Utazási irodák felelőssége személyi sérüléses baleset kárrendezésében

Nyilvánvalóan jelentős különbség van egy meghiúsult nyaralás és egy nyaralás közbeni súlyos közlekedési baleset között. Az utazást szervező cég mindkettőért felelőssé tehető, ám egészen mostanáig egy súlyos személyi sérüléses baleset kárrendezését is szerették volna olyan alacsonyan tartani, mint a kisebb súlyú esetekét. De most a Kúria egy friss döntése nyomán átalakulhat az társasutazás közbeni balesetek kárrendezése is.

Egyiptomi buszbaleset kárrendezése: az utasok javára döntött a Kúria

Az utatási iroda nem korlátozhatja a felelősségét egy személyi sérülses baleset esetén. A sérült utasok számára teljes körű kártérítést kell fizetnie.
Hurghada, 2011. november 7.
A magyar turistákat szállító autóbusz, amely eddig ismeretlen okból felborult Egyiptomban, a vörös-tengeri üdülõhely, Az utatási iroda nem korlátozhatja a felelősségét egy személyi sérülses baleset esetén. A sérült utasok számára teljes körű kártérítést kell fizetnie.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Akik figyelemmel kísérik a híreket, azok előtt nem kell bemutatnia a magyarokat érintő egyiptomi buszbalesetet. Még 2011 novemberében történt az egyiptomi Hurghada üdülőhelyen, hogy a szállodától a repülőtérre vezető úton egy túl gyorsan bevett kanyar miatt felborult a magyar nyaralókat szállító autóbusz. A buszbalesetben 11-en azonnal meghaltak, további 29-en megsérültek, többen végtagjukat vesztették, vagy más, egész életükre nyomot hagyó sérülést szenvedtek.

A balesetet az egyiptomi buszvezető okozta, aki a megengedettnél jóval gyorsabban igyekezett bevenni egy kanyart. Az utaztatásban részt vevő egyiptomi utazási iroda biztosítója már ki is fizetett a károsultaknak komoly összegeket, összességében százmilliós nagyságrendben. A magyar utazási iroda – az azóta csődbe ment Best Reisen – viszont nem fizetett, pert kezdeményezett a károsultakkal.

A Best Reisen a kártérítési felelősségét néhány százezer forintra akarta korlátozni. Ehhez egy olyan kormányrendeletre hivatkoznak, mely az utazási szerződések feltételeit rögzíti. E rendelet szerint az utazás nem teljesítéséből, vagy hibás teljesítéséből eredően maximum a befizetett díjak kétszereséig van kártérítési felelőssége.

E rendeletre hivatkozás érthető is abban az esetben, ha elveszett poggyászok, lemondott hotelfoglalás vagy más ok miatt kell az utazási irodának helytállnia. Akkor is e passzus alapján történik a kárrendezés, amikor egy iroda csődbe kerül, utasai külföldön rekednek s a hazajutás extra költségei miatt kérnek kártérítést. Ebben az esetben viszont halottakról, megnyomorított életekről van szó, melyeket az utazási iroda nagyjából fejenként 400 ezer forint körüli kártérítéssel kívánt rendezni.

Az ügyben június 22-én hozott precedens értékű ítéletet a Kúria. A legfelsőbb bíróság kimondta, hogy az utazási iroda kártérítési felelősséggel tartozik, s hogy e felelősség nem korlátozható a rendeletben megszabott összegre. Az eljárás célja éppen ez, a felelősség kimondása volt. A károsultak ezt követően fogalmazhatják meg majd pontos kárigényüket, melyeket a kúria ítélete után az utazási iroda már kénytelen lesz figyelembe venni.

Az utazási irodáknak nincs felelősségbiztosításuk

Fontos része a történetnek, hogy a sérültek magától az utazási irodától, s nem annak egy biztosítójától követelik a kártérítést. Az utazási irodák ugyanis a mai napig nem rendelkeznek átfogó felelősségbiztosítással. Felelősségüket viszont jól jelzi az egyiptomi baleset. Az utazást szervező cégnek nem csak saját munkája után kell vállalnia a teljes felelősséget, hanem minden egyes alvállalkozója után is. A Polgári Törvénykönyv szerint ugyanis a szerződő felel minden egyes olyan további szereplő magatartásáért is, akik a szerződési láncban részt vesznek. Az egyiptomi buszsofőr tettéért a budapesti utazási iroda is teljes mértékben felelős. Felelősségbiztosítás nélkül egy utazási iroda nem tud kilábalni egy ekkora kártérítési ügyből. Egy személyi sérüléses baleset az iroda teljes ellehetetlenüléséhez, bezárásához vezet. A Kúria döntése nyomán pedig az is nyilvánvaló, hogy az utazási irodák nem bújhatnak az utazásszervezésről szóló kormányrendelet csökkentett felelőssége mögé, s nem csak a befizetett díj duplájáig tartoznak anyagi felelősséggel utasaiknak.

Az utasok számára mindebből az az igazán lényeges, hogy ha társasutazás, szervezett nyaralás során éri őket baleset, akkor kártérítési igényüket az utazási irodával szemben is érvényesíthetik. Az iroda nem korlátozhatja ennek összegét. A kárigény kiterjedhet a baleset, a mentés és lábadozás során felmerült költségekre és az elszenvedett sérelem miatti sérelemdíjra is. Az egyiptomi buszbaleset áldozatainak hozzátartozói közül például többen az árván maradt gyermekek számára juttatott életjáradékot követelnek az utazási irodától.

Ha Ön részese olyan balesetnek, melyben utazási iroda is érintett, mindenképpen azt javasoljuk, hogy jöjjön el hozzánk egy konzultációra. Kárrendezési irodánktól abban kaphat szakszerű és gyors segítséget, hogy kárigényét megfelelően összeállítva azt a kárrendezésben érdekelt felekhez tudjuk benyújtani. Önnek ez elfogadott, magasabb összegű kártérítést, akár több millió forintban mérhető különbséget jelent.

Szolgáltatásaink:

  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseKárrendezési iroda sikerdíjas külföldi és belföldi kárrendezés, autóbaleset, munkabaleset, közlekedési baleset
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kártérítési igények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
  • Gépjárműkár és autóbaleset kárrendezése
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
  • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *