Kártérítési felelősség

Ne szűkítsük le a kártérítési felelősség fogalmát csak a közlekedéssel kapcsolatos esetekre! Ha egy gyalogosnak a fejére esik egy virágcserép, ha a gyerekek focizás közben berúgják a drága üvegajtót, vagy ha a mosógép eláztatja az alattunk lakó lakását, akkor is van kártérítési felelősségünk. Aki kárt okoz másnak, attól a törvények szerint elvárható, hogy ezt a kárt teljes egészében megtérítse.

A legtöbb embernek azonban nincs elég nagy megtakarítása ahhoz, hogy az okozott károkat ki tudják fizetni belőle. Egy focizástól betört üvegajtó, vagy egy mosógéppel eláztatott lakás helyreállítása is kerülhet olyan sokba, hogy az túl megterhelő lenne a károkozónak. Erre találták ki a biztosításokat, melyek megtérítik a mások által okozott károkat.

Kárrendezési iroda - kártérítési felelősség, segítünk a kárrendezésben!

Kártérítési felelőssége mindenkinek van. Felelősek a magánemberek is az általuk elkövetett károkért, s felelősek a különböző mesteremberek is a szakmájuk gyakorlása közben elkövetett károkozásért. Számukra szakmai felelősségbiztosítások nyújtanak segítséget ahhoz, hogy a munkavégzés közben elkövetett hibák miatt ne kelljen sok évig húzódó anyagi terheket vállalniuk. Ha például egy gázszerelő hibásan végez el egy bekötést, s emiatt félmilliós kár keletkezik a frissen vásárolt kondenzációs gázkazánban, akkor ezt a kárt a szakmai felelősségbiztosítása terhére tudja rendezni.

A kártérítési felelősség a kerékpárosok számára súlyos százezreket jelenthet

A kerékpárosok sem mentesek a kártérítési felelősség alól. egy baleset biztosítás nélkül százezrekbe kerülhet
A kerékpárosok sem mentesek a kártérítési felelősség alól. egy baleset biztosítás nélkül százezrekbe kerülhet

Biztosítás nélkül egy mindennapos, bármikor bekövetkező káresemény is évekre ható következményekkel járhat. Nézzünk egy egyszerű példát. Egy kerékpáros az őszi leveleken megcsúszik, s nekiesik az út szélén parkoló autónak. Bármikor bekövetkezhet egy ilyen eset. A bicikli végigkarcolja a fényezést, behorpad néhány alkatrész, törik az üveg. A javítás, fényezés, szélvédőcsere ára többszázezer forint is lehet. Mivel a kerékpárra nem kell kötelező biztosítás kötni, a kerékpárosnak saját zsebből kell kifizetnie az okozott kár teljes összegét. Vannak ilyen esetek, nem is egy.

Biztosítók számos speciális esetre kínálnak már magánszemélyek számára is különböző felelősségbiztosításokat. Például a kerékpárosok is köthetnek ilyen biztosítást évi pár ezer forintért. A biztosítás arra terjed ki, hogy ha az illető a kerékpárjával valakinek kárt okoz, akkor azt megtéríti. Kárt okoz autósnak, vagy akár fellök egy gyalogost, akinek elszakad a kabátja. Azt is fizeti a biztosítás ebben az esetben.

A lakásbiztosítás legtöbbször kiterjed a kártérítési felelősségre is

Akinek nincs ilyen külön biztosítandó hobbija, szakmája, az általában nem köt külön biztosítást arra az esetre, hogy hátha egyszer valami baj történik. Nincs is erre szükség. Sok lakásbiztosítás ugyanis fedezetet nyújt a szerződést kötő családtagjainak lakáson kívüli károkozására is. Egy kerékpáros baleset kárrendezése, vagy a gyerekek által játék közben okozott károk rendezése is történhet a lakásbiztosítás alapján.

Mire van szükség az eredményes kárrendezéshez?

Sok ember azért kénytelen saját zsebből fizetni a kártérítéseket, mert nem tudja, hogy van más lehetősége is. Nem igazán jól ismeri a szerződését, nem tudja, hogy pontosan mire terjed ki például a lakásbiztosítása. Ezért magánszemélyeknek is, de cégeknek feltétlenül hasznos lehet a biztosítási szerződések felülvizsgálata. Érdemes egy konzultáció során áttekinteni a meglévő szerződéseket, s végiggondolni, hogy melyik szerződés milyen típusú károk bekövetkezésére nyújthat fedezetet. Szükség esetén érdemes átdolgozni, újrakötni a lakás- vagy más típusú biztosításokat, hogy a nem várt károkozásokra is nyújtsanak fedezetet a család számára. Vegye fel irodánkkal a kapcsolatot, ide kattintva kérjen egy konzultációt, hogy kárrendezési ügyekben jártas szakértőink a legmegfelelőbb megoldást javasolhassák az Ön számára.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek