Most már bírságcsekket küld az automata túlsúly esetén

Élesbe fordult az év elején indított Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM). Júniustól már nem csak figyelmeztetést, hanem bírságot is küld a hatóság az automata mérők által kiszűrt túlsúlyos járművek üzemben tartóinak. A túlsúly bírság 2018-ban az egyik fő probléma lesz a nehéz teherautók tulajdonosai számára, mert a rendszert rengeteg probléma ellenére kezdték el élesben használni. 

A Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer keretében összesen 89 helyre telepítettek aszfaltba épített tengelysúly mérési pontokat a főutakon és autópályákon. A cél a balesetveszély és az utak túl gyors elhasználódásának a csökkentése volt. Az is valószínű, hogy a gyorshajtási bírságokhoz hasonlóan ez az automata rendszer is egyszeri befektetéssel milliárdokat termel majd a költségvetésnek.

Miért veszélyes a túlsúly?

Balesetveszélyesek, mert sokkal hosszabb fékúttal tudnak csak megállni a túlsúlyos teherautók
Balesetveszélyesek, mert sokkal hosszabb fékúttal tudnak csak megállni a túlsúlyos teherautók

Minél nagyobb súllyal közlekedik egy autó, annál jobban rongálja az útburkolatot. Az utak terhelhetőségét a forgalomban lévő járművek súlyához igazítják. Ha a szabályok alapján elvárhatónál sokkal nehezebb autók közlekednek egy úton, akkor az úttest burkolatát és alapozását hamarosan megviseli a súlytöbblet. A rendszeres túlsúlytól az út tönkremegy. A kormány indoklása szerint a túlsúlyos járművek számának alig néhány százalékos csökkenése már 15-30 százalékos mérséklődést jelentene az út elhasználódásában. Ez pedig már milliárdokban mérhető megtakarítás.

A másik ok a balesetveszély. Minél nehezebb egy jármű, annál nehezebb megállítani, annál hosszabb fékútra van szüksége. A túlpakolt autók futóműve és fékberendezései nincsenek felkészülve az extra tömegre. Egy túlsúlyos autó ugyanakkora sebességről sokkal hosszabb fékúttal tud csak megállni, mint egy szabályosan közlekedő.

A rendszeresen túlpakolt teherautók használata gazdaságilag is káros a szabályosan dolgozó vállalkozókra nézve. Nem tisztességes versenyelőnyt jelent, ha az egyik vállalkozó ugyanakkora költséggel (üzemanyag, útdíjak, fizetések) nagyobb terhet tud elvinni csak azért, mert megszegi a szabályokat. Gazdasági előnyt szerez, miközben kárt okoz és veszélybe sodor másokat.

Hogyan szűrték ki korábban a túlsúlyos járműveket?

A TSM bevezetése előtt a túlsúlyos járművek büntetése rendkívül ritka volt. A bírság összege elég magasnak számított, de nem voltak mérőhelyek és tengelysúly méréssel foglalkozó ellenőrök olyan számban, hogy ez érzékelhető hatást jelentett volna. Inkább csak a véletlenen múlt, hogy közúti ellenőrök tengelysúly mérésre megállítottak-e egy gyanús járművet vagy sem.

A túlsúlyhoz képest az útdíjfizetés elmulasztásának vagy a gyorshajtásnak a felderítése sokkal korábban vált automatikussá. Mindkét szabályszegést kamerák tucatjai figyelik, s aki nem fizet autópályadíjat, vagy túl gyorsan hajt, annak úgy megy ki a csekk, hogy élő ember nem is avatkozik bele a folyamatba. Hasonló rendszer épült most a túlsúly felderítésére is.

Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer – vége a próbaüzemnek

Még 2015-ben döntötte el a kormány, hogy uniós támogatással, összesen majdnem 30 milliárd forintból megépít egy automatikus össztömeg- és tengelysúly-ellenőrző hálózatot a fontosabb főutakra és autópályákra telepítve. A rendszernek az a célja, hogy kiszűrje a jelentős túlsúllyal közlekedő járműveket, elsősorban a nehéz teherautókat. A becslések szerint a túlsúlyos autók évente több kárt okoznak az utakon, mint amennyibe a teljes rendszer kiépítése kerül.

A döntés nyomán létrejövő Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer 89 mérőhelyet jelent, melyeken automatikusan, kézi emberi mérés nélkül ellenőrzik az áthaladó járműveket. A kiépülő rendszerhez hozzáigazították a bírságolásról szóló jogszabályokat is úgy, hogy a túlsúlyos autókat meg se kelljen állítani, a bírságot az üzemben tartónak azonnal ki lehessen szabni (ez a lényege az un. az objektív felelősség elvének). Itt épültek fel az automata tengelysúlymérő állomások.

A tengelysúly mérés jogszabály háttere és a túlsúly meghatározása is megváltozott. A 2017 őszén kiadott miniszteri rendelet 2018 elejétől vezette be a TSM éles használatát, ám a teherautó-tulajdonosok még majdnem fél év haladékot kaptak. Május végéig a TSM csak figyelmeztetést küldött túlsúly érzékelése esetén, bírságot nem. Május végén véget ért ez a hivatalosan próbaüzemnek minősített időszak. Június elsejétől a rendszer már bírságot is küld a túlsúlyos járművek üzemben tartóinak.

Kárrendezési irodánk segítségével magasabb kártérítési összeget érhet el mint a pereskedéssel.

Túlsúly bírság 2018

A túlsúly bírság 2018-as szabályai és a TSM rendszer működtetése két újdonságot hoztak:

  • az automata rendszer csak a 20 tonna fölötti túlsúlyos járműveket szűri ki
  • eltörölték a korábbi 500 kg-os türelmi zónát, már az első kg túlsúly is bírsággal jár.

A a túlsúly bírság rendelet alapján a büntetés alsó határa 50 ezer forint.

Összekötik a járműnyilvántartással is

Fontos információ, hogy a rendőrségi sűrű traffipax-hálózattal, a VÉDA rendszerrel egyelőre nem kapcsolják össze a tengelysúlymérő-helyeket. A két hálózatot két külön hatóság kezeli, az adatok nem futnak össze egy kézben.

A rendszerhez az aszfaltba épített érzékelők és az út fölötti tartószerkezetre épített kamerák tartoznak. A kamera azonosítja a rendszámot, a nyilvántartásból hozzárendeli az autó hivatalos adatait, köztük a megengedett össztömegét és tengelyterhelését, és méri még a sebességét is. Az aszfaltba épített érzékelő pedig menet közben leolvassa a jármű tömegét. A mérőhely hitelesített, azaz nem nagyon lehet arra hivatkozni, hogy rosszul mért, mert a felrakón még rendben volt a kocsi súlya.

Sajnos, ez utóbbi probléma egyelőre nagyon is gyakori. A figyelmeztetett fuvarozók általános tapasztalata, hogy a TSM rendszer nagyon felülmér. Sokan több száz kg, akár egy tonna többletről is beszámoltak az induláskor, szintén hitelesen mért saját mérés eredményeihez képest. A hatóság egyelőre nem fogadja el ezeket az érveket, s ragaszkodik a TSM pontosságához és hitelességéhez.

Mi történik, ha túlsúlyt mér a rendszer?

A hatóság kezében ma tehát két eszköz van: az automata rendszer jelzése alapján a közelben tartózkodó helyszíni egység azonnal a jármű nyomába eredhet, megállíthatja, és akár a túlterheltség megszüntetéséig vagy a bírság megfizetéséig vissza is tarthatja az autót.

Ha nincs a közelben ilyen azonnal a helyszínre kiszálló egység, akkor pedig az ún. objektív felelősség elve alapján indul a bírság az üzemben tartó címére.

A túlsúlyos személyautókat nem fogják büntetni

Korábban egyes minisztériumi közlések arra is utaltak, hogy minden olyan autó büntethető lesz, amelyik túlsúlyos, tehát egy túlpakolt személyautót is meg lehet bírságolni ezen a módon. Elvileg lenne rá mód. Ha a rendszer a teljes járműnyilvántartáshoz hozzáfér, akkor azonosítani tudja minden egyes autó megengedett legnagyobb össztömegét, akár az utánfutó össztömegét is, amit össze lehetne vetni az úton pillanatnyilag mért adatokkal.

Szerencsére erre nem került sor. A bírságrendeletet úgy alakították ki, hogy 2 tengelyes járművek esetén is minimum 20 tonna a túlsúlyosnak számító alsó határ. Ez azt jelenti, hogy 20 tonna alatt semmilyen jármű össztömegével nem foglalkozik az automata TSM rendszer. Az azonban elképzelhető, hogy a TSM jelzése alapján a közúti ellenőrök nyomába erednek egy kisebb össztömegű, ám alaposan túlpakolt járműnek is, s egy újabb, helyszíni mérés alapján szabnak ki rá büntetést.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *