A rendőrség már az utakon teszteli a „mindent látó” intelligens traffipaxokat!

Már az utakon teszteli a rendőrség a 160 db változtatható helyű legújabb kamerát (traffipaxot), melyet országosan „terítettek”, így minden megyében várható a felbukkanásuk.

A rendőrség már az utakon teszteli a mindent látó traffipaxokat. itt a traffipax, hol a traffipax?
Tesztelik az „intelligens” traffipaxokat (MTI fotó: Kovács Tamás)

A februári „tesztüzem” során az új kamerával rögzített sebességtúllépésért a gyorshajtónak még nem kell fizetni, ám ezzel egyidőben a „régi” traffipaxok is dolgoznak, így azokkal rögzített gyorshajtásért viszont – sebesség túllépéstől függően – 30.000.- Ft -300.000.- Ft összegű bírságot róhatnak ki. A száguldozó „nehéz lábú vezetőket büntető pontokkal is jutalmazzák”. Sikeres teszt időszak után az új traffipaxokat márciustól véglegesen alkalmazzák.

A kamerák (traffipaxok) beszerzése európai uniós forrásból történt, melyek egyenként 5,7 mFt-ba kerültek. Az eszközöket azért nevezik inkább kamerának mint traffipaxnak, mert nem csak a sebességet tudják mérni, hanem a rendszám felismerésre is alkalmasak, így képesek rögzíteni a

  • tilos jelzésen történő áthaladást
  • záróvonal átlépést
  • buszsáv jogosulatlan használatát
  • biztonsági öv használatát is.

Egy kiegészítő eszköz segítségével a rend őrei azt is látni fogják, hogy az elsuhanó autó…

  •  körözés alatt áll-e?
  • érvényes-e a műszaki vizsga?
  • rendelkezik-e érvényes kötelező biztosítással?

Nem fizet a biztosító? Káresemény érte? Mielőtt a biztosítójába menne, jöjjön be hozzánk! A legjobbat hozzuk ki a legrosszabból!

A projekt neve VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat, melynek kulcsfontosságú szerepet szánnak a közúti balesetek és súlyos személyi sérülések számának csökkentésében.

Az Európában is egyedülálló preventív rendszer bevezetésétől a baleseti statisztikák javulását várják, melynek első eleme a változtatható helyű, járőrautóból is üzemeltethető, u.n. Komlpex Közlekedési Ellenőrző Pontok (KKEP), vagyis az új típusú kamerák (traffipaxok) sikeres tesztüzeme, majd alkalmazása. (MTI)

Legfrissebb sebesség ellenőrzések traffipaxok ütemezésének országos listája.

A gyorshajtási bírság megelőzésének legegyszerűbb módja, ha betartja a sebességhatárokat!
Segítségül ajánlunk egy praktikus, Android mobilokra és iPhone (IOS) mobiltelefonra is letölthető sebességkijelző alkalmazást. A szélvédőről visszaverődő kép információkat szolgáltat sebességünkről, helyzetünkről és traffipax „tevékenységről”. A remek program GPS-ként is funkcionál, az alkalmazás letöltése ingyenes.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *