Kártérítés összege közvetítői eljárás alapján

Van egy megoldás, melyet alkalmazva a baleset okozója megmenekülhet a büntetéstől, a vétlen károsult pedig hozzájut egy extra pénzhez is a biztosító által fizetett összegeken felül. Ez a közvetítői eljárás, melynek során a baleset okozója és károsultja megegyeznek egy méltányos jóvátételi összegben, az ügyészség pedig megszünteti az eljárást.

Mi a közvetítői eljárás lényege?

A közvetítői eljárás révén az elkövető megmenekülhet a büntetéstől, lehet, hogy nem is kell börtönbe vonulnia.
A közvetítői eljárás révén az elkövető megmenekülhet a büntetéstől, így nem lesz büntetett előéletű és megmarad a jogosítványa is.

A közvetítői eljárásnak az a lényege, hogy például egy személyi sérüléses baleset okozója jóvátételt ajánl fel büntetőjogi felelősségének megváltására. Ilyenkor az ügyészség felfüggeszti az ügyet és megvárja a közvetítői eljárás eredményét. Ennek során a felek egy hivatásos közvetítővel leülnek egy asztalhoz tárgyalni és ha megállapodnak, akkor az ügyész elfogadja ezt a megállapodást és nem viszi bíróság elé az ügyet.

Az eljárással mindenki jól jár. A baleset okozójára ellenkező esetben akár felfüggesztett börtön is várna, melyet így el tud kerülni. Szembe kell néznie a sérüléssel, amit okozott, s jóvátételt kell adnia a sérültnek. Ez legtöbbször anyagi kárpótlást jelent. A két félnek meg kell egyeznie valamekkora összegű jóvátételben.

Egy ilyen eljárás mindkét félnek jó. A károkozónak azért, mert nem veszik el a jogosítványát és nem kap büntetést, így nem lesz büntetett előéletű. A kifizetendő jóvátételt lehet, hogy a bíróság ítélete alapján is ki kellene fizetnie, csak akkor pénzbüntetésként az államkasszába menne az utalás. A károsult pedig hozzájut egy kis plusz pénzhez.

Miért jó a sérültnek a közvetítői eljárás?

A baleset sérültje olyan dolgot kaphat egy ilyen egyezséggel, melyet a bírósági eljárás általában nem ad meg neki. A károkozó beismerését, őszinte megbánását, bocsánatkérését. A sérültek, áldozatok nagyon sokszor ezt hiányolják. Elfogadják, hogy a bűnös mekkora büntetést kap, megértik a bíróság által kirótt ítéletet, de hiányolják, hogy tőlük soha senki nem kér bocsánatot az ellenük elkövetett vétkekért. A közvetítői eljárás erre is lehetőséget ad. A felek leülnek tárgyalni egymással, s hoznak egy közös megegyezést.

Az is fontos, hogy e megbeszélések során a két fél nem a bíróság steril környezetében, ügyvédek keresztkérdései között idéz fel a történteket, hanem beszélgetni tudnak egymással. Sok esetben sokat segít, ha fel tudják idézni, hogy mi miért történt, milyen viselkedésük vezetett a balesethez. Ilyenkor nem a felelőst kell keresni, hanem egyezségre kell törekedniük, hogy közösen lezárhassák és maguk mögött hagyhassák az ügyet.

Vétlen közlekedési balesetben sérült? Kártérítés és sérelemdíj ügyintézés

SIKERDÍJASAN!

Foglaljon egy ingyenes, 30 perces megbeszélést! Segítünk, hogy a legmagasabb kártérítést kaphassa, a lehető leggyorsabban anélkül, hogy elkövetné a kártérítési ügyek végzetes hibáit.

A közvetítői eljárást nem a bíróság hozza tető alá. A két fél egy közvetítővel ül le tárgyalni. A közvetítőnek tényleg csak annyi a szerepe, amennyit a neve sugall. Nem ő állapítja meg a tényeket, nem ő hozza tető alá az egyezséget, csak moderálja a megbeszéléseket, segíti a tárgyalásban a feleket.

A közvetítői eljárás akkor lesz sikeres, ha a felek megállapodást kötnek egymással. Ha ez megtörténik, akkor bíróságra sem kerül az ügy.

Mikor alkalmazható a közvetítői eljárás közúti baleset esetén?

A törvény pontosan meghatározza azokat az eseteket, amikor alkalmazni lehet a közvetítői eljárást. Általában az enyhébb megítélésű, többnyire gondatlanságból elkövetett bűncselekmények esetén van erre lehetőség. Közlekedési, személy és vagyon elleni bűncselekmények is ebbe a körbe kerülhetnek, de csak akkor, ha az vétségnek számít, vagy néhány év szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekménynek. Ha a bűncselekmény maximum 3 évvel büntethető, akkor a közvetítői eljárás egyezsége után a büntetőeljárás megszűnik. Az is előfeltétele a megállapodásnak, hogy az elkövető még a vádemelés előtt beismerő vallomást tegyen.

A közvetítői eljárás nem lehet egyoldalú. Megindításához mindkét fél beleegyezésére szükség van. A gyanúsított tehát hiába kéri a bíróságtól a közvetítői eljárás megindítását, ha a sértett fél abba nem akar belemenni.

Az ügyészség minden körülményt megvizsgálva dönt arról, hogy engedélyezi-e a megegyezést. Azt is mérlegeli, hogy milyen súlyú volt az elkövetett bűncselekmény, van-e enyhítő vagy súlyosbító körülménye. Ha például valaki kitolat egy parkolóhelyről és elüt egy gyalogost, az sokkal kisebb súlyú cselekménynek számít, mintha a zebrán ütné el a gyalogost. Nincs abban egységes gyakorlat, hogy az ügyészség mikor engedi meg, illetve mikor tagadja meg a közvetítői eljárás lefolytatását.

Mekkora lehet a közvetítői eljárás jóvátételi összege?

A közvetítői eljárást és az ott kötött egyezséget semmilyen módon sem minősíti, hogy a felek milyen jóvátételben, állapodnak meg. Ennek sem fix tarifája nincs, sem elvárások nincsenek az összegekkel kapcsolatban. Az ügyészség sem vizsgálja a megállapodás tartalmát ez alapján.

A megegyezés tehát teljes egészében a két félre van bízva. Persze, nagyon nehéz az egyezséget megkötni, ha az egyik fél 10 milliót kér, a másik meg 100 ezret lenne hajlandó adni. Fontos tudni, hogy itt nincs szabott tarifa, a végül kialkudott összeg csakis a két fél tárgyalásától függ.

A megtörtént esetek között találhatunk példákat milliós összegek kifizetésére. Egy esetben csonttöréssel járó baleset után a károkozó 1 millió forintot fizetett a sérültnek. Egy zebrán elütött, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szerző gyalogos 700 ezer forinthoz jutott így hozzá. Egy motorost elgázoló autós 500 ezer forintot fizetett ki a motoros javára egy ügyvédi iroda beszámolói szerint. Ezek azonban jellemzően már kimagasló összegek, leggyakrabban néhány százezer forint körüli összegben szoktak megállapodni, ami a felek vagyon helyzetéhez igazodik. Olyan esetre is volt már példa, hogy a sértett egy bocsánatkéréssel is beérte.

Beleszámít-e a közvetítői eljárás során kapott összeg a biztosító által fizetendő kártérítésbe?

Nem jellemző, de előfordult, hogy a biztosító csökkentette a fizetendő kártérítést a közvetői eljárás eredményére hivatkozva. Ezt a megállapodás megfelelő megszövegezésével el lehet kerülni.

A biztosító alap hozzáállása, hogy semmilyen kárt nem lehet többszörösen megtéríteni (ez a káronszerzés tilalma). Ha a kötelező biztosítás alapján megtérül egy autós kára, akkor a casco nem fogja ugyanazt a sérülést még egyszer kifizetni.

A közvetítői eljárás megállapodása során azt a hibát lehet elkövetni, hogy a kölcsönösen elfogadott összeg megfizetését valamilyen konkrét anyagi kár megtérítéséhez kötik. Például megállapodnak abban, hogy az összetört motorkerékpár fejében fizet a károkozó félmillió forintot. Ebben az esetben a biztosító mondhatja azt is, hogy akkor a kárból ez a félmillió már megtérült, így ezt levonja az általa megállapított kártérítés összegéből.

Éppen ezért javasoljuk, hogy egy ilyen megállapodásban ne szerepeljen konkrét anyagi kár megfizetése. A megegyezés ne anyagi kár megtérítéséről, hanem jóvátételről szóljon. Így a biztosító azt nem tudhatja be a konkrét anyagi követelés ellenértékének. A megállapodásban szereplő, közösen kialkudott összeget a károsult így valóban a biztosítói kártérítésen felüli extra bevételként kaphatja meg közvetlenül a kár okozójától.

Szolgáltatásaink:


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *