Jogosítvány nélküli vezetés

Komoly bajba kerülhet, aki érvényes jogosítvány nélkül vezet autót és úgy okoz balesetet. A rendőri büntetésen túl a teljes kár kifizetésére is számítania kell.

A jogosítvány nélküli vezetés nem csak a rendőrség, hanem a biztosítók számára sem elnézhető vétség.
A jogosítvány nélküli vezetés nem csak a rendőrség, hanem a biztosítók számára sem elnézhető vétség.

A jogosítvány nélküli vezetés a mai napig komoly tabunak számít a legtöbb közlekedő szemében. Ez nem egy elnézhető, bocsánatos bűn, mint a gyorshajtás. Kivel ne fordult volna elő, hogy túllépte a megengedett sebességet? A minimális gyorshajtás mindennapos eset, s legtöbben valamennyire az érte kapható elég komoly bírságokat is bekalkuláljuk a vezetés költségei közé. A jogosítvány azonban más. Rendben van minden papírom, de stresszelek és rosszul érzem magam, ha egyszer otthon felejtem a jogsim. Szándékos bajkeverőnek érezzük, aki szándékosan engedély nélkül vezet.

Pedig jóhiszeműen, egy apró figyelmetlenséggel is kerülhetünk a jogosítvány nélkül vezetés csapdájába. Tipikus eset, hogy lejár az okmány orvosi érvényessége és elfelejtjük meghosszabbítani. Vagy valaki olyan kategóriájú autót vezet, amire nem érvényes az engedélye. Vagy egy gyorshajtás miatt bevonják a jogsiját, a kocsi ott áll hónapokig a ház előtt, s egy sürgős ügy miatt muszáj beugrani és elvinni a családot….

Mennyire büntet a rendőr jogosítvány nélküli vezetésért?

Ha a rendőr ott áll a sarkon és igazoltat, akkor teljes a bukás, nem lehet elkerülni a jogosítvány nélküli vezetés büntetését. Az erre vonatkozó rendelet két esetet ismer: helyszíni bírságot kell fizetni, vagy pénzbírságot a szabálysértési eljárás nyomán.

Jogosítvány nélküli vezetés esetén helyszíni bírságot akkor szabnak ki, ha a rendőrnek a helyszínen elismerjük a szabálysértést, nem akarunk fellebbezni és hajlandók vagyunk kifizetni a büntetést. Ebben az esetben a jogosítvány hiánya 20-45 ezer forint közötti összeget jelent. Az összeg attól függően változik, hogy mekkora súlyú a szabályszegés:

 • ha nincs jogosítvány: 45 ezer forint
 • ha az éppen vezetett kategóriára nincs jogosítvány: 35 ezer
 • ha a jogosítvánnyal rendelkező sofőr átadja a volánt olyannak, akinek nincs jogosítványa (=tanuljon a gyerek vezetni): 25 ezer
 • az engedélyhez kötött jármű vezetését adja át valaki olyannak, aki nem rendelkezik arra érvényes kategóriával: 20 ezer forint.

Ezek tehát a helyszíni bírság tételei. Ha nem fizetjük ki a helyszíni bírságot, akkor a tételek duplázódnak: 45 helyett az eljárás során már 90 ezer lesz a büntetés.

Lejárt jogosítvánnyal meddig lehet vezetni

Semeddig sem. Nincs türelmi idő. Ha egy okmánynak lejár az érvényessége, akkor azt úgy kell tekinteni, mintha nem lenne. Nem lehet arra hivatkozni, hogy „de hát itt van, csak az orvosi járt le benne„.

A jogosítvány meghosszabbítása előtt vegyük számításba az ügyintézés várható idejét is. Az első lépés az orvosi vizsgálat. Ezt követően az okmányirodai ügyintézésre is várni kell.

Akinek valamilyen krónikus betegsége van, arra is számítson, hogy a háziorvosa előbb szakorvosi vizsgálatra küldi, s csak utána állítja ki az egészségügyi alkalmasságáról szóló igazolást. Néhány éve már annak is szakorvoshoz kell fordulnia, aki az alvási apnoe nevű betegségben, alvászavarban szenved.

Baleset vétlenül, de jogosítvány nélkül

Aki vétlen autósként közlekedési baleset részese, többnyire számíthat arra, hogy a biztosító megtéríti a kárát. Néhány kivétel van e szabály alól, ezek egyike a jogosítvány nélküli vezetés.

Ha a kárt okozó autó vezetőjének nincs érvényes vezetői engedélye, akkor a biztosító meg fogja téríteni a vétlen autóban esett károkat a kötelező biztosítások terhére, de ezeket az összegeket később behajtja a károkozón. A vétlen károsultnak tehát semmilyen hátránya nem lesz abból, ha jogosítvány nélküli sofőrrel ütközik az autó. A jogosítvány nélküli vezetőnek ellenben nagyon mélyen kell a zsebébe nyúlnia.

A biztosító nem vizsgálja azt a kérdést, hogy a papírok hiányának volt-e köze a balesethez. (Előfordulhat sajnos ilyen is, ha valaki nem is tud autót vezetni, nem is rendelkezik jogosítvánnyal és úgy karambolozik.) Ha hiányzik, vagy nem érvényes a járműhöz előírt vezetői engedély, akkor a kárrendezés után akár bírósági úton kötelezik a sofőrt a kifizetett kártérítés utólagos megtérítésére. Ezen a jogcímen a biztosító maximum 5 millió forintot követelhet a járművezetőtől.

Baleset okozása lejárt jogosítvánnyal

Ahogy az előző bekezdésben írtuk, a biztosító visszaköveteli a kárt okozó sofőrtől a kifizetett kártérítést, ha kiderül, hogy a járművezetőnek nem volt érvényes vezetői engedélye. Akkor is élnek ezzel a lehetőséggel, ha a biztosított olyan vezetőnek engedi át az autót, akinek nincs biztosítása. Ez alól a kötelező biztosításról szóló törvény egy kivételt enged: ha a tulajdonos alapos okból feltételezi, hogy a sofőrnek van érvényes vezetői engedélye. Miért lényeges ez a különbség?

 • Valaki átadja a kocsit a gyerekének, akiről tudja, hogy nincs jogosítványa. Ekkor érthető, hogy a biztosító visszaköveteli a kártérítésre kifizetett pénzt.
 • De lehet, hogy átadja a kocsit a feleségének, aki nem vette észre, hogy két hete lejárt a jogosítványa érvényessége. Ebben az esetben a tulajdonos jóhiszeműen jár el, hiszen okkal feltételezheti, hogy van engedélye a feleségének, hiszen évek óta vezet.

A casco sem fizet engedély nélküli vezetés esetén

A casco biztosítás fedezi a saját magunk okozta károkat, vagy ha a károkozó ismeretlenül távozik a helyszínről. A teljes körű casco sem térít azonban mindent. A szerződés általános feltételei tartalmazzák azokat a kizárásokat és mentesüléseket, hogy melyek azok az esetek, amikor a biztosító egyáltalán nem fizet kártérítést.

A kötelező felelősségbiztosítás feltételeit törvény rögzíti, a casco viszont biztosítónként más és más. A jogosítvány nélküli vezetés kérdésében viszont a legtöbb társaság hasonló álláspontot képvisel. Szinte mindenhol a kizárások között találjuk, ha a balesetben érintett jármű sofőrjének nincs érvényes vezetői engedélye.

A kötelező biztosítással ellentétben itt nincs kifizetés, majd utólagos visszakövetelés. A casco a szerződés alapján egyszerűen nem fizet ebben az esetben. A károsultnak hiába van érvényes szerződése, a balesetben elszenvedett károkat saját magának kell viselnie.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

59 hozzászólás

 1. Engem ma kaptak el jogsi nekul es aszt mondta a rendor ur hogy fel jelent.mire szamothatok ?

  1. Kedves Jenő!
   Semmi jóra… szabálysértési eljárás lesz, ha egyéb szabályt nem szegett, balesetet nem okozott pénzbírság.

   1. Én is így jártam az este.
    Először kaptak el jogsi nélkül apukám nevén van az aútó és meg kérdezték el loptam vagy ide adta. Nem válaszoltam.
    Annyi kedvesség volt bennük hogy édesapám nem jelentették fel de engem viszont igen.
    Ilyenkor mire számíthatok?

 2. Jó napot Kívánok! Mire számíthatok szabálysértési eljárásnál a pénz bírságon felül?
  Gondolok én most az 5 évre szóló közügyektől való eltiltásra (pl. jogosítvány meg szerzése)?!? Vagy ez a törvény „csak ” vissza esőknél esetleg baleset okozásánál hatályos?
  Válaszát köszönöm előre is!

  1. Üdvözlöm!
   Amiket felsorol, azok mellékbüntetések, mérlegelés alapján szabják ki. A bíróság kifogás után mérsékelheti vagy mellőzheti is azokat.

 3. Jó napot!

  Ilyen cipőben vagyok én is. Eltiltás ilyenkor mennyi?

 4. Jó napot. Nekem van b jogsim es vezethetek e vele piros rendszamos traktort plusz egy nehez potkocsit huzhatok e.de kozben csinalom a t kategoriat es ha meg fog a rendor akkor eltiltanak a t kategoriatol

  1. Üdv!
   Nem vezethet vele, és biztosan megbüntetik érte, ha vezet, de nem biztos, hogy el is tiltják.

 5. Engem most kaptak el jogosulitvanynelkul vezetem ezenkívül mindent rendbe találtak de nem a helyszínen büntettek meg azt mondtak szabálysértési eljárás indul nyilván pénz bírság az lesz de eltiltásra számíthatok -e ?

  1. Bocsánat tehát a helyszínen nem büntettek meg hanem szabály sertesi feljelentés indult arra

 6. Jó napot!
  Ha nem rendőr látott jogosítvány nélkül vezetni, és nem is forgalomban, hanem egy másik személy, aki csak egyszerűen fel akar jelenteni érte, akkor mire számíthatok?

  1. Üdvözlet!
   Szerintem semmire. Bizonyítani kellene neki… Hát ha ezzel feljelenti, valószínű a hatóságnál jót mosolyognak rajta. Ami NEM jelenti azt, hogy jogsi nélkül lehet vezetni! Jogsi nélkül okozott baleset esetén SÚLYOS következmények lehetnek!

 7. Üdv!
  Utánfutót adtam kölcsön, 1000kg össztömegűt, a gk vezetőt megbüntették mert nem volt „E” kategóriája és a két jármű együtt több volt mint 3500kg.DE ezután engem „Engedély nélküli vezetés” miatt szabálysértési eljárás alá vontak az Ő helyszini vallomása alapján.Szerintem tévesen,vagy fizessek??

  1. Üdv Béla!
   Ha olyan személynek engedi át a vezetést akiről tudja, hogy nincs érvényes jogosítványa a szerelvény vezetésére jogos lehet a bírság.
   Elvi kérdés, hogy az UFO-t szabályosan tudja-e olyan tömegű vontató jármű mögé kötni, mellyel teljes (szabályos) terhelés mellett az össztömeg nem több mint 3500 kg.
   Ha igen, akkor Ön akár jóhiszeműen is kölcsönadhatta az UFO-t, hiszen a barátja nem tartotta be az az előírást, így fizetési kötelezettsége neki lenne.

 8. Üdv. Az lenne a kérdésem uogyha megálitanak autoval, úgy hogy nincsen jogositványom, eltiltanak e a vezetéstől vagy csak pénzbirságra kell számitasak?

  1. Üdv Zoltán!
   Jogosítvány nélkül nélkül NE vezessen! Tudom, nem jogsival, hanem benzinnel megy az autó…
   Jogival is könnyen előfordul egy „saját hibás” baleset…
   Pénzbírság mindenképpen lesz, eltiltás a „körülményektől” függően…

 9. Jonapot
  Nekem t kategoriam meg van es szemelyautoval kozlekedtem es bejelentettek megkaptam a justomat erte megbuntettek illetve el tiltottak de …… Az el tiltasom alatt elfogtak ujra es elvettek a t kategoriamat is van lehetosegem hogy vissza kaphassam mert en azzal kereswm a penzemet minden nap traktort vezetek

  1. Üdvözlet!
   Legfeljebb méltányossági eljárás keretében kaphatja vissza idő előtt. Addig is a vezetési tilalom csak a közutakra vonatkozik, a földeken lehet vezetni a traktort.

 10. Üdv! Ha B kategóriás jogsival vezetek olyan utánfutós szerelvényt, amire elvileg B+E jogsi kellene, akkor milyen és mennyi bírságra számíthatok? Persze elismerem, megbánom. 🙂

  1. Olyan, mintha nem lenne jogosítványa, ami szabálysértés, és változó mértékű bírság van rá.

  2. 80000 Ft+ 5 pont ugyanezért.

 11. Tisztelt Végh Győző!
  A minap a munkahelyem mélygarázsában voltam vétlen részese egy rátolatásos balesetnek (a kollégám a kötelező haladási iránnyal ellentétesen tempósan tolatott az egyenes szakaszon, amikor érkeztem a lehajtón, és fordultam volna szabályosan jobbra). A céges sofőr vezette a másik autót (ami céges, az enyém a sajátom) vezette, de mint kiderült tavaly lejárt a jogsija (nem vette eddig észre). Azóta már ismét érvényesítette.
  Két kérdésem lenne:
  1) a biztosító a baleset időpontjára visszamenőleg ellenőrzi a jogosítványok érvényességét?
  2) a cégnek van felelőssége abban, hogy érvényes vezetői engedély nélkül engedi vezetni a munkavállalóját?

  Köszönettel:
  András

  1. Tisztelt Oláh András!

   A balesetről kék-sárga baleseti bejelentőt kell kitölteni, nem ellenőrzik a jogosítvány érvényességét. Elviekben ha meghosszabbítja az orvos a jogsit, a biztosítók többsége úgy tekinti, hogy nincs okozati összefüggésben a baleset és a lejárt jogsi (nem áll fenn eü-i alkalmatlanság).

   Jelen esetben a munkavállalónak és a munkáltatónak is fennáll a felelőssége. A munkáltató nem adhatja át a céges jármű vezetését olyan személynek, aki nem rendelkezik érvényes vezetői engedéllyel. A céges gjmű használatot szükséges belső ügymenetben szabályozni, kártérítési felelősség, nyilvántartás a jogosítvány(ok) érvényességéről, stb…

 12. Udvozlom.Segedmotor kerekpart jogositvany nelkul… a kerdes.
  A keresztfiamat kaptak el kismotorral ugy hogy meg nincs meg a jogositvanya ra, SM kategoria. Mire szamithat ?

  Koszonom.

  1. Üdvözlet,
   pénzbíráság és valószínű pár hónap eltiltás is lesz… annyival később kap jogsit

 13. Üdv!
  Otthon hagytam a jogosìtvànyom, amit nap közben vettem észre. A hazafele tartó úton, ha megàllìt a rendőr igazoltatni és nyomtatott példànyt tudok az okmànyokról mutatni, akkor szàmìthatok enyhébb büntetésre esetleg?

  1. Üdv!
   A jogsit magunknál kell tartani. Az is jogosítvány nélküli vezetésnek számít, ha van érvényez jogsi, de nincs a gjművezetőnél.
   Szóval a másolat az nem jogsi. Egyébként ha van egy kis rugalmasság a hatóságban, az igazoltatáskor le tudja kérni, hogy van-e és érvénye-e a jogsi…
   Az esély így 50-50 %

 14. Üdv,
  Az lenne a kérdésem hogy a héten vizsgáztam le A kategóriából. Ma megyek okmányirodába megigényelni a jogosítványt. Ott kapok valamilyen igazolást amivel tudok vezetni A kategóriát? B kategóriás jogsim van.

 15. Üdvözlöm!
  B kategóriás jogosítványom egészségügyije e hó elején lejárt. Előtte egy héttel volt egy kisebb rosszullétem, barátnőm erőltetésére elmentünk orvoshoz, aki továbbküldött ideggyógyászhoz. 30 éve vezetek, semmi bírságom még nem volt, leszázalékolt nyugdíjasként nagy szükségem van/lenne a jogsira. Mégsem adja meg az engedélyt az orvos, hivatkozva a vizsgálatkor (általa) feltételezett epilepszia gyanújára – addig, amíg a kivizsgálás végére nem érek, aminek utolsó napja júli 26. Hiába érvelek bármivel, hajthatatlan, pedig hasonló ájulásom volt néhány az eltelt évtizedek alatt, orvoshoz sose mentem vele, most is kár volt…. (hallgatni a barátnőre) no mindegy, ott tartok, hogy ha orvosi ig. nélkül vezetek, és igazoltatnának, mire számíthatok? Minden igazoltatást rögzítenek valamilyen központi rendszerben is, ahol lehet nyoma az orvosi tilalomnak? Vidéket nem kockáztatok, de itt a lakóhelyemen sok mindenben szükségem van autóra.
  Várom szíves válaszát!

  1. Üdvözlöm!

   Teljesen értem, sőt együtt is érzek hogy a „jogosítvány elvétele fáj”, és a járműhasználat szükséges lenne Önnek, azonban…
   – az orvos feladata és felelőssége egészségügyi szempontból eldönteni, hogy ki alkalmas a gépjármű-vezetésre és ki nem
   – ha egy betegség kizárja az alkalmasságot, és az orvos ezt tudva mégis megadja az érvényességet, magára vállalja ezzel egy későbbi esetleges baleset felelősségét is
   – ha Ön érvényes jogosítvány nélkül vezeti gépjárművét, szabálysértést követ el, ezzel mások életét és testi épségét is veszélyezteti
   – egy esetleges baleset okozásával, melynek során személyi sérülés is történik, bűncselekményt követ el, melyért felelősségre vonják
   – jogosítvány nélküli vezetés esetén a balesettel okozott kárt összeghatár nélkül visszaköveteli a biztosító v. a Nemzeti Iroda!

   Kérem NE kockáztasson!

 16. Udv! Nagy motor vezetese jogsi nelkul, illetve mi a kulonbseg ha + utas is van mogottem?

  1. Üdv!
   Kíméletlen leszek, de igaz…
   „Nagy motor vezetese jogsi nelkul,” szabálysértés
   „illetve mi a kulonbseg ha + utas is van mogottem?” szabálysértés + súlyos felelőtlenség…
   Ha jogsi nélkül kárt okoz, a hatósági eljárás „kellemetlenségein” túl a biztosító visszaköveteli Öntől a kártérítést.
   Ha személyi sérülés is történik, közlekedési bűncselekményt követ el. Következmények a teljesség igénye nélkül… pénzbüntetés, felfüggesztett jogsi bevonás, tényleges jogsi bevonás, végleges eltiltás, letöltendő…
   Higgye el, nem éri meg kockáztatni!
   Köszönöm.

 17. Üdv Németországba kaptak el jogsi nélkül én hülye bepanikolva azt mondtam nincs nalam 7 napom van bemutatni mit csinaljak milyen büntetésre számolhatok.

  1. Üdv!
   „Tuti” tanácsot nem tudok adni
   – vagy megírja az igazat hogy bepánikolt és nincs jogsija, lehet enyhébb büntetést kap…
   – ha nem válaszol, lehet hogy „elfelejtik” az ügyet, és nem megy utána a német hatóság, vagy még súlyosabb bírság lesz…

 18. Jónapot,
  Ittas vezetésért bevonták a jogosítványomat. Azóta absztinens vagyok, ezzel már nem lenne gond. Ha mégis vezetnék, akkor mi lenne ennek a büntetési tétele? (persze baleset vagy egyéb szabálytalanság nélkül)

  1. Üdvözlet!
   Ha nem okoz kárt valószínű „csak” szabálysértési bírság várható, azonban valószínű magasabb összeget rónak ki.
   Az igazi nagy probléma akkor van ha kárt is okoz. Ha „csak” anyagi kár lesz, a kgfb biztosítója visszaköveteli a károsultnak kifizetett kárt.
   Ha súlyos személyi sérülés okoz, közlekedési bűncselekményt követ el, a kártérítés visszakövetelésén túl akár börtön is lehet…
   Mindent értek, de ne kockáztasson! Várja ki míg lejár az eltiltás aztán „tiszta lappal” a szabályokat betartva jogszerűen vezethet…

 19. Tisztelt Végh Úr!

  2 héttel ezelőtt sikeres „A” kategóriás forgalmi vizsgát tettem és ma voltam a Kormányablaknál inézni a formaságokat. Az ügyintéző hölgy tájékoztatott, hogy a jelenleg is meglévő, régi jogosítványommal (az új okmányt kormányhivatalba kértem) külföldre nem utazhatok (személyautóval sem), mert ez a jelenlegi már „ideiglenes” okmánynak minősül az új megérkezéséig és csak határon belül érvényes. Mivel a napokban több uniós országon is át kell haladjak a munkám miatt, Ön szerint valós lehet ez az információ?! Ha autóval igazoltatnak, van okom aggódni?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Márk

  1. Kedves Márk!
   Irodánk kártérítési igények összeállításával foglalkozik… Okmány érvényességgel kapcsolatos kérdésére sajnos nem tudok hiteles és hivatalos választ adni.
   Egy biztos, hogy járművezetésnél nem elég a jogosítvány „elvi megléte”, a helyszínen is ott kell lennie. Hogy a „régi” jogsit az intézkedő külföldi rendőr elfogadja vagy sem, azt nem tudom.

 20. Jó napot kívánok. Nekem az lenne a kérdésem, hogy mire számíthatok ha ittas vezetés miatt tavaly elvették a jogosítványom és így igazoltatnának engedély nélkül ? A bíróság által 5 hónapra kiszabott eltiltásom már lejárt , de az utánképzés miatt csak szeptember közepére kaphatom vissza leghamarabb a jogsit. Szóval ha most elkapnak engedély nélkül rám is a max 45 ezres helyszíni bírság érvényes vagy súlyosabb dologra is számíthatok ? Köszönöm válaszát!

  1. Üdvözlöm!
   Ha már kivárta az 5 hónapot jogosítvány nélkül ne vezessen!!!
   Nem a bírság a lényeg ha elkapják (egyébként lehet végleg eltiltják), ha kárt okoz akkor van igazán nagy baj!
   Ha jogosítvány nélkül okoz balesetet, visszakövetelhető öntől a biztosító által kifizetett kártérítés, ha súlyos személyi sérülést is okoz, közlekedési bűncselekményt követ el! Bírságot, közlekedési előéleti un. büntetőpontot is kaphat! NE kockáztasson!

 21. Jonapot!! Olyan kérdésem lenne ha az ember fiát már 3 szor kapták el jogositvány nélkül azt 4 edjére már leültethetik? ( mondjuk 3 szori elkapás nem 1év alatt volt hanem évente) válaszát köszönöm előre is

  1. Üdvözlet!
   Ajjaj… 🙁
   Jogosítvány nélkül ne vezessen!!!
   Ha „csak” elkapják az a kisebb gond. Ha jogosítvány nélkül okoz balesetet, visszakövetelhető öntől a biztosító által kifizetett kártérítés, ha súlyos személyi sérülést is okoz, közlekedési bűncselekményt követ el! Bírságot, közlekedési előéleti un. büntetőpontot is kaphat, akár örökre is eltilthatják a vezetéstől… súlyos esetben igen, letöltendő börtön is lehet. NE kockáztasson!

 22. Kedves Győző! Egy ismerősömet eltiltották a vezetéstől ittas vezetés miatt aminek a hatálya már lejárt, el is kezdte a jogositvány megszerzését, már csak a pszichologiai orák voltak hátra semmi más. Azonban egy tényleges vészhelyzet miatt autóba ült és természetesen a rendőrök igazoltatták. A helyezetet súlyosbítja, hogy az autó ki volt vonva a forgalomból…nem okozott semmilyen balesetet, a tiltás lejárt, ha ugy vesszük „csak” jogositvány nélkül vezetett. Milyen büntetés várható? Köszönettel, tamás

  1. Kedves Tamás!
   Nagy nagy hiba volt jogsi nélkül vezetni… 🙁
   Súlyosbító körülmény.
   Akár végleges eltiltás is lehet

 23. Üdv, 1 hete járt le a jogosítványom , a jogosítvány lejárt tehát a korábbi hozzászólok alapján én nem is találtam olyat hogy orvosi alkalmassági idő vagy hason csak egy dátumot. 8éve lett kiállítva és egy hete járt le. Nos egy parkoló autóban kocantam egy kicsit a másik fél kihívta a rendőrt, mire számíthatok? pénzbüntetés vagy esetleg bíróság?

  1. Ha nem érvényes a jogsi az olyan mintha nem is lenne, tehát jogosítvány nélkül vezetne, ez szabálysértés…
   Hosszabbítsa meg minél előbb.

 24. Tisztelt Végh Úr!
  Férjemnek balesete volt, nem adták meg neki az elsőbbséget, 8 napon túli sérüléseket szenvedett.
  Ma volt a kárszakértő és közölte, hogy a jogosítványa lejárt. A jogosítvány elején ez áll: 2012.06.01. és 2022.06.01.. A hátulján pedig a következő: „B”: 07.07.25.-17.03.19.; A1, A: 12.05.30.-17.03.19.; T, M, K: 07.07.25.-22.06.01.. A korlátlan motorra is „csak” 2017-ig kapta meg, nem pedig 10 évre (2022-ig)?
  A baleset motorral történt.
  Milyen következményekre számíthatunk?
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Üdvözlöm!
   A szabálysértési és a kártérítési felelősség elkülönül egymástól.
   Az érvénytelen jogosítvánnyal való vezetés szabálysértés, azért a hatóság bírságot szabhat ki.
   Ha a lejárt jogosítvány (orvosi vizsgálat) ellenére férje vezetésre alkalmas volt, és egészségi állapota nincs okozati összefüggésben a balesettel, a biztosító elvileg fizet.
   Ha férje vétlen volt a közlekedési balesetben, a másik fél kgfb szerződésére jár a baleseti kártérítés.
   Menjen orvoshoz, érvényesítse a jogosítványát. Ha „megkapja az orvosit”, ezzel igazolni tudja, hogy korábban a baleset bekövetkeztekor is orvosilag alkalmas volt a vezetésre.
   Súlyos személyi sérüléssel kapcsolatos kártérítési igényt a vétlen sérültnek szakszerűen kell összeállítani, arra összegszerű kifizetési javaslatot a biztosító nem fog tenni.
   Ha segítségre lenne szüksége a kapcsolat oldalon kérem keressen.

 25. Tisztelt Végh úr!
  Egyik ismerősöm jogosítvány nélkül vezetett 250-es motort és autóval ütközött a motor felelőségbiztosítója megállapította, hogy az autós volt a hibás és nem fizet részére. Személyi sérülés nem történt. A motorban csak karcolások lettek. Azzal fenyegették meg a motorost, hogy feljelentik amiatt, hogy jogsi nélkül vezetett, és térítse meg a kárukat. Mire számíthat ebben az esetben a motoros?
  Köszönöm válaszát!

  1. Kedves Tünde!
   Ez bizony zsarolás…
   Ha az autós volt a hibás, akkor kártérítési szempontból a jogosítvány nélkül közlekedő motoros az okozott balesetér nem felelős, így kártérítésre sem kötelezhető.
   Azonban a motoros szabálysértést követett el, melyért bírsággal sújtható annak mértéke(i) a fenti írásunkban lévő linkre kattintva megtekinthetők.

 26. Szép napot! A mai nap megállitottak engem,150ccm robogóval sisak volt rajtam de viszont se rendszám,se jogosítvány,se irat semmi érvényes papír nincs a motoron. Mennyi számíthatok?Választ előre is köszönöm szépen.

  1. Üdvözlöm!
   A bírság tételeket a fenti cikkben lévő link alatt olvashatja.
   Örüljön, hogy nem okozott balesetet! Saját és mások életét, testi épségét is veszélyeztetve fogalma sincs mit kockáztat egy ilyen cselekmény alkalmával.
   Akár több milliós, tízmilliós stb… kártérítés visszafizetése a biztosítónak, súlyosabb esetben börtön… megéri?

Comments are closed.