Jogosítvány nélküli vezetés

Komoly bajba kerülhet, aki érvényes jogosítvány nélkül vezet autót és úgy okoz balesetet. A rendőri büntetésen túl a teljes kár kifizetésére is számítania kell.

A jogosítvány nélküli vezetés nem csak a rendőrség, hanem a biztosítók számára sem elnézhető vétség.
A jogosítvány nélküli vezetés nem csak a rendőrség, hanem a biztosítók számára sem elnézhető vétség.

A jogosítvány nélküli vezetés a mai napig komoly tabunak számít a legtöbb közlekedő szemében. Ez nem egy elnézhető, bocsánatos bűn, mint a gyorshajtás. Kivel ne fordult volna elő, hogy túllépte a megengedett sebességet? A minimális gyorshajtás mindennapos eset, s legtöbben valamennyire az érte kapható elég komoly bírságokat is bekalkuláljuk a vezetés költségei közé. A jogosítvány azonban más. Rendben van minden papírom, de stresszelek és rosszul érzem magam, ha egyszer otthon felejtem a jogsim. Szándékos bajkeverőnek érezzük, aki szándékosan engedély nélkül vezet.

Pedig jóhiszeműen, egy apró figyelmetlenséggel is kerülhetünk a jogosítvány nélkül vezetés csapdájába. Tipikus eset, hogy lejár az okmány orvosi érvényessége és elfelejtjük meghosszabbítani. Vagy valaki olyan kategóriájú autót vezet, amire nem érvényes az engedélye. Vagy egy gyorshajtás miatt bevonják a jogsiját, a kocsi ott áll hónapokig a ház előtt, s egy sürgős ügy miatt muszáj beugrani és elvinni a családot….

Mennyire büntet a rendőr jogosítvány nélküli vezetésért?

Ha a rendőr ott áll a sarkon és igazoltat, akkor teljes a bukás, nem lehet elkerülni a jogosítvány nélküli vezetés büntetését. Az erre vonatkozó rendelet két esetet ismer: helyszíni bírságot kell fizetni, vagy pénzbírságot a szabálysértési eljárás nyomán.

Jogosítvány nélküli vezetés esetén helyszíni bírságot akkor szabnak ki, ha a rendőrnek a helyszínen elismerjük a szabálysértést, nem akarunk fellebbezni és hajlandók vagyunk kifizetni a büntetést. Ebben az esetben a jogosítvány hiánya 20-45 ezer forint közötti összeget jelent. Az összeg attól függően változik, hogy mekkora súlyú a szabályszegés:

 • ha nincs jogosítvány: 45 ezer forint
 • ha az éppen vezetett kategóriára nincs jogosítvány: 35 ezer
 • ha a jogosítvánnyal rendelkező sofőr átadja a volánt olyannak, akinek nincs jogosítványa (=tanuljon a gyerek vezetni): 25 ezer
 • az engedélyhez kötött jármű vezetését adja át valaki olyannak, aki nem rendelkezik arra érvényes kategóriával: 20 ezer forint.

Ezek tehát a helyszíni bírság tételei. Ha nem fizetjük ki a helyszíni bírságot, akkor a tételek duplázódnak: 45 helyett az eljárás során már 90 ezer lesz a büntetés.

Baleset vétlenül, de jogosítvány nélkül

Aki vétlen autósként közlekedési baleset részese, többnyire számíthat arra, hogy a biztosító megtéríti a kárát. Néhány kivétel van e szabály alól, ezek egyike a jogosítvány nélküli vezetés.

Ha a kárt okozó autó vezetőjének nincs érvényes vezetői engedélye, akkor a biztosító meg fogja téríteni a vétlen autóban esett károkat a kötelező biztosítások terhére, de ezeket az összegeket később behajtja a károkozón. A vétlen károsultnak tehát semmilyen hátránya nem lesz abból, ha jogosítvány nélküli sofőrrel ütközik az autó. A jogosítvány nélküli vezetőnek ellenben nagyon mélyen kell a zsebébe nyúlnia.

A biztosító nem vizsgálja azt a kérdést, hogy a papírok hiányának volt-e köze a balesethez. (Előfordulhat sajnos ilyen is, ha valaki nem is tud autót vezetni, nem is rendelkezik jogosítvánnyal és úgy karambolozik.) Ha hiányzik, vagy nem érvényes a járműhöz előírt vezetői engedély, akkor a kárrendezés után akár bírósági úton kötelezik a sofőrt a kifizetett kártérítés utólagos megtérítésére. Ezen a jogcímen a biztosító maximum 5 millió forintot követelhet a járművezetőtől.

A casco sem fizet engedély nélküli vezetés esetén

A casco biztosítás fedezi a saját magunk okozta károkat, vagy ha a károkozó ismeretlenül távozik a helyszínről. A teljes körű casco sem térít azonban mindent. A szerződés általános feltételei tartalmazzák azokat a kizárásokat és mentesüléseket, hogy melyek azok az esetek, amikor a biztosító egyáltalán nem fizet kártérítést.

A kötelező felelősségbiztosítás feltételeit törvény rögzíti, a casco viszont biztosítónként más és más. A jogosítvány nélküli vezetés kérdésében viszont a legtöbb társaság hasonló álláspontot képvisel. Szinte mindenhol a kizárások között találjuk, ha a balesetben érintett jármű sofőrjének nincs érvényes vezetői engedélye.

A kötelező biztosítással ellentétben itt nincs kifizetés, majd utólagos visszakövetelés. A casco a szerződés alapján egyszerűen nem fizet ebben az esetben. A károsultnak hiába van érvényes szerződése, a balesetben elszenvedett károkat saját magának kell viselnie.

Szolgáltatásaink:

Jogosítvány nélküli vezetés
4.8 (95%) 4 szavazat
Tetszett? Oszd meg másokkal!Share on Facebook24Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

10 hozzászólás: “Jogosítvány nélküli vezetés

 1. Engem ma kaptak el jogsi nekul es aszt mondta a rendor ur hogy fel jelent.mire szamothatok ?

 2. Jó napot!
  Ha nem rendőr látott jogosítvány nélkül vezetni, és nem is forgalomban, hanem egy másik személy, aki csak egyszerűen fel akar jelenteni érte, akkor mire számíthatok?

  1. Üdvözlet!
   Szerintem semmire. Bizonyítani kellene neki… Hát ha ezzel feljelenti, valószínű a hatóságnál jót mosolyognak rajta. Ami NEM jelenti azt, hogy jogsi nélkül lehet vezetni! Jogsi nélkül okozott baleset esetén SÚLYOS következmények lehetnek!

 3. Üdv!
  Utánfutót adtam kölcsön, 1000kg össztömegűt, a gk vezetőt megbüntették mert nem volt “E” kategóriája és a két jármű együtt több volt mint 3500kg.DE ezután engem “Engedély nélküli vezetés” miatt szabálysértési eljárás alá vontak az Ő helyszini vallomása alapján.Szerintem tévesen,vagy fizessek??

  1. Üdv Béla!
   Ha olyan személynek engedi át a vezetést akiről tudja, hogy nincs érvényes jogosítványa a szerelvény vezetésére jogos lehet a bírság.
   Elvi kérdés, hogy az UFO-t szabályosan tudja-e olyan tömegű vontató jármű mögé kötni, mellyel teljes (szabályos) terhelés mellett az össztömeg nem több mint 3500 kg.
   Ha igen, akkor Ön akár jóhiszeműen is kölcsönadhatta az UFO-t, hiszen a barátja nem tartotta be az az előírást, így fizetési kötelezettsége neki lenne.

 4. Üdv. Az lenne a kérdésem uogyha megálitanak autoval, úgy hogy nincsen jogositványom, eltiltanak e a vezetéstől vagy csak pénzbirságra kell számitasak?

  1. Üdv Zoltán!
   Jogosítvány nélkül nélkül NE vezessen! Tudom, nem jogsival, hanem benzinnel megy az autó…
   Jogival is könnyen előfordul egy “saját hibás” baleset…
   Pénzbírság mindenképpen lesz, eltiltás a “körülményektől” függően…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *