Egyre több az új CASCO biztosítás, de ez is kevés

Nőtt az elmúlt évben az új CASCO biztosítások száma Magyarországon. A biztosított autók száma ugyanakkor még mindig igen alacsony: az autók alig 17 százalékára kötnek biztosítást a tulajdonosok.

100 autó közül csak 17-nek van CASCO biztosítása. A többi tulajdonos kárát senki sem téríti meg baj esetén.
100 autó közül csak 17-nek van CASCO biztosítása. A többi tulajdonos kárát senki sem téríti meg baj esetén (foto: biztositasimuzeum.hu)

Magyarországon nagyjából 5,3 millió autó fut – ez a szám szerepel a biztosítók hivatalos adataiban, ennyi járműre kötöttek érvényes felelősségbiztosítást. Az 5,3 millió autó közül azonban csak 818 ezernek van CASCO biztosítása is. Majdnem 4 és félmillió autóra tehát semmilyen kártérítést nem adnak a biztosítók, ha a jármű sofőrje balesetet okoz. Ez a szám azért is megdöbbentő, mert az átlagos autóárakat figyelembe véve a tulajdonosok többsége nem tud saját zsebből kifizetni egy komolyabb javítást, egy alaposan összetört autó helyreállítását. Sőt, ha túllépünk az autón: egy baleset esetén 4 és félmillió autó tulajdonosa semmilyen kártérítésre, kieső bérének, kórházi költségeinek a megtérítésére nem számíthat, ha a járművel balesetet okoz.

A CASCO történetében a MABISZ adatai szerint is a 2014-es év hozta a mélypontot. Tavaly már megindult a szerződések számának emelkedése, s nőtt az árbevétel is. A CASCO esetén a túl alacsony árbevétel azért is problémás, mert azt mutatja, hogy a tulajdonosok egy része csak a legalacsonyabb összegű biztosítást hajlandó megkötni. A CASCO esetén pedig a túl alacsony díj magas önrésszel, kizárásokkal és korlátozásokkal is együtt jár. Kár esetén a károsult egyáltalán nem biztos, hogy jól jár az alacsony tarifára megkötött biztosításával. Márpedig a biztosítások átlagos tarifája 2006 körül még 120 ezer forint volt, tavaly pedig annak ellenére volt mindössze 84 ezer forint az átlagos tarifa, hogy közben bevezették a biztosítási adót is.

Emelkedtek a kárkifizetések is: a 68 milliárd forintnyi CASCO-díjbevételből a biztosítók tavaly 41 milliárd forintot fizettek ki a károsultaknak (forrás a MABISZ weboldalán elérhető éves jelentés).

A CASCO kockázata

Ha vállalkozó köt CASCO biztosítást a munkaeszközként is szolgáló járművére (például teherautóra), akkor három szerződési feltételt javaslunk mindenképpen figyelemmel kísérni:
• mennyi az önrész
• vannak-e kizárások
• téríti-e a baleseti mentést is a biztosítás.

A nem megfelelő CASCO gyakran azoknál probléma, akik nem saját akaratukból kötik meg a biztosítást, hanem azért szerződnek, mert ez a feltétele a lízingnek. A szerződést sok esetben nem is a vállalkozó köti meg, hanem közvetlenül a lízingcég. A lízingcéget pedig nem az érdekli, hogy baleset esetén a mentést ki tudja-e fizetni a vállalkozó. A vagyonukat biztosítják, azaz elsősorban lopás és totálkár esetére biztosítják be az autót. Ezt a két káreseményt viszonylag olcsón biztosítja bármelyik cég. A felárak az extrákkal jönnének, de ezeket már a lízingcég nem igényli, mivel totálkár és lopás esetén Ő már biztonságban van.

A fuvarozó így annak tudatában közlekedik, hogy van CASCO az autóján, bár lehet, hogy annak tartalmával (vagy inkább hiányaival) nincs egészen tisztában. Akkor lepődik meg, amikor bajba kerül, s a biztosító elutasítja a kárigényét, vagy nem fizeti ki a keletkezett kár legnagyobb részét.

A CASCO apró betűs feltételei

Az önrész kérdését általában ismerik a szerződő tulajdonosok. Fel tudják mérni, hogy minél alacsonyabb a díj, annál magasabb önrészt kell káresemény esetén vállalniuk. Sok esetben ez azzal a hatással jár, hogy a kisebb károkat be sem jelentik, hiszen eleve önrészesedés alatti a javítás költsége.

A túl magas önrész a sufniműhelyek térnyerésével is együtt jár. A tulajdonos felméri, mi az olcsóbb. Van mondjuk 250 ezer forint kára, de 200 ezer a biztosítása önrésze. Mit tegyen? Vagy a hivatalos utat választja, s akkor 200 ezret zsebből fizet, 50-et pedig megkap a biztosítótól (elveszti a casco bónusz besorolását is). Vagy elviszi egy ismerőshöz, aki számla nélkül megjavítja 150 ezerért. Sajnos, kis összegű károknál ez ma reális választási lehetőség. A magas önrészesedés így támogatja a fekete gazdaságot.

Kizárások a CASCO szerződésben

A szerződések részletes feltételeit sokan nem olvassák el, az ajánlatot tevő ügynök pedig nem mindig mondja el az ügyfélnek a problémás feltételeket részleteiben. A káresemény elutasításakor az ügyfél mégsem hivatkozhat erre, hiszen a szerződés megkötésekor aláírásával igazolja, hogy minden feltételt és körülményt megismert és elfogadott.

A kizárások a szerződésnek azok a részei, melyek leírják, hogy milyen esetben nem fogja a biztosító a kárt megtéríteni.

Fuvarozók szállítmánybiztosításában például gyakori az őrzéssel kapcsolatos kitétel. Egyes szerződésekben a biztosítók előírják, hogy a rakományban keletkezett lopáskárt akkor térítenek meg, ha a pihenő alatt a jármű elkerített, őrzött, bekamerázott, biztonságos parkolóban tartózkodott. Olyan szigorúak a megnevezett feltételek, hogy egész Németország területén talán két parkoló felel meg a magyar biztosítók elvárásainak. Bárhol máshol történik a lopás, a társaság egy centet sem fog megtéríteni a kizárásra hivatkozva.

Baleseti mentési költségek térítése

Fontos, feltétlenül tisztázandó pontja a casco szerződéseknek, hogy megtérítik-e teljes egészében a baleseti mentéssel kapcsolatos költségeket! Felborul egy balesetben az autó a sérült járművet daruzni kell, elszállítani, tárolni stb. A mentési költségek akár többe is kerülhetnek, mint a sérült jármű helyreállítása. Egyáltalán nem mindegy, hogy a CASCO szerződés kizárja-e a baleseti mentési költségek megtérítését, vagy nem.

Vizsgáltassa meg a meglévő CASCO szerződéseit

Ha vállalkozóként jelenleg is rendelkezik CASCO szerződéssel, vagy díjban és kárrendezési szolgáltatásban optimális biztosítást akar kötni autóira, mindenképpen azt javasoljuk, hogy szerződéskötés előtt konzultáljon egy független szakértővel a biztosító ajánlatáról! Fontos, hogy az ajánlatot hozó üzletkötő nem független szakember, hanem az érintett biztosító lekötelezettje, hiszen tőlük várja a jutalékát. Az az érdeke, hogy Ön mindenképpen megkösse a szerződést, nem pedig az, hogy a legjobbat kösse meg. (Persze vannak kivételek…)

Kárrendezési irodánk munkatársai egy rövid, kötetlen beszélgetés keretében tájékozódnak az Ön vállalkozása biztosítási igényeiről, s fel tudják mérni, hogy milyen speciális szempontokat, kockázatokat kell figyelembe vennie a szerződés megkötése során. Ez alapján segítséget tudunk nyújtani a megfelelő biztosítási szerződés kiválasztásában, vagy meglévő biztosítási szerződései felülvizsgálatában. Keressen minket,

Szolgáltatásaink:

  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseCasco kárrendezés - Kárrendezési iroda sikerdíjas külföldi és belföldi kárrendezés, autóbaleset, munkabaleset, közlekedési baleset
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
  • Gépjárműkárok rendezése
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése
  • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *