Gépjárműkár rakodás közben

Benézte az irányt a targoncás és rakodás közben összezúzta a pótkocsi hátulját? Veszekedés nélkül is rendezhető a gépjárműkár megtérítése. Van olyan biztosítás, mely erre is fedezetet nyújt, nem a kiabálás és a pereskedés, az üzleti kapcsolat megszakítása a probléma helyes megoldása.

– Ki fogja nekem ezt a kárt megtéríteni? – gyakori kérdés, melyet többnyire elkeseredett és tanácstalan arckifejezés kísér a károsult részéről. Nem is csoda. A káreseményeknek csak egy kis része fedhető le a jól ismert casco-val vagy a kötelező felelősségbiztosítással. Egy közúton történő sima koccanásnál a felek talán ma már nyugodtak maradnak, hiszen pontosan tudják, hogy a biztosítók hogyan rendezik majd az ügyeket. Attól viszont mindenkinek görcsbe rándul a gyomra, ha nem biztos benne, hogy van fedezete az okozott kárnak! Károkozóként és károsultként is meleg helyzet, amikor elhangzik a fenyegető kérdés: vajon ki fogja ezt a kárt megtéríteni?

Ha fuvarozóként rakodás közbeni károkozás érte

Ön mindenképpen hozzájuthat a megfelelő kártérítéshez, ha egy logisztikával foglalkozó cég telephelyén valaki rakodás közben kárt okozott az autójában. Akár külföldön, akár belföldön történt a sérülés, rendezhető a rakodás közben elszenvedett kár.

Rakodás közben nincs másik autó, melynek a kötelező felelősségbiztosítása fedezné az okozott kár összegét. Hiszen a kárt nem egy autó okozza, hanem daru, vagy villástargonca, vagy más hasonló eszköz.

A kárrendezés ilyen esetben kicsit bonyolultabb, mint egy sima közlekedési baleset esetén, amikor a kötelező felelősségbiztosítás (kgfb) alapján már szinte automatikus a kárrendezés.

Egy rakodógép által okozott kár a gép tulajdonosának vagy a logisztikai cég üzemeltetőjének vagyonbiztosításában lévő felelősségbiztosítási terhére téríthető meg. Ennek az a feltétele, hogy a biztosítás terjedjen ki a rakodás közben okozott károkra is. A kár kifizetése sem automatikus. A biztosítást kezelő biztosító társág csak akkor fizetheti ki a rakodás közben okozott kárunkat, ha a biztosított (a károkozó rakodógép tulajdonosa, a raktár üzemeltetője) felelősségelismerő nyilatkozattal együtt kéri a saját biztosítóját, hogy a biztosítása terhére fizesse ki az általa okozott kárt.

Ha a károkozó nem tesz ilyen nyilatkozatot saját biztosítójának, akkor hiába fordulunk ahhoz a társasághoz, nem fogják befogadni a kárigényünket. Ilyen esetben közvetlenül a károkozóval szemben lehet a kárigényt érvényesíteni, s valószínűleg bíróság határozza majd meg a kártérítés feltételeit.

Rakodás közbeni károkozás külföldön

Fontos, hogy ha a rakodás közbeni károkozás külföldön történik, a nemzetközi zöldkártya egyezmény keretében működő kárrendezési megbízott felhatalmazása ezekre a típusú károkra nem vonatkozik. A kárrendezési megbízottak külföldön rakodás közben elszenvedett károk képviseletével egyáltalán nem foglalkoznak. Ez azt jelenti, hogy hiába fordulna saját, magyarországi biztosítójához, ők nem fognak megbízottként közreműködni a kárrendezésben. Önnek mindenképpen közvetlenül a károkozó külföldi biztosítójával kell felvennie a kapcsolatot. Ehhez nemzetközi biztosítási ismeretekre, külföldi ügyintézésre van szüksége, ezért azt javasoljuk, hogy kártérítési igényével közvetlenül keresse nemzetközi kárrendezésre specializálódott irodánkat.

A rakodás közbeni gépjárműkár is biztosítható

Targoncával egyetlen rossz mozdulat is milliós gépjárműkárt okozhat. Milyen biztosítás fogja ezt a gépjárműkárt megtéríteni?
Targoncával egyetlen rossz mozdulat is milliós gépjárműkárt okozhat. Milyen biztosítás fogja ezt a gépjárműkárt megtéríteni?

Fontos tudni, hogy kivétel nélkül minden gyakori helyzet lefedhető megfelelő biztosítással – a kérdés csak az, hogy a károkozó személy (vagy a károkozó cége) rendelkezik-e ilyen szerződéssel.

Ha rakodás közben következik be valamilyen gépjárműkár, arra járműbiztosítás nem nyújt fedezetet. A kötelező azért nem, mert nem egy másik gépjármű okozza a kárt – nincs kinek a kötelezőjére terhelni a káreseményt. A károkozó lehet egy munkagép, vagy egy raktár, logisztikai központ dolgozója, gépjármű nélkül.

Elvileg a teherautó saját casco biztosítása segíthet ebben az esetben. A fuvarozó azonban mindenképpen károsodik, hiszen ha a casco alapján rendezik a kárt, akkor őt önrész terheli, így sokkal kisebb összeget kap kézhez, mint amennyibe a javítás kerülne. Ezért a casco nem jó megoldás.

A károkozó fizesse a gépjárműkárt

Gyakori megoldás, hogy biztosítás nélkül, a károkozótól követelik a kár megfizetését. Ennek szinte mindig bírósági eljárás, pereskedés a vége, miközben mindenki rosszul jár. A kárt okozó dolgozót alkalmazó vállalkozás vagy fizet és anyagi vesztesége keletkezik, vagy belemegy egy pereskedésbe, ami egyiküknek sem jó. A rossz mozdulattal kárt okozó targoncás pedig attól remeghet, hogy munkáltatója mekkora összeget fog rajta kártérítésként bevasalni (ha kiderül, hogy a kárt súlyos gondatlansággal vagy szándékosan okozta, akkor a munkáltató a teljes összeget is követelheti rajta).

Felelősségbiztosítás nélkül a rakodást végző cég dolgozója által okozott gépjárműkárt a rakodást végző vállalkozásnak kell megtérítenie. Ha a későbbiekben nem tudja igazolni, hogy a kárt a dolgozó súlyos gondatlansággal vagy szándékosan okozta, akkor nem is követelheti tőle a fuvarozónak kifizetett kár megtérítését, csak annak egy részét, 4 havi alapbérnek megfelelőt. Ez maximum néhány százezer forint, miközben egy rossz mozdulattal a fuvarozót milliós kár érheti.

A gépjárműkár felelősségbiztosítással lefedhető

A megoldás tehát egy olyan vagyonbiztosítás lehet, mely rendelkezik a rakodásra kiterjedő felelősségbiztosítással is. Egy raktárházat, logisztikai központot üzemeltető cégnek ez a biztosítás nélkülözhetetlen. De érdemes vele minden olyan vállalkozásnak foglalkoznia, melynek saját telephelyén nagyobb rakodási forgalom zajlik. Egy bútorgyár, vagy egy élelmiszer-nagykereskedelmi cég raktáránál gyakran és sokféle szállító jármű megfordul. Gépjárműkár bármikor bekövetkezhet, szükséges, hogy ez ellen a rakodást végző vállalkozás védett legyen.

Fuvarozók, kamionok kárrendezése

Ezt a felelősségbiztosítást egy vagyonbiztosítás részeként lehet megkötni. Azt az ingatlant kell biztosítani, ahol a rakodás történik: telephelyet, raktárt. Ilyen biztosítása általában van minden vállalkozásnak, hiszen védekezni kell egy tűz, viharkár vagy betörés ellen is. A meglévő biztosítások azonban nem biztos, hogy megfelelő felelősségbiztosítási elemet is tartalmaznak, ezért ezt mindenképpen érdemes felülvizsgálni.

Irodánk bármely vállalkozás számára segítséget nyújt abban, hogy átvizsgálja és értelmezze meglévő biztosítási szerződéseit. Általában három dologra kell egy ilyen felülvizsgálat során koncentrálni:

  • a biztosítás kiterjed-e azokra a tevékenységekre, melyek az Ön számára kockázatot jelentenek (például egy raktár esetén a fent említett felelősségbiztosítás benne van-e)
  • nincs-e alulbiztosítva, a biztosítási összegek fedezni tudják-e a felmerülő károkat (pl. van felelősségbiztosítása, de csak százezer forintig téríti a károkat, miközben könnyen történhet több tízmilliós károkozás is)
  • nincsenek-e a szerződésben olyan kizárások, mentesülések, amikre hivatkozva a biztosító mégis megtagadhatja a gépjárműkár megtérítését (pl. van felelősségbiztosítás, de kizárja a rakodás közbeni károkozást, azaz ilyen kárra nem fizet a biztosító).

Munkatársaink megkeresik a szerződések gyenge pontjait, feltérképezik az Ön védettségét és szükség esetén javaslatot tesznek a biztosítási szerződések átdolgozására. Mindenképpen kattintson ide, majd vegye fel kárrendezési irodánkkal a kapcsolatot, nehogy a kár bekövetkezése után derüljön ki valamelyik biztosítás hiányossága!

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *