Károkozás cserbenhagyással – fillérekért

Parkolóban okozott kár. Vajon a károkozás után miért az az első gondolata az autósok egy részének, hogyan is tudná észrevétlenül megúszni az esetet? A fel nem vállalt károkozás akár cserbenhagyásnak is számíthat. Ha kiderül, a károkozó sokszoros árat fog fizetni a kis ballépésnek tűnő esetért.

Mindennapos esetnek tűnik, ami Székesfehérvár egyik mellékutcájában történt a napokban. Egy Renault leparkolt, majd amíg tulajdonosa az épületben tartózkodott, egy másik parkolni készülő autó óvatlanul meghúzta az oldalát. Személyi sérülés nem történt, a karosszériában esett kár viszont elég jelentős akkor, ha valakinek zsebből kell kifizetnie a javítást. A szerviz még az elemek megbontása előtt úgy 100 ezer forintra taksálta a munkát.

A károsult autó. Biztosítás nélkül ez a koccanás 100 ezer forintos károkozás a tulajdonosnak
A károsult autó. Biztosítás nélkül ez a koccanás 100 ezer forintos károkozás a tulajdonosnak

A parkolóban kárt okozó autós viszont kereket oldott. Szemtanúk látták a ténykedését, minden mozdulatát tanúsítják. A sofőr előbb megpróbált orral beállni a Renault mellé. A művelet közben húzta meg annak bal hátulját. Amikor látta, hogy kárt okozott a parkoló autóban, elhajtott. Ki tudja, mire gondolhatott közben – talán azt hitte, hogy a forgalmas hétköznapi utcán senki nem veszi észre? – de tény, hogy nem ment messzire. Pár autóval arrébb állt és ott keresett másik parkolóhelyet. Nem volt szerencséje.

A kárt okozó autósnak valóban nem volt szerencséje. Az egész esetet végignézték a házból az ott működő Humán Navigátor Kft. munkatársai. Nem csak nézték, de gondosan fel is jegyezték a kocsi rendszámát. Lefényképezték a sérült autót, majd a kis távolságra parkoló károkozót is. A károsult autó tulajdonosát pedig egy cédula várta a szélvédőn – na nem a károkozótól, hanem a mindent látó tanúktól – a szükséges adatokkal. A feljelentés megtörtént, a rendszám és a fényképek birtokában a rendőrök hamarosan a károkozónál csengettek.

Mibe került volna a normális kárrendezés?

A kárt okozó autó. Ekkora sérüléssel a cserbenhagyás mellett is nehéz eltitkolni a károkozást
A kárt okozó autó. Ekkora sérüléssel a cserbenhagyás mellett is nehéz eltitkolni a károkozást

Nehéz megérteni, mi játszódik le a károkozó fejében, amikor elhajt és nem vállalja a balesetet. Mit veszített volna?

Először is talán az önbecsülését. Oda kellett volna állni egy idegen ember elé és azt mondani, hogy „elrontottam”. Talán még azt is, hogy „sajnálom”. Ezektől félünk?

Anyagilag szinte semmi kár nem érte volna. A biztosítása érvényes, így a kötelező biztosítás fedez minden kárt, amit más autójában okozott. A biztosító fizet, neki nincs más dolga, mint aláírni a pontosan kitöltött baleseti bejelentőt.

A kötelező biztosítása díja emelkedett volna a következő évtől. Károkozás után a következő évben a kgfb bonus-malus besorolása két kategóriát esik lefelé. Ha most A0, vagy valamilyen M kategóriában van, akkor elég magas lesz ez az emelkedés, akár duplájára is emelkedhet a biztosítás díja. Ez havi 2-5 ezer forintot is jelenthet az autó tulajdonosának. Ha évek óta nem okozott kárt és jelenleg valamilyen bonus kategóriában van, akkor ennél sokkal kisebb lesz az emelkedés. Összességében évi(!) 2-5 ezer forintos különbséggel kell számolnia, ha mondjuk a B10-ből esik vissza B8-ra.

Jelenleg tehát semmit nem kell fizetnie, a következő évtől lesz néhány ezer forintos díjemelés a biztosításában. Ennyi lenne, ennyi lett volna a vesztesége, ha parkoló autóban okozott kár estén szabályosan intézi a kárrendezést. De nem így történt.

Ami valójában történt, az cserbenhagyásnak minősül. A rendszám és a fotók alapján a rendőrség beazonosította az autót, megtalálta a tulajdonost. Az autóján lévő sérülések bizonyító erejűek.

A tulajdonosnak így nem csak a károkozással, de a rendőrségi eljárással, és a cserbenhagyás miatt szabálysértési bírsággal is számolnia kell. 5 – 50 ezer forintot fog most rögtön bírságként fizetni és nem ússza meg a biztosítási díja emelkedését sem. Vajon megérte elbújni?

Mi a teendő károkozás esetén?

Ha hasonló helyzetbe kerülünk, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljunk eltűnni a helyszínről, ne tegyünk úgy, mintha semmi sem történt volna. A minimális anyagi plusz teher, amit megúszni akarnánk, hozzá sem mérhető ahhoz a teherhez, amit a károsultnak viselnie kell, ha nincs meg a károkozó.

Sajnos, az esetek többségében a károkozó nem kerül elő. A mostani eset rendkívüli volt – köszönet érte a Humán Navigátor Kft. munkatársainak. Máskor egy parkolóban meghúzott autónak, összetört ajtónak, sárhányónak soha nincs felelőse.

Mi történik, ha ismeretlen marad a károkozó?

A biztosító a kgfb terhére csak akkor fizet, ha ismert a károkozó. Ha kárt okoztak a parkoló autónkban és nem tudni, hogy ki tette, akkor semmit nem tudunk tenni, nekünk kell viselni a javítás költségeit. A biztosító a kötelezőre nem fog fizetni, esetleg a casco terhére kaphatunk kártérítést. Tehetünk ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést, de valószínű, hogy az eljárást bizonyíték hiányában hamarosan le is fogják zárni. Nagy véletlen szerencse kell ahhoz, hogy egy parkolóbeli koccanás elkövetőjét megtalálják adatok nélkül.

Könnyebb a dolgunk, ha valaki felírta a rendszámot. A rendőrség ebben az esetben szintén ismeretlen tettes ellen kezd nyomozni, de ellenőrzik a felmerült nyomot, s a rendszám alapján meg tudják találni az elkövetőt. Ha bebizonyosodik, hogy ő volt a tettes, akkor a biztosító az elkövető biztosítása alapján ki tudja fizetni a parkoló autóban okozott kárt.

Ha megvan az elkövető, de kiderül, hogy az autónak nincs érvényes biztosítása, akkor is fizet a kgfb. Ilyenkor a MABISZ (a biztosítók szövetsége) állja a kártérítést, melyet a Kártalanítási Számla terhére fizet ki az autósnak.

A harmadik eset pedig az, amikor egyértelmű bizonyítéka van a károkozásnak (mint most a tanúk vallomása és a fotók). A rendőrség ilyenkor nem ismeretlen tettes, hanem a valós elkövető ellen veszi fel a feljelentést és az adatok alapján megkeresik az elkövetőt. A biztosító ilyenkor is a kötelezőre fizeti ki a kártérítést, ha a rendőrségi szabálysértési eljárás lezárult és valóban vétkesnek mondják ki az illetőt a károkozásban.

Az egész procedúrát meglehetett volna előzni a helyszínen kitöltött baleseti bejelentővel, így a károsult megkapta volna a javítás költségét, már a javítással is kész lenne. Ehelyett, a biztosító kárszakértőjét és a rendőrségi eljárás lezárását várja, hiszen határozat nélkül a biztosító sem fizet. Folytatjuk…

Szolgáltatásaink:

  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseKárrendezési iroda sikerdíjas külföldi és belföldi kárrendezés, autóbaleset, munkabaleset, közlekedési baleset
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
  • Gépjárműkár és autóbaleset kárrendezése
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
  • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *