Legfrissebb traffipax „menetrend” 2015. július – Magyarország is kiadja a gyorshajtók adatait

Nem úszhatjuk meg a külföldi gyorshajtást, mert 2015. július 01-től a külföldi hatóságok kérésére Magyarország is kiadja a gyorshajtást elkövető személygépjárművek üzembentartóinak adatait. Az intézkedéstől a személyi sérüléssel járó balesetek csökkenését, nem mellesleg a költségvetési bevételek növekedését is várják.

A külföldi szabálysértési hatóság – a gépjármű rendszámának és gyártmányának megküldésével – annak a személynek a járműnyilvántartásban rögzített adatait kérheti, aki a cselekmény elkövetésekor a gépjármű üzembentartója volt. A kérelmet a magyar legfőbb ügyésznek kell küldeni, aki továbbítja azt a központi közúti közlekedési nyilvántartó szervnek. Ez utóbbi 15 napon belül megküldi a kért adatokat a legfőbb ügyésznek, aki azt a megkereső külföldi hatóságnak továbbítja.
A közúti nyilvántartási törvény is módosul július elsején. Akkortól új szervezetek is automatikusan kereshetnek a nyilvántartásban. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a közúti közlekedés szabályainak megsértésével összefüggő közigazgatási bírságolási eljárás során – a rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság mellett – mások is jogosultak a nyilvántartásban való automatikus keresésre. Az új két jogosult az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, a megtett úttal arányos díj ellenőrzésre feljogosított szervezet, valamint az úthasználati díj ellenőrzésére kijelölt szervezet. (MTI)

Gyorshajtási bírságok összegei
Gyorshajtási bírságok összegei

(megj.:) Arról azonban nem szól a híradás mi az eljárás akkor, ha külföldön nem az üzembentartó vezette a gyorshajtó járművet, ugyanis egyes külföldi országokban nem alkalmazzák (még) az objektív felelősség elvét. Amennyiben az üzembentartó úgy nyilatkozik (nyilatkozna), hogy nem Ő vezette a járművet, gyakorlatilag szinte lehetetlen megállapítani (utólag) a vezető kilétét. Feltételezhetően meg sem kérdezik majd az hazai üzembentartót, hogy külföldön ki vezette a járművet, egyszer csak automatikusan „jön a csekk”…

Legfrissebb traffipax menetrend

A havonta frissülő tervezett sebességmérések a fenti szövegre kattintva letölthető.

A bírság elkerüléséhez (is) remek segítséget nyújt a Waze autós közösségi navigáció mobiltelefon alkalmazás.
Előjelzi a fixen telepített és mobil traffipaxokat, elkerülheti az útlezárásokat, torlódásokat is! A rendszer lényege, hogy az autósok valós idejű közlekedési és traffipax információkat töltenek fel, így a Waze Android és Apple / iOS mobil alkalmazás segítségével gyorsabban célba érhet, – szó szerint alternatív utakon kivezeti Önt a forgalmi dugókból (!) – jó eséllyel megúszhatja a bírságot is.
A Waze közösségi navigációs alkalmazás letöltése INGYENES!

A súlyos személyi sérüléssel és gépjármű kárral végződő balesetek jelentős hányadát a gyorshajtás okozza! A gyorshajtási bírság elkerülésének legegyszerűbb módja, ha betartjuk a közlekedési szabályokat!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *