Kártérítésért perelhetnek a magyar kamionosok is

Jelentős kártérítés illeti meg azokat a magyar fuvarozókat is, akik nehéz teherautókat, nyergesvontatókat vásároltak a kétezres években. A nagy európai teherautó-gyártók ugyanis éveken át folyamatosan becsapták vásárlóikat. A legnagyobb cégek rendszeresen egyeztették az áraikat, így tartósan túlárazták a járműveiket. A kamionkartell-nek nevezett botránysorozatban a gyártók már megkapták többmilliárd eurós büntetésüket. Most az egykori vásárlókon a sor, akik mindannyian bíróság előtt követelhetnek kártérítést a túlárazás miatt.

Az Európában ma használt nehéz teherautók nagy része érintett a kartellezési botrányban. A DAF, Iveco, MAN, Mercedes, Renault, Scania, Volvo bizonyíthatóan összejátszott 1997 és 2011 között. Aki ebben az időben vásárolt 6 tonna önsúly feletti teherautót vagy vontatót, az valószínű, hogy a szükségesnél 10-20 százalékkal többet fizetett ki a járműért.

Ami a vásárlás, lízing idején észrevétlen veszteség volt a vállalkozónak, most nagyon is észrevehető nyereséggé fordulhat. Az Európai Bizottság rekordösszegű, összesen majdnem 4 milliárd eurós bírságot szabott ki az érintett társaságokra. Az EU Bizottság döntése megnyitotta az utat az egyéni kártérítési igények előtt is.

Az uniós döntéshozók elismerték és határozatba is foglalták, hogy a vásárlók kárt szenvedtek el a gyártók magatartása miatt és ezért megilleti őket a kártérítés.

Az elkönyvelt veszteség 10-20 százalékot is elérhet járművenként. A visszatérítés nem automatikus, azt peres úton követelhetik az egykori vásárlók. Egyenesen a gyártókat, a kartellezésben vétkesnek mondott óriási nemzetközi vállalatokat fogja beperelni a saját igazát kereső több tízezer vásárló Európa valamennyi országából.  

A 6 tonna önsúly feletti teherautók és vontatók érintettek a kamionkartell-botrányban
A 6 tonna önsúly feletti teherautók és vontatók érintettek a kamionkartell-botrányban

Be kell perelni a gyártókat

A kártérítési igény benyújtásának a lehetősége a magyar vállalkozók számára is nyitva áll.  Természetesen egy ilyen lépést felkészült szakértők, a nemzetközi kereskedelmi és speciálisan a versenyjogot ismerő ügyvéd csapat nélkül elkezdeni sem lehet. A gyártók minden igényt automatikusan vitatni fognak, s a károsultak kifárasztására játszanak. Arra számítanak, hogy egykori vásárlóik sem anyagilag, sem szakmai felkészültséggel nem fogják bírni a hosszú pereskedés csillagászati költségeit és a jogi csűrést-csavarást.

Régóta tudjuk: egy dolog, hogy valakinek igaza van. És egészen más dolog, hogy érvényt tud-e annak szerezni a bíróság előtt.

A kamiongyártók elleni perek sikerre akkor vihetők, ha a károsultak mögött minden szempontból felkészült, erős, a nemzetközi gazdasági és kártérítési ügyekben jártas társaság áll. Ezt kínálja a magyar fuvarozók számára a német Sophokles GmbH, mely projektfinanszírozó társaságként vállalja a kárigények összegyűjtését, regisztrálását és a per teljes menedzselését.

Ön kockázat nélkül indíthat kártérítési eljárást

A Sophokles GmbH közreműködésével magyar vállalkozóként Ön minden előzetes költség, ügyvédi, szakértői és bírósági díjak megfizetése nélkül eljárást tud indítani Németországban. Önök csak összegyűjtik az évekkel ezelőtt megvásárolt, kifizetett járművek papírjait, aláírnak egy megbízási szerződést és a per végén hozzájutnak a megítél kártérítéshez.

Az Önök nevében eljáró ügyvédi iroda mindezt előzetes költségek vagy regisztrációs díj felszámítása nélkül, teljes egészében sikerdíjas megbízással végzi. A per kockázata kizárólag a lebonyolító társaságé, a megítélt kártérítés pedig megoszlik köztük és az Ön vállalkozása között.

Ha szeretne többet tudni a pénz-visszatérítés lehetőségéről, adja meg elérhetőségét ezen az oldalon. A felmerülő kérdésben telefonon is kérhet információt, tájékoztatni fogják, segítenek a következő lépések megtételében.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *