Nem lesz könnyű: Kártérítés fuvarozásból eredő károk után

Ki fogja megtéríteni a vétlen szereplők kárát, ha fuvarozás közben egy teherautó letarolja a kerítést vagy belehajt egy ház oldalába? Kitől számíthat kártérítésre?

Extrém szállítási helyzetek

Néhány napja járta be az internetet egy történet egy hatalmas kínai szélerőmű építéséről. Az eset még tavaly ősszel történt, de az interneten csak mostanában kezdett rohamos gyorsasággal terjedni a rendkívüli felvétel.

Az erőművet egy magas hegyen építették. A közlekedés már önmagában is kihívás, nem hogy az egyenként 12 tonnás és 52 méter hosszú turbinalapátokkal. A lapátokat nem lehet jobban szétszerelni és nem lehet a helyszínen gyártani sem. A súly még nem okozott problémát, de az már komoly előkészületeket igényelt, hogy az 52 méter hosszú darabokat hogyan fogják felvinni a hegytetőre. Kanyargós, szűk szerpentinekről van szó, melyek sűrűn beépült kis falvakon vezetnek keresztül.

Azt nem tudni, hogy a kínaiak mennyi ideig készültek erre a szállításra. Mindenesetre külön erre a célra alakítottak ki felépítményeket az autókon – említsük meg a típust is, C&C márkájú kínai nyerges vontatókról van szó.

Kinek a dolga a kártérítés, ha fuvarozás közben egy teherautó letarolja a kerítést? A fuvarozó felelősségbiztosítása biztosan nem, az nem erre vonatkozik.
Kinek a dolga a kártérítés, ha fuvarozás közben egy teherautó letarolja a kerítést? A fuvarozó felelősségbiztosítása biztosan nem, az nem erre vonatkozik.

Az autókra olyan felépítményt építettek, mellyel menet közben állítani tudták a rakomány dőlésszögét. Az 52 méteres lapátokat így félig álló helyzetben, nagyjából 45 fokos szögben erősítették a teherautóra, majd menet közben ezen többször is változtattak. Úgy döntötték, forgatták a lapátokat, ahogy az út akadályai azt megkívánták. A hegytetőre a felvétel szerint legalább 12 szélerőművet telepítettek. Egy konvojban egy-egy szélkerék lapátjait szállították fel a 2300 méter magas hegy tetejére. A szerpentin, amire ez a különleges előkészület kellett, mindössze 5,5 kilométer hosszú volt. Itt látható egy videó a rendkívüli turbinalapát-szállításról.

Az ilyen rendkívüli szállítások legnagyobb nehézsége, hogy nem csak a termék célba juttatásáról kell gondoskodni, de óvni kell a szállítási útvonalat és annak környezetét is. Egyes esetekben nem a kanyargós út és hegyek jelentik a problémát, hanem a lakott területek, melyeken a szállítási útvonal átvezet.

A közúti árufuvarozás kockázata és a kötelező biztosítás kártérítése

A közúti árufuvarozás minden esetben kockázatot jelent, nem csak az extrém szállítmányok esetében. A szállítást végző jármű és a rakomány is jelentős károkat okozhat:

 • balesetet szenvedő jármű megrongálja a kerítést, a ház oldalát
 • tönkretesz tereptárgyakat, hídnak ütközik, útjelző táblát dönt ki
 • károsítja a környezeti elemeket, fákat dönt ki, kertet, terményt tesz tönkre
 • súlyos környezetkárosítást is okozhat a kiömlő üzemanyag vagy veszélyes szállítmány
 • személyi sérülést, vagy másik járműben okoz kárt.

A fent felsorolt károkat a kötelező felelősség biztosítás fogja kifizetni. Ehhez a közúti árufuvarozó illetve a tulajdonos által kezdeményezett a szerelvény paramétereinek és a károkozás valószínűségének megfelelő kockázattal arányos kötelező biztosítással kell rendelkeznie.

Nemzetközi közúti árufuvarozói felelősségbiztosítás (CMR)

A CMR Egyezmény értelmében a nemzetközi árufuvarozást végzőknek rendelkezniük kell Nemzetközi közúti árufuvarozói felelősségbiztosítással (CMR). Ez a biztosítás téríti meg a fuvarozás során keletkező árukárokat – de ez a kártérítési felelősség a szállított rakományra terjed ki! Az áru tulajdonosának a biztosító e CMR szerződés alapján téríti meg egy meghatározott összegig az áru elvesztéséből, ellopásából, megrongálódásából, beszennyeződéséből, stb… eredő kárát. A fuvarozói felelősségbiztosítás viszont nem terjed ki a fuvarozó által egy külső, harmadik félnek okozott, de a szállított árut nem érintő káreseményre.

Balesetből eredő károk megtérítése

A biztosított jármű által másnak okozott károkat a biztosító a kötelező felelősségbiztosítás terhére fizeti ki. A kgfb akkor fizet kártérítést, ha egyértelműen megállapítható, hogy a károkozó felelősségre vonató a balesetben. A kgfb az autóval történt minden károkozásra kiterjed. Tehát nem csak akkor téríti meg a kárt a biztosító a kötelező alapján, ha a baleset egy másik autóval történt és annak a kárát kell megtéríteni. A kötelező biztosítás terhére kell kártérítést fizetni akkor is, ha a jármű valakinek a vagyonában tesz kárt a baleset során. Például behajt egy udvarba, összetöri a kerítést és betöri a ház oldalát.

A kgfb akkor fizet, ha a baleset okozója beazonosítható és van érvényes biztosítása. Sajnos, sok esetben a lakókörnyezetben okozott károk elkövetőjét nem lehet azonosítani. Ha az autó nagyobb kár nélkül megússza a balesetet, akkor egyáltalán nem biztos, hogy egy kidőlt fa, vagy egy tolatás közben megrongált kerítés miatt a sofőr a helyszínen marad és megadja az adatait a tulajdonosnak.

Ha nincs meg az elkövető, akkor a kárt szenvedett tulajdonos részére nem fizethető kártérítés. (ismeretlen károkozó) Ismeretlen jármű által okozott kár még akkor sem téríthető, ha egyértelmű, hogy a kárt gépjármű okozta. Ha az elkövető később mégis megkerül, akkor a későbbiekben a kárigény érvényesíthető.

Nem térít meg minden kárt a kötelező biztosítás

Vannak olyan esetek is, amikor a kötelező biztosítás terhére egyáltalán nem fizet a biztosító. Ilyen esetek például:

 • a rakodás közben bekövetkezett balesetek.
 • ha a járművet munkagépként, nem közúton használják
 • a jármű javítása közben történt, üzemi balesetnek minősülő károk
 • versenyzés vagy arra való felkészülés közben történt balesetek
 • környezetszennyezéssel a jármű baleset nélkül bekövetkezett károk (pl. a járműből elfolyik az üzemanyag és az szennyezi be a környezetét)
 • háborús cselekmény, terrorcselekmény során bekövetkezett balesetek stb.

Ha a biztosító valamilyen kizárásra hivatkozva nem téríti meg a kgfb alapján az okozott kárt, a fuvarozó akkor is is kártalanítási felelősséggel tartozik. Csak nem háríthatja a kár megtérítését a biztosítóra, saját zsebből kell mindent kifizetnie. Ilyen esetben a károsult közvetlenül beperelheti a kárt okozó jármű tulajdonosát, s bírósággal mondathatja ki a fizetendő kártérítés összegét.

Ha Önnek fuvarozóként olyan kárt kell megfizetnie, melyet nem térített meg a biztosítója, vagy bizonytalan egy kártérítési ügy megítélésében, hívja fel irodánkat! Szakértőink segítséget nyújtanak Önnek az ügy lebonyolításában – csak kattintson ide a kapcsolatfelvételhez. Ne feledje: a biztosítási, jogi ügyek intézése egy alapos tapasztalatot igénylő szakma. A kárrendezés megfelelő lebonyolításához Önnek határozott szakmai segítségre van szüksége, melyet irodánk kedvező feltételekkel biztosítani tud.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *