Tízmilliós ajánlatok kötelezőre

Teherautóra, vontatóra akár az autó értékének a sokszorosáért is köthetünk kötelező felelősségbiztosítást. Egyes társaságok annyira igyekeznek távol tartani maguktól a fuvarozókat, vagy a külföldre is sokat járó buszokat, teherautókat, hogy csak sokszoros díjért hajlandók ilyen autót működtető vállalkozással szerződni. Akár 80 millió forintért is lehet biztosítást kötni egy vontatóra. A biztosító üzenete ezzel a díjjal egyértelmű: menj máshova, itt nem látunk szívesen.

Hogyan épül fel a kötelező biztosítás díja?

A különböző társaságok kötelező biztosítási díjai nagyon nehezen mérhetők össze. Még akkor is nehéz eligazodni a számok között, ha ugyanarra az autóra nézünk egy ajánlatot valamennyi társaságnál. Annyira különböző a díjak kialakításának a módja, hogy szinte lehetetlen minden szempontot egymás mellé tenni, s a díjak kialakítását összehasonlítani.

Első lépésként minden kötelező biztosító meghirdeti a különböző járműkategóriákra az alapdíjakat, erre jönnek a különböző szorzók. A végső díj részei általában a következők:

 • alapdíj, melyet többen területi kategóriánként adnak meg
 • a bonus-malus kategória szorzója
 • a pótdíjak szorzója
 • a kedvezmények szorzója.

Hiába van tehát egy kedvezőnek tűnő kgfb alapdíj, ha azt az utána következő szorzók sokszorosára emelik. Vegyük példának, hogy az autóra egy biztosító 100 ezer forintos kötelező biztosítási alapdíjat ad. A kocsinak több balesete volt, így M3-as kategóriája van. A tulajdonosa nemzetközi fuvarozást végez vele, sokat van külföldön. A tarifa az M3-as kategória miatt azonnal duplájára ugrik. A nemzetközi fuvarozást pedig a legtöbb társaság 3-szoros kgfb díjakkal terheli. Így lesz a kedvező 100 ezres alapdíjból azonnal 600 ezer forintos ajánlat.

Próbálják távol tartani a fuvarozókat 

A legtöbb kötelező biztosító bünteti vagy általában az árufuvarozást, vagy csak a nemzetközi fuvarozást. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a fuvarozók a biztosító számára túl nagy kárkifizetést jelentenek, s ezért nem akarja őket az ügyfelek között látni. A biztosító viszont nem válogathat, nem dönthet szabadon arról, hogy kivel szerződik és kivel nem. Aki elfogadja a meghirdetett ajánlatot, azzal meg kell kötni a szerződést. Ezért inkább olyan díjakat hirdetnek, hogy a fuvarozók biztosan ne bólintsanak rá a milliós végösszegekre.

Több biztosító is milliós díjakkal igyekszik távoltartani az árufuvarozókat.
Több biztosító is milliós díjakkal igyekszik távoltartani az árufuvarozókat.

Fuvarozók számára szinte már alap a háromszoros díj, de ennél sokkal nagyobb különbségek is előfordulnak. A Signal Biztosító például az alapdíjon felül 3 ezer százalékos pótdíjat (nem elírás!!!) számol fel, ha a vontatót közúti áruszállításra használják. Ugyanezt a kgfb pótdíjat számolják fel egy buszra is, vagy egy veszélyes anyagot szállító teherautóra.  Az éves alapdíja itt egy vontatónak már eleve magas, 2,71 millió forint. A területi szorzókkal (mindig Budapest a legdrágább) és a fuvarozás 30-szoros büntetőtarifájával kijön még a 81 millió forintos végösszeg is.

Egy másik jellemző megoldás, hogy nem a fuvarozást általában, csak a külföldi használatot büntetik.  Ebbe a kötelező biztosítási kategóriába mindenképpen belecsúsznak a nemzetközi fuvarozást vagy személyszállítást végzők, de azok is, akik nem nemzetköziznek, de valamiért évente legalább 30 napig külföldön használják az autójukat. A biztosítók egy része pontosan meg is fogalmazza, hogy mire alapozza a büntetőtarifát: már az is elég a többszörös díjhoz, ha a szerződést kötő vállalkozás rendelkezik nemzetközi fuvarozói engedéllyel. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy az adott autó külföldre fog járni, de ha a vállalkozásnak van erre engedélye, akkor minden autójára 3-4-szeres díjat kell fizetnie.

Kgfb pótdíjjal büntetett vállalkozások

Még nem gyakori jelenség, de több társaságnál előfordul, hogy külön listát készítenek a kockázatos társaságokról. Ezekkel a cégekkel csak jelentős kgfb pótdíjjal, azaz felár megfizetése mellett hajlandók szerződni. Legszélesebb körben ezt az Allianz alkalmazza. A biztosító 126 közlekedési céget emelt ki: fuvarozókat, személyszállítókat, VOLÁN-társaságokat. E cégekhez, vagy azok érdekeltségeihez tartozó járművek számára csak 20-300 százalék között változó pótdíj megfizetésével kötnek szerződést. Hasonló gyakorlatot folytat a Wáberer, csak nem névvel, hanem adószámmal sorolják fel a számukra kockázatos partnereket, akiknek háromszoros díjat kell fizetniük.

Bonus-malus: már nem mindig az A0 jelenti az alapárat

A bonus-malus kategóriák szorzószámait böngészve vehetjük észre, hogy ez is egy módja a biztosítók rejtett díjemelésének. A bonus-malus rendszer bevezetésekor az elv még egyszerű volt. Van egy alapdíj, amit az újonnan belépők fizetnek. Ez az A0 kategória. Aki kárt okoz, annak a következő évben növekszik a díja, aki nem okoz kárt, annak folyamatosan csökken. Ez ma is így van, azzal a különbséggel, hogy az A0 több cégnél sem az alapdíjat fizeti. A legmagasabb felár az A0-ra idén 50 százalékos.  Ezt a gyakorlatot követi az egyik piacvezető, az Aegon, s több kisebb biztosító is. A díj itt csak a B3 kategóriánál éri el az alapdíjat. Tehát még az is felárat fizet, aki már két éve balesetmentesen vezeti az autóját.

5 autó már legyen flotta

A több autóval rendelkező ügyfeleket a biztosítók érezhetően tolják a flottaszerződések felé. Ez abból is kitűnik, hogy büntetik azokat, akik egy adott mennyiségnél több autóra kötnek normál, azaz nem flottaszerződést. Ez a „több autós pótdíj” néhol 5, más cégeknél 7 autónál lép életbe. De akad olyan társaság is, ahol már 3 jármű is túl sok, már arra is büntetőtarifát vetnek ki. A flottadíjakkal az első pillantásra elrettentőnek tűnő tarifákat a töredékére is lehet csökkenteni. A biztosítók sokszor éppen azért adnak ennyire magas díjakat az egyedi szerződésekre, hogy minél többen lépjenek be a flottákba. A végső tarifa nagyjából az alapdíjak egyharmadáig csökkenthető flottaszerződésekkel.

Szakértő a biztosításhoz

Bár az online kötelező biztosítás kalkulátor összehasonlító oldalaival nagyon is egyszerűnek tűnik a megfelelő biztosítás megtalálása, érdemes azért ennél alaposabban megfontolni az átszerződést. Egy fuvarozó, vagy személyszállító vállalkozó nem néhány tízezer forintot kockáztat a kgfb-szerződés megkötésekor. Számára ez már milliós tétel. Ezt a pénzt már nem szabad úgy kiadni, hogy nincs tisztában a szerződés részleteivel, a feleket terhelő feltételekkel! Ezért javasoljuk, hogy csakis szakember tanácsára kössön új biztosítási szerződést. Régi biztosításának felmondása előtt konzultáljon biztosítási szerződéseinek felülvizsgálatával kapcsolatban biztosítótól valóban független alkusszal aki segít megtalálni az Önnek leginkább megfelelő módozatot a kötelező biztosítás terén is.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Szolgáltatásaink:

logo-340x207
 • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézése
 • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
 • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
 • Sérelemdíj igények érvényesítése
 • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
 • Gépjárműkárok rendezése
 • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
 • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
 • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
 • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *