Avultatás – milliárdokat húznak ki a biztosítók a károsultak zsebéből

Túl széles körűen értelmezik a törvényt, s az avultatás túlzó kiterjesztésével megkárosítják szinte az összes ügyfelüket a hazai biztosítók. A vétlen károsultak milliárdokat fizetnek ki a biztosítók indokolatlan és túlzó avultatási gyakorlata miatt.

Avultatás – vajon mennyivel növekszik az értéke, ha kap egy új alkatrészt?

Ön most szorgalmasan bólogat, ha volt már akár csak egy kisebb koccanása, melyet vétlen autósként szenvedett el. Az avultatás intézménye miatt valószínűleg sokkal kevesebb pénzt kapott a biztosítótól, mint amennyibe az autója javítása került volna. A különbözetet Önnek kellett állnia, holott a balesetben vétlen volt, s a törvény szerint a biztosítónak teljes egészében meg kellett volna téríteni az Önt ért károkat. Papíron persze így is történt, köszönhetően annak a káros gyakorlatnak, melyet kivétel nélkül minden hazai biztosító alkalmaz…

Kötelező a károk teljes megtérítése

Amikor valaki másnak kárt okoz, akkor kártérítési felelőssége van. Ez a kártérítés azt jelenti, hogy köteles őt olyan helyzetbe hozni, mintha a károkozás soha nem is történt volna meg. Nem csak a kár egy kicsi részét kell megtérítenie, hanem az egészet.

Ha konkrétan az autóval történt balesetekre gondolunk, akkor ez a szabály itt azt jelenti, hogy a kár okozójának akkora kártérítést kell fizetnie, amiből a sérült autó teljes javítása, az eredeti állapot visszaállítása kifizethető. Ha a károkozónak van kötelező biztosítása, akkor ezt a kártérítést nem ő fizeti, hanem helyette a biztosító. Ez az elv, de egy kis csűrés-csavarás miatt a valóságban a dolog nem így működik.

Káron szerzés tilalma

A törvény egy másik helyén azt is kimondja, hogy káron szerzéshez (káron gazdagodáshoz) viszont nem vezethet a kártérítés. Azaz senki nem követelhet magasabb összeget kártérítésként, mint amekkora kára ténylegesen keletkezett. Ha összetörik az autómat, esetleg totálkáros lett, akkor nem igényelhetek magasabb összeget, mint amibe a javítása, vagy a gépjármű pótlása kerül. Ez eddig rendben is van, csakhogy van itt egy szempont, amire mi nem is gondolnánk, a biztosító viszont erre alapozza egész kártérítési gyakorlatát. Ez az avultatás.

Mi az az avultatás?

Egy autó nagyon gyorsan veszít az értékéből. Egy éves korára talán már 20 százalékkal is kevesebbet ér, mint új korában, egy 10 éves autót pedig jó állapotban is az eredetihez képest töredék áron lehet csak eladni.

A biztosító azt mondja, hogy a 10 éves autóm minden egyes apró alkatrésze csak a töredékét éri annak, mint amennyit egy új alkatrész érne a piacon. Tehát, ha a 10 éves autómba beépítek egy új alkatrészt, akkor az eredetihez képest megnöveltem az autó értékét. Ha az eredeti alkatrész már csak a felét éri és én újra cserélem, akkor éppen az alkatrész árának a felével növekszik az autóm értéke. Csakhogy értéknövelés nem lehetséges, erre vonatkozik a káron szerzés tilalma. Mi történik a gyakorlatban? Jön az avultatás, ami azt jelenti, hogy ilyen esetben levonják a beépített új alkatrész árának a felét, s csak a másik felét fizetik ki a károsultnak.

Hogyan működik az avultatás?

Az avultatás miatt csere esetén az enyhén sérült lemez árának csak a felét fizeti ki a biztosító.
Az avultatás miatt csere esetén az enyhén sérült lemez árának csak a felét fizeti ki a biztosító.

Számtalan magyar károsult  írhatná le az alábbi történetet… Nemrég koccantam egy öreg autóval. Nem én voltam a hibás, a másik autó sofőrje nem nézett körül sávváltáskor és lelökött az útról. Nem történt nagy baj, de a bal első oldallemezt bizony cserélni kell. Mi lenne ilyenkor a normális? Beviszem az autót a műhelybe, kicserélik a lemezt, lefestik, a számlát meg küldik a károkozó biztosítójának. Igen ám, de az autó elmúlt 12 éves, s a kárfelmérő gondosan ráírta a kárfelvételi lapra: „Minden alkatrész 50%-ban avul”. Azaz hiába voltam vétlen, ha új lemez kell az autóra, annak a felét nekem kell kifizetnem, mert a lemez árának a felével értékesebbé válik az autóm. (!?)

Szinte látom, ahogy felteszem a kocsit egy használt autós portálra: koccanás miatt értéknövelt autó eladó…

Találkoztak már olyan használt autóval az autópiacon, amit arra hivatkozva adtak el többért, hogy a közelmúltban össze volt törve és új alkatrészekkel kijavították? (!)

A biztosítók avultatási gyakorlata valójában egy tisztességtelen trükk annak érdekében, hogy kevesebb pénzt kelljen kifizetniük. Becsapják ügyfeleiket, az avultatásra hivatkozva megtagadják tőlük a nekik járó kártérítést. A túl széles körűen használt avultatási gyakorlat miatt a károsultak szinte kivétel nélkül sokkal kevesebb pénzt kapnak, mint amennyiből az autójukat meg tudják javíttatni.

Miért tisztességtelen az avultatás ilyen alkalmazása?

A biztosítók abból indulnak ki, hogy a régi (sérült) alkatrész helyett régit lehet beépíteni. Csakhogy a káron szerzés nem az alkatrész árkülönbözetre, hanem a balesetben érintett teljes vagyontárgyra (autóra) vonatkozik. Csak olyan mértékben lehetne avultatni, amely összeget a javítás utáni autó eladásakor az autópiacon vissza tudna kapni a károsult. Ennek viszont nincs realitása, így káron szerzésről sem beszélhetünk.
Az avultatást a hazai biztosítók és kárrendezési megbízottak automatikusan, az alkatrészek valós állapotának felmérése nélkül alkalmazzák.

Ha a szóban forgó alkatrész – például az említett oldallemez – eleve sérült, rozsdás, cserére szoruló, akkor érthető az avultatás alkalmazása. Hiszen ebben az esetben a biztosító megmentett engem egy amúgy is esedékes költségtől, a cserétől. Ez számomra valóban értéknövekedés lenne, hiszen azt a pénzt, amibe a csere került volna, már nem kell saját zsebből felújítás címén az autóra költenem.

A kötelező biztosítás kárrendezése során a biztosítók sok esetben indokolatlanul és túlzott mértékben avultatják a járműbe beépített új alkatrészeket.

Ha viszont a baleset miatt cserélendő alkatrész általánosan jó állapotban van, az autó korának megfelelő, akkor úgy gondolom, jogszerű, de nagyon nem etikus az avultatás alkalmazása. Azt a lemezt ugyanis baleset nélkül nem kellett volna kicserélni. Ha az autót piacra vittem volna az eredeti alkatrésszel, egy fillérrel sem ért volna kevesebbet, mint az újjal, hiszen nem szorult cserére, nem volt rossz állapotban. Tehát nincs valós értéknövekedés.

Az avultatást a biztosítók nem egyedi elbírálás alapján, hanem automatikusan alkalmazzák az autó életkora alapján. Fiatalabb autó esetén 20-30 százalékot, 10-12 éves kor felett már 50 százalékot levesznek a beépítésre kerülő új alkatrészek árából. Azt a tulajdonosnak saját zsebből kell kifizetnie, ám szerencsére az ár-összehasonlítóknak köszönhetően ezt a lehető legolcsóbban tehetjük meg. A biztosítók ezzel a gyakorlattal megkárosítják az autósokat, megfosztják őket a törvény által biztosított teljes kártalanítás lehetőségétől. Ezzel a lépéssel az ügyfeleikkel fizettetik ki azokat az összegeket, melyeket a begyűjtött biztosítási díjakból a biztosítóknak kellene állniuk.

Ki lehet-e kerülni az avultatást?

Az avultatás alkalmazása általános gyakorlat a legtöbb hazai biztosító és kárrendezési megbízott működésében. Véleményünk szerint sok esetben túlzó mértékben és indokolatlanul alkalmazzák. Egy nagyobb összegű belföldi káreseménynél azonban nem biztos, hogy azonnal el kell fogadni a biztosító egyezségi ajánlatát. Ha az ügyfél vitatja a biztosító által ajánlott kártérítést akkor kérjen felülvizsgálatot, érveljen és ne fogadja el az alacsony összegű egyezségi ajánlatot.

Vétlen külföldi balesetnél elsőként NE a biztosítóba menjen!

Ha külföldön történt a baleset és külföldi a károkozó is, elsőként NE a magyar biztosítót vagy kárrendezési megbízottat keresse fel, mert ők nem a károsultat képviselik, így a szokásos magyar gyakorlat szerint fognak eljárni. Indokolatlanul meg fogják avultatni a járművet, és nem fizetik ki az elmaradt hasznot sem, amennyiben vállalkozási célra használja a járművet.

Külföldi baleset esetén NE a biztosítóba menjen. A külföldi biztosítók avulásmentesen fizetik a kártérítést.

Elsőként keresse fel Nemzetközi Kárrendezési Irodánkat, ahol közvetlenül a külföldi károkozó biztosítójától követeljük a kártérítést, így

  • euróban
  • avulásmentesen
  • nyugat-európai javítási óradíjakkal

kaphat korrekt összegű baleseti kártérítést, legyen az autóbaleset, vagy bármilyen személyi sérüléses baleset.

Kárrendezési irodánk szakértői segítséget nyújtanak a megfelelő kárigény összeállításában, a szükséges dokumentumok összegyűjtésében. Szükség esetén bíróság előtt kell bizonyítani, hogy az adott új alkatrész beépítése miért nem jelent automatikusan értéknövekedést a jármű számára. Az eljárásban már a bíróság dönt és nem a biztosító szava a végleges. Saját kárigény összeállítását, benyújtását viszont semmiképpen sem javasoljuk szakértő segítség nélkül – forduljon kárrendezési irodánkhoz, ha ilyen segítségre van szüksége a kárrendezés elindításához!


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *