Google járműve valódi robotautó, emberi sofőr nélkül. Károkozás esetén nem is az utas, hanem maga a gyártó cég lesz a felelős.

Önvezető autó létezik, de az nem a Tesla. Sokkal inkább annak mondható a Google kisebb hírverést kapó robotautója, mely annyira önjáró, hogy nincs is benne vezetőülés. A Google-projekt sikerét több mint 3 millió levezetett kilométer igazolja. Ez alatt az idő alatt 14 kisebb baleset történt, ebből 13 a másik autós hibájából.

Az egyre divatosabb Tesla robotpilótája sokak szerint nem is valódi önvezető mód, hanem egy sávváltást és sebességtartás segítő mód néhány pluszfunkcióval. Jó, erre mondhatjuk persze, hogy a Mercedes sem más, mint egy mezei Suzuki feljavítása néhány extrával, de azért a megállapításban van valami. A robotpilóta, meg önvezető mód elnevezések miatt olyan tudást várunk el ezektől az autóktól, mellyel talán még egy jó ideig nem rendelkeznek.

A Google egyelőre nem hozta kereskedelmi forgalomba az autóját, más üzleti politikát követ. A Google-kocsi külön, egyedi engedéllyel vesz részt a forgalomban. Nincs is vita abban, hogy minden kár, amit az autó okoz, a társaságot terheli. Senki sem akarja egy esetleges baleset esetén a kocsiban ülő utasokat hibáztatni, hiszen nem ők irányítanak.

Robotpilóta vagy vezetést segítő rendszer?

Hiába a robotpilóta, károkozás esetén a Tesla sofőrje lesz a felelős.
Hiába a robotpilóta, károkozás esetén a Tesla sofőrje lesz a felelős.

A Tesla azonban más eset. Hiába hirdetik robotpilótának az autót irányító rendszert, a sofőrt senki nem mentette fel a felelősség alól. A robotpilóta segítheti a jármű vezetőjét, de egyelőre még a vezetés felelősségét nem veheti el tőle.

A Tesla robotpilótája a közlekedési szabályok tükrében ma pontosan annyit ér, mint az autóba épített ABS, vagy tempomat. Mindkét eszköz segíti a járművezető munkáját, de egyik sem helyettesítheti. Senki sem hivatkozhat arra egy baleset után, hogy nem ő a felelős a ráfutásos balesetért, mert a tempomat tartotta a sebességet.

A sofőrt segítő technikai eszközök használatát a rendőrség egyelőre még nem tekinti sem enyhítő, sem súlyosbító körülménynek. Nem lenne rendkívüli az utóbbi sem, gondoljunk csak a kézben tartott mobiltelefonok kérdésére. Senki sem vitatja, hogy egy GPS jelentős segítséget nyújt a tájékozódásban. Ugyanakkor abban is biztosak lehetünk, hogy komoly veszélyforrást jelent, ha a sofőr a képernyőt bámulja az út helyett.

A károkozás a sofőr felelőssége marad

Ha tehát valaki balesetet szenved egy robotpilótára kapcsolt autóval, akkor semmilyen külön elbírálásra nem számíthat. A robotpilóta még nem önálló felelősséggel rendelkező személy sem Magyarországon, sem máshol a világon. Az autó minden mozdulatáért az a személy a felelős, aki a megfelelő jogosítvány birtokában beül a vezetőülésbe. Akkor is, ha saját kezével irányítja az autót, s akkor is, ha rábízza azt egy önműködő eszközre. Jelenleg sem a szabályok, sem a technikai fejlettség nem teszik lehetővé, hogy a jármű vezetője egy jót szundikáljon az autópálya közepén, százharmincas tempónál. Átadhatja az irányítást a robotpilótának, de készenlétben kell maradnia, hogy bármikor be tudjon avatkozni.

A Tesla jó autó, ma a világon ez az egyik legjobb autóipari kezdeményezés. De bármilyen előre mutató technikát is képvisel, nem várjuk el tőle, hogy Knigh Rider-ként száguldozva önálló döntéseket hozzon és a felelősséget is átvállalja a vezetőjétől.

Szolgáltatásaink:

  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseKárrendezési iroda sikerdíjas külföldi és belföldi kárrendezés, autóbaleset, munkabaleset, közlekedési baleset
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
  • Gépjárműkár és autóbaleset kárrendezése
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
  • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *