A baleseti kárbejelentés menete

Különleges lélekjelenlét kell ahhoz, hogy egy baleset esetén a törött autóból kiszállva azonnal tudjuk, mi a teendő, melyik tennivalót melyik után kell sürgősen elvégezni. Nem árt előre átgondolni, hogy mi a károsult teendője a helyszínen és mit kell később, utólag elvégeznie. Bármelyik társaság biztosítja is az autót, a baleseti kárbejelentés menete ugyanazokból a lépésekből áll.

A baleseti kárbejelentésre már a helyszínen készülni kell

Természetesen, ha a balesetnek vannak sérültjei, akkor az ő ellátásuk, a mentők értesítése minden más tennivalót megelőz. Ha nincs sérült, vagy a sérültekkel már foglalkozik valaki, akkor a káresemény helyszínén három-négy lényeges feladatot kell elvégezni:

 • szükség esetén rendőrt hívni
 • rögzíteni a helyszínt (leírás, fotók)
 • szabályosan kitölteni és aláírni a baleseti bejelentőt
 • tanúkat keresni és felvenni az adataikat

Lehetőleg a baleseti kárbejelentés menete ismert legyen minden autós előtt, hogy vészhelyzetben is könnyen tudjon cselekedniRendőrt hívni kötelező, ha a balesetnek sérültje is van. Ha nincs sérült, akkor nem kötelező, de sokszor nagyon is hasznos a rendőrség értesítése. Főleg akkor van fontos szerepe a kiérkező rendőröknek, ha a baleset résztvevői nem tudnak megállapodni a felelősség kérdésében. Ilyen esetben döntő jelentőségűek a rendőrségi jegyzőkönyvbe rögzített tények és vallomások.

Ha nem is kell rendőrt hívni, a baleset utáni első sokkot követően azonnal arra kell törekedni, hogy a körülmények rögzítéséig minden maradjon érintetlenül. Ha egy biciklist elgázoltak, a további teendők tisztázásáig akkor se kapja fel és tolja le az útról a kerékpárt, ha nincs semmi baja se neki, se a járművének. Ha akár egy kerékpárt eltolunk az útból, akkor már nem biztos, hogy meg lehet állapítani, ki volt a felelős a balesetért. Érdemes lefényképezni a helyszínt, több szögből, úgy, hogy a képeken minden érintett jármű, rendszám és sérülés jól látható legyen.

Baleseti bejelentő kitöltése

Ha nem vesznek fel rendőrségi jegyzőkönyvet, akkor a baleseti bejelentő kitöltése a legfontosabb lépés a baleseti helyszínen. A baleseti bejelentő az a dokumentum, mely a biztosító számára rögzíti a történteket:

 • a balesetben résztvevő felek adatait
 • az érintett járművek kgfb-biztosítójának megnevezését
 • a baleset leírását, a balesetben szereplő járművek mozgását.

A baleseti bejelentő szükség esetén innen is letölthető.

Szemtanúk keresése

A történtek pontos rekonstruálásánál, a felelősség megállapításánál sok esetben két autós állítása áll szemben egymással. Döntő lehet egy független szemtanú beszámolója a történtekről. Amikor egy baleset megtörténik, sokszor többen is odagyűlnek, s egymás szavába vágva mesélik a károsultnak, hogy ők mindent jól láttak, ez és ez történt. A probléma csak az, hogy egy esetleg több hónappal később zajló bírósági eljárás során már sehol sincsenek ezek a gyorsan jelentkező szemtanúk. Ezért fontos feladat: a fellelhető tanúk rögzítése, nevük, elérhetőségük feljegyzése.

A baleseti kárbejelentés menete

A balesetben vétlen autó sofőrnek kárigényét annál a biztosítónál kell bejelentenie, melynél a kárt okozó jármű kötelező biztosítását megkötötték. A károkozó jármű vezetője a kgfb alapján nem számíthat kártérítésre. Ha van az autójára CASCO biztosítása, akkor e szerződés alapján fordulhat kártérítésért a saját biztosítójához.

A legtöbb biztosító papíron is kéri a baleset dokumentumait, de a kárbejelentés online is elindítható.
A legtöbb biztosító papíron is kéri a baleset dokumentumait, de a kárbejelentés online is elindítható.

A biztosítók többsége online felületet is működtet a kárbejelentés megtételére, ezt hívják e-kárbejelentésnek. Itt többségében egy elektronikus űrlap kitöltésével el lehet indítani a kárrendezési folyamatot. Az online bejelentést a sérült gépjármű szemléje követi és a bejelentéshez dokumentumokat is csatolni kell.

A legtöbb biztosító papíron is kéri az alábbi dokumentumok eljuttatását:

 • az online kitöltött kárbejelentőt nyomtatva és aláírva
 • a baleset helyszínén kitöltött és aláírt baleseti bejelentő (kék-sárga) betétlap nyomtatványt
 • ha van személyi sérülés, akkor ehhez a sérültek adatközlő lapját
 • a kárrendezéshez többnyire szemle is kapcsolódik, ilyen esetben a biztosító kárszakértő munkatársa többnyire 3-5 napon belül szemlézi a károsult járművet.

A biztosító kártérítési ajánlata

A benyújtott kárbejelentőlap, az adatok és a helyszíni szemle jegyzőkönyve alapján a biztosító össze fog állítani egy ajánlatot a kártérítésre. Elképzelhető, hogy ez egy gyorsított kárrendezési ajánlatot is tartalmaz – ez egy gyorsan kifizethető készpénzes ajánlat, ami viszont legtöbbször lényegesen alacsonyabb annál, mint amit a jármű szakszerű javítását követően, a benyújtott számlák alapján kellene kifizetniük.

A károsult kárigénye

A kárrendezés folyamatáról fontos tudni, hogy valójában nem a biztosító dönt a felmerült kár mértékéről, hanem a károsult nyújtja be kárigényét a biztosítónak. A biztosító a benyújtott kárigényt fogja elbírálni és az alapján dönt a kifizetendő összegről. A károsultnak még ezt sem kötelező elfogadnia, s bírósághoz is fordulhat a kártérítés összegének megállapításáért.

A megfelelő kárigény benyújtása a folyamat legnehezebb lépése. A károsultnak pontosan tájékozottnak kell lennie arról, hogy milyen jogcímen számíthat kártérítésre, s hogy kérelme pozitív elbírálásához milyen dokumentumokra van szükség. Sem a biztosító, sem a bíróság nem fog olyan kártérítést megítélni, melyet a károsult nem kért. A legfontosabb és egyben legnehezebb lépés tehát a megfelelő kárigény összeállítása.

Bármelyik társaság biztosítja is az autót, a baleseti kárbejelentés menete ugyanazokból a lépésekből áll.
Bármelyik társaság biztosítja is az autót, a baleseti kárbejelentés menete ugyanazokból a lépésekből áll.

A kárigény összeállítása

A kárigény összeállítása aprólékos szakértői és jogi feladat. Milyen dokumentumokra lehet szükség?

Gépjárműkár és egyéb dologi kár esetén

 • a javítást igazoló számlák, kifizetési bizonylatok
 • szakértői vélemények a károsodás mértékéről
 • állapotleírás az autóról, esetleg korábbi sérülések, felújítások dokumentációja, számlái
 • a sérült autó tárolása, szállítása költségei
 • szükség esetén csereautó biztosításának költségei
 • csomagokban, ruházatban, szállított tárgyakban esett károk dokumentálása stb.

Összességében minden olyan számla, szakértői dokumentum, fénykép, leírás, ami bizonyítani tudja az autó sérülésének mértékét, illetve azt, hogy milyen állapotban volt a jármű a balesetet megelőzően.Kárrendezési irodánk segítségével magasabb összeget érhet el mint a pereskedéssel.

Személy sérülés esetén

 • orvosi dokumentáció, leletek
 • gyógyszerek, kezelések számlája, kifizetések igazolása
 • gyógykezelések igénybe vételének minden egyéb költsége: utazás, szállás költségei
 • a munkából kiesett sérült személy kieső munkabérének igazolása, korábbi időszakokban elért munkabérének dokumentálása
 • vállalkozóknál elmaradt haszon kimutatása, stb.

A kárigény benyújtásának nincs kötelezően előírt formája és semmi nem határozza meg azoknak az iratoknak a körét sem, melyek kötelezőek lennének az igény érvényesítéséhez. A károsultnak kell mindenre tekintettel lennie, s neki kell arról gondoskodnia, hogy a benyújtott iratok teljes körűen alátámasszák a kárigényét. Ennek az anyagnak az összeállítása rendkívül aprólékos, jogi és szakértői feladat. Ezért javasoljuk, hogy bízza kárrendezési szakértőre a kárigény szakszerű összeállítását. Forduljon kárrendezési irodánkhoz, hogy a kárrendezés minden lépésénél szakszerű segítséget nyújthassunk Önnek a lehető legmagasabb összegű kártérítés elérése érdekében.

Szolgáltatásaink:

 • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseKárrendezési iroda sikerdíjas külföldi és belföldi kárrendezés, autóbaleset, közlekedési baleset sikerdíjas kárrendezése.
 • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
 • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
 • Sérelemdíj igények érvényesítése
 • Tömegközlekedési balesetek kártérítése
 • Gépjárműkár és autóbaleset kárrendezése
 • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
 • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
 • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
 • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből
A baleseti kárbejelentés menete
4.8 (96.15%) 26 szavazat
Tetszett? Oszd meg másokkal!Share on Facebook
Facebook
31Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

4 hozzászólás: “A baleseti kárbejelentés menete

 1. Egy kérdéssel fordulok Önökhöz.
  Még 3 hónappal ezelőtt történt egy baleset amelyben én autóval közlekedtem a károkozó pedig nagy motorral.
  Lassan haladtam, szinte megálltam amikor indexelve balra kanyarodtam egy hídra.
  Akkor egy motoros belém szaladt. Akkor nem is volt kérdés, hogy ki a felelős, a motoros magára vállalta.
  Ezért nem is hívtunk rendőrt. A kár bejelentő lapon írásban is vállalta a felelősséget.
  A kár bejelentő lapot a biztosítónál töltöttük ki közösen.
  A hideg zuhany ma érkezett: a biztosító szerint mind a ketten felelősek vagyok 70:30 arányban. Azaz 70%-ban én lennék a hibás. Ezt nem értem! A károkozó elismerte a felelősséget, nem is volt ez vita tárgya! Hogyan lehet ilyen döntést ezek után hozni. Kerestem a károkozót, de nem tudom elérni, így nem tudtam megkérdezni, hogy valakit változtatt-e a korábbi álláspontján!
  Rendőrt csak azért nem hívtunk, mert a károkozó szerint is Ő a felelős. Mit tegyek? Hova forduljak?

  1. Üdvözlöm!
   A “balra kanyarodós baleseteknél” a biztosítók által bevett gyakorlat a 70/30 %-os kármegosztás, mivel a KRESZ előírásai szerint…
   – a balra kanyarodó járműnek a kanyarodás megkezdése előtt meg kell győződnie, hogy nem előzik-e… (jelen esetben ez vonatkozott Önre)
   – balra kanyarodó járművet pedig tilos előzni (ez pedig a motorosra vonatkozott)
   A fentiek szerint a baleset bekövetkezéséért mindketten felelősek.
   Az Ön a kárának a 30%-át fizeti meg a motoros kgfb biztosítója.
   Tanúk nélkül utólag bármit is bizonyítani lehetetlen.

 2. Üdvözlöm!
  2 hónapos új autónk elejét a garázsba beállás során megtörtem. Cascot köttünk a vásárláskor. Nincs semmi tapasztalatom a casco ügyintézésben. Az autó jelenleg a kárszakértőre vár a szakszervízben. Gondot okozhat a kártérítésnél, hogy még ennyire friss a casco az autón?
  Köszönöm a segítségét!
  Sándor M. Krisztina

  1. Üdvözlet!
   Elvileg nem okozhat gondot, ha a szerződéskötés online történt és a biztosítási ajánlat még a kár előtt beérkezett a biztosítóba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *