Civil autóval támad a rendőrség!

Új eszközt vet be a rendőrség a közlekedési szabálysértők ellen: egy minden feltűnés nélküli, teljesen civil fekete Audival próbálják tetten érni a szabálytalankodókat. Az első ilyen civil autó Zala megyében működik – adta hírül a zalaegerszegi televízió.

Teljesen civil fekete Audival próbálja a rendőrség tetten érni a szabálytalankodókat.
Teljesen civil fekete Audival próbálja a rendőrség tetten érni a szabálytalankodókat.

Egy fekete Audi senki számára nem szokatlan az úton, messze van már az az idő, amikor az ilyen autót megbámulná a közönség. Nem tűnik fel senkinek az sem, hogy az autó elölről és hátulról is képes videofelvételt készíteni. Láthatunk ilyen autós kamerákat elég sok civil kocsin is, a külföldi autós videós oldalak népszerűségéről nem is beszélve.

Ebben az autóban viszont rendőrök ülnek. A kamerával nem csak rögzítik az úton történteket, de a felvételeket egyből bizonyítékként is felhasználják. Ez legalább azt a régóta zajló vitát is eldönteni látszik, hogy felhasználható-e az autós kamerák képe bármilyen eljárásban.

A rejtett rendőrautó a gyorshajtást valószínűleg nem figyeli, erre nem hitelesek a mérőműszerek, egy egyszerű kamera nem tudja bizonyítani a sebességhatár túllépését. Minden más, gyakori szabálysértést azonban igen: záróvonal átlépése, elsőbbségadás megtagadása, tiltott helyen előzés, kézben tartott mobiltelefonálás, biztonsági öv használatának hiánya, stb… nem marad titokban a kamera előtt. Amit a kamera elöl vagy hátul lát, azt rögzíti is, s a felvétel máris bizonyítja a szabálysértést. Amint a kocsiban ülő rendőrök felfigyelnek valamire, bekapcsolják a megkülönböztető jelzést és kiemelik a sorból a szabálysértőt. Aki feltehetően a felvétellel megerősített felelősségre vonás alapján már nem fogja tagadni a szabálysértést, s elfogadja a helyszíni bírságot.

A casco sem mindig fizet, ha hibázik a sofőr

Ha saját hibánkból baleset történik, akkor általában a casco biztosítás terhére hozzájuthatunk a jármű megjavításához szükséges kártérítéshez. Ez azonban nem minden esetben van így! Néhány közlekedési szabálysértés esetén a casco sem fizet.

Tipikusan ilyen mentesülés a casco biztosítási szerződésekben, ha valaki érvényes okmányok nélkül vezette az autót a baleset bekövetkezésekor. Vagy volt ugyan jogosítványa, de az nem volt érvényes az adott kategóriájú jármű vezetésére.

Ugyancsak megtagadja a casco terhére a legtöbb biztosító a kárrendezést, ha a sofőr ittas volt, vagy kábítószer hatása alatt vezetett. Kizárás alá esik a biztonsági öv használatának elmulasztása is.

Gyakori a gyorshajtással kapcsolatos kizárás. Ha bebizonyosodik, hogy a baleset pillanatában a jármű legalább 30 százalékkal túllépte az engedélyezett sebességet, akkor a sofőr hiába várja a casco biztosító kártérítését.

A casco biztosítások többsége tartalmaz olyan kizárásokat, melyek az autót használó sofőr valamilyen magatartása alapján mentesítik a biztosítót a kártérítés kötelezettsége alól. Ezekkel fontos tisztában lennünk, mert a káresemény bekövetkeztekor egy-egy ilyen apróságon is múlhat, hogy a pontosan befizetett díjak ellenére a biztosító megtagadja-e a kár kifizetését.

Ha úgy érzi, hogy nem teljesen biztos a saját szerződése feltételeiben, keresse meg kárrendezési irodánkat, ahol munkatársaink segítenek Önnek értelmezni a biztosítási szerződés homályos pontjait és segítenek megtalálni a céljának leginkább megfelelő biztosítási szerződést.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *