Kik a legtöbb személyi sérüléses közlekedési baleset okozói?

A bulvárhírekből mindannyiunkban él egy kép arról, hogy a legtöbb személyi sérüléses közlekedési baleset kik miatt következik be. A hírekben azonban válogatnak az események között, s ez gyakran becsapja emlékeinket. Mit mondanak a több évet felölelő statisztikák? Kik a fő felelősei a személyi sérüléssel járó közlekedési baleseteknek?

Ha belenézünk a statisztikai adatokba azt láthatjuk, hogy a személyi sérüléses balesetek sok évre visszanyúló összesítése nagyon is kedvező képet mutat. Nem állíthatjuk, hogy ez egy kiemelhető ok következménye. Egészen biztos, hogy közrejátszott az utak minősége, autópályák építése, az autók biztonságosabbá válása, vagy éppen az elrettentésnek szánt bírságok számának emelkedése is. Ami lényeges: 2001-ben még 1.239 ember halt meg az utakon, 15 évvel később viszont már csak 607-en vesztették életüket közlekedési balesetben. Azonban ez is nagyon sok. Bizakodásra az ad okot, hogy a halálos áldozatok száma folyamatosan csökken, s talán erre lehet számítani a jövőben is.

Személyi sérüléses közlekedési balesetek száma

Önmagában a balesetek száma nagyon magas és alig változik. Az ezredforduló utáni években 18-20 ezer, mostanában 15-16 ezer baleset történik évente. A legalacsonyabb adatot 2012-ben látjuk, az akkori 15.174-nél tavaly 1.453-mal több baleset történt az utakon.

A balesetek számához hasonlóan nő és csökken a sérültek aránya is. minden balesetre 1,2-1,3 sérült jut, ez szinte változatlan a 15 év során. Ami viszont jó hír: megfeleződött a halálos áldozatok száma és aránya is. 2001-ben a sérültek 6,7 százaléka, összesen 1.239 ember vesztette életét. 2016-ban már „csak” 607-en haltak meg az utakon, ami 3,6 százalékot jelent.

Kik okozzák a baleseteket?

A teherautók felelőssége változatlan

Lényeges kérdés, hogy vajon kik okozzák a baleseteket? A hivatalos állami kommunikáció sokszor a hivatásos sofőröket, az országot átszelő teherautókat teszi felelőssé. Pedig legtöbbször nem ők a hibásak. Szinte hibahatáron belül, 9-10 százalék körül mozog a teherszállító járművek felelőssége. Ez annak ellenére meglepő, hogy a teherszállítás sokszorosára növekedett ebben az időszakban.

Figyelmesebbek lettek a gyalogosok

A vizsgált másfél évtized alatt felére csökkent a gyalogosok által okozott balesetek száma. Ez talán annak is köszönhető, hogy jelentősen bővült az autópálya-hálózat Magyarországon. Hogy mi az összefüggés? A következetes útépítések előtt, 2000 táján körülbelül 500 km autópálya volt csak az országban. A kétezres években ehhez további 900 km épült. Az összes autópálya hossza 1999-ben 571 km, volt, 2010-ben 1.236 km, 2016 végén 1.480 km. A sztrádák megépítésével a külföldi átmenő forgalom, valamint a belföldi forgalom jelentős része is a gyalogos forgalom nélküli gyorsforgalmi utakra terelődött. Ez jelentősen lecsökkentette a gyalogos-autó találkozások lehetőségét.

Egészen biztos, hogy ez is közrejátszott a gyalogosok által okozott balesetek számának csökkenésében. Mindenesetre tény, hogy 2001-ben az összes személyi sérüléses baleset 11 százalékát okozták a gyalogosok, 2007-ben 7,5 százalékát, 2016-ban pedig már csak 5,6 százalékát. A csökkenés folyamatos, s ez már jócskán túl van a hibahatáron.

Nő a személygépkocsik felelőssége

A balesetek egyre nagyobb arányáért felelősek a személyautó-vezetők. 2001-ben a személyi sérüléses balesetek 58, 2016-ban már 64 százalékát okozták a személygépkocsik vezetői.

Motorosok

A motorosok évente általában 500-700 balesetért felelősek. Ez az összes személyi sérüléses ütközés 2,5-4 százaléka. A legalacsonyabb ez az arány a kétezres évek elején volt (2001-ben 2,6 százalék), akkor kevesebb mint 500 balesetért lehetett a motor vezetőjét felelőssé tenni. Az átlag ma is évente 600 körül alakul, volt azonban egy nagy kiugrás. Éppen 10 évvel ezelőtt, 2005-2008 között minden évben 800 fölötti volt a motorosok okozta balesetek száma. A motorosok legsötétebb éve 2005, ekkor 875 balesetet okoztak ők a 20.777-ből, ami 4,2 százalékot jelent. Ezek az adatok a nagymotorokra vonatkoznak, a segédmotoros kerékpárok még egyszer ennyit hozzátesznek a baleseti adatokhoz.

Kerékpárok

A biciklisek felelősségét nem lehet túlbecsülni. Ők okozzák nagyjából az összes személyi sérüléses baleset 10 százalékát – többet, mint a teherautók! A balesetek száma 1.800-2.000 között mozog évente – a legtöbbet, 2.004-et 2013-ban regisztrálták. Ez akkor az összes személyi sérüléses baleset 12,8 százalékát jelentette, ami nagyon magas arány.

Mitől következik be a baleset?

A hivatalos statisztikák arra is választ adnak, hogy milyen természetűek ezek a közlekedési balesetek. A leggyakoribb a haladó járművek összeütközése, ebbe a körbe tartozik az összes esetnek több mint a fele. Alaposan lecsökkent a szilárd tárgynak ütközés szerepe a kiváltó okok között: a 2001-es 11,8 százalékról ez 4 százalékra esett vissza. Egészen valószínű, hogy ennek is köze van az autópályák térnyeréséhez: kevesebb az út menti fa és egyéb akadály, aminek az autó nekiütközhet. Csökkent a gyalogosok elütésének az aránya is: a 2001-es 21,5 százalék helyett ez 2016-ban már csak 15,3 százalékban játszott szerepet a baleset bekövetkeztében.

Ittasan okozott balesetek

Az ittas vezetés még mindig gyakori ok nagyon sok személyesi sérüléses közlekedési baleset esetén.
Az ittas vezetés még mindig gyakori ok nagyon sok személyesi sérüléses közlekedési baleset esetén.

Csökkent, de sajnos, nagyságrendileg nem nagyon változott az ittasan okozott balesetek száma a 15 év alatt. 2001-ben 2.138, 2016-ban 1.592 ilyen esetet regisztráltak. Szomorú, de a felelősség egyre jobban a gépkocsivezetők felé tolódik. 2001-ben még „csak” az esetek 90 százalékáért volt felelős a járművezető ittassága, 2016-ban viszont már 96,5 százalékban a sofőr italozása miatt következett be a baleset.

Az ittasan okozott balesetek számának a nagyon lassú csökkenése azért is szomorú jelenség, mert ebben a másfél évtizedben nagyon megszigorodott az ittas járművezetés elbírálása. Ma nincs elnézés, nincs elfogadható mértékű ittasság: az ittas vezetéssel szembeni zéró tolerancia azt jelenti, hogy már az első korty után sem szabad autóba ülni. Az ittas vezetés nagyjából két pohár bor elfogyasztása után már bűncselekménynek számít. A határértékek felett a bírónak nincs is mérlegelési joga. El kell venni az ittas vezető jogosítványát akkor is, ha a baleset bekövetkezése és az ittasság között nem lehet egyértelmű kapcsolatot találni. Bármi okozta a balesetet, ha a sofőr egy kicsit is ittas volt, számíthat a legszigorúbb büntetésre.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *