Hogyan történik a kárigény benyújtása?

Amennyiben Önnek okoztak kárt, akkor a károkozó felelősségbiztosítójánál kell bejelenteni.  A károsultak maguk is benyújthatják kárigényüket, melynek összegét saját maguk, vagy az általuk megbízott szakértők számolják ki. A biztosítónak ebben az esetben ennek a kárigénynek a jogosságát kell vagy elfogadnia, vagy vitatnia.

A kárigény benyújtását a kárbejelentő lap pontos és szakszerű kitöltésével, továbbá a balesettel kapcsolatban felmerült dokumentumok becsatolásával kell indítani. További kiegészítésként egyszerűen le kell írni, pontosan fel kell sorolni, hogy a károsultnak milyen kára keletkezett, s ezekre mekkora összegű baleseti kártérítést tart szükségesnek.

Részletesen fel kell sorolni mindazokat a tételeket, melyekre kártérítést kér. Például:

 • az autó sérüléseit (gépjármű kárbejelentő nyomtatvány)
 • az utasok sérült, vagy elveszett személyes holmiját, minden tételt pontosan értékkel és beszerzés dátumával megnevezve
 • a mentés, szállítás költségeit
 • az orvosi ellátás, gyógyszerek, kezelések költségeit
 • magánszemélyeknél a kieső munkabér, vállalkozónál az elmaradt haszon összegét
 • a személyi sérülésre tekintettel kért sérelemdíj összegét stb.

Mindezeket a tételeket egyenként és alaposan indokolni kell. Nem elég feltüntetni, hogy a balesetben összetört videokamera értéke 120 ezer forint volt. Ezt számlával igazolni kell, s figyelembe kell venni azt is, hogy a használt eszköz értéke mennyit csökkent a megvásárlása óta.

Egy alapos, dokumentumokkal alátámasztott kárigény igen vaskos dokumentum lesz, számlák, szerződések és értékszámítások mellékletével.

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy kárrendezési szakember közreműködése nélkül ne állítson össze és ne nyújtson be kárigényt! A benyújtott dokumentum minden egyes pontjának pontosságát és indokoltságát vizsgálni fogja a biztosító. A legkisebb tévedés vagy feledékenység elég ahhoz, hogy egy-egy tételt ne tartsanak megalapozottnak, vagy ne az Ön által feltüntetett összegben fogadják el.

A károsultnak lehetősége van arra, hogy a biztosító által felajánlott kártérítési összeget felülvizsgáltassa, azonban ennek az a feltétele, hogy kárkifizetéskor NE kössenek egyezséget a biztosítóval! Az egyezségkötéssel ugyanis minden további kártérítési igényéről lemond.

A magasabb kártérítés érdekében kárrendezési irodánk minden részletre kiterjedően szakszerűen összeállítja kárigényét.

Segítünk hozzájutni az elérhető

legmagasabb kártérítési összegekhez!

 

Hogyan történik a kárigény benyújtása?
4 (80%) 3 szavazat
Tetszett? Oszd meg másokkal!Share on Facebook
Facebook
20Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

4 hozzászólás: “Hogyan történik a kárigény benyújtása?

 1. T. ! Szeretnék kárbejelentépssel élni.A 42-es végállomásánál lakom. A váltó miatt sokszor annyira rázódik a ház,hogy állandóan reped a sarok.Nem régi,átépitett házról van szó.Rendes alappal.Kérném a szakértő segitségét Üdv.

  1. Tisztelt Vasko Károlyné!
   Irodánk közlekedési balesetek kártérítési igényének összeállításával foglalkozik, így ügyében segítséget nem tudunk nyújtani.

 2. Tisztelt Cím!

  A 70 éves édesanyámat a zebrán gázolta el a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekedő jármű. Éppen hozzánk készült,a kislányom születésnapjára. A mentők engem hívtak fel. Kórházban van jelenleg, agyrázkódása lett, betört a feje és rengeteg zúzódása van. Az ágyból is csak segítséggel tud kikelni. Azért szerencsére nagyon súlyos sérülése nem lett. Semmit nem tudunk a gázolóról, a történtekről is csak annyit, amit egy szemtanú elmondott. Azt mondta, már majdnem átért a zebrán, amikor elütötte az autó. Több, mint 20 métert csúszott még a kocsi, mire megállt. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnánk infót szerezni a gázolóról, mi egyáltalán ilyenkor a teendő? Keresni fog minket a rendőrség, vagy nekünk kell valamerre elindulni.
  Segítségüket előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Pné

  1. Üdvözlöm!
   Feltételezem a helyszínen volt mentő és rendőri intézkedés is.
   A helyszínelő rendőrséget kellene megkeresni, hogy hol van biztosítva a károkozó autó és mi a rendszáma.
   A károkozó kötelező biztosítójának kell benyújtani a kártérítési igényt.
   Minden többletkiadást írjanak össze.
   Kérdés esetén visszahívjuk, keressen bennünket a kapcsolat oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *