Akár főútvonalon is lehet piásan biciklizni, ha a kerékpáros biztonságos vezetésre képes.

Budapest, 2014. július 18., péntek (MTI) – Szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van – derül ki a KRESZ-t módosító rendeletből, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A kerékpárosokat ezután nem lehet megbírságolni alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem.

piásan is lehet kerékpározni a főúton. Az ittas kerékpáros eleshet a baleseti kártérítéstől is.
Az alkoholfogyasztás növeli a baleset bekövetkezésének kockázatát

A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Viszont ha az illető kerékpáros, és a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, csak a főúton nem ülhetett nyeregbe.
A módosítás szerint viszont ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol.

Módosult a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságokról szóló rendelet is.
Ez eddig a nem gépi meghajtású járművek vezetőinél 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter

levegőalkohol-koncentrációnál szabta meg az ittas vezetés miatti bírságolási határt (amennyiben a kerékpáros tette nem minősült bűncselekménynek). Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintot fizetett. A mostani módosítás a nem gépi meghajtású járművek sorából törli a kerékpárt. (forrás: MTI)


megjegyzés:

Az ittas kivilágítatlan kerékpáros az éjszakai autóvezetők rémálma

„Biztonságos vezetésre képes állapot” (ittasan)
Egy ilyen szubjektív meghatározásnál, vajon ki és mi alapján fogja eldönteni objektív módon a „biztonságos vezetésre képes állapotot”, és a tól-ig kiszabható bírság összegét? Ismételten kérdezem, objektív módon!
Gyakorló vezetőként eddig is „rémálmom volt” a lakott területen kívüli, kivilágítatlan – kötelező KRESZ tartozékokat még emlékeiben sem ismerő – kerékpáron „közlekedő részeg öngyilkosjelölt”. Vajon mi lesz ezután?
A legnagyobb baj, hogy egy ilyen nemtörődöm ember felelőtlen magatartása miatt sok esetben a vétlenek szenvednek és bennük marad egy életen át a kitörölhetetlen baleset szörnyű emléke.

A módosítás indokát nagyon nem értem… miért??? (a szerk.)

  • Baleset érte és tanácstalan?
  • Alacsony a biztosító által megállapított baleseti kártérítés összege?
  • Nem fizet kártérítést a biztosító?
  • Személyi sérülés érte?
  • Kárszakértőre van szüksége?
  • Külföldi baleset történt és nem ismeri az adott ország jogrendjét?


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *